fbpx

Zöldebb, mint a valóság? Útmutató a greenwashing felismeréséhez

Válj te is fekete övessé a greenwashing lefülelésében a Tudatos Vásárlók Egyesülete szakértőinek segítségével! Webinárunkból megtudhatod, mit tekintünk greenwashingnak, azaz zöldre festésnek, és gyakorlati példákon keresztül mutatjuk be, mikor kell arra gyanakodnod, hogy egy termék marketingje zöldebb, mint a valóság. Emellett ahhoz is adunk tippeket, hogy mire figyelj, ha valóban környezetbarát termékeket keresel.

Az elmúlt években egyre fontosabbá vált az emberek számára, hogy a természetet kevésbé terhelő termékeket vásároljanak, azonban a megnövekedett kereslet nem várt hozadéka lett a greenwashing. A zöld kommunikáció jelenleg alulszabályozott, így a gyártók és forgalmazók a vizuális elemekkel és hangzatos feliratokkal könnyen úgy tudják csavarani a valóságot, hogy az számukra kedvező legyen, és azt az illúziót keltsék a vásárlókban, hogy a termékük jó választás a környezet szempontjából. Ezen a zöld Vadnyugaton kell a jövőért aggódó, tudatos vásárlóknak eligazodniuk, ami gyakran nem egyszerű.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megelégelte a cégek megtévesztő gyakorlatát, és kampány indított a greenwashing ellen, aminek részeként ez a webinár ahhoz ad eszközöket, hogy ne ess a greenwashing praktikák áldozatául. A webinár segít, hogy könnyebben felismerd az álzöld megoldásokat, és ezen felül a szakértők azt is bemutatják, hogy miként azonosíthatod be a ténylegesen környezetbarát termékeket.

Miről szól a webinár?

 • Mit tekintünk greenwashingnak, azaz zöldre festésnek? A Tudatos Vásárlók Egyesületének állásfoglalása nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetek összhangban.
 • Miért olyan nagy baj a greenwashing?
 • Mik a zöldre festés leggyakoribb esetei (gyakorlati példákon keresztül), hogyan ismerheted fel, ha egy termék zöldre festéssel próbál vásárlásra ösztönözni?
 • Részletesen bemutatjuk azokat a kezdeményezéseket, címkéket, amelyekben vásárlóként meg lehet bízni, mert valós eredmények és környezetbarát elvárások állnak mögöttük, tehát ténylegesen alternatívát jelentenek azok számára, akik a bolygót kevésbé terhelő termékeket keresnek.
 • Szóba kerül a jogi háttér is: a fogyasztóvédelmi szabályok jelenleg mennyire terjednek ki a zöldre festés eseteire, és miként védik a vásárlókat?
 • Ennek részeként az Európai Unió jelenlegi állásfoglalásáról is szó lesz a témában.

Előadók

 • Gulyás Emese, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa
 • Haraszti Anikó, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa

Az előadást adomány ellenében nézheted meg, amit a lenti gombbal vagy banki átutalással küldhetsz el nekünk.

Ajánlott adomány min. 2.000 Ft.

paypal gomb

Ha adományodat banki utalással küldöd:

Számlaszámunk: Magnet Bank, 16200106-00108490
IBAN: HU40 1620 0106 0010 8490 0000 0000

Ahhoz, hogy el tudjuk küldeni Neked a webinárt, kérjük, az utalás közleményébe mindenképp írd be a következőket: ADOMÁNY, GREENWASHING WEBINÁR és az e-mailcímed!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás