Cikkek

Cikkek rendezése

FOGYASZTÓ

750 ezren isznak veszélyesen magas ólomtartalmú csapvizet Magyarországon – mit tehetünk?

A napokban publikálta a magyarországi csapvíz ólomtartalmát vizsgáló projektjének eredményeit a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Kiderült, hol mekkora a baj, hol érdemes ólomszennyeződésre gyanakodnunk, és az is, mennyi idejű vízfolyatással, milyen vízszűrők beszerzésével csökkenthető ivóvizünk ólomszintje.

DIVAT, MÉLTÁNYOS KERESKEDELEM

Nőtt a ruhaipari kizsákmányolás a koronavírus-járvány miatt

A világot sújtó koronavírus-járvány a turizmus után a ruhaipart és –kereskedelemet érinti a legsúlyosabban. A ruházati óriások pedig nem nyelik le a veszteséget, hanem tovább hárították a ruhaiparban dolgozó munkásokra. A fashionchecker oldalán most megnézheted, kedvenc márkád mennyire törődik azokkal, akik a ruháidat varrják.

FOGYASZTÓ, ZÖLD OTTHON

Zöld árcímke jelent meg a dm-ekben: jó irány, de nem igaz a teljes termékre

A Drogerie Markt szeptembertől zöld árcímkével teszi láthatóvá az üzleteiben, hogy mely termékek előállítása során vettek figyelembe környezetvédelmi szempontokat a gyártók. Megkerestük a dm-et, mondják el, mi alapján zöldülnek a címkék, mely termékek kaphatják meg ezt a fajta minősítést.

BABA-MAMA, KONYHA

Veszélyes gyerekételek – két rákkeltő anyagról szavazott az uniós Parlament

Az Európai Parlament két, élelmiszerekben található veszélyes anyagról szavazott. A titán-dioxidot fehér színezőanyagként használják szinte mindenben, így az élelmiszerekben is. Az akrilamid a magas hőmérsékleten, alacsony nedvességtartalom mellett készült magas szénhidráttartalmú élelmiszerekben, például kekszekben, csipszekben van jelen. Mindkettőnek ismertek egészségkárosító kockázatai.

KONYHA

Mi fán terem? Sütőtök

A tökfélék családjába tartozó sütőtök rokona az uborka és a cukkini. Sokféle alakban és színben terem. A gőzölgő, felszínén cukorcseppeket forraló tökhús az őszi-koratéli esték elmaradhatatlan része. A sütőtök azonban sok egyéb hasznosításra is alkalmas.

ÖKOKÖRÖK, ZÖLD OTTHON

Szürke az ősz? Vigyél színt a mosásba: indul az Öko-mosás kihívás!

Csatlakozz Öko-mosás kihívásunkhoz, teszteld velünk, mennyire jönnek be a legnagyobb hazai greenfluencerek által javasolt környezetkímélő módszerek!

KONYHA

Végre egy jó hír: kevesebb élelmiszert dobunk ki

4%-kal csökkent a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyisége az elmúlt 3 évben, de fejenként még így is évi 65 kg/fő az átlagos pazarlás – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felméréséből. Európában két spanyolországnyi területen termesztünk olyan élelmiszert, ami a szemétbe kerül.

ÖKOKÖRÖK, ZÖLD OTTHON

Tóth Andi: az ÖkoKörökkel óriási energiákat és új lendületet kaptam

A napokban országosan 12 helyszínen közel százan vágnak bele otthonuk vegyszertelenítésébe a Tudatos Vásárlók segítségével. Idén Tóth Andi, a Háztartásom hulladék nélkül blog írója is indít ilyen Tiszta otthon ÖkoKör-t. Megírta, mit ad neki, mit adhat bárkinek ez a lehetőség. Tóth Andi írása.

KONYHA

Etyeki must, helyi homoktövis, kortárs szerzők, de jön a magyar komló is – mennyire hazaiak a magyar kézműves sörök?

Közös programra hívják a hazai kisüzemi sörfőzdék a sörök iránt érdeklődőket: október 10-én Nyitott Főzdék Napja néven országszerte 25 magyar sörfőzde nyitja meg a kapuit. Megkerestünk közülük hármat, mert kíváncsiak voltunk, mennyire hazai a hazai sör.

KONYHA

Mi fán terem? Szilva

A rózsafélék családjába tartozó szilva és a vele fajazonos ringló a mandulával, barackkal áll rokonságban. Színét, formáját és ízét tekintve a legváltozatosabb gyümölcs. Nyár elejétől ősz végéig terem.