fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Ha takarítasz, olyan, mintha cigiznél

| Tudatos Vásárló

cleaning

Egy több évtizedes vizsgálat először mutatott határozott összefüggést a háztartási takarítószer-használat és a gyengébb légzésfunkció között.

Korábban megírtuk, hogy kapcsolat lehet a takarítás és a gyerekkori elhízás között, mint ahogy arról is beszámoltunk, a háztartási vegyszerek befolyásolhatják a termékenységet. Egy amerikai kutatás nemrégiben arra is fényt derített, hogy a gépkocsihasználat mellett a levegőszennyezés egyik legjelentősebb oka a háztartásokban a levegőbe kerülő vegyi anyagok.

A háztartási vegyszerek használatának egészségügyi veszélyeiről egyre több információnk van, ehhez tesz hozzá a norvég Bergeni Egyetem tudósai által végzett 20 éves vizsgálat, amely megállapította, hogy a tisztítószerek használata ugyanolyan káros lehet, mintha napi 20 szál cigarettát szívunk el.

A vizsgálat 6230 résztvevője a világ 22 különböző pontjáról érkezett. A résztvevőknek arra a kérdésre kellett válaszolniuk, milyen gyakran használják a tisztítószereket, ezek után pedig megvizsgálták a légzésfunkciójukat.

A tanulmány megállapította, azok a nők, akik otthon rendszeresen takarítanak, ill. akiknek a takarítás a munkájuk, légzésfunkciójukat tekintve gyengébbek, mint nem takarító társaik. Ugyanez a tendencia nem volt megfigyelhető a férfiaknál. A szerzők nem adtak magyarázatot erre a nemi különbségre, habár kevesebb férfi vett részt a vizsgálatban, és kisebb arányban voltak jelen azok a férfiak is, akik a munkájukkal kapcsolatosan takarítanak.

Az Európai Közösség Légzőszervi Felmérésének célja, hogy többet tudjunk meg a tisztítószerek használatának hosszú távú hatásairól.

Az eredmények alapján a szerzők azt feltételezik, hogy a tisztítószereknek való kitettség hosszú távon káros lehet a nők egészségére. Tény, hogy 10-20 évnyi takarítás hatásai ugyanolyan károsak lehetnek, mintha ugyanezen időszak alatt naponta egy csomag cigarettát elszívnánk.

Napjainkban egyre tisztábban látjuk, hogy összefüggés van a tisztítószer-használat, valamint az asztma és más légzőszervi problémák között. Ez azonban az első tanulmány, amely a tisztítószerek hosszú távú használatának hatásait vizsgálta.

Mit tegyél?

Ha nincs erőd a részletekre figyelni, ezt az 5 tisztítószerfélét kerüld:

1. légfrissítők, 2. illatosított termékek, 3. rovarirtók, 4. klórtartalmú fertőtlenítőszerek, 5. vécé-fertőtlenítők. Hogy mi velük a baj, arról részletesen itt olvashatsz.


 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok