fbpx
légkondi teszt lead

Mennyibe kerül egy jó légkondi? Légkondicionálók és klímák tesztösszefoglaló

A klímaberendezéseket, légkondícionálókat ma már hűtésre és fűtésre egyaránt használjuk. 57, itthon is megvásárolható hűtő-fűtő, inverteres, oldalfali split klímaberendezés értékelését publikáltuk. Van modell, amelyik kiválóan hűt, de gyengén fűt. Van, amelyik készenléti üzemmódban is rendesen fogyasztja az áramot. És könnyen lehet, hogy egy alacsonyabb tejesítményű végeredményben jobban teljesít. Teszteltük őket, hogy segítsünk a legjobbat választani.

13 márka Bosch, Daikin, Fujitsu, Gree, Hitachi, LG, Midea, Mitsubishi Electric, Panasonic, Samsung, Toshiba, Vivax, Whirlpool2,5 Kw-os és 3,5 Kw-os teljesítményű termékeit vizsgáltuk.

 • Jó hír, hogy 29 termék végzett eredménnyel, vagyis összesítésben 60-79%-os értékelést kaptak.
 • 79% feletti eredményt egy termék sem ért el.
 • Ha az összpontszámot nézzük, a két legjobb termék holtversenyben egy LG és egy Mitsubishi Electric légkondi lett, 79%-os értékeléssel.

teszt oldal címlapi nyitókép

Mosógépet, kávéfőzőt, porszívót, hűtőt, air fryert vennél? Több ezer terméket hasonlítottunk össze, hogy Neked ne kelljen. Segítünk jól választani!

Teszteremények a Tudatos Vásárlón

5 fő tesztelési szempont szerint pontoztuk a légkondikat:

 • Teljesítmény – hűtés, fűtés hatékonyság, párátlanítás, készenléti energiafogyasztás, mennyire egyenletes a hűtés/fűtés.
 • Kezelhetőség, karbantartás
 • Sokoldalúság, extra funkciók
 • Zajszint
 • A beltéri és a kültéri egységet is pontoztuk, külön-külön.

Tudj meg többet! A teljes teszt itt érhető el

Van, amelyik jó hűt, de nem fűt jól, és fordítva

Előfordul, hogy egy készülék kiválóan teljesít, ha hűtésről volt szó, de gyengébb, ha fűtésről. Vagy éppen fordítva. A tanulság ebből, hogy jó, ha átgondoljuk, mi mire is szeretnénk használni majd a készüléket. Csak hűtésre, csak fűtésre vagy esetleg mindkettőre? A Panasonic CS-Z25XKEW/CU-Z25XKE például a legjobbak között végzett, ha hűteni kellett. Fűtésre viszont nem teljesen megbízható.

A hűtés-fűtés hatékonysága erősen függ a külső hőmérséklettől

A külső hőmérséklettől függően jelentős különbséget mutatott az egyes termékek hűtési, illetve fűtési hatásfoka. Például, a fent említett Panasonic klíma 2°C külső hőmérsékleten tisztességesen fűtött ugyan a tesztelés során, de 7°C és 12°C esetén már nem számíthatunk rá.

A Daikin FTXM35R2V1B/RXM35R5V1B9 légkondi hűtésére pedig a legkevésbé 30°C, 35°C-ban számíthatunk, amikor a legnagyobb szükségünk volna rá. A hűtési funkciót tesztelték még 20°C és 25°C-os külső hőmérséklet esetében is minden terméknél.

civil díj 2024

Túl hangos vagy akkor is fogyaszt, ha pihen

A leghangosabb és a leghalkabb beltéri egység mért zajszintje közötti különbség 9 dB. Ez érzékelhető különbség a mindennapjainkban, ha sokat használjuk a klímát, és különösen számít, ha a beltéri egység a hálószobában van.

10 légkondi energiafogyasztása készenléti üzemmódban – vagyis, amikor nem használjuk – kifejezetten érzékelhető volt. Erre érdemes figyelni, ha fontos szempont az energiatakarékosság.

A tesztelt termékek átlagára a tesztelés idején 131 000 – 894 000 Ft között mozgott.

A minimum 60%-os eredményt elért termékek közül az LG DC09RK NSJ/DC09RK UL2 termék érhető el a legjobb, 162 000 Ft-os átlagáron.

Az első 10-ben végzett termékek közül a legolcsóbb átlagára 425 000 Ft volt. Vagyis nem kell feltétlenül a legdrágább terméket választanunk ahhoz, hogy egy jól teljesítő légkondit vegyünk.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a legdrágább tesztelt Daikin klíma nem is került be az első 10 közé összesítésben.

Azonban mielőtt klímát szereltetünk otthonunkba, érdemes átgondolnunk, hogy otthonunk megfelelő energiagazdálkodásának biztosítása érdekében megtettük-e az egyéb szükséges lépéseket,  mint például:

 • a homlokzat- vagy tetőszigetelés, ami télen és nyáron is jól jön;
 • az árnyékoló, redőny vagy roló felszerelése az ablakokra, erkélyre;
 • az átgondolt szellőztetési rend kialakítása.

Ezek azért fontosak, mert a hűtő-fűtő légkondicionáló berendezésünk csak egy energiapazarló készülék lesz, alacsony hatékonysággal, ha az általa megtermelt hűs vagy éppen meleg levegő szabadon távozik a nagyvilágba a rossz szigetelés miatt, netán nyáron az árnyékolástól eltekintünk, így a készüléknek az üvegházként melegedő lakásunk hűtésével kell küzdenie a folyamatosan beömlő napsugarak ellen. Ha ezt megelőztük, jöhet a klíma. A számunkra legmegfelelőbb típus kiválasztásában pedig segít a gyártóktól független termékteszt.

Tudj meg többet! A teljes teszt itt érhető el

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás