fbpx
folyékony mosószer teszt

Itt a nagy folyékony mosószer teszt. Az első helyen két ökomosószer végzett

A szupermarketek és drogériák legnépszerűbb  folyékony mosószereit teszteltettük laboratóriumban. Néztük hatékonyságot, egészségi és környezeti kockázatokat. Az élen kettő is végzett, és sok a környezetbarát a dobogós helyeken. A középmezőnyben vagy a foszfortartalom nagy, vagy a hatékonyság kicsi.

Nemrég olvashattátok teszteredményeinket a mosóporokról, most pedig a folyékony mosószerek, mosógélek között kerestük a legjobbat.

A mosás hatékonyságát laboratóriumban, akkreditált módszerrel vizsgáltuk. Minden terméket ugyanannak a tesztnek vetettük alá, ugyanazzal a mosógéppel, ugyanazzal a programmal 40 fokon mosattuk őket, a gyártó által javasolt adagolást követve. A tesztmosáshoz mesterségesen szennyezett textilcsíkot használtunk, amelyen 6 különböző folton vizsgálták a mosás hatását. Ezek a foltok a háztartásban előforduló különböző szennyeződéseket képviselik, mint például a kakaó, cékla, vörösbor, sár, fű és olajos foltok.  

Amikor mosószert választunk, tudatos vásárlóként a mosási hatékonyság mellett fontos szempont az egészségi és környezeti hatás – a teszteléskor ezeket a szempontokat is vizsgáltattuk.

Megmérettük a folyékony mosószerek foszfortartalmát, hiszen minél kevesebb foszfort tartalmaz egy háztartási vegyszer, annál kisebb terhelést jelent a környezetnek (erről részletesebben itt írtunk). A termékek biztonsági adatlapja és a termékcímke alapján az értékeléskor figyelembe vettük az egészségi kockázatokat is, valamint azt, hogy a termék rendelkezik-e minősített, jogszabály alapú ökocímkével.

Mosóporok: kiderült, melyik a leghatékonyabb, melyik milyen foltra jó

A mosógélek csomagolóanyaga sem elhanyagolható tényező környezetvédelmi szempontból, így ez is megtalálható a teszteredmények mellett a táblázatban. Csomagolásukat tekintve egyébként a legtöbb folyékony mosószert műanyag flakonban vásárolhatjuk meg, de szerencsére egyre többször találkozhatunk újrahasznosított változatokkal és takarékosabb utántöltőkkel isn. A tesztelés módjáról ITT a részletes olvasnivaló! 

Nem csak hatékonyságban van különbség, de árban is

Az árakat a könnyebb összehasonlíthatóság érdekében 1 liter mosószerre vetített egységárban tüntettük fel. A tesztelt termékek átlagára 2000 Ft/l, ám a mezőnyben nagy a szórás. A legolcsóbb termék ára mindössze 500 Ft/l, míg a legdrágábbé csaknem 13.000 Ft/l.

Az élen az ökocímkés termékek

A tesztelt termékek között megtaláljuk a szupermarketek és drogériák sajátmárkás termékeit, a legtöbb helyen kapható, legismertebb márkákat és a környezetbarát összetételű, alternatív folyékony mosószereket is. 

Két terméknek is sikerült 100%-ot elérnie:

a Seventh Generation és a Denkmit nature folyékony mosószerei osztoznak az első helyenJó hír, hogy mindkettő rendelkezik EU Ecolabel környezetbarát minősítéssel és minden kategóriában kiemelkedően szerepeltek.

Az előzőt 100%-ban újrahasznosított műanyag flakonban vásárolhatjuk meg, míg az utóbbit az 1,1 literes flakonhoz képest 64%-kal kevesebb műanyagot tartalmazó utántöltő zacskóban. A dm sajátmárkás terméke alacsony árával emelkedik ki az élmezőnyből.

A második helyen is holtverseny alakult ki, az egyik egy magyar termék, a Zöldlomb ökomosószer, ami ökocímkével nem rendelkezik, de az átlagnál enyhébb környezeti és egészségi hatású összetevőkből áll, a mért foszfortartalma minimális. A másik pedig az Ecover Zero, ami szintén csak a nevében öko, de hiteles címkéje nincs. Viszont kicsi a foszfortartalma, 50%-ban újrahasznosított a flakonja és jó a foltkiszedő teljesítménye.

A dobogó harmadik helyén egy újabb EU Ecolabel címkével rendelkező termék végzett, a Frosch color mosószere.

Környezetbarát házi szerekkel a penész ellen

A középmezőnyben vagy a foszfortartalom nagy, vagy a hatékonyság kicsi

A középmezőnyben is találunk ökocímkés terméket, a Green Emotion levendulaolajos öko mosógélt, melyet gazdaságos utántöltő csomagolásban vásárolható meg a nagyobb drogériákban is. Emellett pedig több alacsony foszfortartalmú, környezetbarátként árult – bár hiteles címkével nem rendelkező – termék is szerepel a 80-60%-os tartományban. 

A mezőny két legdrágább terméke is itt végzett, amelyeket MLM rendszerből lehet megvásárolni. Ahogy mosópor tesztünk is megmutatta, a nagy foszfortartalmú szerek itt is legfeljebb a középmezőnyben kaphattak helyet, ilyenek a gyakorlatilag mindenhol megvásárolható márkák termékei (Tomi, Biopon, Persil, Ariel, Surf), illetve a nagyobb drogériák sajátmárkás termékei is (Denkmit, domol). Az EU által meghatározott 0,5 g foszfor/adag felső határértéknél nagyobb foszformennyiséget azonban egyik mosószerben sem találtunk. 

Mosogatószer és mosópor tesztünk után mosógél tesztünk eredménye is azt mutatja, hogy az öko-választás nem jár lemondással vagy elfogadhatatlan kompromisszummal. Használhatunk ökocímkés mosószert – port és gélt egyaránt – úgy is, hogy nem marad koszos a ruha, és nem kell horribilis összeget ott hagynunk a boltban.

folyékony mosószer teszt

Miért érdemes az EU Ecolabelre hagyatkozni?

A vásárlók nagy része számára komoly kihívást jelent a tisztítószerek összetevőinek értelmezése és pláne a környezeti hatásainak felmérése, az EU-s szabályozással működő EU Ecolabel minősített ökocímkéje viszont jelentősen leegyszerűsítheti a tájékozódást. Ez az egyik leggyakrabban előforduló, jogszabályon alapuló  ökocímke, amivel a hazai boltokban találkozhatunk.

Az uniós ökocímke komoy biztosíték arra, hogy a termékek életútja során kevesebb hulladék, kevesebb szennyezés képződik a piac többi hasonló termékével összehasonlítva. A címke minimalizálja a veszélyes anyagok felhasználását, amelyek károsíthatják az állat- és növényvilágot. A jogszabályban rögzített követelményeket független szakértők folyamatosan ellenőrzik, a védjegyezésért nem az ipar felel. Az EU-s ökocímkét tehát olyan szerek kaphatják meg, amelyek az adott termékkategóriában kevésbé környezetterhelők a teljes életciklusuk során.

 


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás