fbpx
Mit használjak mosópor helyett

| Tudatos Vásárló Tóth-Zerényi Kata

Mit használjak mosópor helyett?

Milyen kérdések hangzanak el naponta egy ökoboltban? Mit válasszon egy kezdő háztartászöldítő és milyen haladó és egyben takarékos megoldások várnak a kísérlezető kedvűekre? Fenntartható, zöld, környezetbarát takarítás, tisztítás, spórolás témában a Zöldbolt munkatársával, Tóth-Zerényi Katával összegyűjtöttük a leggyakoribb vásárlói, fogyasztói kérdéseket, amik csak náluk a boltban elhangzanak. Mint kiderült, szinte a leggyakoribb kérdés: mit használjunk hagyományos bolti mosószer, mosópor helyett?

Mit használjak mosópor helyett tóth zerényi kata

Irritáló, élővizeket károsító vagy egyszerűen felesleges vegyi anyagok, drága mosóporok nélkül is lehetnek patyolattiszták a ruhák, most mutatjuk, hogyan!

Ha nem szeretnéd felesleges vegyi anyagokkal terhelni magadat és a környezetedet, akkor mielőbb érdemes enyhébb, a környezetet jobban kímélő mosószerre váltanod. De milyenre? Erre többféle válasz is létezik, hiszen mások az igényeink. Van, aki az ekcémája miatt váltana, más családokba kisbaba érkezik, megint máshol a szennyvízkezelés miatt fontos a környzetbarát összetétel.

Melyik mosószer a leghatékonyabb és legolcsóbb? Teszteltük

1. Ugyanaz a forma, csak jobb összetétel

A legkönnyebben megvalósítható váltás egy olyan mosószer, amit teljesen ugyanúgy tudsz használni, mint egy hagyományost, csak az összetétele jobb.

A választásban segít, ha ökocímkét keresel egy-egy terméken. Jól nézd meg a címkét és ne dőlj be a zöldre festett mondatoknak, keresd a valóban hiteles ökocímkéket: az EU ökocímkét (EU Ecolabel) és országonkénti megfelelőit, például a német Blauer Engel (Kék Angyal) vagy a skandináv Nordic Ecolabel (Hattyú) minősítést.

Tesztjeinkből egyértelműen kiderült, hogy az ökocímkés termékek hatékonyságban simán felveszik a versenyt a többivel.

nordic ecolabel zöld címkeblauer_engel zöld címke

Ezeket az ökocímkéket csak azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek

 1. kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké,
 2. a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik,
 3. a minősítést, védjegyezést nem maga a gyártó, sem egy általa megbízott profitorientált cég végzi.

Ha tutira mennél, keresd a biztonsági adatlapját a kiszemelt mosószernek. Kerüld a nagyon színes változatokat és érzékeny bőr esetén mindenképpen illatmentest válassz.

Ha a hulladékcsökkentésedre is szeretnél figyelni, lehetőleg válassz utántölthető kiszerelést, ennek a flakonját később elég visszavinned megtöltetni a boltba és nem kell újra és újra megvenned.

Ha szeretsz kísérletezni, szintén egyszerűen megy a váltás a mosótojásra (pl. EcoEgg) vagy az innovatív, még a mosókapszulánál is jobban adagolható mosólapkára. Ezekkel szintén kevesebb hulladékot termelsz (papír csomagolásuk újrahasznosítható) és gazdaságosan használhatóak. Egy doboz mosólapka akár 35, míg a mosótojás alapcsomag akár 70 mosásra is elég.

Foszfor-kisokos: már nem foszfát, de akkor mi van a mosószerekben?

2. Ha szívesen készíted magadnak

Ha van kedved kísérletezni és szeretsz kutyulni, akkor neked találták ki a néhány összetevős házi mosószer recepteket! Rövid idő alatt készíthetsz szilárd vagy folyékony mosószert is. Ennek a legnagyobb előnye, hogy biztosan tudod mi van benne, kevés összetevőből megvalósítható és kifejezetten pénztárcabarát is. A legegyszerűbb mosógélhez csak mosószappanra van szükség, ezt még turbózhatod mosószódával, szódabikarbónával vagy illóolajokkal.

3. Nagyanyáink takarékos praktikái

Az egyszerű-de-nagyszerű alap kedvenceink kicsit nagyobb odafigyelést igényelnek, de tökéletesen működnek. Nincs új a nap alatt, ezek azok a megoldások, amiket generációk óta használunk. A mosószóda, a szódabikarbóna, a mosódió (vagy ennek közelebbi megfelelője, a vadgesztenye) és a mosószappan szintén tiszta és friss ruhákat biztosítanak Neked. A mosószóda magában inkább fehér ruhákhoz ideális, a mosódió pedig a kevésbé szennyezett színes ruhákhoz használható. Ezek kombinálásával és a megfelelő előkezelés után minden ruhád tisztává varázsolható. A takarítás-tisztítás alapanyagairól Öko-takarítás kisokos sorozatunkban olvashatsz részletesen.

 

Mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?

Tudatos Vásárlók top 3 szempont vásárláskor:

 1. A „zöld fogyasztás” nem lesz elég a környezeti krízis enyhítésére, a Tudatos Vásárlók Egyesületénél hangsúlyozottan a fogyasztáscsökkentésben látjuk a kiutat.
 2. Vásárlóként fontos, hogy felismerjük, ha nem valódi megoldással, csupán greenwashinggal etetnek bennünket. Honnan tudod felismerni, mi zöldre festés és mi nem az?
 3. A csomagolási hulladék problémájára önmagában nem elég, ha a csomagolás újrahasznosítható. a szelektív hulladékgyűjtés ugyanis nem elég eredményes Magyarországon. Rendszerszintű megoldásokra van szükség: a zárt újrahasznosítási rendszerek és a hatékony betétdíjas visszaváltórendszerek kialakítása jelenthet választ.

Miért bízz az ökocímkében?

EU ecolabel ökocímkeHa a hatékonyság mellett számodra is fontos a környezettudatosság is, érdemes az EU ökocímkét (EU Ecolabel) és országonkénti megfelelőit, például a magyar Környezetbarát Termék, német Blauer Engel (Kék Angyal) vagy a skandináv Nordic Ecolabel (Hattyú) minősítést keresned a csomagoláson.

Ezeket az ökocímkéket csak azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké. További előnyük sok más címkével szemben, hogy a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik, vagyis a védjegyet nem a gyártó adja magának.


ökokör, life, greenandsafeA cikket az Energiaügyi Minisztérium KFSF/27/2022 szerződése társfinanszírozta. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.

789
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


549
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás