fbpx
EU-Ecolabel tesztek

Itt a bizonyíték: a hiteles környezetbarát szerek hatékonyan mosnak

Gyenge, tovább tart vele a takarítás, és még ráadásul drága is – így vélekedik a hazai lakosság a környezetbarát tisztítószerekről. Hogy ez mennyire csak városi legenda, azt a Tudatos Vásárlók Egyesülete laboratóriumi tesztjei bizonyítják – eddig több mint 60 mosópor, folyékony mosószer és kézi mosogatószer tisztítási hatékonyságát vizsgáltuk. Az eredményeinkben a leghatékonyabb szerek között ökocímkés termékek szerepeltek, ráadásul közepes árkategóriában.

Mára már számos tudományos kutatás bizonyította a háztartási takarító- és tisztítószerek lehetséges egészségkárosító hatásait. Azt is tudjuk, hogy vizeinkbe jutva kíméletlenül pusztítják az élővilágot.

1% szja

A Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Nielsen által 2019-ben végzett országos reprezentatív kutatás rámutatott arra, hogy habár a hazai vásárlóknak fontos a gyermekeik egészsége és a környezet védelme, ennek ellenére tisztítószer vásárlás során kevésbé veszik figyelembe, hogy az adott vegyszer környezetbarát termék-e vagy sem. Ennek leginkább az az oka, hogy a környezetbarát tisztítószerekről a legtöbben azt gondolják, nem elég hatékonyak. A többség szerint, ha tisztaságot akarunk, akkor a jól bevált, brutális szerekhez kell nyúlnunk.

Még a környezettudatos vásárlók helyzetét is megnehezítik a jól hangzó, környezetbarát tulajdonságra utaló szlogenek, jelzések és színek használata. Ráadásul nem csak az elnevezések, a látszólag a minőséget garantáló termékcímkék közt is bőven találunk olyat, amely valójában semmilyen igazolt környezeti előnyt nem igazol.

Felmérésünk szerint a lakosság jelentős része az uniós ökocímkét, az EU Ecolabel-t sem ismeri, holott itthon ez az egyik leggyakrabban elforduló hiteles ökocímke. Az EU Ecolabel-t azok a termékek vagy szolgáltatások kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló egyéb termékeké és szolgáltatásoké. További előnye sok más ökocímkével szemben, hogy a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik, vagyis a védjegyet nem a gyártó adja saját magának.

Az ökoszer is elég hatékony? Igen!

Arra voltunk kíváncsiak, igaz-e, hogy a környezetbarát tisztítószerek valóban gyengébbek, azaz kevésbé jól tisztítanak. Ezért magyar szupermarketekben és drogériákban kapható 13 mosóport, 25 mosógélt és 31 kézi mosogatószert teszteltunk laboratóriumban. A termékek között egyaránt voltak általánosan elterjedt bolti szerek, és EU Ecolabel minősítéssel rendelkező környezetbarát termékek.

A mosópor és a mosógél esetében minden terméket ugyanannak a tesztnek vetettük alá, ugyanazzal a mosógéppel, ugyanazzal a programmal 40 fokon mosattuk őket, a gyártó által javasolt adagolást betartva. A tesztmosáshoz mesterségesen szennyezett textilcsíkot használtak, amely különböző, a háztartásban leggyakrabban előforduló szennyeződéseket szimulálta.

A mosópor teszt abszolút győztese a Müller drogéria sajátmárkás terméke, az EU Ecolabel minősítéssel rendelkező Blink Ökomosópor lett. Árban is abszolút versenyképes, ugyanis míg az agyonreklámozott márkák termékeiért kilogrammonként 1.300-4.000Ft-ot is elkérnek, a tesztben listavezető öko mosópor egységára 800Ft.

Mosóporok: kiderült, melyik a leghatékonyabb, melyik milyen foltra jó

A folyékony mosószer tesztben a Seventh Generation és a Denkmit nature folyékony mosószerei osztoznak az első helyen, mindkettő rendelkezik EU Ecolabel minősítéssel. Az előbbi 1.700 Ft/liter, a Denkmit 1.000 Ft/liter egységáron kapható, a tesztben szereplő többi termék ára 600-12.000 Ft/liter között mozog.

Itt a nagy folyékony mosószer teszt. Az első helyen két ökomosószer végzett

A 31 kézi mosogatószer teszt esetében, a zsíros műkosszal bekent tányérokat 40 fokos állóvízben mosogatták el. Azt vizsgáltattuk, mennyire hatékonyan tisztítanak, azaz hány tányér elmosogatására elegendőek. A DM drogérialánc sajátmárkás ökocímkés terméke, a Denkmit nature kézi mosogatószer messze felülmúlta a többi terméket. Ráadásul az ára is barátinak mondható, hiszen 800 Ft-os literenkénti árával bőven az átlagárú termékek közé tartozik.

Messze a legjobban egy öko-címkés mosogatószer mosogat

A Tudatos Vásárlók tesztsorozatában tehát már harmadszorra bizonyosodott be, hogy a fogyasztóknak nem kell aggódniuk a hiteles, minősített ökoszerek hatékonyságát illetően. Ezek éppen olyan jól, sőt, néha jobban tisztítanak, mint a közismertebb bolti szerek. Ugyanakkor nem feltétlenül drágábbak az átlagos árú termékeknél.

Képek: freepik.com

 

534
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


367
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás