fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Így készíts mosóport, folyékony mosószert házilag

Így készíts mosóport, folyékony mosószert házilag
Környezetbarát, adalékanyagmentes mosószert házilag készíteni nem ördöngősség. Egyszerű, kipróbált receptet ajánlunk mosóporhoz, folyékony mosószerhez.

Mosópor bolti környezetbarát alapanyagokból

Hozzávalók:

  • 1/3 rész mosószappan reszelék
  • 2/3 rész mosószóda
  • néhány csepp citrom illóolaj

Így készítsd:

A fentieket keverd össze egy szárazra törölt tálban, vagy rázd össze egy zárható edényben.

Így tárold:

Befőttes üvegben vagy jól záródó dobozban érdemes tartani, mert előfordulhat, hogy a levegőben lév pára miatt összeáll, megkeményedik. A hatékonyságán nem ront ugyan, de macerás feltörni, hogy a mosáshoz kellő mennyiséghez hozzáférj.

Így használd:

Kb. 2 evőkanálnyit használj mosásonként. Fehérítéshez áztasd be mosás előtt a ruhát folttisztító sós (nátrium-perkarbonátos) langyos vízbe. Arról, mi az a 3 dolog, amire a folttisztító használatakor figyelni érdemes, itt olvashatsz.

öko-mosás kihívás mosópor házilag EU-ökocímke
Forrás: Ekler Éva Instagram

Főzött mosógél környezetbarát alapanyagokból

Hozzávalók:

Így készítsd:

Fazékban forraljunk fel 3 liter vizet, adjuk hozzá a reszelt mosószappant és oldódásig kevergessük, majd tegyük félre. Egy kisebb edényben forraljunk 1 liter vizet, majd a tűzről levéve keverjük bele a 20 dkg mosószódát. Oldódásig ke­verjük, majd hagyjuk hűlni. Ha már langyos, a szappanos léhez öntsük a mosószódás oldatot, hozzáadjuk a szódabikarbónát és az illóolajat. Botmixerrel összeturmixoljuk (szépen kifehéredik és pudingsze­rű állaga lesz). Még adunk hozzá vizet, ha nagyon besűrűsö­dik. Ebből kb. 7 liter mosószer lesz, amit üvegekbe, kiürült mosószeres flakonba öntünk. Később még hígít­hatjuk, ha besűrűsödik.

Így tárold:

A házi készítésű folyékony mosószer tárolásáról sokféle információ kering. A legbiztosabb, ha hűtőben tároljuk. Viszont mivel egyszerre jelentős mennyiségű mosószer készül el, gond lehet, ha hirtelen mosószerrel telik meg a hűtőszekrényünk. Ezért érdemes vagy kisebb mennyiséggel dolgozni vagy összefogni és szétosztani az elkészült mennyiséget.

Az illóolajok veszélyesek is lehetnek – ezekre figyelj

+1 tipp: Készíthetsz folyékony mosószert vadgesztenyéből is.

A vadgesztenyéből készült verzió receptjét Ekler Éva Ökonagyi, a Tudatos Vásárlók Tiszta Otthon ÖkoKöreinek szervezője írásában hamarosan olvashatod.

 


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára