fbpx
ne csak fogyaszd

| Tudatos Vásárló/Szigeti Ferenc

Méh útvonal és hódszafari. Hódít az újturizmus Európa városaiban és itthon is

A világjárványt követően a turizmus – ahogy legtöbben mi magunk is – ott folytatja, ahol abbahagyta: az iparág ökológiai lábnyoma drasztikusan növekszik, sok város történelmi központja ismét a túlturizmustól szenved és a turistahadak komoly konfliktusokat generálnak helyben. Egyesek szerint a fenntartható turizmus, ún. látogatógazdaság, avagy újturizmus jelenthet megoldást, mert az egyaránt törekszik a látogatók és a helyiek jóllétére. Cikkünkben bemutatjuk a turizmus új irányait és azt, hogy ebben milyen szerepe lehet a tudatos természetjárásnak.

Kezdjük inkább az új perspektívát nyújtó kezdeményezésekkel! Ha manapság például Koppenhágában jár valaki és benevez egy kajakos városnézésre, ingyen kapja a túrát, ha közben vállalja, hogy összeszed egy zsák szemetet a vízről – így járulhat hozzá a turista a városlakók jóllétéhez.

A dán főváros, Koppenhága rehabilitált kikötőjében nemcsak evezni, de úszni is lehet. Forrás: Szigeti Ferenc

Annak, aki egyedi élményt keres, a Hanza-szövetséghez kötődő gazdag múltja miatt szintén népszerű Gdańsk zsúfolt belvárosában a turisztikai információs hivatalban meleg szívvel ajánlják, üljön villamosra, döcögjön ki Zaspa hatalmas panelnegyedébe, s egy helyi önkéntes kalauzolásával fedezze fel Európa egyik legnagyobb falfestménygyűjteményét.

Ljubljana: Látványkaptár a botanikus kertben. Forrás: Szigeti Ferenc
Ljubljana: Látványkaptár a botanikus kertben. Forrás: Szigeti Ferenc

Ljubljanában hasonló elvek mentén ismerheti meg a fenntarthatóság iránt érdeklődő, látogatása során tanulni is vágyó látogató a város Európai szinten elismert, beporzóbarát tevékenységét az ún. méh útvonalon.

Új szálláshely akkor nyílik, ha egy másik bezár

Nem csak külföldön, hazánkban is terjednek az élményt és a tanulást központba helyező egyedi turisztikai látnivalók.

Egerben például készült egy applikáció, amelynek segítségével a város különleges, nem feltétlenül a fősodorban található látnivalóit fedezhetjük fel, amelyek történetét ráadásul a helyiek mesélik el.

S persze nemcsak a városi történeteket lehet új köntösben tálalni, maga a fenntarthatóság is lehet (öko)turisztikai cél: egy hortobágyi hódszafari során nemcsak e őshonos állatot ismerhetjük, vagy éppen leshetjük meg, de ökológiai tudásunkat is pallérozhatjuk, ha megértjük, hogy bár a hód valóban tud komoly károkat okozni egyes helyeken, az általa létrehozott vizesélőhelyek ugyanakkor nagyon fontos ökoszisztéma szolgáltatásokat nyújthatnak a tágabb környezet és az egész társadalom számára.

Koppenhága). Kifejezetten jó ötlet a vízről megcsodálni a dán fővárost. Forrás: Szigeti Ferenc
Koppenhága). Kifejezetten jó ötlet a vízről megcsodálni a dán fővárost. Forrás: Szigeti Ferenc

Az érem másik oldalán ott vannak viszont a járványt követően ismét a tömegturizmus tüneteitől szenvedő városok, a túlzsúfolt repterek, a turistahadak által felvert árak és az általuk okozott k(á)osz.

Mindez csak megspékeli a klímakatasztrófa mindenhol látható nyomasztó jeleit, amelyet egyre kevésbé lehet elrejteni a turisták szemei elől.

 • Dubrovnikban például korlátozzák, hogy egy napon hány óceánjáró hajó köthet ki a városban.
 • Halstattban a turistaáradat elleni tiltakozásképpen paravánnal takarták el egy népszerű kilátópont kilátását 2023-ban, pedig korábban már korlátozták a településre behajtó járművek számát.
 • A parkolási helyzet könnyítése, a kerékpárosok védelme és a levegő tisztaságának javítása érdekében Amszterdamban is kitiltották a nagy turistabuszokat.
 • Bolzano önkormányzata pedig akkor engedi új szálláshely megnyitását, ha egy másik bezár.
Ljubljana. Egy régi kaptár szimbolikus előképe. Forrás: Szigeti Ferenc
Ljubljana. Egy régi kaptár szimbolikus előképe. Forrás: Szigeti Ferenc

A látogatók körében méltán népszerű Bécs új turisztikai stratégiája már nem is a turistákra koncentrál, sőt, ezt a szót sem ismeri. Ehelyett a városban élők és a városba látogatók életminőségének megtartását tartja legfontosabbnak az ún. látogatógazdaság kiépítésével. Nézzük, mit is jelent ez a fogalom!

Létezik egyáltalán olyan, hogy fenntartható turizmus?

A turizmus, mint a világgazdaság egyik legnagyobb és legdinamikusabb szektora óriási kihívás előtt áll, ha komolyan akarja venni az unos-untalan hangoztatott fenntarthatóságot.

Rengeteg globális egyezmény született már e témában, legutóbb, 2023 végén az ENSZ klímakonferenciája deklarálta, hogy az iparág legfontosabb célja és egyben legnagyobb kihívása a fenntarthatóság növelése.

LjubljanaÚgy is fogalmazhatnánk, hogy a turizmus már nemcsak arról szól, hogy lássuk a világot, hanem hogy hozzájáruljon annak megmentéséhez.

Szép és nagy szavak ezek, de mit jelent egyáltalán a mostanában sokat hangoztatott fenntartható turizmus kifejezése?

Ha az adott tevékenység ökológiai lábnyomát vesszük alapul, nyilván nagyon leszűkítjük a kört, hiszen, ha repülőre ülünk, jó eséllyel egyből a negatív irányba zökken a mérleg nyelve az utazás ökológiai lábnyomát tekintve. Még akkor is, ha az utazásszervező vagy éppen az utas vállal (átvállal) valamiféle kompenzációt.

Rövid távon utazva, leginkább fenntartható közlekedést és a helyi gazdaságot támogató turisztikai szolgáltatásokat igénybe véve, ne adj’ isten a látogatás ideje alatt önkéntes tevékenységet végezve: ez a – sokaknak talán naivnak tűnő – kép közelít leginkább az ideálishoz.

Az ENSZ definíciója szerint egyébként a fenntartható turizmus a turisztikai fejlesztések három alappillérének az összehangolását jelenti:

1. környezeti – az erőforrások fenntartható használata, amely során a helyi ökoszisztémák fenntartását, sőt, fejlesztését segítjük;

2. gazdasági – a turizmus hozzájárul az összes érintett társadalmi-gazdasági jóllétéhez, miközben gazdaságilag is megtérül;

3. szociális-kulturális – tiszteletben tartjuk és segítünk megőrizni a helyi kultúrát.

Látogatógazdaság vagy újturizmus

Az ún. látogatógazdaság vagy újturizmus azt a fenntarthatósági fordulatot kívánja megvalósítani, amelyre az élet minden területén – nagyon gyorsan – szükség volna.

E paradigmaváltás során a látogatógazdaság olyan minőségi élményteret kíván létrehozni egy adott helyszínen, amelyben a látogató (turista) élményeken keresztül tanul és ezzel hozzájárul mind a saját maga, mind a helyi társadalom jóllétéhez. A világot óvó turizmus segíti visszaállítani a bizalom légkörét és az embert (a látogatót és a helyieket) helyezi a középpontba!

Mindez, végül is összhangban van a turizmus eredeti definíciójával, miszerint a turizmusban a világot békességben megismerni akaró ember vesz részt (aki tehát nem például egy környezeti válság vagy egy háború következtében utazik).

A látogatógazdaság tehát nem azt nézi, hogy egy település mit tehet a turizmusért, hanem hogy a turizmus mit tehet a településért, hogy a helyben élők, az oda látogatók és a köztük kapcsolatot teremtő szolgáltatók jólléte egyszerre érvényesüljön.

Igen, itt a közjó érdeke az elsődleges, amely megmutatkozik az olyan mérőszámokban is, mint például a látogatók és az adott helyszínen élők elégedettsége a turisztikai szolgáltatásokkal kapcsolatban, a környezetvédelmi tanúsítvánnyal rendelkező turisztikai vállalkozások száma és aránya, vagy éppen az, hogy egy adott helyszínre mennyi látogató érkezik a fenntartható mobilitás keretében.

Geopark. Forrás: Szigeti Ferenc
Geopark. Forrás: Szigeti Ferenc

Sose volt nagyobb szükség a tudatos és felelős természetjáróra

A fent leírtak egyesek számára talán túlságosan idealistának tűnhet, s talán valóban az is. A szemléletváltás lassú folyamat, s a turizmus fent leírt módozataira éppen a természetjárók lehetnek a legfogékonyabbak, ezért fontos a szerepük a látogatógazdaság kiépítésében.

Definíciója szerint a természetjárás olyan, a természetben zajló fizikai tevékenység, amely egyaránt hozzájárul a természetjáró fizikai és szellemi fejlődéséhez. Azaz a természetjárás nem csak sport, hanem az egészségmegőrzés mellett szerves része az ismeretszerzés is, sőt, a jó természetjáró otthon is igyekszik hasznosítani a természetben szerzett ismereteit. Persze, ha évente ötször elrepülök a világ egy távoli tájára túrázni, fantasztikus tájakat látni, csodálatos kultúrákat megismerni, akár segíteni azok fennmaradását önkéntes munka keretében – mindezt tehetem a legnagyobb alázattal és odafigyeléssel, mégsem lesz ökológiailag fenntartható.

Márpedig ki más legyen a legharcosabb környezet- és természetvédő, ha nem a természet csodáira rendszeresen rácsodálkozó természetjáró? A felelős természetjáró, a tudatos túrázó az élet minden területén törekedjen ökológiai lábnyomának csökkentésére és mutasson példát!

Sose volt még nagyobb igény a tudatos és felelős természetjáróra, mint manapság, a klímavészhelyzet közepette. Így elmondható, hogy a hazánk alapos megismerését célul kitűző természetjáró környezeti szempontok szerint is jó úton jár, ha külföldi, rövid idejű utazások helyett hazai túrákra, a szomszédos országok, városok és hegyek megismerésére kötelezi el magát.

A tudatos természetjáró komolyan veszi a környezeti szempontokat, s odafigyel arra, hogy minél rövidebb egy út, annál kisebb a lábnyoma. Ha teheti, közösségi közlekedést használ, s ha éppen nem sátrat ver, vagy bivakol valahol az erdő mélyén, akkor a helyi gazdaságot erősítve egy falusi, esetleg ökológiai tanúsítvánnyal rendelkező szálláshelyen száll meg.

Senki ne aggódjon: hazánkban is bőven találunk életre szóló kalandokat ígérő túraterepeket, a világ egyik legcsodálatosabb hegységéről, a magyar történelemhez ezer szállal kötődő Kárpátok fenséges koszorújáról nem is beszélve.

Vajdavár, Heves-Borsodi dombság, Borsod-Abaúj-Zemplén megye. Fotó: Magócsi Márton
Vajdavár, Heves-Borsodi dombság, Borsod-Abaúj-Zemplén megye. Fotó: Magócsi Márton

Ezt pipáld ki!

 • Hallottál már például a hazánk egyik legnagyobb, összefüggő erdőségének otthont adó, legkevésbé ismert középhegységéről, a Vajdavár-vidékről?
 • Ismered a világ egyetlen, határon átnyúló geoparkja, a Novohrad-Nógrád Geopark geoturisztikai attrakcióit?
 • Hallgattad már a bükki Őserdő mellett elvezető túraútvonalról a nagybetűs csöndet?
 • Eveztél már Európa Amazonasán, az öt országban elhelyezkedő, hatalmas zöldfolyosó központi folyóján, a Dráván?
 • Túráztál már a mediterrán térségeket idéző dolomitkopárok virágszőnyegén, vagy éppen hazánk egyetlen igazi hegygerincén a Mátra keleti felében?
 • Láttál már világszenzációnak számító daruhúzást a Hortobágyon?
 • Bringáztál már az alpesi vidékeket idéző, még bölényeknek is helyt adó Őrségben, miközben be-betérsz egy portára sajtot kóstolni, kecskét simogatni?

Bár hazánkban nincsenek magashegyek és a tenger partján sem túrázhatunk, vándorlásaink közepette érdemes azt is tudatosítanunk, hogy a hegyekkel övezett Kárpát-medencében különlegesen magas a biológiai sokszínűség, s ennek megismerése bizony éveken át kiváló szervező ereje lehet túráinknak.

Dolomitkopár
Dolomitkopár. Forrás: Szigeti Ferenc

Ha más nem, irány a Kék

És végül, de messze nem utolsósorban: életre szóló kalandot ígér a népszerű Országos Kéktúra, a Magyarország északi tájain végighaladó, az Írott-kőtől Hollóházáig tartó, folytonos, jelzett turistaút is. Ez Magyarország és Európa első hosszútávú turistaútja, amely a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrával és az Alföldi Kéktúrával része az Országos Kékkörnek. Teljesítése semmilyen kötöttséggel nem jár, az útvonalat járva a rendszeres sportoláson túl képet kaphatunk hazánk életéről, tájairól, megismerhetjük mindennapjait, lakóit, történelmét, föld- és vízrajzát, állatvilágát és természeti szépségeit.

A National Geographic által 2020-ban a világ TOP 25 javasolt túraútvonalává választott Országos Kéktúra akár a lokálpatriotizmus és a látogatógazdaság egy új szinonimája is lehetne.

Természetesen mindenki vágyik messzi tájak megismerésére, de hacsak nem gyalog, vagy kerékpárral vágunk neki egy akkora útnak, s valóban elkötelezettek vagyunk a környezetvédelem és a honismeret mellett, akkor tudatos túrázóként azt mondhatjuk: irány Magyarország és a Kárpát-medence csodáinak alapos megismerése!

Képek forrása: Szigeti Ferenc/Magócsi Márton

 

Ez a tartalom az Agrárminisztérium támogatásával valósult meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás