fbpx

A vírus miatt többet fertőtlenítünk, nőtt a mérgezések száma

A koronavírus-járvány elleni védekezésben kiemelten fontos a gyakran érintett felületek fertőtlenítése. A vírus megjelenésével azonban több országban is megemelkedett a mérgezési esetek száma, ami elsősorban két okra vezethető vissza. Mire figyeljünk?

Lemosás, fertőtlenítés, vírusölő, higiénia, hatékonyság – ezeket szavakat ezerszer hallhattuk az elmúlt hónapokban a koronavírus elleni védekezés eszközeiként. A vírus hazai megjelenése eltüntette a boltok polcairól a kézfertőtlenítő szereket, de az általános tisztító és fertőtlenítő szerek forgalma és felhasználása is jelentősen megemelkedett.

Nem szabad elfelejtkezni arról, hogy ezek az anyagok nem csak a mikroorganizmusokat, vírusokat pusztítják el, hanem veszélyt jelentenek szervezetünkre is. A nem megfelelő használat, vagy tárolás mérgezéshez vezethet. Az USA, Franciaország és más országok hatóságai is figyelmeztettek már arra, hogy ezzel összefüggésben megnövekedett a  mérgezéses esetek száma.

Az esetek jelentős része, ahogy korábban is, az 5 évnél fiatalabbakat érintette. Fontos a fertőtlenítés, de az is, hogy odafigyeljünk néhány alapvető részletre: a megfelelő tárolás és a használati útmutató betartása jelenti a megoldást a mérgezések elkerülésére.

Sose keverjük!

A több nem feltétlenül jobb, több vegyszertől nem lesz nagyobb a tisztaság – sőt. A hatékonyabb takarítás érdekében sose keverjünk össze különböző tsztítószereket, fontos tudnunk, hogy a háztartási vegyszerek összekeverése, vegyítése komoly vezélyekkel jár!

Bizonyos készítményeket összekeverve például erősen mérgező gázok képződnek, és ez könnyen mérgezést okozhat. A klórtartalmú fertőtlenítő szerek – Hypo, Domestos, Clorox, stb. – savval, például vízkőoldóval, ecettel vagy citromsavval keveredve mérgező klórgázt juttatnak a levegőbe, de az ammóniatartalmú termékekkel való keveredés is mérgező gáz (klóramin) kibocsátásával jár.

Hasonló problémát okozhatnak alkohol-, vagy hidrogénperoxid-tartalmú fertőtlenítők helytelen használata vagy keveredése is.

A fentiek miatt különösen fontos, hogy elolvassuk és betartsuk a tisztítószerek használatával és tárolásával kapcsolatos előírásokat.

Szellőztessünk!

Takarítás után, de lehetőleg közben is szellőztessük ki a helyiséget. Ez nem csak a fel-/lemosott felület gyorsabb száradása miatt jó, de fontos amiatt is, hogy az elpárologott és így a levegőbe került vegyszerrészecskéktől megtisztítsuk a lakást.

Helyes tárolás!

Sokan a háztartási tisztító szereket, vegyszereket a mosogató alatt, vagy alacsony szekrényekben tárolják, ahol a gyerekek könnyen megtalálhatják őket. Pedig fontos, hogy a veszélyes termékeket zárt helyen vagy kellően magas polcon tároljuk. A biztonság érdekében a felhasználás során használjuk az előírt védőeszközöket, például gumikesztyűt.

Mérgezésgyanú esetén hívható

Akut mérgezéskor vagy annak várható kialakulása esetén, tehát sürgősségi esetben éjjel-nappal ingyenesen hívható az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat (ETTSZ) zöld száma: +36 80 201 199.

Itt a mérgezést okozó anyag vagy keverék veszélyességére, a várható tünetekre és teendőkre vonatkozóan kaphatunk információt. Az ETTSZ mérgezéssel kapcsolatos, de nem sürgősségi megkereséseket csak munkaidőben vagy levélben fogad.

Levelezési cím: 1097 Budapest, Nagyvárad tér 2.
E-mail: ettsz@emmi.gov.hu
Telefon: (+36-1) 476-6464

Az illóolajok veszélyesek is lehetnek – ezekre figyelj

 

533
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


367
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás