fbpx
toxfree bizottság élelmiszer supermarket

Írtunk az Európai Bizottságnak: a legszigorúbb szabályozást kértük a biszfenolokra

Az Európai Bizottság februárban tett közzé egy korlátozási tervezetet a biszfenol-A (BpA) élelmiszerek csomagolásában és konyhai eszközökben (élelmiszerekkel érintkező anyagokban) való szándékos felhasználásának betiltására. A Bizottság felkérte a fogyasztói szervezeteket, nyújtsák be észrevételeiket a javasolt jogszabályról. A Tudatos Vásárlók részéről megküldtük a véleményünket, mutatjuk, mit kértünk a fogyasztók nevében az Európai Bizottságtól.

A biszfenol-A bizonyítottan a hormonrendszerbe beavatkozó anyag, endokrin diszruptor. Már egész alacsony dózisban is beavatkozik a hormonrendszer működésébe és ezzel összefüggésben rákkeltő kockázata is van, de felelőssé tehető cukorbetegség, asztma, koraszülések és szívbetegségek kialakulásáért, továbbá olyan hormonális zavarokért, mint a korai serdülés, az elhízás, a meddőség. Ismertek emellett a szaporodási képességekre és az idegrendszerre jelentett kockázatai is.

Ezek az anyagok nem csak a termékekben lehetnek jelen, de a csomagolásban is, ami különösen az élelmiszerek esetében jelent veszélyt. Az Unióban hagyományosan nagy az ellenállás az ipar részéről az efféle szigorításokra, korábban 2018 elején az európai parlamenti képviselők például elutasították azt a javaslatot, hogy jelentősen szigorítsák a biszfenol-A jelenlétét élelmiszercsomagoló anyagokban, így a mai napig továbbra is előfordulnak bennük.

Mi a baj a BpA-val és a többi biszfenollal?

 • Több uniós ország fogyasztói szervezeteinek részvételével készült tanulmány a BpA és más biszfenolok magas szintjét mutatta ki különböző gyermektermékekben, például cumisüvegekben, fogzási játékokban, gyermek napszemüvegekben és textíliákban, és konzervekben és különböző italokban is.
 • A dTest cseh fogyasztói szervezet által 2023-ban végzett termékteszt eredménye azt mutatta, hogy a konzervek 50%-a tartalmaz biszfenolokat, ami azt jelenti, hogy rendelkezésre állnak már károsanyag-mentes alternatívák.
 • A cseh piacon elérhető alumíniumdobozokban kapható üdítőitalok mindegyikben kimutatható volt a BpA, a BpF és más biszfenol vegyületek.
 • A közelmúltban kiderült, hogy 11 uniós ország lakosainak 92%-ának a vizelete tartalmaz BpA-maradványokat.

Az Európai Bizottság most többek között a következőket javasolja:

 • a BpA szándékos felhasználásának tilalma élelmiszerekkel érintkező műanyagokban, lakkokban és bevonatokban, nyomdafestékekben, ragasztókban, ioncserélő gyantákban és gumikban,
 • más, rákkeltőnek, mutagénnek vagy reprodukciót károsítónak (1A/1B kategória) besorolt ​​biszfenolok és ismert hormonbontó anyagok szándékos használatának tilalma,
 • nyomon követési és jelentési kötelezettségek bevezetése az újrahasznosított papírból és kartonból készült élelmiszer-csomagolásokban a BpA véletlenszerű jelenlétére vonatkozóan.

Észrevételeink a Bizottságnak

A Tudatos Vásárlók Egyesülete részéről elküldtük észrevételeinket a Bizottságnak. Ebben

1. Nagyra értékeljük az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokról (FCM) szóló rendelet felülvizsgálatára vonatkozó javaslatot, amely tartalmazza a biszfenol-A (BpA) betiltását.

2. Örülünk a többi biszfenol betiltására vonatkozó kezdeményezésnek is, mely megelőzné azt, hogy a biszfenol-A-t hasonlóan káros hatású vegyületekkel helyettesíthessék a gyártók.

3. Határozottan támogatjuk a lehető legszigorúbb szabályozást, amelyet kivétel nélkül az összes biszfenol vegyületre vonatkozóan kell elfogadni.

 4. A fogyasztókkal egyetértésben ezúton is szeretnénk kifejezni azt az igényünket, hogy az élelmiszercsomagolásokba és a fogyasztási cikkekbe ne kerülhessenek az emberi szervezetre nézve bizonyítottan káros és mérgezőnek minősített anyagok. (Felmérések során a fogyasztók is hangot adtak annak az igényüknek, hogy ezeket az anyagokat azonnal be kell tiltani.)

A jogalkotóknak most kell cselekedniük, és mindent megtenni annak érdekében, hogy csökkenjen az ilyen mérgező, endokrin rendszert károsító anyagok okozta teher, amely súlyos egészségügyi problémákhoz, többek között a meddőség és a mellrák növekvő számú előfordulásához vezet.

A biszfenolok (és ideális esetben a PFAS-ok és más, az élelmiszercsomagolásban gyakran előforduló, nem szabályozott mérgező anyagok, amelyek sajnálatos módon nem képezik e nyilvános konzultáció tárgyát) betiltásával az EU hozzájárulhat a mérgező vegyületektől mentes, könnyebben és biztonságosabban újrahasznosítható vagy újrafelhasználható anyagkörforgás kialakításához is.

Ez a beadvány a 101114078 – LIFE22-GIE-HU-ToxFree LIFE for All projekt részeként kerül benyújtásra, melynek keretében magyarországi, szlovéniai, csehországi és osztrák fogyasztói szervezetek azon dolgoznak, hogy felhívják a fogyasztók figyelmét a fogyasztói attitűd fontosságára és a káros vegyianyagok elkerülésének lehetőségére.

785
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

546
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


EU LIFE logoEM logoToxFree Life logoToxfree LIFE for All projektet az Európai Unió LIFE alapja (LIFE22-GIE-HU-ToxFree LIFE for All, 101114078) és az Energiaügyi Minisztérium társfinanszírozza (Z1230232). A cikkben kifejtett nézetek és vélemények a Tudatos Vásárlók Egyesületének álláspontját képviselik, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió véleményét. Ezekért sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó hatóság nem tehető felelőssé.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás