fbpx
szagelszívó teszt 2024

2024 legjobb páraelszívói, szagelszívói. Tesztösszefoglaló

Ha pára- vagy szagelszívó vásárlás előtt állunk, jó tudnunk, melyiket érdemes megvásárolnunk, és melyik teljes pénzkidobás. Ennek jártunk utána: legfrissebb terméktesztünkben 93 páraelszívó típust hasonlítottunk össze. Az eredmények szerint kifejezetten sok termék nem tud megküzdeni a fő feladatával, vagyis a pára-, zsír- vagy szagelszívással.

19 márkaAEG, Amica, Bosch, Candy, Electrolux, Elica, Faber, Franke, Guzzanti, Ikea, Klarstein, Miele, Mora, Neff, Philco, Samsung, Siemens, Smeg, Whirlpool93 hazai boltokban és webshopokban megvásárolható páraelszívóját teszteltük nemzetközi fogyasztóvédő szervezetekkel együttműködve.

A tesztelt szagelszívók között van 52 szabadon álló (falra szerelhető), 16 integrált (szekrénybe beépíthető), 2 plafonba süllyeszthető, 6 pultba süllyeszthető és 17 főzőlapba beépített típus is. Ez utóbbinál fontos megjegyezni, hogy ha ilyet választunk, ne csak a páraelszívó, de az indukciós főzőlap teljesítményét is vegyük figyelembe.

Tudj meg többet! A teljes teszt itt érhető el

teszt oldal címlapi nyitókép

Mosógépet, kávéfőzőt, porszívót, hűtőt, air fryert vennél? Több ezer terméket hasonlítottunk össze, hogy Neked ne kelljen. Segítünk jól választani!

Teszteremények a Tudatos Vásárlón

Az értékelésnél az alábbi főbb szempontokat vizsgáltuk:

  • zsírelnyelés, páraelszívás – légkivezetéses kialakítás esetén,
  • zsírelnyelés, szagelszívás – keringetéses kialakítás esetén,
  • használat és tisztítás,
  • zajszint,
  • a felépítés minősége.

Amelyik termék esetében légkivezetéses és keringetéses kialakításra is van lehetőség, ott mindkét verzióban teszteltük a teljesítményt. Így végül légkivezetéses üzemmódban mind a 93 modellt vizsgáltunk, keringetéses üzemmódban pedig 38 terméket tudtunk értékelni. Összesen 131 vizsgálati eredmény szerepel a teszteredmények között.

Néhány eredmény

  • Kifejezetten sok termék nem tud megküzdeni a fő feladatával, vagyis a pára-, zsír- vagy szagelszívással.
  • Elszívó teljesítmény tekintetében az első 10 helyen indukciós főzőlapba beépített elszívók végeztek.
  • A tapasztalatok szerint ugyanaz a termék nem működik ugyanolyan hatékonyan a légkivezetéses és a keringetéses üzemmódban.
  • A két plafonba süllyeszthető tesztelt szagelszívó egyike sem bizonyult jó befektetésnek az összesített 46%-os eredményével.
  • Egy márkán belül is találtunk jól, és kifejezetten gyengén teljesítő terméket.

Nulladik lépésként azt érdemes tisztáznunk, hogy a mi konyhánkba légkivezetéses vagy keringetéses megoldással építhető-e be egy ilyen termék. Ha mindkettő, akkor szerencsénk van, több lehetőség közül válogathatunk.

Az eltérő teljesítményre jó példa az Ikea Underverk 703.891.39 110 000 Ft-os átlagáron beszerezhető integrált páraelszívója. Pára-, illetve zsírelnyelő teljesítményét tekintve kiváló, abban az esetben, ha légkivezetéses üzemmódban használjuk. Keringetéses rendszerben nem tudja ugyanezt a teljesítményt biztosítani. Illetve, a kedvező árért cserébe számolnunk kell vele, hogy ez egy átlagosnál zajosabb termék.

Tudj meg többet! A teljes teszt itt érhető el

Amik nem tudtak megküzdeni a pára-, zsír- vagy szagelszívással

Kifejezetten drága termékek is küzdöttek a feladattal, mint például a Smeg KPF9RD (átlagára 689 000 Ft) vagy az Elica Bloom BL/A/85 (átlagára 345 000 Ft) szabadon álló páraelszívók. Úgyhogy még csak abban sem bízhatunk, hogy ha többet szánunk rá, akkor biztosan megbízható terméket veszünk.

Jó és gyenge szagelszívók egy márkán belül 

Egyebek közt Bosch, Smeg, Whirlpool, Ikea, AEG márkájú páraleszívók is végeztek a lista végén és elején egyaránt.

Az első 10 legerősebb szívó

Elszívó teljesítmény tekintetében az első 10 helyen indukciós főzőlapba beépített elszívók végeztek.

Ez jó hír. Annyiban legyünk csak óvatosak, hogy esetükben az indukciós főzőlap valós teljesítményének is hasznos utánajárni. Illetve, ezek jellemzően drágább árkategóriájú termékek.

Ha nem szeretnénk rá ennyit költeni, találhatunk hatékony páraelszívót indukciós főzőlap nélkül is. S persze, itt is vannak kivételek, például a Whirlpool WVH1065B beépített elszívós indukciós főzőlapja, mely 724 000 Ft-os átlagára ellenére elszívó funkcióját tekintve értékelhetetlen.

Érdemes tehát végiggondolnunk, hogy számunkra melyek a legfontosabb szempontok egy pára-, szagelszívó esetében, és annak megfelelően kiválasztani a legmegfelelőbbet a mi konyhánkba. Csupán ár vagy márka alapján nem biztos, hogy olyan döntést tudunk hozni, amivel elégedettek leszünk hosszú távon. A termékek valós teljesítményének megismerésében és összehasonlításában segít a termékteszt.

Tudj meg többet! A teljes teszt itt érhető el

Miért érdemes fizetni a teszteredményért?

  • Ingyenes tesztoldalakat könnyű találni az interneten. Sokszor azonban ezeket az oldalakat a termék mögött álló gyártók, forgalmazók támogatják, és nem kell túl alaposnak vagy tudományosnak lenniük ahhoz, hogy magukat tesztnek nevezzék. Ezek az értékelések inkább bújtatott reklámnak tekinthetők.
  • A Tudatos Vásárlók terméktesztjei pártatlanok, tudományosak, alaposak és sajnos sok pénzbe kerül az elkészítésük.
  • Tesztjeinkben több tízmillió Ft összértékű, anonim módon vásárolt gépeket vizsgálunk.
  • A mi tesztjeink mindig függetlenek a gyártóktól és a forgalmazóktól, a saját pénzünkön tesztelünk – ezért kérjük a hozzájárulásodat.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás