fbpx
robotporszívó teszt 2024

A hangosabb robotporszívók jobban tisztítanak. Tesztösszefoglaló

Annak a lehetősége, hogy a házimunka egy részét valaki vagy valami levegye a vállunkról, nagyon csábító. Ezért adunk hálát minden nap az olyan gépeknek, mint a mosógép, a mosogatógép vagy a robotporszívó. Ez utóbbiból már olyat is találhatunk a boltokban, ami nem csak felporszívózik, hanem még fel is mos. Nézzük meg közelebbről mire képesek ezek a termékek! Az előnyeit már sejtjük, vajon hátrányokkal is számolnunk kell? Mire figyeljünk oda, ha ilyen gépet szeretnénk? Csak jól hangzik vagy valóban megéri az árát? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a Tudatos Vásárlók Egyesületének legújabb terméktesztjéből.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete ezúttal 12 márkaCecotec, Dreame, Ecovacs, Eufy, Hoover, iRobot, Kärcher, Philips, Roborock, Rowenta, Samsung, Xiaomi35 robotporszívóját tesztelte laboratóriumban nemzetközi fogyasztóvédő szervezetekkel közösen. 32 termék felmosó funkcióval is rendelkezik, 15 modellnek pedig önürítő töltőállomása van.

Tudj meg többet! A teljes teszt itt érhető el

teszt oldal címlapi nyitókép

Mosógépet, kávéfőzőt, porszívót, hűtőt, air fryert vennél? Több ezer terméket hasonlítottunk össze, hogy Neked ne kelljen. Segítünk jól választani!

Teszteremények a Tudatos Vásárlón

5 fő tesztelési szempont szerint pontoztuk a robotporszívókat:

 • tisztítási hatékonyság (por eltávolítása falak mentén, repedésekből, keménypadlóról és szőnyegről, morzsa és szösz/szőr eltávolítása keménypadlóról és szőnyegről, felmosás eredményessége),
 • szoba szimuláció (akadályok leküzdése, navigáció),
 • zajkibocsátás (objektív és szubjektív),
 • használhatóság (útmutató, töltőbázis, használat és programozás, kefék tisztíthatósága, légszűrő és portartály karbantartása, felmosó funkció),
 • energiafogyasztás (töltés alatt ill. készenléti állapotban).

Mit mutatnak a teszteredmények?

 • Legnagyobb hatékonysággal keménypadlóról távolították el a szennyeződéseket a robotporszívók. Ezen a terepen felveszik a versenyt hagyományos társaikkal, ha porszívózásról van szó. 15 porszívó is jó vagy a feletti minősítést kapott ilyen szempontból.
 • Annyira erős szívóereje még a legjobbaknak sem volt, hogy a résekből, repedésekből is eltávolítsák a szennyeződéseket.
 • A szőnyegekből való poreltávolítással szinte mindegyiknek meggyűlik a baja.
 • A felmosási funkció még hagy maga után kívánnivalót.

Tudj meg többet! A teljes teszt itt érhető el

A legjobbak, ha fontos a felmosás

A Roborock S7 MAX V Plus, a Philips XU3110/02 és a Philips XU3100/01 termékei nyújtották a legjobb eredményeket ebben a kategóriában. Cserébe nem a legfelhasználóbarátabb a funkciójuk, de legalább megéri a macera. Ha el tudjuk fogadni, hogy a többi tesztelt termékhez képest nagy az energiafelhasználásuk, vagy hogy a Roborock említett modellje kifejezetten hangos.

A hangosabb robotporszívók jobban tisztítanak

Ha fontos szempont a csendes működés, a Tudatos Vásárlók Egyesülete a tesztelt robotporszívók közül például a Rowenta RR8577WH X-Plorer serie 75s-t javasolja, viszonylag elfogadható tisztítási hatékonysággal is rendelkezik. Azonban a csendesebb termékek jellemzően nem kiemelkedőek porszívózásban vagy felmosásban az eredmények alapján, különösen az önürítő töltőállomás használatakor, ezt vegyük figyelembe. A mérések 54 és 69 dB közötti értékeket mutattak.

Az energiafogyasztás nem egyenesen arányos sem az egy szobára fordított idővel, sem a tisztítási hatékonysággal

Egyes robotporszívók akár 7 perc alatt is végeztek a teszt szobák felporszívózásával, míg más típusoknak ez akár 43 percig is eltartott. Ezalatt 9-44,5 kWh közötti energiafogyasztást mértek a különböző termékeknél. A jól teljesító robotporszívók például a középmezőnyben végeztek mind a szükséges idő, mind a felhasznált energia szempontjából. Az iRobot Combo I5+ robotporszívónak pedig még keménypadlón is sikerült elbuknia. Ami meglepő, hiszen felmerül a kérdés, mi egy robotporszívó erőssége, ha a keménypadlón való porszívózás se?

Samsung, Roborock és iRobot a lista élén

A tesztelt termékek átlagára 74 000 és 422 000 Ft között mozog. Az első három helyen Samsung, Roborock és iRobot termékek végeztek. Sajnos azonban nem általánosíthatunk, az említett márkák nem mindegyik modellje szerepelt jól a teszteken. A már említett iRobot Combo I5+ például a sor végén kullog a maga 250 000 Ft-os átlagárával, míg egy másik iRobot termék a lista elején végzett, és olcsóbb is, 198 000 Ft-os átlagáron lehet a miénk. Ezért nem érdemes csupán ár vagy márka alapján dönteni. Akármennyit is szánunk egy ilyen termék vásárlására mindenképpen érdemes utánajárnunk, hogy az egyes termékeknek, melyek az erősségei és melyek a gyengeségei. Ebben segítenek gyártóktól független terméktesztjeink.

Tudj meg többet! A teljes teszt itt érhető el

Miért érdemes fizetni a teszteredményért?

 • Ingyenes tesztoldalakat könnyű találni az interneten. Sokszor azonban ezeket az oldalakat a termék mögött álló gyártók, forgalmazók támogatják, és nem kell túl alaposnak vagy tudományosnak lenniük ahhoz, hogy magukat tesztnek nevezzék. Ezek az értékelések inkább bújtatott reklámnak tekinthetők.
 • A Tudatos Vásárlók terméktesztjei pártatlanok, tudományosak, alaposak és sajnos sok pénzbe kerül az elkészítésük.
 • Tesztjeinkben több tízmillió Ft összértékű, anonim módon vásárolt gépeket vizsgálunk.
 • A mi tesztjeink mindig függetlenek a gyártóktól és a forgalmazóktól, a saját pénzünkön tesztelünk – ezért kérjük a hozzájárulásodat.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás