fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Melyik mosószer a leghatékonyabb és legolcsóbb? Teszteltük

mosószer teszt 2022

Újra mosószerek hatékonyságát vizsgáltuk legfrissebb tesztünkben. Az eredményekből kiderül, hogy a mosókapszulák, a folyékony mosószerek vagy a mosóporok mosnak-e jobban, és az is, mit tud a mosótojás, a mosószer csík, a mosólap, illetve melyik mosószer a leghatékonyabb és a legolcsóbb.

A mosószerek többször is szerepeltek már a Tudatos Vásárlók Egyesületének tesztjei között. 2020-ban két vizsgálat eredményeit, a mosóporokét és a mosógélekét tettük közzé ingyenesen. A tesztek elsődleges célja, akkor is és most is, a hatékonyság vizsgálata volt. A háztartásban használt vegyi anyagokról szóló több éves vizsgálatsorozatuk célja megmutatni, hogy a hiteles környezetbarát termékek hatékonysága felveszi a versenyt a károsabb szerekével.

A teljes teszt ingyenesen elérhető ITT >> 

A vizsgált termékek:

 • 20 mosókapszula,
 • 5 mosógél,
 • 2 mosópor,
 • 2 mosólabda,
 • 2 mosólap,
 • 1 mosótojás.

A korábban nem tesztelt mosókapszulák mellett a környezetbarátnak mondott, alternatív mosószerek hatékonyságára is kíváncsiak voltunk, illetve néhány olyan mosópor és mosógél is bekerült a tesztbe, amelyek az előző tesztekből kimaradtak.

Hogyan teljesített például a Tomi, az Ariel, a Blink, a Persil vagy a Denkmit? Nézd meg az ingyenesen elérhető eredményeket a Tudatos Vásárló Terméktesztek között!

A tesztelés során több termékjellemzőt is vizsgáltunk:

 • hatékonyság – ezt akkreditált laboratórium mérte mesterséges foltok segítségével, amelyek azt modellezik, hogy a ruhákon előforduló szennyeződéseket milyen jól távolítják el a mosószerek
 • foszfortartalom – a foszfor környezetbe való kibocsátása képes az élővizek természetes egyensúlyát felborítani, ezért fontos odafigyelni a mennyiségére minden háztartási tisztítószer esetében
 • egészségügyi / környezeti hatás – ezeket veszélyességi címke jelzi
 • pontot ért, ha a terméknek van ökocímke minősítése

Az eredményekből néhány általános tanulság megállapítható:

 1. a teszt győztese, a L’arbre Vert öko mosópor és második helyezettje, a Denkmit nature Pro Climate folyékony mosószer is rendelkezik EU Ecolabel minősítéssel. Mindkettő elérhető a nagyobb webshopokban és ismert drogéria láncokban.
 2. hiteles minősítésű ökoszerek ugyanolyan hatékonyak, mint a nem minősített népszerű társaik (arról, hogy mit tekinthetsz hiteles logónak, lejjebb olvashatsz),
 3. Mint általában, a mosószerek esetében sem érdemes csupán a márkanév alapján vásárolni. Érdemes először böngészni a teszteredményeket, mert például fehér és színes ruhákra való változatok közt is lehet hatékonyságbeli különbség.
 4. A mosókapszulák hatékonysága felveszi a versenyt a mosóporokkal és a folyékony mosószerekkel. (A vizsgálat korlátozott számú termékkel készült, de általános következtetéseket le lehet vonni.)
 5. A mosókapszulák ára egy adagra vonatkoztatva általában magasabb, mint az adagolható mosószereké.
 6. A mosókapszulák között ökocímkés termék nem található a magyar piacon.
 7. A vizsgált  alternatív „mosószerek” (mosótojás/ecoegg, mosószer csík, mosólapka) kevésbé hatékonyak hagyományos társaiknál, és nem találtunk köztük olyat, amely hiteles ökocímkével rendelkezik.

Hogyan használd a tesztet?

Ha sorba rendezzük a mezőnyt a hatékonyság oszlop alapján (a kis nyílra kattintva a táblázat fejlécében), kiderül, hogy melyik mosószer mos a legjobban. Ha van olyan folt, ami gyakrabban előfordul a háztartásunkban a ruhákon (például: kisgyermekek esetén a zsíros ételfoltok), akkor érdemes ennek a folttípusnak az eltávolítására koncentrálni és eszerint sorba rendezni a termékeket. Ha fontos saját magunk és a környezetünk egészsége, válasszunk hiteles ökocímkével rendelkező termékeket és szűrjünk erre a tulajdonságra.

Miért bízz a 3 ökocímkében?

Ha a hatékonyság mellett fontos számunkra a környezettudatosság is, érdemes az EU ökocímkét (EU Ecolabel) és országonkénti megfelelőit, például a német Blauer Engel (Kék Angyal) vagy a skandináv Nordic Ecolabel (Hattyú) minősítést keresnünk a csomagoláson.

nordic ecolabel zöld címkeblauer_engel zöld címke

Ezeket az ökocímkéket csak azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek

 1. kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké,
 2. a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik,
 3. a minősítést, védjegyezést nem maga a gyártó, sem egy általa megbízott profitorientált cég végzi.

2022. október 13-án, az EU Ökocímke (EU Ecolabel) Világnapján ünnepeljük a címke bevezetésének 30 éves évfordulóját. Ez jó alkalom arra, hogy pár perccel több időt szánjunk arra a boltban, hogy megnézzük, melyik termékek rendelkeznek ilyen minősítéssel, és azt vegyük le a polcról. Mosószerek esetén most a boltig se kell elmennünk, elég végig görgetnünk terméktesztünket.

A teljes teszt ingyenesen elérhető ITT >> 

109

Segítettünk vegyszermentesíteni az otthonodat? Miben változtatsz otthoni szokásaidon?

A véleményed segít nekünk abban, hogy megtaláljuk az utat otthonotok zöldítéséhez, ezért kérünk, szánj időt egy kattintásra.

Sokat segítettél, köszönjük!


Green and Safe AM támogatói logo

Ez a tartalom az Agrárminisztérium támogatásával készült. KFSF/27/2022 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok