fbpx
tisztító szer LIFE Béládi Olívia

| Tudatos Vásárlók Béládi Olívia

Környezetbarát tisztítószerek: mi működik és mi nem? Egy nagycsaládos anya tapasztalatai

Évek óta fontos téma a hulladék és vegyszermentes háztartás, illetve az, hogyan csökkenthetnénk az otthonunk környezetterhelését, illetve saját ökológiai lábnyomunkat. Ahol gyerek van a családban, még nagyobb a tét, a vásárlási döntéseknek nagyobb súlya van: mindenből több fogy, több pénzt is költünk takarítószerekre, nagyobb a környezeti terhelés és főleg, még fontosabb a biztonság, hogy vegyszerekkel ne károsítsuk gyerekeink egészségét. Béládi Olívia újságíró-szociológus, háromgyerekes anya megosztó beszámolót írt arról, mi az, ami bevállt, és mi az a szuper zöld megoldás, ami neki nem segített a háztartásban.

Béládi Olívia és a gyerekekAz otthon használatos vegyszerek egy része biztosan felesleges, és sokuk tartalmaz káros anyagokat: ilyen a triklozán, ami gyakorlatilag mindenben van, a fertőtlenítő hatású kozmetikumoktól kezdve a játékokon át a ruhákig, a klór ( fertőtlenítő szerek, pl a hipó, a Domestos, a Clorox és a Flóraszept hatóanyaga) a foszfát (bár a mosószerekből az EU kitiltotta őket, a WC tisztító rudakban a mai napig megtalálhatóak).

Egyes sprayk és aerosolok légzéskárosító hatásúak és asztmát okozhatnak, a triklozán a hormonrendszerünkbe avatkozik be, a klór szem és tüdőkárosító lehet a felszabaduló mérgező klórgáz miatt, a foszfát természetes vizeinkbe mosódva az algák nagy mértékű elszaporodását, azaz eutrofizációt okozza.

A Covid járvány nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a fertőtlenítés ismét a középpontba került, sokkal több ilyen tartalmú szert vásároltunk és locsoltunk szét magunk körül, pedig a túlzott baci mentesítés épp ellenkező hatást ér el: a jó baktériumok elpusztításával gyengíti az immunrendszert és a bőr és a belek természetes védelmi vonalát, a csecsemőkre pedig duplán káros, mert megakadályozza a születés után a helyes immunválasz kialakulását. Ennek következtében allergia és antibiotikum rezisztencia alakulhat ki a kicsiknél. Egy EU-s kutatás szerint a megnövekedett vegyszer használat megnövelte a háztartási mérgezések számát is.

Ha valóban zöld terméket szeretnél, egyszerűen csak keresd itt vagy ingyenesen letölhető applikációnkban az EU-ökocímkés termékeket.

A Tudatos Vásárló app segít megtalálni a fenntartható termékeket

A fentiek miatt és mert olcsóbbak is, én is kipróbáltam a modern, flakonos háztartási vegyszerek öko helyettesítőit: az ecetet, a mosószódát, a citromsavat, a nátrium perkarbonátot, a szódabikarbónát és a marhaepe szappant is.

Az Ecolabeles termékekkel eddig nincs tapasztalatom, pedig számos előnyük van egy tudatos fogyasztó számára: a kritériumokat (az egész termék életciklus kevésbé környezetterhelő, mint egy hasonló terméké) jogszabályban rögzítik és külső szakértői bizottság ellenőrzi folyamatosan, tehát nem a gyártó próbálja zöldre festeni a termékét egy-egy kiragadott előnyös tulajdonsággal (csomagolása újrahasznosítható, illatanyaga természetes).

Sok esetben ezek a termékek nem, vagy nem jelentősen drágábbak, mint a márkatermékes társaik.

Következzenek hát a tapasztalataim, mit mire használok, mi jött be, és mi nem maradt meg a háztartásomban.

Öko-takarítás kisokos – mit tud az ecet?

1. Ecet, a mindenre jó csodaszer

Ha kicsit utánaolvasunk az alternatív szerek témájának, talán az ecet az az anyag, amelyet a legsokoldalúbban tudunk felhasználni a háztartásban.

Pro:

 • szinte az összes bolti vegyszer helyett jó. Használhatjuk öblítőnek, általános felülettiszító- és ablakmosószerként, felmosáshoz, vízkőoldásra, WC pucoláshoz, penész és szagmentesítésre, szőnyegtisztításhoz, sőt hajmosáshoz is.
 • Baktérium és gombaölő hatása pedig azonos bármelyik márkás tisztítószerével.

Kontra:

 • Erős szagát sokan nehezen viselik,
 • Mivel erősen párolog, ne hajoljunk főlé és szellőztessünk, amikor használjuk.
 • Mosógépekben, kávéfőzőkben kárt tehet azzal, hogy gumi és fém alkatrészeiket felmarja, roncsolja. Körültekintéssel azonban ezeket a mellékhatásokat könnyen ki tudjuk küszöbölni, például alapos szellőztetéssel, vagy hogy ecet helyett az enyébben savas citromsavat használjuk ilyen esetekben.

Saját tapaszalat:

Először az öblítőt próbáltam kiváltani higított 20%-os ecettel, főleg a költségcsökkentés miatt. Ugyan a tavalyi évhez képest idén már kétszer annyiba kerül egy liter 20%-os ecet (400 Ft-ba), még mindig olcsóbban jövünk ki, mint az egyébként meglehetősen felesleges, nyálkás lerakódást okozó öblítőkkel. Ugyanez a hatás érhető el a higított ecet és illóolaj kombinációval.

Gépek vízkőtelenítésére nekem sajnos nem vált be, pont a fent említett gumi alkatrészek miatt, amelyet – a szerelő álláspontja szerint – felmart az ecet gőze a három és fél órás hatvan fokos programon (ezen a gépen nincs rövidebb magas hőfokú mosás). Az öblítő tartály vezetéke ennél az LG típusnál egy gumi gégecső, amin szép nagy luk lett – szerencsére ezt még garanciálisan cserélték. Sajnos a régi kávéfőző fém vezetéke hasonlóképpen járt, kilukadt, valószínűleg a vízkőtelenítés miatt.

Amire nálam nagyon jól bevált:

 • a vízforraló és a mosogató csepegtető tálcájának vízkőtelenítése;
 • szőnyegtiszítás, folttiszítás a szőnyegeken;
 • ablaktisztítás;
 • a zuhanyzó üvegfalának tisztítása. Ez utóbbi, úgynevezett Walk-in zuhanyfal semmi mással nem vízkőmentesíthető hatékonyan, mint a tömény ecettel. Sajnos itt nálam is bejött az ecetgőz fullasztó hatása, mint kellemetlenség, így a munkát általában több részletben, alapos szellőztetéssel végzem el.

Öko-takarítás kisokos – mit tud a marhaepe szappan?

2. Marhaepe szappan

A marhaepe szappan a folttisztítás csodaszere – tényleg kiveszi a legmakacsabb kaki és vérfoltokat is. Hatóanyaga az állattartás mellékterméke, az emberi és állati szervezetben a zsír oldását (emulgeálását) végző epesav.

A mosható pelenkák és tisztasági betétek idejében (amikor még ezeket használtam) napi használatban volt nálam. A titka, hogy hosszan kell hatni hagyni, ha azonnal nem venné ki a foltokat.

Pro:

 • Viszonylag olcsó például a dM saját márkás epeszappanja, most kb. 299 Ft-ba kerül.
 • Amikor rendszeresen használtam, sokáig eltartott.
 • Teljesen papír csomagolásban kapható.
 • Mindenkinek csak javasolni tudom ezt a szuper és gazdaságos folttisztítót, próbáljátok ki!

Kontra:

Egy idő után csak gumikesztyűben mostam vele, mert a kéz bőrét nagyon szárítja.

3. Washtaps, visszaváltható flakonos folyékony mosószer (Naturcleaning)

Ez a termék a flakoncsere progamjával került a látókörömbe, amikor a zero waste kísérletem idején visszaváltható, illetve csomagoló anyag mentes alternatívákat kerestem a különböző tiszítószerekhez.

Kicsit gyanús, hogy talán itt is a greenwashingról lehet szó, mert a szer nem rendelkezik Ecolabel minősítéssel, ellenben „természetesnek”, „környezetbarátnak” és „hypoallergénnek” hirdeti magát. Viszont a biztonsági figyelmeztetés szerint súlyos szemirritációt okoz. Amit még ígérnek: foszfát-, parabén-, klór-, állatkísérlet-, pálmaolajmentes és vegán, valamint Green Brand díjas a termék. Ez utóbbi minősítés annyira nem tűnik meggyőzőnek: egy függetlennek mondott – valójában a  gyártókhoz közeli, például volt gazdasági kamarai elnökből álló –   zsűri dönt a díj odaítéléséről, amit igen nagy arányban német és osztrák cégek nyernek el (az odaítélő testület is német és osztrák tagokból áll)  A minősítéshez nincsenek pontos kritériumok, küszöbértékek megadva, mindössze annyi, hogy ezek a vállalatok „jelentős mértékben hozzájárulnak a természet és környezet védelméhez.”

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!

Nekem itt elsősorban az volt a fontos, hogy egy közeli kisközért visszaváltó pont volt, így 100 Ft-ért vissza lehetett vinni az üres flakont, ráadásul igen olcsó is volt, 3000 Ft körül volt a 4,5 literes kiszerelése. Sajnos jelenleg az ára kétszeres, 6200 Ft körül van. A hatékonyságával nem volt gondom, szépen mosott és tisztított. Mivel elköltöztünk, így már nem kényelmes visszavinni a flakont, mert sajnos a négy lokációból álló fővárosi cserepont hálózatuk az utóbbi években nem bővült.

Öko-takarítás kisokos – mit tud a mosószóda?

4. Mosószóda és házi készítésű mosószer

Néhány éve rám is nagy hatást tettek a neten keringő házi készítésű mosószerről szóló hírek, és főleg azok a beszámolók, amelyek szerint így jóval olcsóbban ki lehet hozni egy-egy mosást.

Pro:

 • Nagycsaládként napi átlag egyszer biztosan megy nálunk a mosógép, így nagyon nem mindegy, mennyi és főleg milyen árú mosószer fogy.
 • Emellett a mosószóda egy teljesen környezetbarát, a természetben is előforduló anyag (sziksó).

Én a sok szuper recept közül – egyszerűsége okán – a száraz mosószert választottam. A főzős verziónál sokszor lehetett olvasni, hogy nem sikerült, besűrüsödött vagy tönkrement a keverék.

Az abszolút zöld megoldás nekem a Zöldbolt papír csomagolású mosószódája és a szintén papír csomagolású mosószappan (én a Caolásat használtam, ez a Tescoban 300 Ft volt akkoriban). Később a 25 kilós mosószóda kiszerelésre váltottam – ha jól emlékszem talán 5000 Ft volt ez a mennyiség és egy évet biztosan kihúztam vele.

Sajnos épp költözés előtt vásároltam nagy zsákot, szóval átkoztam magam a cipekedés miatt. Praktikus, ha egy lezárt műanyagdobozban keverjük össze a reszelt mosószappant és a szódát, mert eléggé porol, száll az anyag. Ezt a keveréket egy nagyobb kanál segítségével a dobba szórtam, közvetlenül a ruhákra. A mosóhatása azonos volt mint egy bolti mosószeré, nem tapasztaltam különbséget. Ugyan nem próbáltam, de a mosószóda kiváló még általános tiszítószerként és vízben oldva mosogatószerként is.

Kontra:

Sajnos be kell valljam, ez az olcsó és környezetbarát gyakorlat végül kikopott nálam, elsősorban a szappan reszelgetése és a bekeverés porolása miatt, amit végül is túl macerásnak találtam.

Mit használjak mosópor helyett?

5. Ami nem jött be: citromsav, folttisztító só, szódabikarbóna

Ezt a három szert csak érintőlegesen próbáltam, egy-egy alkalommal, és nekem nem hozták meg a kívánt hatást.

A citromsavat a csapok tisztítására próbáltam, de nem találtam olyan hatékonynak, mint az ecetet. Amire mai napig jól bevált, az a befőzés és tartósítás lekvárok, dzsemek esetén.

A perkarbonát vagy más néven hidrogén-perkarbonát/folttisztító só aktív oxigént tartalmaz, ami meleg vízben szabadul fel, ekkor a szer látványosan pezseg és fellazítja a szennyeződéseket. A mosható pelenkák ammóniamentesítésére, illetve a mosószerhez adagolva folttiszítóként használatos leginkább. A drága Vanish (kilója 7000 Ft) hatóanyaga is lényegében nátrium-perkarbonát, tehát sokkal olcsóbb magát hatóanyagot megvásárolni, nagyjából 2000 Ft/kilónkénti áron.

Én a mosható pelenkák ammóniamentesítésére próbáltam, de nem igazán láttam a különbséget. Elméletileg kiveszi a vizelet szagát és a sárga színt a textilpelusokból (a külsőket nem szabad perkarbizni), de sajnos nekem ezek hosszú távon nem jöttek ki. Nekem folttisztításra sem vált be, mert nem láttam, hogy bármi hatása lenne, így a maradéka sajnos mai napig a szekrény mélyén pihen.

Szódabikarbóna: ez nálam leginkább a sütésnél játszik, súrolásra egyszer próbáltam, de számomra kényelmetlen és maszatolós volt a használata.

Ha mégis a szokásos bolti szerek mellett döntessz, a hatékonyságukat ellenőrizheted ingyenes terméktesztjeinkben

Kép forrása: Béládi Olívia, canva.com
283
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


168
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


EO logolife logoA kampányt a Green&Safe LIFE-styles projekt keretében az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. ENV GIE HU000622 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás