fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Itt a bizonyíték: a hiteles környezetbarát szerek hatékonyan mosnak

EU-Ecolabel tesztek

Gyenge, tovább tart vele a takarítás, és még ráadásul drága is – így vélekedik a hazai lakosság a környezetbarát tisztítószerekről. Hogy ez mennyire csak városi legenda, azt a Tudatos Vásárlók Egyesülete laboratóriumi tesztjei bizonyítják – eddig több mint 60 mosópor, folyékony mosószer és kézi mosogatószer tisztítási hatékonyságát vizsgáltuk. Az eredményeinkben a leghatékonyabb szerek között ökocímkés termékek szerepeltek, ráadásul közepes árkategóriában.

Mára már számos tudományos kutatás bizonyította a háztartási takarító- és tisztítószerek lehetséges egészségkárosító hatásait. Azt is tudjuk, hogy vizeinkbe jutva kíméletlenül pusztítják az élővilágot.

1% szja

A Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Nielsen által 2019-ben végzett országos reprezentatív kutatás rámutatott arra, hogy habár a hazai vásárlóknak fontos a gyermekeik egészsége és a környezet védelme, ennek ellenére tisztítószer vásárlás során kevésbé veszik figyelembe, hogy az adott vegyszer környezetbarát termék-e vagy sem. Ennek leginkább az az oka, hogy a környezetbarát tisztítószerekről a legtöbben azt gondolják, nem elég hatékonyak. A többség szerint, ha tisztaságot akarunk, akkor a jól bevált, brutális szerekhez kell nyúlnunk.

Még a környezettudatos vásárlók helyzetét is megnehezítik a jól hangzó, környezetbarát tulajdonságra utaló szlogenek, jelzések és színek használata. Ráadásul nem csak az elnevezések, a látszólag a minőséget garantáló termékcímkék közt is bőven találunk olyat, amely valójában semmilyen igazolt környezeti előnyt nem igazol.

Felmérésünk szerint a lakosság jelentős része az uniós ökocímkét, az EU Ecolabel-t sem ismeri, holott itthon ez az egyik leggyakrabban elforduló hiteles ökocímke. Az EU Ecolabel-t azok a termékek vagy szolgáltatások kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló egyéb termékeké és szolgáltatásoké. További előnye sok más ökocímkével szemben, hogy a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik, vagyis a védjegyet nem a gyártó adja saját magának.

Az ökoszer is elég hatékony? Igen!

Arra voltunk kíváncsiak, igaz-e, hogy a környezetbarát tisztítószerek valóban gyengébbek, azaz kevésbé jól tisztítanak. Ezért magyar szupermarketekben és drogériákban kapható 13 mosóport, 25 mosógélt és 31 kézi mosogatószert teszteltunk laboratóriumban. A termékek között egyaránt voltak általánosan elterjedt bolti szerek, és EU Ecolabel minősítéssel rendelkező környezetbarát termékek.

A mosópor és a mosógél esetében minden terméket ugyanannak a tesztnek vetettük alá, ugyanazzal a mosógéppel, ugyanazzal a programmal 40 fokon mosattuk őket, a gyártó által javasolt adagolást betartva. A tesztmosáshoz mesterségesen szennyezett textilcsíkot használtak, amely különböző, a háztartásban leggyakrabban előforduló szennyeződéseket szimulálta.

A mosópor teszt abszolút győztese a Müller drogéria sajátmárkás terméke, az EU Ecolabel minősítéssel rendelkező Blink Ökomosópor lett. Árban is abszolút versenyképes, ugyanis míg az agyonreklámozott márkák termékeiért kilogrammonként 1.300-4.000Ft-ot is elkérnek, a tesztben listavezető öko mosópor egységára 800Ft.

Mosóporok: kiderült, melyik a leghatékonyabb, melyik milyen foltra jó

A folyékony mosószer tesztben a Seventh Generation és a Denkmit nature folyékony mosószerei osztoznak az első helyen, mindkettő rendelkezik EU Ecolabel minősítéssel. Az előbbi 1.700 Ft/liter, a Denkmit 1.000 Ft/liter egységáron kapható, a tesztben szereplő többi termék ára 600-12.000 Ft/liter között mozog.

Itt a nagy folyékony mosószer teszt. Az első helyen két ökomosószer végzett

A 31 kézi mosogatószer teszt esetében, a zsíros műkosszal bekent tányérokat 40 fokos állóvízben mosogatták el. Azt vizsgáltattuk, mennyire hatékonyan tisztítanak, azaz hány tányér elmosogatására elegendőek. A DM drogérialánc sajátmárkás ökocímkés terméke, a Denkmit nature kézi mosogatószer messze felülmúlta a többi terméket. Ráadásul az ára is barátinak mondható, hiszen 800 Ft-os literenkénti árával bőven az átlagárú termékek közé tartozik.

Messze a legjobban egy öko-címkés mosogatószer mosogat

A Tudatos Vásárlók tesztsorozatában tehát már harmadszorra bizonyosodott be, hogy a fogyasztóknak nem kell aggódniuk a hiteles, minősített ökoszerek hatékonyságát illetően. Ezek éppen olyan jól, sőt, néha jobban tisztítanak, mint a közismertebb bolti szerek. Ugyanakkor nem feltétlenül drágábbak az átlagos árú termékeknél.

Képek: freepik.com

 


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok