fbpx

Cikkek

Cikkek rendezése

ZÖLD OTTHON

Van élet WC-frissítő ketyerék nélkül? – a tudatos vásárlók szavaztak

A Facebookon időről időre szavazással kérdezzük meg követőinket egy-egy fenntarthatósági dilemmáról. A legutóbbi #gyorskörben arra voltunk kíváncsiak, hogy álltok a vécékbe akasztható illatosító rudakkal, golyócskákkal? Tudunk élni vécé illatosító ketyerék nélkül?

FOGYASZTÓ

Energiafogyasztási címkék – új korszak jött el a boltokban

Új és kötelező szabály lépett életbe márciustól, sok mindennapos háztartási gép új energiafogyasztási címkét kap. A változtatás célja, hogy a vásárlók a jövőben könnyebben ki tudják választani, melyiket érdemes megvenniük. Mit jelentenek a betűk? Miért nem kell megijedni, ha például csak „C” osztályba sorolt mosógépet talál valaki az adott üzletben? Konkrét válaszok a Tudatos Vásárlók […]

DIVAT, MÉLTÁNYOS KERESKEDELEM

Meggyilkoltak egy munkásnőt, tömegek követelnek védelmet a H&M-től

Szexuálisan zaklattak és meggyilkoltak egy 20 éves ruhagyári dolgozót Indiában, majd a gyár emberei megfenyegették az áldozat családját. Az indiai női szakszervezet megállapodást követel a H&M-től, hogy a jövőben megrendelőként a fast fashion divatóriások vállalják a felelősséget az ilyen esetekben – állítja a Clean Clothes Campaign nemzetközi jogvédő szervezet.

DIVAT, MÉLTÁNYOS KERESKEDELEM

2022-re fenntartható pamutot ígér a Lidl

2022 végéig 100%-ban fenntartható forrásból szerzi be a pamutot saját márkás termékeihez –  tűzte ki célul a Lidl. Ennek eléréséhez fontos lépés a Cotton made in Africa minősítő kezdeményezéssel való partnerkapcsolat. Örülünk a vállalásnak, fontos, hogy a gyapottermesztésben dolgozók végre tisztességes megélhetést biztosító bérhez jussanak.

BABA-MAMA, ZÖLD OTTHON

13 hormonhatású anyag a lakásban – hogyan kerülhetjük el?

A hormonális hatású anyagok nőgyógyászati panaszokat, terméketlenséget vagy a daganatos megbetegedéseket okozhatnak. A leggyakoribb káros vegyületeket és hatásaik kivédésének lehetőségeit az amerikai Környezetvédelmi Munkacsoport (Environmental Working Group) gyűjtötte össze.

KONYHA

Hányszor süthetünk az étolajban, és utána hova vihetjük? 

Egyre többen gyűjtik itthon a használt étolajat. A MOL-kutak és a Coop áruházak mellett a gyűjtésbe néhány hónapja bekapcsolódott ALDI szerint népszerű a kezdeményezés, különösen Budaörsön és Székesfehérváron adnak le nagy mennyiségű olajat a vásárlók. Összeszedtük, mit tehetünk tudatos fogyasztóként még azelőtt, hogy leadjuk a használt olajat. Hányszor használjuk újra? Miben-hogy tároljuk?

KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS

Friss, egészséges, megbízható a járvány idején is – ezek a közösségi gazdaságok várják a tagokat 2021-ben

Aki friss, helyi bio minőségű élelmiszerhez akar jutni rendszeresen, közvetlenül a termelőtől, az most nézzen körül és csatlakozzon egy közösségi gazdasághoz! Hogy könnyebb legyen a választás, idén is összeraktuk a gazdaságok listáját, sőt, már térkép is segíti a választásotokat.

FOGYASZTÓ, KONYHA

Többet eszünk gabonapehelyből, és jó okunk van rá

A fogyasztók nagyjából 40 százaléka mindig több gabonapelyhet szór a tányerjába, mint a dobozon feltüntetett ajánlott mennyiség – derült ki felmérésünkből. Mohók vagyunk, hiányzik az ökontroll? Nem feltétlenül. Gyakran az ajánlott adaggal van a gond, amit szándékosan kicsire méreteznek a gyártók.

KLÍMAVÁLTOZÁS, KONYHA

Ha az ebédet a mosómedve hozza – megnéztük, milyen a Gasztrohős dobozrendszere

A Felelős Gasztrohős egy éve indította el cseredoboz rendszerét, amivel az egyszer használatos műanyag ételdobozok kiváltására kínálnak nullahulladékos megoldást. A dobozok acélból készülnek, országosan 15 vendéglátóhelyről rendelhetünk bennük, amiben applikáció is segít.

KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS

Amikor átadjuk a zöldségeket, nekünk az a heti ünnepnap – Esőleső Ökotanya

Szekeres Nikolett és Balogh Krisztán Ópusztaszeren közösségi gazdaságként gazdálkodnak, 60 szegedi családot, egy lelkes és aktív közösséget látnak el friss, bio zöldségekkel.