fbpx
legjobb vasaló teszt 2023

Gőzölős vasaló vagy gőzállomás, melyik a jobb? Tesztösszefoglaló

A gőzállomás jobb, mint a hagyományos gőzölős vasaló, csak épp drágább és több helyet foglal – leegyszerűsítve ez az általános vélemény. A gőzölős vasalóhoz képest a gőzállomások többszörös gőzteljesítménnyel bír, emiatt gyorsabban tűnnek el a ruhákról a gyűrődések. 141 gőzállomást és gőzölős vasalót hasonlítottunk össze legfrissebb tesztünkben. Kiderült, megérik-e az árukat.

22 márka 141 hazai boltokban és webshopokban megvásárolható gőzölős vasalóját (91 db) és gőzállomását (50 db) teszteltük nemzetközi fogyasztóvédő szervezetekkel együttműködve, egységes módszertan alapján, laboratóriumban. A használat egyszerűségét 17 szempont szerint értékeltük, úgyhogy jó eséllyel mindenki rátalál a teszteredményekben arra, amelyik számára fontos, és kiderítheti, melyik vasaló lesz a legjobb a számára.

Vizsgáltuk

az eszköz tartósságát,

– mennyire egyszerű használni,

– a gőzölős vasalás hatékonyságát,

– a gőzkibocsátás hatékonyságát,

– a talp karcállóságát.

Az összes eredményt itt nézheted meg

A teszteredményeknek 3 tanulsága

 • 33 000 Ft-os átlagáron elérhető olyan gőzölős vasaló, amely használhatósági és egyéb szempontok szerint is az élen végzett.
 • A gőzállomások szebben vasalnak, de nem annyival, mint amennyivel drágábbak.
 • Gőzölős vasalók és gőzállomások is egyaránt elbuktak a tartós használatban.

Lássuk be, egy vasalótól nem várunk sokat:

 1. ne legyen vele gond, egyszerűen és sokáig tudjuk használni,
 2. tüntesse el a ráncokat.

Annak, aki gyakran vasal, az lehet fontos, hogy a vasalóval sokáig ne legyen gond, ne legyen vízköves, ne duguljon el, folyamatos gőzt biztosítson. Ezért a tesztek során 252 óra, vagyis 2 évnyi aktív vasalást modelleztek a termékekkel. Gőzölős vasalók és gőzállomások is egyaránt elvéreztek ennél a résznél.

Ami nem bírja sokáig

A legkitartóbbak között elsősorban Philips és Tefal termékek végeztek. Viszont ettől még ne könyveljük el minden terméküket kiválónak, mert például a Philips DST5030/20 5000 Series gőzölős vasaló vagy a Tefal SV9202 Express Protect gőzállomás nem fogja teljesíteni hosszútávú elvárásainkat a maguk kis gyenge eredményével. Egy márkán belül is jó, ha kellő odafigyeléssel válogatunk. Ráadásul márkán belül sem feltétlenül a drágább a jobb!

Az összes eredményt itt nézheted meg

Az Ufesa PL2410 gőzállomás például több szempontból sem bizonyult felhasználóbarátnak. Egyrészt nehéz mozgatni és tárolni, másrészt nem megfelelő a hőmérsékletszabályozása, sőt, még az égési sérülés veszélye is fennáll. Nem annyira drága, mindössze 30 000 Ft-os átlagáron volt elérhető a tesztelés idején. Ezzel szemben 33 000 Ft-os átlagáron elérhető olyan gőzölős vasaló, amely használhatósági és egyéb szempontok szerint is az élen végzett.

Melyik vasal szépen?

Háromféle szöveten is tesztelték a gőzölős vasalás hatékonyságát: poliészter/pamut, 100% pamut és farmer anyagokon. A legjobb eredményeket gőzállomások érték el, azonban közel sem annyival jobbat, hogy az magyarázatot adna a jelentős árkülönbségre a termékek között.

A legjobban vasaló gőzállomások 51 000 – 220 000 Ft-os, míg a gőzölős vasalók 24 000 – 26 000 Ft-os átlagáron voltak kaphatóak a tesztelés idején.

Az eredmények azt mutatják, hogy nem lehet egyértelműen bajnokot hirdetni gőzölős vasalás kategóriában. Egy-egy termék, még a legjobbak közül való is változó eredményességgel tudott megküzdeni a különböző szövettípusokkal.

Ha egyik vagy másik típusból jellemzően több fordul elő a háztartásunkban, érdemes erre külön szűrni a teszteredményeknél és a számunkra leghatékonyabb vasalót választani.

Ha már muszáj vasalni, akkor szerezzünk be egy olyan vasalót, amelyik igazán megkönnyíti ezt a házimunkát. Ebben segítenek a gyártóktól független teszteredményeink.

Az összes eredményt itt nézheted meg

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás