fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mit használjak mosópor helyett?

| Tudatos Vásárló Tóth-Zerényi Kata

Mit használjak mosópor helyett

Milyen kérdések hangzanak el naponta egy ökoboltban? Mit válasszon egy kezdő háztartászöldítő és milyen haladó és egyben takarékos megoldások várnak a kísérlezető kedvűekre? Fenntartható, zöld, környezetbarát takarítás, tisztítás, spórolás témában a Zöldbolt munkatársával, Tóth-Zerényi Katával összegyűjtöttük a leggyakoribb vásárlói, fogyasztói kérdéseket, amik csak náluk a boltban elhangzanak. Mint kiderült, szinte a leggyakoribb kérdés: mit használjunk hagyományos bolti mosószer, mosópor helyett?

Mit használjak mosópor helyett tóth zerényi kata

Irritáló, élővizeket károsító vagy egyszerűen felesleges vegyi anyagok, drága mosóporok nélkül is lehetnek patyolattiszták a ruhák, most mutatjuk, hogyan!

Ha nem szeretnéd felesleges vegyi anyagokkal terhelni magadat és a környezetedet, akkor mielőbb érdemes enyhébb, a környezetet jobban kímélő mosószerre váltanod. De milyenre? Erre többféle válasz is létezik, hiszen mások az igényeink. Van, aki az ekcémája miatt váltana, más családokba kisbaba érkezik, megint máshol a szennyvízkezelés miatt fontos a környzetbarát összetétel.

Melyik mosószer a leghatékonyabb és legolcsóbb? Teszteltük

1. Ugyanaz a forma, csak jobb összetétel

A legkönnyebben megvalósítható váltás egy olyan mosószer, amit teljesen ugyanúgy tudsz használni, mint egy hagyományost, csak az összetétele jobb.

A választásban segít, ha ökocímkét keresel egy-egy terméken. Jól nézd meg a címkét és ne dőlj be a zöldre festett mondatoknak, keresd a valóban hiteles ökocímkéket: az EU ökocímkét (EU Ecolabel) és országonkénti megfelelőit, például a német Blauer Engel (Kék Angyal) vagy a skandináv Nordic Ecolabel (Hattyú) minősítést.

Tesztjeinkből egyértelműen kiderült, hogy az ökocímkés termékek hatékonyságban simán felveszik a versenyt a többivel.

nordic ecolabel zöld címkeblauer_engel zöld címke

Ezeket az ökocímkéket csak azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek

  1. kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké,
  2. a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik,
  3. a minősítést, védjegyezést nem maga a gyártó, sem egy általa megbízott profitorientált cég végzi.

Ha tutira mennél, keresd a biztonsági adatlapját a kiszemelt mosószernek. Kerüld a nagyon színes változatokat és érzékeny bőr esetén mindenképpen illatmentest válassz.

Ha a hulladékcsökkentésedre is szeretnél figyelni, lehetőleg válassz utántölthető kiszerelést, ennek a flakonját később elég visszavinned megtöltetni a boltba és nem kell újra és újra megvenned.

Ha szeretsz kísérletezni, szintén egyszerűen megy a váltás a mosótojásra (pl. EcoEgg) vagy az innovatív, még a mosókapszulánál is jobban adagolható mosólapkára. Ezekkel szintén kevesebb hulladékot termelsz (papír csomagolásuk újrahasznosítható) és gazdaságosan használhatóak. Egy doboz mosólapka akár 35, míg a mosótojás alapcsomag akár 70 mosásra is elég.

Foszfor-kisokos: már nem foszfát, de akkor mi van a mosószerekben?

2. Ha szívesen készíted magadnak

Ha van kedved kísérletezni és szeretsz kutyulni, akkor neked találták ki a néhány összetevős házi mosószer recepteket! Rövid idő alatt készíthetsz szilárd vagy folyékony mosószert is. Ennek a legnagyobb előnye, hogy biztosan tudod mi van benne, kevés összetevőből megvalósítható és kifejezetten pénztárcabarát is. A legegyszerűbb mosógélhez csak mosószappanra van szükség, ezt még turbózhatod mosószódával, szódabikarbónával vagy illóolajokkal.

3. Nagyanyáink takarékos praktikái

Az egyszerű-de-nagyszerű alap kedvenceink kicsit nagyobb odafigyelést igényelnek, de tökéletesen működnek. Nincs új a nap alatt, ezek azok a megoldások, amiket generációk óta használunk. A mosószóda, a szódabikarbóna, a mosódió (vagy ennek közelebbi megfelelője, a vadgesztenye) és a mosószappan szintén tiszta és friss ruhákat biztosítanak Neked. A mosószóda magában inkább fehér ruhákhoz ideális, a mosódió pedig a kevésbé szennyezett színes ruhákhoz használható. Ezek kombinálásával és a megfelelő előkezelés után minden ruhád tisztává varázsolható. A takarítás-tisztítás alapanyagairól Öko-takarítás kisokos sorozatunkban olvashatsz részletesen.

 

Mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?

Tudatos Vásárlók top 3 szempont vásárláskor:

  1. A „zöld fogyasztás” nem lesz elég a környezeti krízis enyhítésére, a Tudatos Vásárlók Egyesületénél hangsúlyozottan a fogyasztáscsökkentésben látjuk a kiutat.
  2. Vásárlóként fontos, hogy felismerjük, ha nem valódi megoldással, csupán greenwashinggal etetnek bennünket. Honnan tudod felismerni, mi zöldre festés és mi nem az?
  3. A csomagolási hulladék problémájára önmagában nem elég, ha a csomagolás újrahasznosítható. a szelektív hulladékgyűjtés ugyanis nem elég eredményes Magyarországon. Rendszerszintű megoldásokra van szükség: a zárt újrahasznosítási rendszerek és a hatékony betétdíjas visszaváltórendszerek kialakítása jelenthet választ.

Miért bízz az ökocímkében?

EU ecolabel ökocímkeHa a hatékonyság mellett számodra is fontos a környezettudatosság is, érdemes az EU ökocímkét (EU Ecolabel) és országonkénti megfelelőit, például a magyar Környezetbarát Termék, német Blauer Engel (Kék Angyal) vagy a skandináv Nordic Ecolabel (Hattyú) minősítést keresned a csomagoláson.

Ezeket az ökocímkéket csak azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké. További előnyük sok más címkével szemben, hogy a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik, vagyis a védjegyet nem a gyártó adja magának.

135

Segítettünk vegyszermentesíteni az otthonodat? Miben változtatsz otthoni szokásaidon?

A véleményed segít nekünk abban, hogy megtaláljuk az utat otthonotok zöldítéséhez, ezért kérünk, szánj időt egy kattintásra.

Sokat segítettél, köszönjük!


ökokör, life, greenandsafeA cikket az Energiaügyi Minisztérium KFSF/27/2022 szerződése társfinanszírozta. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok