fbpx

| Tudatos Vásárló

Tiszta a lakás? Csak ne legyen antibakteriális!

Borzalmasan veszélyes hely a lakás, mert teli van baktériumokkal. Hiába töröljük le a konyhapultot, továbbra is hemzsegnek rajta, és csak ránk vadásznak. Takarítsunk alaposan, vegyük fel a harcot a baktériumok ellen, válasszunk hatékony tisztítószereket, fertőtlenítsük a lakást a vécécsészétől a kutya talpáig, csak úgy lesz a család biztonságban – sugallják a reklámok. Tényleg ennyire kell félnünk? Nem épp az a veszélyesebb, ha szót fogadunk?

Az antibakteriális, antiszeptikus tisztító és tisztálkodószereknek sok fajtája van: szappanok és tisztálkodószerek, kézápolók, fertőtlenítők, ablaktisztítók, törlőkendők, felülettisztítók, szájöblítők, fogkrémek, de még szemeteszsákból és műanyag csomagolóanyagból is árulnak antiszeptikusat.

A helyzet az, hogy az antibakteriális és fertőtlenítő szerek nagyon széleskörű és aktív használatával éppen az ellenkezőjét érjük el annak, amit szeretnénk. Könnyebben leszünk betegek. Használatuk hatására valóban elpusztul a baktériumok egy része – beleértve a hasznos baktériumokat is, amiről lentebb még írunk –, a maradék viszont felveszi a harcot a szerek ellen, és olyan törzsek alakulnak ki, amelyek rezisztensek lesznek az antibiotikumra is, ez már a WHO szerint világméretű probléma. Ráadásul, az erős vegyszerek miatt kezünk bőrén mikro repedések nyílnak, ami további problémák forrása lehet. A szakértők egyenesen azt ajánlják, hogy kerüljük ezeket a szereket, hacsak nem valami komoly egészségügyi indokunk van a használatukra.

Ugyanerre figyelmeztet Dr. Barcs István epidemológus, aki óv mindenkit attól, hogy antibakteriális tisztálodó szereket használjon, mert ezzel tönkreteszi a szervezet elsődleges védelmi vonalát, a bőrt. A tisztálkodás már önmagában is eltávolítja a szennyezéseket, csökkenti a baktériumok számát a bőrön, de kémiailag csökkenti a verejtékből származó antimikrobás hatású sók, zsírsavak mennyiségét is. Ha mindez folyamatos fertőtlenítéssel egészül ki, azzal eltávolítjuk a védő baktérium réteget, megnyitva az utat a fertőzések előtt. A szakember arra figyelmeztet: egy gondoskodni vágyó anya nem tehet rosszabbat gyermekével, minthogy antibakteriális szappannal fürdeti.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal, a Food and Drug Administration (FDA) szerint ráadásul nincs olyan vizsgálat, amely bizonyítaná, hogy ezek a szerek jobban távol tartanák az embert a betegségektől, hatóanyagaik viszont, például a bennük lévő triklozán vagy a trikokarban kockázatot jelent az egészségre. A laboratóriumi vizsgálatok és állatkísérletek arra utalnak: a triklozán megváltoztathatja a szervezet hormonális egyensúlyát, és az adatok annak lehetőségét is fölvetették, hogy a triklozán hozzájárulhat a baktériumok antibiotikum elleni rezisztenciájának kialakulásához. Ezt a jelenséget a WHO egyenesen fenyegető krízisnek nevezi, mert könnyen gyógyítható betegségekből akár az életet is veszélyeztető fertőzések is válhatnak.

Ezt az 5 tisztítószert kerüld, ha jót akarsz a családnak

A triklozánt egyébként nemcsak az antibakteriális tisztító és tisztálkodó szerek összetevőjeként találhatjuk meg: jelen lehet a ruhaneműkben, konyhai edényeken, bútorokban, gyerekjátékokban is. A széles körű használata miatt a hosszú távú kitettség még jobban érvényesül, mint gondolnánk. Az antibakteriális összetevőknek van helye, például a kórházakban, illetve különböző egészségügyi intézményekben, de nem az otthonunkban.

Nemrég felmértük, mit tart jónak, és ehhez képest mivel takarít a magyar vásárló

2019-ben kampányt indítottunk a környezetbarát, biztonságos tisztítószerek népszerűsítésére, és mivel tisztán akartunk látni, hogyan állnak a magyar vásárlók a környezetbarát tisztítószerekhez, országos felmérést végeztünk az átlagemberek körében, illetve a TVE támogatói és követői között. Az eredmények megdöbbentő különbséget mutatnak abban, mit tartanánk jónak és ehhez képest milyen tisztítószert választunk.

Kiderült, tízből kilenc ember egyetért azzal, hogy saját és gyermekei egészsége, valamint a környezet védelme miatt kevesebb vegyszert kellene használnia az embereknek. Ehhez képest a vásárláskor a legfontosabb szempont a vásárlók számára, hogy a termék hatékonyan tisztítson (62%), és csak ez után következik szempontként, hogy a termék ne legyen káros az egészségre (55%).

Az allergia és az antibakteriális szerek

Számos kutatás szerint a modern fertőtlenítési mánia lehet felelős az asztmáért és a szénanátháért is. A túlzott fertőtlenítés miatt ugyanis lecsökken azoknak a mikrobáknak a száma, amelyek eredetileg az immunrendszert hivatottak támogatni. Ilyenkor előfordulhat, hogy olyan allergénekre ad a rendszer allergiás reakciót, amire egyébként nem lenne érzékeny. A megfigyelések azt mutatják, hogy ha egy gyerek nagy családban nő fel háziállatok társaságában, akkor csökken annak esélye, hogy a későbbiekben allergiás megbetegedése alakuljon ki. További kutatások kellenek a témában, de az már most leszögezhető, hogy a gyerekek immunrendszerének szüksége van arra, hogy baktériumokkal és mikrobákkal találkozzanak, ahhoz, hogy az immunrendszerük megfelelően tudjon működni. Vagyis nem kell folyton törölgetni a játszótér a kicsik homokos kezét fertőtlenítőkendővel, géllel, mert a bennük lévő kémiai anyagok veszélyesebbek lehetnek, mint a baktériumok. Ezekkel a gyereknek egyébként is találkoznia kell.

Mit tehetsz?

✓  A legtöbb baktérium hasznos az ember számára: a testünkben élnek, segítenek abban, hogy egészségesek maradhassunk, és kontroll alatt tartják a „rossz” baktériumokat. Az egészséges háztartásnak nincs szüksége antibakteriális szerekre. Egy szappanos kézmosás, meleg víz és környezetbarát tisztítószer a legjobb út arra, hogy megszabaduljunk a kórokozóktól.

✓  Olvasd el Gyereksampon és -fürdető tesztünk eredményét, amiből megtudhatod, melyek a legbiztonságosabb, és melyek a kockázatos termékek!

Olvass még többet háztartás témában
Tudod, mitől illatos a mosóporod?
Allergizáló illatanyagok a tisztítószereinkben
Vécépapírra, mosószerre és öblítőre is többet költöttünk 2018-ban
Környezetbarát házi szerekkel a penész ellen

756
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


522
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás