fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A vírus miatt többet fertőtlenítünk, nőtt a mérgezések száma

A koronavírus-járvány elleni védekezésben kiemelten fontos a gyakran érintett felületek fertőtlenítése. A vírus megjelenésével azonban több országban is megemelkedett a mérgezési esetek száma, ami elsősorban két okra vezethető vissza. Mire figyeljünk?

Lemosás, fertőtlenítés, vírusölő, higiénia, hatékonyság – ezeket szavakat ezerszer hallhattuk az elmúlt hónapokban a koronavírus elleni védekezés eszközeiként. A vírus hazai megjelenése eltüntette a boltok polcairól a kézfertőtlenítő szereket, de az általános tisztító és fertőtlenítő szerek forgalma és felhasználása is jelentősen megemelkedett.

Nem szabad elfelejtkezni arról, hogy ezek az anyagok nem csak a mikroorganizmusokat, vírusokat pusztítják el, hanem veszélyt jelentenek szervezetünkre is. A nem megfelelő használat, vagy tárolás mérgezéshez vezethet. Az USA, Franciaország és más országok hatóságai is figyelmeztettek már arra, hogy ezzel összefüggésben megnövekedett a  mérgezéses esetek száma.

Az esetek jelentős része, ahogy korábban is, az 5 évnél fiatalabbakat érintette. Fontos a fertőtlenítés, de az is, hogy odafigyeljünk néhány alapvető részletre: a megfelelő tárolás és a használati útmutató betartása jelenti a megoldást a mérgezések elkerülésére.

Sose keverjük!

A több nem feltétlenül jobb, több vegyszertől nem lesz nagyobb a tisztaság – sőt. A hatékonyabb takarítás érdekében sose keverjünk össze különböző tsztítószereket, fontos tudnunk, hogy a háztartási vegyszerek összekeverése, vegyítése komoly vezélyekkel jár!

Bizonyos készítményeket összekeverve például erősen mérgező gázok képződnek, és ez könnyen mérgezést okozhat. A klórtartalmú fertőtlenítő szerek – Hypo, Domestos, Clorox, stb. – savval, például vízkőoldóval, ecettel vagy citromsavval keveredve mérgező klórgázt juttatnak a levegőbe, de az ammóniatartalmú termékekkel való keveredés is mérgező gáz (klóramin) kibocsátásával jár.

Hasonló problémát okozhatnak alkohol-, vagy hidrogénperoxid-tartalmú fertőtlenítők helytelen használata vagy keveredése is.

A fentiek miatt különösen fontos, hogy elolvassuk és betartsuk a tisztítószerek használatával és tárolásával kapcsolatos előírásokat.

Szellőztessünk!

Takarítás után, de lehetőleg közben is szellőztessük ki a helyiséget. Ez nem csak a fel-/lemosott felület gyorsabb száradása miatt jó, de fontos amiatt is, hogy az elpárologott és így a levegőbe került vegyszerrészecskéktől megtisztítsuk a lakást.

Helyes tárolás!

Sokan a háztartási tisztító szereket, vegyszereket a mosogató alatt, vagy alacsony szekrényekben tárolják, ahol a gyerekek könnyen megtalálhatják őket. Pedig fontos, hogy a veszélyes termékeket zárt helyen vagy kellően magas polcon tároljuk. A biztonság érdekében a felhasználás során használjuk az előírt védőeszközöket, például gumikesztyűt.

Mérgezésgyanú esetén hívható

Akut mérgezéskor vagy annak várható kialakulása esetén, tehát sürgősségi esetben éjjel-nappal ingyenesen hívható az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat (ETTSZ) zöld száma: +36 80 201 199.

Itt a mérgezést okozó anyag vagy keverék veszélyességére, a várható tünetekre és teendőkre vonatkozóan kaphatunk információt. Az ETTSZ mérgezéssel kapcsolatos, de nem sürgősségi megkereséseket csak munkaidőben vagy levélben fogad.

Levelezési cím: 1097 Budapest, Nagyvárad tér 2.
E-mail: ettsz@emmi.gov.hu
Telefon: (+36-1) 476-6464

Az illóolajok veszélyesek is lehetnek – ezekre figyelj

 


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok