fbpx
PFAS vetélés veszélyes vegyszerek

Összefüggést találtak a PFAS-k és a vetélés között

Egy svéd kutatás összefüggést mutatott ki a szintetikus vegyi anyagok egy csoportjának, a PFAS-eknek való kitettség és a terhesség korai szakaszában bekövetkező vetélés között. A PFAS-k mára majdnem minden ember vérkeringéséből kimutathatók és súlyos betegségeket okoznak. Összefüggésük a vetéléssel elkeserítő, de cseppet sem meglepő.

A megállapítás, amely szerint van összefüggés a PFAS-knak való kitettség és a terhesség első trimeszterében bekövetkező vetélés magasabb kockázata között a svédországi Karlstad Egyetem ún. SELMA-kutatásának eredménye.

A Karlstad, az Örebro és a Lund Egyetem kutatói korábban már kimutatták, hogy a PFAS-k a várandós nőkre és a magzatra is hatással lehetnek a terhesség korai szakaszában; terhességi szövődményeket – preeklampsziát és a magzat növekedésének visszamaradását okozhatják. Az újabb eredmény fényében ezekhez a lehetséges hatásokhoz a magzat elvesztését is hozzá kell tennünk.

„Ezek az eredmények, a korábbiakkal együtt, aggasztóak. A legaggasztóbb talán az a tény, hogy ezek a vegyi anyagok ott maradnak a környezetben és az emberi szervezetben még az után is, hogy már betiltották használatukat (és elvben kivonták őket a forgalomból, szerk.), mert rendkívül szívósak, bioakkumulációs képességük nagyon magas” – mondta el Carl-Gustaf Bornehag professzor, a Karlstad Egyetemen és a New York-i Mount Sinai kórházban működő Icahn Orvosi Egyetemen folytatott SELMA-kutatás projektmenedzsere.

Ezeket a műanyagokat kerüld, ha nem akarsz mérget enni

Szívós, mérgező – és nagyrészt legális

A PFAS rövidítés a perfluor-alkil anyagokat jelöli, majdnem 5000 féle vegyi anyag tartozik ide. A perfluor-alkil anyagok mesterségesen előállított kémiai anyagok, amelyekbe beletartozik a perfluor-oktánsav (PFOA), a perfluor-oktán-szulfonát (PFOS), a perfluoronánsav (PFNA), perfluor-hexán-szulfonsav (PFHxS) és sok más hasonló vegyület. Bizonyos PFA-k, mint pl. a PFOA és a PFOS, valamint a PFNA és a PFHxS nem bomlanak le sem a környezetben, sem az emberi testben, ezért idővel ezek akkumulálódnak.

A tűzoltó habtól kezdve olyan, mindennapi használati tárgyak is tartalmazzák ezeket a vegyületeket, mint a nem tapadó edények, vagy az esőálló ruházatok. Ahogy korábban részletesen megírtuk, a legismertebb PFC/PFAS-vegyület a teflon, de például a Gore-Tex cég termékeiben is ezzel az anyaggal biztosítják a ruhák vízhatlanságát és ellenállását a szennyezésnek.

Korábban samponokban is használták, de bútorokhoz, szőnyegekhez is adnak ilyen anyagokat. Élelmiszercsomagoláskor is a tapadás mentességük miatt használják, például mikróba való pattogatott kukoricás zacskókban, gyorséttermi csomagolóanyagokban vagy pizzás dobozokban.

Gyakran utalnak rájuk örök vegyi anyagokként (forever chemicals), mert nem bomlanak le hosszú idő alatt sem, és

mára szinte mindannyiunk vérkeringéséből kimutathatók.

Betiltott mérgek térhetnek vissza az újrahasznosított műanyag játékokban

Amellett, hogy rendkívül szívósak, a PFAS-k mérgezőek is, számos betegséggel összefüggésbe hozhatók: rák, májkárosodás, a termékenység csökkenése, az asztma megnövekedett kockázata és pajzsmirigy problémák.

Bár az „örök vegyi anyagok” közül néhányat – mint a PFOA-t (perfluor-oktánsav) és a PFOS-t (perfluor-oktán-szulfonát) – már betiltottak a világ nagy részén, a legtöbb PFAS-t ma is legálisan lehet használni, de ha valamelyiket esetleg is tiltják, a gyártók egyszerűen átállnak egy legális PFAS anyag gyártására és használatára.

„A SELMA-kutatás eredményei megerősítik meggyőződésünket abban, hogy szigorúbb szabályozásra van szükség a PFAS-k használatával kapcsolatban. Emellett több olyan kezdeményezésre van szükség, mint a ChemSec PFAS-ellenes mozgalma, amely a PFAS-re nemet mondó cégeket fogja össze. Tekintettel arra, hogy mi mindent tudunk ezekről a vegyi anyagokról, összefüggésük a vetéléssel elkeserítő, de cseppet sem meglepőnyilatkozta a hírre reagálva dr. Jonatan Kleimark a ChemSec-től.

A kutatásról

 • A kutatás anyát és gyermekét követte a terhesség korai szakaszától kezdve, a szülésen át a gyermek iskolaérettségéig.
 • 6 különböző PFAS-t mutattak ki a nők több mint 99%-ánál a terhesség korai szakaszában: PFOA, PFOS, PFNA, PFDA, PFUnDA és PFHxS.
 • A kutatás során feldolgozott, 13. terhességi hét előtt bekövetkezett (vagyis első trimeszterre eső) vetéléses eseteket ultrahangos vizsgálat igazolta vissza.
 • A kutatás nők két csoportját hasonlította össze: 78 nőnek volt vetélése az első trimeszter idején, és 1499 nő szülte meg gyermekét.
Fotó: canva.com

 


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás