fbpx
apa magzat káros vegyianyagok

Fontos eredmény: a magzat káros vegyianyag-terhelése nem csak onnan jön, ahonnan gondolták

Nem csak az anyákon múlik, hogy gyermekük már magzati korban mennyi vegyi anyag hatásával találkozik. Egy új kutatás kimutatta, amit eddig nem vizsgáltak: az apák gyermekeiknek, sőt és még unokáiknak is átörökítik, ha szervezetük vegyi anyagokkal szennyeződött. Jelenleg 350 ezer féle vegyi anyag van forgalomban. Egyre inkább függünk az ember által előállított vegyi anyagoktól, miközben túl keveset tudunk azok negatív hatásairól.

A bolygó vegyi szennyezéssel kapcsolatos válsággal küzd, amely messzemenő következményekkel jár a környezetre és az egészségünkre nézve. Az emberek folyamatosan ki vannak téve káros vegyi anyagoknak, például a levegő, az élelmiszerek, a víz és a fogyasztási cikkek révén.

Összefüggést találtak a PFAS-k és a vetélés között

“Egyre inkább függünk az ember által előállított vegyi anyagoktól, miközben túl keveset tudunk azok negatív hatásairól. Ez komoly veszélyt jelent mind az élővilágra, mind ránk, emberekre. A környezetszennyezés fontos szerepet játszik a fajok folyamatos kihalásában a világon. A légszennyezésnek és a vegyi anyagoknak való kitettség az emberi betegségeink nagy részének fontos kockázati tényezője is” – mondja Oskar Karlsson, a svédországi Stockholmi Egyetem kutatócsoportjának vezetője.

A kutatók feltérképezték, hogy a környezetben lévő vegyi anyagoknak való kitettség hatása hogyan öröklődik az apákról a gyermekekre, majd az unokákra.

Ez egy olyan terület, amit korábban nem vizsgáltak, sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek az anyák szerepére a mérgező vegyi anyagok csecsemőikre történő átvitelében.

13 hormonhatású anyag a lakásban – hogyan kerülhetjük el?

Az apa kitettségének kockázatait nagyon elhanyagolták

Az elmúlt években például több jelentés is született arról, hogy különböző mérgező vegyi anyagok az anyatejen keresztül jutnak át az anyáról a gyermekre. Egy amerikai nők körében végzett tanulmány az ivóvízben a biztonságosnak tartott PFAS-szint közel 2000-szeresét találta. Egy másik vizsgálat 25-féle mérgező égésgátlót talált – amelyekről köztudott, hogy erős idegmérgek, különösen a fejlődő gyermekek számára. Más tanulmányok a vegyi anyagok terhesség alatti hatását vizsgálták. Kevés tanulmány vizsgálta azonban a férfiak vegyi anyagoknak való kitettségének hatását.

“Az apa expozíciójának kockázatait nagyon elhanyagolták. Mindig is inkább arra összpontosítottunk, hogy az anya terhesség alatti toxikus anyagoknak való kitettsége hogyan hat a magzatra. Az egészséges életmód és lakókörnyezet a leendő apák számára, nem csak az anyák számára, más szóval sokkal fontosabb, mint ahogyan azt eddig láttuk” – mondja Oskar Karlsson.

A hatások a spermiumok szöveteiben tovább öröklődnek, még mielőtt a gyermek növekedni kezdene. A megtermékenyítés során az ivarsejtek nemcsak az embrió létrejöttéhez szükséges genetikai anyagot adják át, hanem úgynevezett epigenetikai információkat is, amelyek visszamenőleg tükrözik mindkét szülő toxinoknak való kitettségét.

“Ez jól illusztrálja, hogy a legveszélyesebb anyagokat nem lehet biztonságosan használni. Túl sokféleképpen léphetnek kölcsönhatásba ezek az anyagok az élő szervezetekkel, és lehet, hogy a hatások csak a következő generációkban válnak láthatóvá. A kockázatok csökkentésének egyetlen hatékony módja a legveszélyesebb anyagok fokozatos kivonása és a biztonságosabb alternatívákra való áttérés” – nyilatkozta az eredmények kapcsán Dr. Anna Lennquist, a vegyi anyagokkal foglalkozó civil szervezet, a ChemSec vezető toxikológusa.

486
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


EU LIFE logoEM logoToxFree Life logoA Toxfree LIFE for All projektet az Európai Unió LIFE alapja (LIFE22-GIE-HU-ToxFree LIFE for All, 101114078) és az Energiaügyi Minisztérium társfinanszírozza (Z1230232). A cikkben kifejtett nézetek és vélemények a Tudatos Vásárlók Egyesületének álláspontját képviselik, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió véleményét. Ezekért sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó hatóság nem tehető felelőssé.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás