fbpx

Kik vagyunk?

Azt mondják, a Föld megmentésével már el vagyunk késve, de a Tudatos Vásárlók Egyesületénél mi azt mondjuk, létrejöhet az igazságos és szolidáris társadalom, az élhető környezet és a működőképes gazdaság összhangja, ahol a társadalom tagjai felismerik egyéni felelősségüket a fenntarthatóság megvalósításában.

Akik belátják, hogy minden egyes vásárlásuk szavazat, ezért fogyasztási szokásaik fenntarthatóvá tételével maguk is részt vesznek a változásban.

Felkutatjuk, kipróbáljuk és értékeljük az etikus és környezetbarát életmód megoldásait

Több mint 50 termékcsoport 3 000 termékét teszteltük
50 városból 1 400 háztartás lett igazi zöld otthon
20 közösségi gazdaság által 1 200 család jut helyi élelmiszerhez
250 képzést szerveztünk
Több mint 4 000 cikket jelentettünk meg
5 Tudásbázist hoztunk létre
Telefonos applikációnak 20 000 
felhasználója van
Több mint 100 000 social media követés

Jövőképünkről, küldetésünkről részletesen itt olvashatsz.

2002 óta elhivatottan dolgozunk azon, hogy

 • felkutassuk, kipróbáljuk és értékeljük az etikus és környezetbarát életmód megoldásait,
 • mindenkivel megismertessük a biztonságos, környezetileg, társadalmilag is fenntartható vásárlást,
 • a fogyasztókkal együtt nyomást gyakoroljunk a cégekre és elérjük, hogy megérje nekik a fenntartható irányba fordulni,
 • minél több asztalra kerülhessen biztonságos, helyi, fenntartható módon termelt élelmiszer Magyarországon.

Ez a célunk, nem kevesebb 🙂 Tartsatok velünk!

Tevékenységeink

Mindenki számít

Ne mondd, hogy csak egy csepp vagy a tengerben – a tengerben minden csepp számít.

Célunk, hogy az ökotudatos életmódot és vásárlási szempontokat ne csak a “szuperzöldek” tartsák szem előtt, hanem legyen elérhető bárki számára. Ezért képzéseinkkel, rendezvényeinkkel, közösségi kihívásainkkal a fenntartható fogyasztói szokások, a tudatos vásárlási szempontok megjelenését segítjük az élet bármely területén.

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!

Az elmúlt két évtizedben

A Tudatos Vásárló app segít megtalálni a fenntartható termékeket

Kik vagyunk?

Andacs Noémi
Andacs Noémi

A médiából és civil aktivista körökből kerültem az Egyesülethez geográfus-szociológus végzettséggel, jelenleg legfőbb feladatom a több mint 10 éve tartó szerelemprojektem, az ÖkoKörök terelgetése.

Hiszek abban, hogy minden egyéni lépés számít, hiszen csak a saját döntéseinkért tudunk felelősséget vállalni. Tuti nem az enyém a legzöldebb háztartás, de büszke vagyok rá, hogy minimális csomagolási hulladékunk van, balkonkertészkedek, komposztálok, nagyrészt tömegközlekedéssel, bringával járok. Egyre nehezebb viszont gyerek mellett kivédenem a kortársak hatására a lakásba beszivárgó felesleges dolgokat és az egészségtelen táplálkozást.

Boga Emese
Boga Emese

Nagyvállalati környezetből, marketinges háttérrel igazoltam át az Egyesülethez, ahol a kommunikációs feladatokat fogom össze. Töretlen idealizmussal hiszek abban, hogy a környezetünkért csak egyéni vállalásokkal és cselekvéssel tehetünk.

Szívügyem a háztartási hulladékcsökkentés, a csomagolásmentes vásárlás, és a mindenféle pazarlás elkerülése, ezekhez jó alapot kaptam az első ÖkoKörök egyikében úgy 12 éve. A következő nagy kihívás a műanyag tárolók kiiktatása az életünkből.

Csigi Klaudia
Csigi Klaudia

Közgazdászként végeztem. Egyetem alatt és után is éltem külföldön, dolgoztam portugál bölcsitől kezdve magyarországi multiig különböző helyeken. 2018 óta vagyok az Egyesületnél, ahol a terméktesztekkel foglalkozom. Amellett, hogy érdekes és változatos a szervezet tevékenysége, a kollegáim is szuperek, ezért nem szívesen dolgoznék máshol.

Tag vagyok egy közösségi mezőgazdálkodásban, van egy évről évre bővülő konyhakertem otthon, és igyekszem a háztartásban is kerülni a pazarlást és a vegyszerek használatát.

Dénes Júlia
Dénes Júlia

A gyerekek születésével indultam el a környezettudatosság útján. Első pillanattól úgy gondoltam, ez az álommunkahelyem: beteljesült a vágyam, vegyész kutatóként hasznosíthatom kémiai tudásomat a háztartási vegyszerek és egyéb termékek tesztjeinek kiértékelésében és gyerekeim élhetőbb jövőjéért is teszek. A zöldségeket és a húst közösségi mezőgazdálkodásból szerezzük be és nevelgetjük palántáinkat az erkélyen.

A hétköznapokban a fogyasztáscsökkentést látom a legnagyobb kihívásnak, egyben sok probléma megoldásának, ezért ebben szeretnék még fejlődni és jó példát mutatni. 

Domokos Kata
Domokos Kata

A tudatosvasarlo.hu szerkesztőjeként egyszerre feladatom a fogyasztók tájékoztatása, a cselekvésre ösztönzés, valamint az Egyesület munkájának bemutatása. Az én utam egyenesen vezetett ahhoz, amit most csinálok: az angol és a nemzetközi kommunikáció szak elvégzése után egy nagy hazai hírportálnál dolgoztam, és igyekeztem behozni a környezetvédelem, a tudatos fogyasztás ügyét a köztudatba.

Örülök, hogy otthon évek óta a Tápiódoboz közösségi gazdaság lát el bennünket friss zöldséggel-gyümölccsel.

Ekler Éva
Ekler Éva

2012 óta az ÖkoKörök bűvöletében élek: ekkor vettem részt az elsőn, azóta már számos csoportot vezettem. Az Egyesületnél a frissen képzett csoportvezetőket segítem, hogy ők is átélhessék ezt a közösségi élményt. Vallom, hogy a közösségek ereje és a fogyasztás csökkentése tud a jövő útja. Ezt az elméletet ültettük gyakorlatba a lakhelyemen működő civil szervezetünk, a Jószomszédok Egyesület programjaiban is: évek óta működtetjük a lakótelepen élők számára a Dorottya Közösségi Kertet. Nagy örömömre a már önálló családban élő gyerekeim is próbálják a tőlem tanultakat a hétköznapi életük részévé tenni.

Füves Eszter
Füves Eszter

Agrár és minőségügyi területről érkeztem az Egyesülethez, legfőbb feladatom a terméktesztek menedzselése. Jó érzés, hogy civil szervezetnél dolgozhatok, számomra a hasznosság érzete óriási motiváció. Háztartásomban kerülöm a felesleges tárgyakat, praktikumra és minimumra törekszem, növényi alapon étkezem. Szívügyem az állatvédelem: önkéntesként ideiglenes befogadó vagyok, és bár a kutyáim számában pont nem vagyok minimalista, az biztos, hogy nálunk étel nem landol a szemetesben. Szeretnék fejlődni a csomagolási hulladék csökkentésében, és abban, hogy még több zöldséget-gyümölcsöt tudjak saját magamnak megtermelni. 

Görbe Gabi
Görbe Gabi

Profitorientált szektorból átigazolva gazdasági mérnökként több mint tíz éve segítem az Egyesület napi működését és pénzügyeit a pályázati adminisztrációk és az irodaműködés terén egyaránt.

Természetes, hogy közel áll hozzám a Tudatos Vásárlók tevékenysége, az innen szerzett ismeretek tudatában sokkal körültekintőbben és felelősségtudatosabban tudjuk otthon családilag is meghozni a döntéseinket a mindennapi fogyasztásban. A családom mellett olvasással, túrázással és bringázással szoktam kiszakadni a hétköznapokból.

Gulyás Emese
Gulyás Emese

A Tudatos Vásárlók Egyesületét azért találtuk ki 2001-ben, mert az összes fenntarthatósági probléma gyökere a pazarló életmód, és az ezt kiszolgáló termelés. Ha etikusabb, fenntarthatóbb világot szeretnénk, egyéni szinten is cselekednünk kell, és mozgalomként is meg kell mutatnunk a döntéshozóknak: van igény a változásra. Ez vezérel, amikor új módszereket keresek, hogy még hatékonyabban érjük el a küldetésünket. Közgazdász-szociológus vagyok, az Egyesületben stratégiával, módszertani fejlesztésekkel, innovációval, nemzetközi projektekkel, kutatással és fundraisinggel foglalkozom.

Haraszti Anikó
Haraszti Anikó

Már tinédzserként foglalkoztatott a természet- és környezetvédelem, a jogi egyetem pedig teljesen beszippantott a környezetpolitika, illetve az a kérdés, hol is van fenntarthatóságban a magánember felelősége. A Tudatos Vásárlókhoz 2002-ben csatlakoztam, az elmúlt húsz évben nagyon sok és sokféle projekten dolgoztam, legjobban a zöld reklám állítások, védjegyek kérdése áll hozzám közel, az ügyvezetés mellett projekteket vezetek és trénerkedek is. A Pallagvölgyi Biokert közösségének tagjaként igyekszem a család húsfogyasztását még jobban csökkenteni.

Izápi Orsolya
Izápi Orsolya

Középiskolában is biológia tagozatos voltam, azóta érdeklődöm az élő környezet és annak megóvása iránt. A Tudatos Vásárlók Egyesületét a gyerekeim születése után kezdtem követni, mert nagyon sok hasznos információt találtam az oldalaikon. Részt vettem az Ökokör Tiszta otthon és Kamra képzéseken is, nagyon örültem a hasonló érdeklődési körű embereknek. 2023-ban csatlakoztam az egyesülethez asszisztens munkakörben. Hobbim a kertészkedés, azon belül is a permakultúra elmélete és gyakorlata áll hozzám a legközelebb.

Mayer Barbara
Mayer Barbara

Idegenforgalmi és szálloda szakon végeztem, évekig természetvédelemmel és ökoturizmussal foglalkoztam, ami még ma is jelen van az életemben. A Tudatos Vásárlók Egyesületénél 2015-óta dolgozom, elsősorban a közösségi mezőgazdasággal kapcsolatos projekteket segítem. Több közösségi gazdaság tagja is voltam, a helyi, minőségi élelmiszerek nagyon fontossá váltak a konyhámban, nem tudom már elképzelni, hogy másból főzzek. A háztartásom többi területe is igen zöld, de ahol még van mit fejlődnöm, az a fürdőszoba csomagolás mentessé tétele.

Mura Mészáros Levente
Mura Mészáros Levente

Igazgatásszervezőként és teljes körű minőségmenedzsment szakértőként diplomáztam, dolgoztam közösségi egészségmegőrzési programban, civil szervezetek fejlesztésében, informatikai projekteken. Az Egyesületben a digitális fejlesztéseket koordinálom.

Tömegközlekedem, nagyon kevés húst eszem, ételt soha nem kell kidobnunk. Természetes tisztítószereket használunk otthon, csak azt vesszük meg, amire tényleg szükségünk van, és persze azt is a Tudatos Vásárló Terméktesztek segítségével. A csomagolási hulladék csökkentésében kell még fejlődnünk.

Perényi Zsófi
Perényi Zsófi

Környezetgazdálkodási agrármérnökként végeztem Gödöllőn, és azt hiszem, sok mindent meghatározott, hogy ott már akkor sorakoztak a heti zöldségdobozok a folyosón. Fő témám közösségi mezőgazdálkodás, sokat dolgozom együtt gazdálkodókkal és közösségszervezőkkel, emellett nemzetközi projekteket vezetek és hálózatokban képviselem az egyesületet. Büszke vagyok arra, hogy több közösségi gazdaság tagja is vagyok. Fontos alapelv az életünkben, hogy közvetlenül a termelőtől és minél közelebbről érkezzen, amit megeszünk. Most igazi kihívás, hogyan tudjuk egy ovissal megszerettetni ezeket az ízeket.

Szász Nóri
Szász Nóri

A kommunikáció területéről érkeztem az Egyesülethez, ahol elsősorban a közösségi média oldalak tartoznak hozzám, emellett más kommunikációs projektekben is részt veszek. A környezettudatosság korán megjelent az életemben, és mára minden területére kihat: a hulladékcsökkentéstől a húsmentes táplálkozáson át az autómentességig. A kulacs számomra szimbolikus jelentőségű, mivel a PET palackok elhagyása a legkönnyebb dolog, amit bárki meg tud tenni a környezetért. Hiszem, hogy a pozitív példa és az összefogás a kulcsa annak, hogy közösen egy fenntartható jövőt építsünk.

Függetlenek vagyunk

Szakmai függetlenségünket csak úgy tudjuk megőrizni, hogy nem fogadjuk el a vállalatok adományait, és nem kérünk az általuk kínált reklámbevételekből. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tudatosvasarlo.hu cikkeiben nem zavarnak meg reklámok, ilyen egyetlen oldalunkon, médiafelületünkön sem látsz. Így amikor egy-egy gyártó, márka, bármilyen cég vagy termék értékelését olvasod nálunk, biztos lehetsz benne, hogy véleményünket nem befolyásolta semmiféle adomány, ajándék, reklámbevétel vagy bármilyen más együttműködés.

Emiatt munkánkat részben pályázati pénzekből, részben terméktesztjeinkből tudjuk folytatni. Ezért látható egyes cikkeink alján a pályázati támogató, és ezért kínáljuk terméktesztjeink nagyrészét – igyekezeteink szerint – egy megfizethető összegért.

Mindezek a források azonban bizonytalanok, ezért jelent nekünk nagyon sokat, ha támogatsz minket! Akár egyszeri támogatást adsz, akár éves tagságot vagy szupertagságot veszel, akár SZJA-d 1%-át adod nekünk éves adóbevallásodban, mi hálásan fordítjuk ezt arra, hogy:

 • Magyarországon még több fiatal gazda vágjon bele a környezetkímélő és egészséges élelmiszert termelő közösségi mezőgazdálkodásba,
 • országosan minden évben többszázan tapasztalják és tanulják el a vegyszermentes háztartás, az egészséges étkezés praktikáit,
 • olyan fogyasztóvédelmi hírekről is írjunk, amikről máshol nem olvashatunk. 

Transzparensen dolgozunk. Az eddigi munkánkról, éves bevételeiről és kiadásairól részletesen éves közhasznúsági jelentéseinkben olvashatsz.

Itt tudsz elérni minket

Tudatos Vásárlók (Közhasznú) Egyesülete
Cim: 1114 Budapest, Móricz Zsigmond körtér 3/A fsz. 3.
Székhely: 1114 Budapest, Móricz Zsigmond körtér 3/A fsz. 3.
Számlaszámunk: Magnet Bank, 16200106-00108490
IBAN: HU40 1620 0106 0010 8490 0000 0000
Swift kód: HBWEHUHB
Adószámunk: 18245770-1-43
E-mail: tve@tve.hu

Sajtómegjelenéseink

Rólunk mondták

Partnereink

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás