fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Itt a nagy folyékony mosószer teszt. Az első helyen két ökomosószer végzett

folyékony mosószer teszt

A szupermarketek és drogériák legnépszerűbb  folyékony mosószereit teszteltettük laboratóriumban. Néztük hatékonyságot, egészségi és környezeti kockázatokat. Az élen kettő is végzett, és sok a környezetbarát a dobogós helyeken. A középmezőnyben vagy a foszfortartalom nagy, vagy a hatékonyság kicsi.

Nemrég olvashattátok teszteredményeinket a mosóporokról, most pedig a folyékony mosószerek, mosógélek között kerestük a legjobbat.

A mosás hatékonyságát laboratóriumban, akkreditált módszerrel vizsgáltuk. Minden terméket ugyanannak a tesztnek vetettük alá, ugyanazzal a mosógéppel, ugyanazzal a programmal 40 fokon mosattuk őket, a gyártó által javasolt adagolást követve. A tesztmosáshoz mesterségesen szennyezett textilcsíkot használtunk, amelyen 6 különböző folton vizsgálták a mosás hatását. Ezek a foltok a háztartásban előforduló különböző szennyeződéseket képviselik, mint például a kakaó, cékla, vörösbor, sár, fű és olajos foltok.  

Amikor mosószert választunk, tudatos vásárlóként a mosási hatékonyság mellett fontos szempont az egészségi és környezeti hatás – a teszteléskor ezeket a szempontokat is vizsgáltattuk.

Megmérettük a folyékony mosószerek foszfortartalmát, hiszen minél kevesebb foszfort tartalmaz egy háztartási vegyszer, annál kisebb terhelést jelent a környezetnek (erről részletesebben itt írtunk). A termékek biztonsági adatlapja és a termékcímke alapján az értékeléskor figyelembe vettük az egészségi kockázatokat is, valamint azt, hogy a termék rendelkezik-e minősített, jogszabály alapú ökocímkével.

Mosóporok: kiderült, melyik a leghatékonyabb, melyik milyen foltra jó

A mosógélek csomagolóanyaga sem elhanyagolható tényező környezetvédelmi szempontból, így ez is megtalálható a teszteredmények mellett a táblázatban. Csomagolásukat tekintve egyébként a legtöbb folyékony mosószert műanyag flakonban vásárolhatjuk meg, de szerencsére egyre többször találkozhatunk újrahasznosított változatokkal és takarékosabb utántöltőkkel isn. A tesztelés módjáról ITT a részletes olvasnivaló! 

Nem csak hatékonyságban van különbség, de árban is

Az árakat a könnyebb összehasonlíthatóság érdekében 1 liter mosószerre vetített egységárban tüntettük fel. A tesztelt termékek átlagára 2000 Ft/l, ám a mezőnyben nagy a szórás. A legolcsóbb termék ára mindössze 500 Ft/l, míg a legdrágábbé csaknem 13.000 Ft/l.

Az élen az ökocímkés termékek

A tesztelt termékek között megtaláljuk a szupermarketek és drogériák sajátmárkás termékeit, a legtöbb helyen kapható, legismertebb márkákat és a környezetbarát összetételű, alternatív folyékony mosószereket is. 

Két terméknek is sikerült 100%-ot elérnie:

a Seventh Generation és a Denkmit nature folyékony mosószerei osztoznak az első helyenJó hír, hogy mindkettő rendelkezik EU Ecolabel környezetbarát minősítéssel és minden kategóriában kiemelkedően szerepeltek.

Az előzőt 100%-ban újrahasznosított műanyag flakonban vásárolhatjuk meg, míg az utóbbit az 1,1 literes flakonhoz képest 64%-kal kevesebb műanyagot tartalmazó utántöltő zacskóban. A dm sajátmárkás terméke alacsony árával emelkedik ki az élmezőnyből.

A második helyen is holtverseny alakult ki, az egyik egy magyar termék, a Zöldlomb ökomosószer, ami ökocímkével nem rendelkezik, de az átlagnál enyhébb környezeti és egészségi hatású összetevőkből áll, a mért foszfortartalma minimális. A másik pedig az Ecover Zero, ami szintén csak a nevében öko, de hiteles címkéje nincs. Viszont kicsi a foszfortartalma, 50%-ban újrahasznosított a flakonja és jó a foltkiszedő teljesítménye.

A dobogó harmadik helyén egy újabb EU Ecolabel címkével rendelkező termék végzett, a Frosch color mosószere.

Környezetbarát házi szerekkel a penész ellen

A középmezőnyben vagy a foszfortartalom nagy, vagy a hatékonyság kicsi

A középmezőnyben is találunk ökocímkés terméket, a Green Emotion levendulaolajos öko mosógélt, melyet gazdaságos utántöltő csomagolásban vásárolható meg a nagyobb drogériákban is. Emellett pedig több alacsony foszfortartalmú, környezetbarátként árult – bár hiteles címkével nem rendelkező – termék is szerepel a 80-60%-os tartományban. 

A mezőny két legdrágább terméke is itt végzett, amelyeket MLM rendszerből lehet megvásárolni. Ahogy mosópor tesztünk is megmutatta, a nagy foszfortartalmú szerek itt is legfeljebb a középmezőnyben kaphattak helyet, ilyenek a gyakorlatilag mindenhol megvásárolható márkák termékei (Tomi, Biopon, Persil, Ariel, Surf), illetve a nagyobb drogériák sajátmárkás termékei is (Denkmit, domol). Az EU által meghatározott 0,5 g foszfor/adag felső határértéknél nagyobb foszformennyiséget azonban egyik mosószerben sem találtunk. 

Mosogatószer és mosópor tesztünk után mosógél tesztünk eredménye is azt mutatja, hogy az öko-választás nem jár lemondással vagy elfogadhatatlan kompromisszummal. Használhatunk ökocímkés mosószert – port és gélt egyaránt – úgy is, hogy nem marad koszos a ruha, és nem kell horribilis összeget ott hagynunk a boltban.

folyékony mosószer teszt

Miért érdemes az EU Ecolabelre hagyatkozni?

A vásárlók nagy része számára komoly kihívást jelent a tisztítószerek összetevőinek értelmezése és pláne a környezeti hatásainak felmérése, az EU-s szabályozással működő EU Ecolabel minősített ökocímkéje viszont jelentősen leegyszerűsítheti a tájékozódást. Ez az egyik leggyakrabban előforduló, jogszabályon alapuló  ökocímke, amivel a hazai boltokban találkozhatunk.

Az uniós ökocímke komoy biztosíték arra, hogy a termékek életútja során kevesebb hulladék, kevesebb szennyezés képződik a piac többi hasonló termékével összehasonlítva. A címke minimalizálja a veszélyes anyagok felhasználását, amelyek károsíthatják az állat- és növényvilágot. A jogszabályban rögzített követelményeket független szakértők folyamatosan ellenőrzik, a védjegyezésért nem az ipar felel. Az EU-s ökocímkét tehát olyan szerek kaphatják meg, amelyek az adott termékkategóriában kevésbé környezetterhelők a teljes életciklusuk során.

 


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok