fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Így vásárolj fenntarthatóan: megújult a tudatos vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat. Eldöntheted, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

A tudatos vásárló 12 pontja 1. pont

1. A pénzed szavazat

Te döntöd el, mit és kit támogatsz. Nem kell támogatnod a kizsákmányolást, a gyermekmunkát, környezetszennyezést, a káros és felesleges dolgok tömeges gyártását. 

 

A tudatos vásárló 12 pontja 2. pont2. A kevesebb több! 

A mennyiség helyett a minőségre figyelj! Kevesebb vásárlás, kevesebb fűtés és hűtés, kevesebb autózás, kevesebb utazás – és fellélegzik a természet.

 

A tudatos vásárló 12 pontja 3. pont

3. Írj listát! 

Vásárlás előtt írd össze, mire van szükséged. A nagy üzletek profi módszerekkel csábítanak felesleges pénzköltésre. Ne hagyatkozz ‘polctrükkökre’.

 

A tudatos vásárló 12 pontja 4. pont4. Helyben, helyit 

Vásárolj közvetlenül a gazdától, piacon vagy helyi kisboltban. Kutasd fel a jó helyeket. Támogasd a helyi termelőket, kisiparosokat, gyártókat. Válaszd a szezonális élelmiszert.

 

A tudatos vásárló 12 pontja 5. pont5. Mondj nemet a csomagolásra! 

Vigyél magaddal táskát/szatyrot, ne fogadj el zacskót. Válaszd a csomagolásmentes vagy fenntarthatóan csomagolt árut, a visszaváltható, illetve újrahasznosított csomagolást. 

 

A tudatos vásárló 12 pontja 6. pont6. Egyél klímabarát módon! 

A hús és tejtermékek lényegesen jobban terhelik bolygónkat a növényi élelmiszereknél. Egyél több zöldséget, kevesebb húst, iktass be hetente vega vagy vegán napokat! 

A tudatos vásárló 12 pontja 7. pont

7. Láss tisztán! 

Tanuld meg, hogyan hatnak a reklámok.Ne dőlj be a vonzó külsőnek, láss át a szitán, ha túlfogyasztásra ösztönöznek. Így tudsz majd tényleg ellenállni.

 

A tudatos vásárló 12 pontja 8. pont8. Olvasd el a címkét! 

Keresd a fenntartható és etikus termékeket tanúsító címkéket. Ne tévesszen meg a zöld szín és a sok kamu logó. Csak a hiteles minősítéseknek higgy, hogy tudd, mit vásárolsz. 

 

A tudatos vásárló 12 pontja 9. pont9. Erőszakmentes jólét 

Válassz olyan termékeket, amelyeket állatkínzás nélkül tesztelnek, amelyeket természetes élőhelyeik károsítása nélkül készítenek el.

 

A tudatos vásárló 12 pontja 10. pont10. Használd, amíg bírja! 

Kerüld az eldobható dolgokat, ezek tömeges előállítása és kidobása energiapazarlással és környezetszennyezéssel jár. Vegyél használtat, ha elromlott, javíttasd. 

 

A tudatos vásárló 12 pontja 11. pont

11. Nem mindegy! 

Ha nincs is tökéletes megoldás, keresd mindig a jobbat. Jelezd a cégeknek: fontos a fenntartható és etikus működés. Ha többen mondjuk, komolyan veszik.

 

A tudatos vásárló 12 pontja 12. pont12. Közösen könnyebb

Sose gondold, hogy céljaiddal egyedül vagy! Csatlakozz kihívásainkhoz, tagságunkhoz, zöldülő közösségekhez, mert együtt, kis lépésekkel nagyot tudunk változtatni.

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek