fbpx
lencse bolt vásárlás

Megnéztük, honnan jön az egyik legkedveltebb hüvelyes a boltokba

Hüvelyest enni egészséges és klímabarát választás. Különösen az, ha helyben termett hüvelyest – babot, borsót, lencsét – választunk. Körülnéztünk a legnépszerűbb boltokban, honnan származik a magyar körében egyik legnépszerűbb hüvelyes, a lencse? Mennyire könnyű a dolgunk, ha helyben, vagy Magyarországon, vagy legalább az Eupai Unióban termesztett lencsét akarunk enni.

Senkit ne tántorítson el, hogy vége a télnek, hogy még néhány hetet kell csak várnunk, és jöhetnek a tányérunkra az ilyenkor beinduló helyi, szezonális tavaszi szöldségek. Hüvelyeseket, babot, borsót, lencsét, csicseriborsót enni akkor is egészséges, tápláló és klímakímélő választás, amikor kapható más zöldség is a boltokban, a piacon. Ne tántorítson el, ha úgy érzed, hogy emésztési panaszokat okoz, vannak rá trükkök bőségesen, mit kell tenned, hogy ne puffasszon.

Miért egészségesek a hüvelyesek?

 • A hüvelyeseknek egyaránt magas a fehérje-, a szénhidrát- és rosttartalma.
 • Sok ásványi anyagot, nyomelemet és vitamint is találunk bennük: vasat, rezet és cinket, kalciumot, A-, B1-, B-6, B-9 és E-vitamint.
 • A hagyományos konyhákban sokszor kombinálják gabonafélékkel – kukoricával, rizzsel vagy kölessel –, így biztosítva a vegetáriánusok számára a megfelelő aminosavak jelenlétét. Nem mindenki számára könnyen emészthető ez a kombináció, ezért ha így puffadsz a hüvelyesektől, mindenképpen próbáld ki a lenti tippjeimet az elkészítésére és fogyasztására!

A hüvelyesek széleskörű fogyasztása számos kutatás szerint komoly lépés lenne a klímaváltozás ellen, nem kisebb szervezetek kampányolnak a fogyasztásuk mellett, mint az ENSZ, és mi Tudatos Vásárlók is kampányolunk mellette. Itt egy tömör összefoglaló arról, mi az a 3 érv, amiért Neked is érdemes többet fogyasztanod belőlük.

Nyilvánvaló, hogy ha hüvelyesből is helyben termesztettet fogyasztunk, azzal még kisebb lesz étkezésünk karbonlábnyoma. Körbenéztünk hát a boltokban, mennyire van lehetőségünk/esélyünk mezei vásárlóként helyi, vagy legalább magyar, vagy ha az nincs, legeslegalább európai lencsét enni. Ezért a 9 legnépszerűbb hazai élelmiszeráruház-lánc boltjaiban – Aldi, Auchan, DM, Lidl, Müller, Penny, Príma, Spar, Tesco – néztük meg, honnan származik a szárított lencse – ha jelzik egyáltalán.

Jelölik vagy nem jelölik a származás helyét?

Az Európai Unóban az árukra egységesen ugyanazok a minőségi elvárások, szabályok vonatkoznak, ezért a gyártónak nem kell jelölnie az élelmiszer termékeken a származási helyet. Ez alól van néhány kivétel, például az olívaolaj, de a lencse nem tartozik közéjük. A gyártók döntenek arról, hogy jelzik-e a származási helyet a csomagoláson, lényegében aszerint, hogy várhatóan számít-e a fogyasztónak, ha látja ezt az információt.

Kanadai vagy török – melyiket válasszuk?

Egyértelmű, hogy a hazai lencsének a legkisebb a szállításból adódó karbonlábnyoma. Ha ilyen nincs, akkor nyúljunk az európai termékekért. Az Európai Unióban világviszonylatban kifejezetten szigorú és egységes szabályozás van érvényben az élelmiszerekre, ha viszont európait sem találunk, akkor már nehezebb a döntés. Mérlegelhetjük a szállítás távolságát, ám sosem tudhatjuk, milyen utat, hány köztes állomást járt be egy termék, míg Magyarországra érkezett.

Mégis melyiket válasszam?

Fontos szempont élelmiszervásárlásnál a növényvédőszer szennyezettsége. Ez ugye az Unióban világviszonylatban viszonylag szigorúan szabályozott. Mégsem eléggé szigorúan: ha egy termék vegyszertartalma nem is éri el a határértéket, nyugodtan lehet akár 12 féle vegyszer is a határérték közelében. Az Unión kívülről érkező lencsénél pedig ennél is bizonytalanabb a helyzet.

Amikor legutóbb az európai zöldségek-gyümölcsök vegyszerszennyezettségéről írtunk, kiderült, hogy

 • az EU-n kívülről származó minták jellemzően sokkal szennyezettebbek.
 • A legtöbbféle vegyszerrel szennyezett termék egy kambodzsai eredetű paprika és egy török szőlő volt.
 • Amikor a nemzetközi vizsgálatban Magyarországon vásárolt termékeket néztek, a legtöbb féle vegyszert, 18 szermaradékot egy török, 16 féle peszticid maradékot pedig egy magyar mazsola mintában találtak.
 • Megoldás, bár többe kerül, ha bio lencsét veszünk, a bio élelmiszerekben ugyanis a vizsgálat szerint még mindig csak elhanyagolható a kimutatott tiltott vegyszertartalom.

A legfrissebb vegyszerezettségi listával, az idei Piszkos Tizenkettővel hamarosan jelentkezünk!

Nagy lencse bolt teszt

Helló hüvelyesek!

A következő öt évben sokat foglalkozunk majd az elfeledett vagy kevéssé termesztett gabonák és hüvelyesek népszerűsítésével. Hogy olyan fajták kerüljenek a tányérunkra, amelyek elbírnak a klímaváltozás kihívásával is. Kövessétek oldalunkat a friss hírekért, #divinfood!

hüvelyesek divinfood

Képek forrása: Tudatos Vásárlók/ canva.com

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás