fbpx
zöld takarítás kisokos ecet

Öko-takarítás kisokos – mit tud az ecet?

A hagyományos tisztítószerek közül az ecet a legismertebb és talán a leguniverzálisabb is. Ellentétben a mosószódával, mosódióval és társaikkal, az ecet vízkőoldó hatásáról azok is tudnak, akik nem akarnak a zöld háztartásvezetésben elmélyülni. Pedig érdemes, hiszen a vízkőoldás mellett szinte mindenre jó az ecet! Szirmay Kati zöldháztartás-gurunk írása.

Ha csak egy dolgot változtatunk meg a háztartásunkban, az legyen a környezet- és egészségkárosító öblítőről váltsunk olcsó, környezet-, egészség-, és mosógépkímélő ecetre. Millió célra használhatjuk, és közben a pénztárcánkat és a környezetet is jobban kíméli. Hogy egy példát mondjunk: még a legolcsóbb öblítővel is minimum egy árban van az ecet, viszont  a környezet, az egészség és a mosógép szempontjából is jobb választás.

1% szja

Öko-takarítás kisokos

Miért zöld?

Az ecet vegyi és biológiai erjesztéssel is készülhet. Akár házilag is könnyen készíthetünk ecetet, de a házi gyümölcsecet savtartalma maximum 5%. Takarításhoz válasszunk inkább 10-15-20%-os ecetet. Az ecet készülhet biológiai erjesztéssel (cukortartalmú növényből alkoholt készítenek, majd ebből ecetet), vagy készülhet szintetikus ecetsav felhígításával. A 20%-os bolti ecet leggyakrabban szintetikus ecetsav és biológiai ecetsav keveréke. A szintetikus ecetsav többnyire kőolajszármazékokból készül. Ennek megfelelően, ha teheted, keress “biológiai erjesztésű” ecetet, a legjobb, ha csomagolásmentesen, utántöltve vásárolod meg.

Öko-takarítás kisokos Mire, hogyan használd?

Az ecet csodálatos vízkőoldó, emellett a vízben- és a zsírban oldódó szennyeződésekhez egyaránt tud kapcsolódni, emellett szagtalanít, antibakteriális és színfixáló hatású.

Gépi mosáshoz, öblítő helyett: 0,5 dl ecetet öntsünk az öblítős rekeszbe. A hagyományos (kationos) öblítő a textilszálakat is bevonja egy illatos, selymes anyaggal – ezért illatosak még 2-3 mosás után is az öblítővel kezelt ruhák. Sajnos ez az anyag sem a vízi élővilágnak, sem a bőrnek nem tesz igazán jót, ezért például nem is kaphat az Európai Unión belül ökocímkét semmilyen öblítő. Ha illatosítani szeretnénk, használhatunk rövidebb ideig illatozó, természetes illóolajat, vagy hosszabb ideig illatos mosóparfümöt. Emellett rövid időn belül megszűnik a mosógép öblítős rekeszének nyálkásodása – ugyanis ezt is az öblítő lerakódása okozza! Az ecet ráadásul remek színfixáló hatással rendelkezik, amit ruhafestésnél, tojásfestésnél is sokan használnak, tehát a színes és sötét ruhákat biztosan nem fakítja.

Emellett az ecetes öblítés savassága semlegesíti a mosószer lúgos ph-ját (a bőrünk is inkább enyhén savas), és feloldja az esetleges ruhaszálak között maradt mosószer-maradványokat.

Mosogatógép öblítős rekeszébe: Az öblítős rekeszbe tölts 0,5-1 dl ecetet, a tartály méretétől függően. Szép fényesek lesznek az edények tőle! Ha a poharak még mindig egy kicsit opálosak a gépi mosogatás után, az ecethez adj egy kis alkoholt is (lehet patikai alkohol is, de a legolcsóbb bolti vodka is megteszi).

13 hormonhatású anyag a lakásban – hogyan kerülhetjük el?

Mosógép, mosogatógép vízkőtlenítéséhez: A vízkő mértékétől függően önts 1-5 dl 15%-os ecetet az üres dobba, és ruhák nélkül indíts el egy 60°C-os rövid programot. A vízkőtlenítés előtt konzultálj a mosógépszerelővel, vagy nézz utána a gép használati utasításában, hogy okozhat-e gondot az ecetes vízkőtlenítés a gép tömítésében (bizonyos tömítések nem bírják az ecetet, de a legtöbb gépé igen), vagy a fűtőszálnál. A felül és az oldaltöltős mosógépek esetében is más és más módon kell az ecetes vízkőtlenítést alkalmazni.

Általános vízkőoldáshoz, takarításhoz: A legpraktikusabb, ha beleöntöd egy szórófejes flakonba az ecetet, és már mehet is a spriccelés.

Vízforraló tisztításához: Elvízkövesedett vízforralóba tegyél literenként 0,5 dl ecetet. Töltsd fel vízzel a kannát, forrald fel, öntsd ki, majd öblítsd ki a vízforralót! Ha nem oldódik fel az összes vízkő, akkor hagyd állni a forró ecetes vizet a kannában, amíg látod, hogy pezsegve oldódik a vízkő. A forró ecetes vizet öntsd a WC-be, és WC-kefével súrold át – így egyúttal a WC-kagylót is kitakarítottad, ugyanazzal a folyadékkal!

WC-tisztításhoz: Spricnivel fújjuk körbe a WC-kagylót. A német típusú WC-be öntsünk egy kis ecetet. Várjunk 10-15 percet, majd sikáljuk át a WC-kefével. A hatást erősíthetjük, átsikálás előtt szódabikarbónát szórunk a kagylóba.

Vízkőtlenítésre, bármelyik helyiségben: Kevésbé (átlagosan) vízköves felületre fújj szórófejes flakonból ecetet, hagyd hatni, majd töröld át, vagy dörzsöld át a felületet. Nagyon vízköves kerámia vagy fém felület vízkőtlenítésére önts 10%-os ecetet egy jó nedvszívóképességű rongyra, és hagyd a rongyot több órára a megtisztítani kívánt felületen.

Hajmosáshoz: A samponszappant használók többségének szüksége van ecetes, citromleves, vagy citromsavas vízzel történő öblítésre, hogy a szappan lúgosságát ellensúlyozzák. (N.b.: a samponszappan nem egyenlő a szilárd samponnal, az utóbbihoz nem szükséges utólagos öblítés, ezekről részletesen lenti cikkünkben írtunk). A haj öblítéséhez a legjobb az almaecet: 0,5 dl almaecetet hígítsunk 4-5 dl vízben. Hajhossztól függően a mennyiség duplázható. Ennél nagyobb savtartalmú ecettel is öblíthetünk, csak ebben az esetben arányosan csökkentsük az ecet mennyiségét, vagy növeljük a vízét. Tehát 0,5 dl 10%-os ecetet tegyünk 1 l vízbe, így ugyanazt az arányt kapjuk.

Szilárd sampon, samponszappan vagy egy kis lazítás a rutinon? – együtt próbáltuk ki az öko-hajmosást

Ablaktisztításhoz: Általában a meleg ecetes víz is elegendő lehet az ablak, tükör áttisztításához. A maximálisan csíkmentes száradás érdekében tehetsz még mellé egy pici alkoholt (patikai alkohol, vodka, ihatatlan pálinka, stb.), rázd össze, és indulhat az ablakmosás! Egy bevált recept szerint egy fél literes szórófejes flakonba töltds 1 dl 20%-os ecetet, adj hozzá 2 evőkanál vodkát, és öntsd fel vízzel.

Általános tisztítószerként 1: Az ecetet öntsük egy szórófejes flakonba, és fújjuk a zsíros, vízköves, stb. felületre. Érdemes egy flakont tartani a fürdőben és egyet a konyhában, szinte minden szennyeződésre remek!

Általános tisztítószerként 2: Egy 1L-es szórófejes flakonba tölts 3dl ecetet, 1 ek folyékony mosogatószert vagy mosódió főzetet, 1 tk citromsavat, igény szerint pár csepp illóolajat, majd öntsd fel vízzel. Ha szükséges, használj tölcsért. Rázd össze, és kész! Használat előtt rázd fel! Forrás: Tóth Andi: Dobd ki a szemetest!

Konyharuhák, törlőkendők szagtalanítására: A bebüdösödött konyharuhát, konyhai törlőt áztasd ecetbe, vagy ecetes vízbe, majd öblítsd át.

Öko-takarítás kisokos – mit tud a citromsav?

Festett felületen színfixálásra: Batikolással foglalkozók jól ismerik az ecet színfixáló hatását, a festett anyagokat végül ecetes vízben kell áztatni. Az ecetnek ez a tulajdonsága használható tojásfestéskor is, elég pár percre ecetes vízbe tenni a megfestett tojást a szín fixálása érdekében.

Felmosásra: 5 l meleg vízbe tegyünk 1 dl ecetet, és már indulhat is a felmosás. Az ecet eltávolítja a zsíros foltokat, vízkövet, és a kellemetlen szagokat – az ecetszag elpárolgása után már csak a tisztaság illata marad! Parketta felmosásakor tehetünk a vízbe még 1-2 ek étolajat is, hogy visszazsírozza a fát.

Általános tisztítószerként: Készítsünk általános tisztítószert – egy 0,5 literes szórófejes flakonba töltsünk 1 dl 20%-os, vagy 2 dl 10%-os ecetet, adjunk hozzá pár csepp mosogatószert, és öntsük fel vízzel. Már kezdhetjük is a konyhapult, csempe, vagy más zsíros, szennyezett felületek tisztítását.

Hűtő szagtalanítására: Ecetes vízzel töröld át a hűtő belsejét, és az ecetszag elmúltával csak tisztaságillat marad!

Penész tisztítására: Penészes fal, vagy fuga tisztításához fújd be a tisztítani kívánt felületet ecettel, hagyd az ecetet hatni, majd dörzsöld át a felületet szódabikarbónás szivaccsal.

Környezetbarát házi szerekkel a penész ellen

Szekrények takarítására: Vízzel hígított ecettel töröljük át a szekrényeket, polcokat. Ez főleg a konyhában jön jól általában, különösen, ha épp új helyre költöztünk, vagy ha régen voltak takarítva a szekrények.

Virágcserepek tisztítására és fertőtlenítésére, vízkőtlenítésére: A virágcserepeken keletkező lerakódásokra is jó az ecet. Egy lavórba tegyünk meleg vizet, és öntsünk bele ecetet, majd tegyük bele a cserepeket. Ha kevéssé vízköves, fél-egy óra elegendő, ha nagyon vízköves, akár egy éjszakán át is áztathatjuk őket.

Konyhai felhasználásra: Ideális esetben almaecetet, gyümölcsecetet, borecetet tehetünk salátákba, lencsefőzelékbe, leveseket is savanyíthatunk vele. Emellett készíthetünk belőle úgynevezett shrub szirupot, ami egy ecetes, cukros szörp jellegű ital, és remek koktél-alapanyag is. Sőt, kis savtartalmú, finom, gyümölcsös ízű (házi) gyümölcsecettel akár teljesen kiváltható a citromlé is, hiszen teát, szörpöt, “limonádét” egyaránt savanyíthatunk vele.

Öko-takarítás kisokos ikon szódabikarbóna Mire ügyelj?

Az ecetsav – nagy töménységben – roncsolhatja a mosógép, mosogatógép, mikró gumitömítéseit. Ha 20%-os ecetet használunk öblítésre, felerészben hígítsuk vízzel. Ha nagy mennyiségű ecettel szeretnénk vízkőteleníteni a mosógépünket, előtte konzultáljunk a szerelőnkkel, mert nem mindegyik modell esetén szerencsés ez a megoldás.

Az ecet oldja a mész alapú anyagokat, ezért ne használjunk ecetet gránit, márvány vagy terméskő felületekre, mivel kimarhatja azokat! Fém felületeket se áztassunk hosszan ecetbe, mert a nem rozsdamentes fémet korrodálhatja.

Lakkozott parkettára remek az ecetes felmosó, de lakkozatlan vagy viaszolt keményfa padlóra ne használjuk!

Ha nagy mennyiségű, vagy tömény ecetsavat használunk súrolásra, wc-be öntve, akkor lehetőség szerint szellőztessük a tisztított helyiséget. Bár az ecet nem környezetkárosító, azért lehetőleg ne tüdőzzük le a 20%-os ecetsav gőzét sokáig. Kávéfőző vízkőtlenítéséhez inkább citromsavat használjunk. A citromsav gyengédebb, és biztosan nem tesz kárt a masinában.

Öko-takarítás kisokos

Számolj!

Az ecet akár 199 ft/kg áron megvásárolható (Tesco saját márkás ételecet 20% – ugyanitt találunk biológiai erjesztésű ecetet is). Öblítőként használva 1 l ecet összesen 20 mosásra elegendő, így egy mosás ára kb. 10 Ft. A Tesco saját márkás öblítője 649 ft/2L/66 mosás, ami szintén kb. 10ft-ból öblítünk 1 adag ruhát. Tehát még a legolcsóbb öblítővel is minimum egy árban van az ecet, viszont  a környezet, az egészség és a mosógép szempontjából is jobb választás.

Öko-takarítás kisokos Kapható-e lebomló csomagolásban? Az ecet leginkább öko beszerzési módja az, amikor csomagolásmentes boltban újratöltöd. A legelterjedtebb csomagolása a zöld PET-flakon.

 

FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-20/C jelű pályázata támogatásával készült. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

796
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


554
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás