fbpx
mosószer teszt 2022

Melyik mosószer a leghatékonyabb és legolcsóbb? Teszteltük

Újra mosószerek hatékonyságát vizsgáltuk legfrissebb tesztünkben. Az eredményekből kiderül, hogy a mosókapszulák, a folyékony mosószerek vagy a mosóporok mosnak-e jobban, és az is, mit tud a mosótojás, a mosószer csík, a mosólap, illetve melyik mosószer a leghatékonyabb és a legolcsóbb.

A mosószerek többször is szerepeltek már a Tudatos Vásárlók Egyesületének tesztjei között. 2020-ban két vizsgálat eredményeit, a mosóporokét és a mosógélekét tettük közzé ingyenesen. A tesztek elsődleges célja, akkor is és most is, a hatékonyság vizsgálata volt. A háztartásban használt vegyi anyagokról szóló több éves vizsgálatsorozatuk célja megmutatni, hogy a hiteles környezetbarát termékek hatékonysága felveszi a versenyt a károsabb szerekével.

A teljes teszt ingyenesen elérhető ITT >> 

A vizsgált termékek:

 • 20 mosókapszula,
 • 5 mosógél,
 • 2 mosópor,
 • 2 mosólabda,
 • 2 mosólap,
 • 1 mosótojás.

A korábban nem tesztelt mosókapszulák mellett a környezetbarátnak mondott, alternatív mosószerek hatékonyságára is kíváncsiak voltunk, illetve néhány olyan mosópor és mosógél is bekerült a tesztbe, amelyek az előző tesztekből kimaradtak.

Hogyan teljesített például a Tomi, az Ariel, a Blink, a Persil vagy a Denkmit? Nézd meg az ingyenesen elérhető eredményeket a Tudatos Vásárló Terméktesztek között!

A tesztelés során több termékjellemzőt is vizsgáltunk:

 • hatékonyság – ezt akkreditált laboratórium mérte mesterséges foltok segítségével, amelyek azt modellezik, hogy a ruhákon előforduló szennyeződéseket milyen jól távolítják el a mosószerek
 • foszfortartalom – a foszfor környezetbe való kibocsátása képes az élővizek természetes egyensúlyát felborítani, ezért fontos odafigyelni a mennyiségére minden háztartási tisztítószer esetében
 • egészségügyi / környezeti hatás – ezeket veszélyességi címke jelzi
 • pontot ért, ha a terméknek van ökocímke minősítése

Az eredményekből néhány általános tanulság megállapítható:

 1. a teszt győztese, a L’arbre Vert öko mosópor és második helyezettje, a Denkmit nature Pro Climate folyékony mosószer is rendelkezik EU Ecolabel minősítéssel. Mindkettő elérhető a nagyobb webshopokban és ismert drogéria láncokban.
 2. hiteles minősítésű ökoszerek ugyanolyan hatékonyak, mint a nem minősített népszerű társaik (arról, hogy mit tekinthetsz hiteles logónak, lejjebb olvashatsz),
 3. Mint általában, a mosószerek esetében sem érdemes csupán a márkanév alapján vásárolni. Érdemes először böngészni a teszteredményeket, mert például fehér és színes ruhákra való változatok közt is lehet hatékonyságbeli különbség.
 4. A mosókapszulák hatékonysága felveszi a versenyt a mosóporokkal és a folyékony mosószerekkel. (A vizsgálat korlátozott számú termékkel készült, de általános következtetéseket le lehet vonni.)
 5. A mosókapszulák ára egy adagra vonatkoztatva általában magasabb, mint az adagolható mosószereké.
 6. A mosókapszulák között ökocímkés termék nem található a magyar piacon.
 7. A vizsgált  alternatív „mosószerek” (mosótojás/ecoegg, mosószer csík, mosólapka) kevésbé hatékonyak hagyományos társaiknál, és nem találtunk köztük olyat, amely hiteles ökocímkével rendelkezik.

Hogyan használd a tesztet?

Ha sorba rendezzük a mezőnyt a hatékonyság oszlop alapján (a kis nyílra kattintva a táblázat fejlécében), kiderül, hogy melyik mosószer mos a legjobban. Ha van olyan folt, ami gyakrabban előfordul a háztartásunkban a ruhákon (például: kisgyermekek esetén a zsíros ételfoltok), akkor érdemes ennek a folttípusnak az eltávolítására koncentrálni és eszerint sorba rendezni a termékeket. Ha fontos saját magunk és a környezetünk egészsége, válasszunk hiteles ökocímkével rendelkező termékeket és szűrjünk erre a tulajdonságra.

Miért bízz a 3 ökocímkében?

Ha a hatékonyság mellett fontos számunkra a környezettudatosság is, érdemes az EU ökocímkét (EU Ecolabel) és országonkénti megfelelőit, például a német Blauer Engel (Kék Angyal) vagy a skandináv Nordic Ecolabel (Hattyú) minősítést keresnünk a csomagoláson.

nordic ecolabel zöld címkeblauer_engel zöld címke

Ezeket az ökocímkéket csak azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek

 1. kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké,
 2. a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik,
 3. a minősítést, védjegyezést nem maga a gyártó, sem egy általa megbízott profitorientált cég végzi.

2022. október 13-án, az EU Ökocímke (EU Ecolabel) Világnapján ünnepeljük a címke bevezetésének 30 éves évfordulóját. Ez jó alkalom arra, hogy pár perccel több időt szánjunk arra a boltban, hogy megnézzük, melyik termékek rendelkeznek ilyen minősítéssel, és azt vegyük le a polcról. Mosószerek esetén most a boltig se kell elmennünk, elég végig görgetnünk terméktesztünket.

támogass

A teljes teszt ingyenesen elérhető ITT >> 


Green and Safe AM támogatói logo

Ez a tartalom az Agrárminisztérium támogatásával készült. KFSF/27/2022 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.

789
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


549
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás