fbpx

Szerkesztőségi alapelvek

A TudatosVásárló.hu oldalon az információk gyűjtése, áttekintése és frissítése az alábbi szabályok alapján történik. Amennyiben kérdésed, megjegyzésed vagy javaslatod van, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Az adatkezelési tájékoztatót itt olvashatod >>>

Üzemeltető

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) a TudatosVásárló.hu honlap kizárólagos üzemeltetője. A 2002-ben alapított TVE széleskörű hazai és nemzetközi partneri hálózattal rendelkezik, jó kapcsolatot ápol kormányzati szervekkel, környezetvédelmi és fogyasztóvédelmi civil szervezetekkel, kutatóintézetekkel és kiadókkal, hogy a hazai fogyasztókat a legmegbízhatóbb információkkal lássa el.

Cél

A TudatosVásárló.hu célja, hogy információkkal és tanácsokkal lássa el a hazai fogyasztókat vásárlásaik és életmódjuk egészségügyi, környezeti és társadalmi hatásaival kapcsolatosan.

 • Támogatjuk a vásárlókat abban, hogy könnyebben megismerjék és megtalálják az egészségesebb, etikusabb és környezetbarátabb termékeket és szolgáltatásokat.
 • Törekszünk arra, hogy megismertessük a fogyasztáshoz kapcsolódó problémákat, csakúgy, mint a fenntartható(bb), felelős(ebb) és etikus(abb) alternatívákat és megoldásokat.
 • Meggyőződésünk, hogy a megfelelő életmód kialakításával és követésével egyénileg is hozzájárulunk egy boldogabb, igazabb és ökológiailag fenntarthatóbb élethez.
 • Kötelességünknek érezzük, hogy változatos témakörökben, széleskörűen szolgáltassunk információt. Szándékunk, hogy a vásárlóknak jobb rálátást biztosítsunk fogyasztásuk társadalmi és környezeti hatásaira, és az általunk kínált információk és alternatívák segítsék őket abban, hogy felelős és etikus vásárlóvá váljanak. Olyan fogyasztókká, akik aktívan odafigyelnek egészségükre, környezetükre és az őket körülvevő társadalomra.

A TudatosVásárló.hu oldal használatát jelen alapelvek szabályozzák.

Szerzői jogok

A honlap tartalmának szerzői joga a Tudatos Vásárlók Egyesületét illeti meg, kivéve abban az esetben, ha a konkrét dokumentumban más forrás van feltüntetve, illetve a szerzői joggal kapcsolatban egyéb közlés történik – akkor annak megfelelően kell eljárni.

Olvasóink szabadon olvashatnak bármilyen, oldalainkon megjelent információt, későbbi megtekintés és értelmezés céljából bármit letölthetnek vagy lementhetnek számítógépeikre. Barátjuknak, rokonuknak, ismerősüknek szabadon megmutathatnak bármilyen információt és cikket, bármit kinyomtathatnak és azt a forrás megjelölésével felhasználhatják.

A tudatosvasarlo.hu oldalról származó információk kereskedelmi célú felhasználása, bármilyen formában történő megváltoztatása és ismételt megjelentetése előtt kérd a Tudatos Vásárlók Egyesületének engedélyét.

Tartalom átvétele

A TudatosVásárló.hu-n megjelenő anyagaink utánközléséhez kizárólag a következő feltételekkel járulunk hozzá:

 • Csak a kérdéses cikk bevezetője és első két bekezdése vehető át, ami alatt a TudatosVásárló.hu megfelelő cikkére mutató és az odajutást lehetővé tevő élőlinket kell elhelyezni. (Ennek neve lehet “Teljes cikk”, “Bővebben” stb. – szerkesztőségi döntésük alapján)
 • Szerző feltüntetése: “tudatosvasarlo.hu”.
 • Képek, grafikonok csak abban az esetben vehetőek át, ha azok a TVE tulajdonában vannak, de akkor is csak külön egyeztetés után.
 • Nyomtatott újságban való megjelentetés esetén a cikkek utánközlését illetően kérjük, minden alkalommal kérj engedélyt, és egyeztess velünk a részleteket illetően.

Függetlenség és finanszírozás

A TVE minden üzleti vállalkozástól, politikai párttól független, és teljes szerkesztői szabadságot élvez. Ez azt jelenti, hogy a TVE mindenféle külső hatás nélkül dönt a TudatosVásárló.hu oldalon megjelenő információkról. A tudományos pontosság érdekében a tartalomlétrehozás folyamatába bevont szakmai partnereink számára szerkesztői jogkört biztosítunk.

Függetlenségünk biztosítása érdekében a TVE (és így projektje, a TudatosVásárló.hu sem) nem fogad el semmiféle támogatást vagy adományt üzleti vállalkozásoktól vagy politikai pártoktól.

A TudatosVásárló.hu pályázati támogatással és magánszemélyek adományi támogatásával üzemel.. Büszkék vagyunk az átlátható működésünkre – éves pénzügyi és működési beszámolóink bárki által megtekinthetők.

Reklámmentesség

A TudatosVásárló.hu reklámmentes oldal. A reklámmentesség nem jelenti azt, hogy nem írunk és közlünk adatokat termékekről, gyártókról, forgalmazókról, ám ezek a kritikák (legyenek pozitívak vagy negatívak), nem reklámok. Az oldal célja a vásárlók támogatása vásárlási vagy életviteli döntéseik meghozatalában, nem pedig bizonyos termékek, márkák népszerűsítése.

A honlap üzemeltetője a honlapon szereplő információkért ellenszolgáltatást nem fogad el.

Bizonyos esetekben szót adunk a bemutatott termékek gyártóinak. Ilyenkor célunk az, hogy a problémás vagy kérdéses vállalati gyakorlatokról kiegyensúlyozott tájékoztatást adjunk.

Kiadói elveink és alapszabályok

A TudatosVásárló.hu oldalon közzétett nézőpontok és vélemények, különös tekintettel az olvasók által kommentekben megjelenő tartalmakra nem szükségszerűen tükrözik a TVE véleményét és nézőpontját.

 • A vásárló az első: A TudatosVásárló.hu oldal tartalma vásárló-orientált. Elsődleges célunk arról írni, amire a vásárlók kíváncsiak és amit – megítélésünk szerint – fontos tudniuk. Legfontosabb célunk, hogy azt nyújtsuk, ami a vásárlók számára fontos.
 • Szakértők által ellenőrzött: A TudatosVásárló.hu oldal tartalmát szakemberek (élelmiszeripari szakértők, kozmetikusok, fogyasztóvédelmi jogi szakértők, környezetvédelmi szakemberek stb.) és képzett szakírók készítik vagy vizsgálják felül. Így a cikkek tartalmazhatják a szerzők vagy bírálók szakmai álláspontját.
 • Közérthető: Amennyire lehetséges, a tudományos szakkifejezéseket részletezzük és magyarázzuk a fenti célok elérése érdekében. Bár a stílus a tartalomtól függően változhat, minden írásunk esetén általános célunk használható információk biztosítása, amelyek alapján a vásárló cselekedni tud – vagyis építő jellegű, támogató és inspiráló információkat közlünk.
 • Megoldásorientált: Félelem- és aggodalomkeltés helyett bemutatjuk az adott kérdéskört és a jó megoldásokra, pozitív alternatívákra koncentrálunk.
 • Releváns: A vásárlók számára érdekes és fontos témákat járunk körül, amelyek hosszú távon hatással lehetnek az egészségünkre és jólétünkre.
 • Nem a TVE által létrehozott tartalom: Számos alkalommal harmadik féltől származó tartalmat (fordítunk le) és teszünk közzé a TudatosVásárló.hu oldalon. Ezekre a tartalmakra nem vonatkoznak jelen Szerkesztőségi Alapelvek, valamint ezek a cikkek nem feltétlenül tükrözik a TudatosVásárló.hu szerkesztőinek, bírálóinak vagy egyéb munkatársainak véleményét, nézőpontját. Az ilyen anyagokat szükség szerint szerkesztjük annak érdekében, hogy a híreket olvasóink számára pontosabb, használhatóbb formában bocsássuk rendelkezésre. Ilyen tartalmaknál az eredeti hír vagy cikk forrását minden esetben feltüntetjük.
 • Termék / cég ajánlások: Felismertük, hogy a vásárlók számára a lehető legkonkrétabb információkkal kell szolgálnunk, hogy környezetbarát és etikus döntéshozatalukat segítsük. Ennek megfelelően gyakran konkrét terméket vagy gyártót ajánlunk. (Olyan terméket/márkát/céget javasolunk, amely határozott és jól definiálható etikai vagy környezeti jellemzővel bír.) Ilyen ajánlásoknál törekszünk arra, hogy a lehető legtöbb hasonló vonással rendelkező terméket/márkát/céget megtaláljuk és bemutassuk. Szintén ajánlhatunk általunk kipróbált és tesztelt konkrét terméket. A TVE az ilyen jellegű információk online közzétételéért semmiféle juttatást vagy anyagi ellenszolgáltatást nem fogad el.
 • Minőségi információ: Legfőbb célunk, a precíz, aktuális és hasznos információk biztosítása érdekében maximális erőfeszítéssel dolgozunk. Ennek elérésében elsősorban munkatársaink és szakmai partnereink tapasztalatára hagyatkozunk.

A szerkesztés folyamata

A TudatosVásárló.hu szerkesztői döntik el, hogy mely témák jelennek meg az oldalon. Új témákat a vásárlók érdeklődési köre, az új fejlődési irányok, avagy egészségügyi, környezeti vagy társadalmi/etikai fontosság alapján választunk. Az újonnan megjelenő anyagok származhatnak a TVE munkatársaitól vagy felkért partnerektől. Olvasói véleményeket is közzéteszünk, amennyiben azok relevánsak a TudatosVásárló.hu céljai és témái szempontjából.

Néhány általunk kedvelt vagy ajánlott téma csak a Facebook oldalunkon jelenik meg:

https://www.facebook.com/tudatosvasarlokegyesulete

Ha szeretnél témát javasolni vagy felhívnád figyelmünket egy fontos ügyre, kérjük, írj a szerk@tudatosvasarlo.hu címre!

Partnereink és a tartalom forrásai

Oldalunk tartalmaz nemzetközi kiadók (például “The Ecologist” és “Ethical Consumer”) által készített, hírügynökségi (pl. MTI), állami szervezetek (például Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Gazdasági Versenyhivatal, MNB Pénzügyi Felügyelet), és non-profit szervezetek (például Biokultúra Egyesület, Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület, Energia Klub) által készített anyagokat is.

Nemzetközi kiadók, hírügynökségek, állami szervek és non-profit szervezetek által készített anyagok esetén az ügynökség vagy szervezet nevét a cikk alján feltüntetjük.

Linkek külső weboldalakra

A TudatosVásárló.hu-n sok olyan külső weboldalra, médiatartalomra mutató link szerepel, amelyekről úgy érezzük, hasznosak lehetnek olvasóink számára. Ezeket a linkeket csak kényelmi és tájékoztatási céllal adjuk meg, és természesen nem jelenti azt, hogy e weboldalak tartalmát teljes mértékben jóváhagynánk.

Moderálási szabályzat (kommentek)

Az olvasók a honlap interaktív szolgáltatásait az itt olvasható feltételek elfogadása esetén vehetik igénybe. E feltételek mindenkori változtatásának jogát fenntartjuk. Az esetleges változásokról felhasználóinknak külön értesítést nem küldünk, a mindenkor érvényes verzió ezen a lapon olvasható.

A szolgáltatások használata mindenki számára ingyenes.

Mit lehet?

 • egyes termékeket, kereskedőket és szolgáltatókat szidni, dicsérni, de csak észérvek és korrekt, ellenőrizhető állítások alapján,
 • mások figyelmébe ajánlani olyan boltokat, piacokat, ahol környezet-, egészség-, ember- és társadalombarát termékeket forgalmaznak.

Mit nem lehet?

 • az oldalt kereskedelmi tevékenységre használni (így pl. a saját magunk szolgáltatását reklámozni, az ügynöki munka részeként az ügynököknek magukat propagálni, pl. elérhetőségi adataik megadásával),
 • obszcén nyelvezetet használni, szexuális szolgáltatást kínálni,
 • sértő, diszkriminatív megjegyzéseket tenni nemzeti, etnikai, vallási, szexuális és egyéb kisebbségekkel kapcsolatban,
 • konkrét név (telefonszám, lakcím) feltüntetésével írni valakiről,
 • agresszióra buzdítani, élet és testi épség ellen irányuló magatartással fenyegetőzni.

Minden olyan hozzászólást, ami megsérti a fenti szabályokat, eltávolítunk, továbbá fenntartjuk a jogot a renitens szabályszegők kizárására is. Ugyanígy töröljük azon felhasználók azonosítóját is, akik felhasználónevükben vagy felhasználónevükkel valamilyen cégre, termékre vagy valamilyen kereskedelmi célú honlapra utalnak.

A TVE nem vállal felelősséget a TudatosVásárló.hu olvasói vagy felhasználói által közzétett adatokért, képekért vagy szövegekért.

A hozzászólás közzétételével a felhasználó lemond hozzászólása feletti rendelkezési jogáról, anyagi vagy más jellegű követelést a későbbiekben arra alapozva nem támaszthat.

Ugyanez vonatkozik Facebook-oldalunkra érkezett hozzászólásokra is.

Beérkező e-mailek

A TVE fenntartja a jogot bármely email-címére beérkező email szerkesztésére és megjelentetésére, kivéve, ha a küldő erről másképp rendelkezik.

Adatvédelem

A felhasználók adatait (név, email-cím és egyéb, a felhasználók által megadott információk) bizalmasan kezeljük és nem adjuk tovább.

A TudatosVásárló.hu hírleveléről bármikor leiratkozhatsz, a hírlevél alján található link segítségével. A hírlevelet általában havonta egyszer-kétszer küldjük. Extrém esetben egy héten belül maximum kettőt küldünk ki.

Köszönjük visszajelzéseiteket!

Hetente sok email érkezik hozzánk, és sajnos nem minden esetben áll módunkban mindenkinek személyesen válaszolni. Mindemellett örömmel fogadjuk véleményedet a tekintetben, hogy hogyan tudjuk fejleszteni az oldalt.

Minden beérkező levelet, javaslatot, visszajelzést elolvasunk és megfontolunk – akkor is, ha nem tudunk rá válaszolni. A hibákat (mert igen, még mi is hibázunk) gyakran gyorsabban találjuk meg és javítjuk ki éles szemű olvasóink segítségével. Más e-mailek hatására pedig megkérdőjeleztük, esetenként megváltoztattuk az adott probléma, téma vagy ügy bemutatását.

Visszajelzésedet a http://tudatosvasarlo.hu/page/feedback linken vagy e-mailben a szerk@tudatosvasarlo.hu címen várjuk.

Szükségünk van a támogatásodra

A TudatosVásárló.hu oldal fenntartásához és fejlesztéséhez szükségünk van a segítségedre. Csatlakozz a TVE támogató tagjaihoz, vagy küldd adományod bankszámla számunkra vagy paypal címünkre! Köszönjük kitartó támogatásod!

Köszönjük a hozzájárulásod!

  Iratkozz fel híreinkre!

  Tippek, tesztek, programok

  Megszakítás