fbpx

Letölthető kiadványok

Letölthető kiadványok

Tudatos Vásárló nyomtatott magazin

A Tudatos Vásárló Magazinunk 25 számát 2004-2011 között jelentettük meg. Innen töltheted le, ha kíváncsi vagy rájuk:


Archívum

Kiadványaink

Légy a részese! kézikönyv

Légy a részese – Kézikönyv a közösségi mezőgazdálkodásról

https://tudatosvasarlo.hu/wp-content/uploads/1-Legy-a-reszese-2013.pdf

Közösségi mezőgazdálkodás – Légy a részese!

Ön, a környezet és a daganatos betegségek

A kanadai Cancer Society „Environment, Cancer and You” című kiadvány magyar fordítása. A kiadvány tudományos adatokkal alátámasztva ismeretet olyan bizonyítottan rákkeltő anyagokat, mint az azbeszt és a radon, illetve aggodalomra okot adó anyagokat, mint a ftalátok, az égésgátlók, vagy a teflon. A 60 oldalas kiadvány adatok mellett hasznos útmutatót, tanácsot tartalmaz az egyéni, civil szervezeti és állami cselekvési lehetőségekről, hogyan csökkenthetjük kitettségünket rákkeltő anyagokkal szemben, kihez forduljanak kérdéseikkel, mit tehet az egyéni fogyasztó, ha változást szeretne elérni a jelenlegi gyakorlatokban.

Lépésről lépésre

Fogyasztóvédelmi kiadvány praktikus tanácsokkal, hogyan képviseljük az érdekeinket vásárlóként.

Melyiket válasszam?

A Tudatos Vásárló kártyák segítenek a mindennapi vásárlási döntésekben, akár a tojások számozására vagy egy ökocímkére vagy kíváncsi. A pénztárcában is elfér, így mindig nálad lehet.

Tudatos utazó kalauz

Utazással kapcsolatos fogyasztóvédelmi tanácsok, hasznos címek.

Helyi termékekkel az éghajlatváltozás ellen

A globalizált gazdaságban a távolság nem akadály, ám a távolról jött árukért valójában lényegesen nagyobb árat fizetünk, mint amennyi zsebünkből a pénztárgépbe vándorol. Az élelmiszerek szállításakor a levegőbe kerülő szén-dioxid és egyéb gázok globális éghajlatváltozást okozó és egészségkárosító hatása mára ijesztő méreteket mutat. A zsebkalauz segítségével megtudhatjuk, mennyivel járult hozzá a távoli országból érkező áru a légszennyezéshez, és ezáltal a globális klímaváltozáshoz, mire eljutott a termelési helytől a fogyasztóig.

Jó cuccok? Információk a pult alól – Útmutató hétköznapi termékekhez

A Jó cuccok? c. kiadványunk a mindennapi vásárláshoz ad praktikus tanácsokat és bemutatja a hétköznapi termékek ökológiai és társadalmi hátterét. A számtalan ötlet, tény és tanács segíti a tájékozottabb vásárlást, hogy megtaláljuk azokat a termékeket, amelyek nem (vagy kevésbé) károsítják egészségünket, valamint a környezetet.

További információ a kiadványról >>>

Ár: 1200Ft+postaköltség (megrendelés csak 500 db felett!)

Vásárolj okosan: képzési csomag a felelős fogyasztásról, útmutató egy fenntarthatóbb élethez

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja és az UNESCO által kidolgozott, több nyelvre lefordított kézikönyv Magyarországon a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület és a Tudatos Vásárlók Egyesülete kiadásában jelent meg 2005-ben. Második kiadás 2006-ban.

Vásárolj okosan! (youthXchange) egy átfogó program és egy kézikönyv. Célja, hogy megismertesse a 10-18 éves fiatalokat a fogyasztói magatartás környezeti és társadalmi problémáival, és praktikus tanácsokkal lássa el őket egy fenntarthatóbb életmód kialakításához.

A kiadvány kiválóan alkalmazható tanórai segédanyagként és tanórán kívüli foglalkozások keretében. Főbb témakörök: fenntartható fogyasztás fogalma, élelmiszerek, vegyszerek, közlekedés, fenntartható turizmus, hulladék, ökodizájn, energia, víz, emberi jogok, állatvédelem, öko- és biotermékek, védjegyek, etikus befektetések, reklámozás, médiaműveltség, akciók, cselekvési lehetőségek.

A kézikönyv 2., javított kiadását 7000 példányban jelentettük meg.

Angol nyelvű weboldala: www.youthxchange.net

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja és az UNESCO által kidolgozott, több nyelvre lefordított, és hazai adatokkal kiegészített kézikönyv Magyarországon a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület és a Tudatos Vásárlók Egyesülete kiadásában jelent meg.

Kampány- és bojkottszervezési kézikönyv

Ha a bojkott eszközéhez nyúlunk, stratéga módjára kell gondolkodnunk. Kézikönyvünkkel ebben a munkában szeretnénk segíteni.

További információ a kiadványról >>>

Iskolai fogyasztóképzés kézikönyv

Tudatos fogyasztóvá neveléséhez és az ehhez kapcsolódó oktatási tevékenységekhez nyújt segítséget. A kiadvány a fogyasztóképzés általános bemutatásán kívül, fejlesztési modellek és módszertani stratégiák leírását, tantermi foglalkozásterveket, óravázlatokat, és hasznos elérhetőségeket tartalmaz.

 

Közvetlenül

Aggaszt,hogy nem tudod honnan származik az étel, amit megeszünk? Zavar, hogy egyre kisebb a választék, s hogy egyre kevesebb helyi és magyar termék kapható a boltokban és a piacokon? Kiadványunkban arra bátorítunk mindenkit, értékelje újra vásárlási szokásait, keressen közvetlen kapcsolatot a helyi, szűkebb s tágabb környezetében élő termelőkkel. Lépjen érdekszövetségre velük, hisz míg az egyik félnek biztos piacra, a másiknak “tiszta forrásra” van szüksége.

Hétköznapi mérgeink

A Levegő Munkacsoport Hétköznapi mérgeink című kiadványa2006-ban jelent meg először, elkészítéséhez a Tudatos Vásárlók Egyesülete is hozzájárult. 2010-ben megjelent a frissített kiadás.

Az E-számokról röviden

A kiadvány a www.e-szam.hu, valamint a www.tudatosvasarlo.hu/eszam oldalakon megtalálható E-szám adatbázis rövid ismertetője. A lista az engedélyezett élelmiszer adalékanyagok funkciójával, előállításával, használatával és biztonságosságával kapcsolatos információkat foglalja össze, hiteles, magyar és nemzetközi kutatások alapján.

Az engedélyezett E-számok listája

A kiadvány a Magyarországon engedélyezett élelmiszer adalékanyagokat sorolja fel, és megismertet azok technológiai funkcióival.


Letölthető anyagok:

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás