fbpx

Cikkek

Cikkek rendezése

SZÉPSÉG-EGÉSZSÉG, ZÖLD OTTHON

“Nem értem, miért nem korábban kezdtem” – ilyen érzés szappannal zuhanyozni

Nagyapáink idejében még nem volt kérdés, mi kell a tisztálkodáshoz: víz és szappan. Öko-zuhanyozás kihívásunkban több mint 100-an egy hónapon át próbáltátok ki, szó szerint a saját bőrötökön, milyen érzés szappannal zuhanyozni. Elmondtátok, milyen volt.

BABA-MAMA, DIVAT, FOGYASZTÓ, SZÉPSÉG-EGÉSZSÉG

Mérgező örök vegyi anyagokat találtak kozmetikumokban

Ha rendszeresen sminkeled magad, a tartós szempillaspirálról, alapozóból és rúzsból soha le nem bomló mérgező perfluor-alkil anyagok kerülhetnek a szervezetedbe a bőrödön, könnycsatornákon vagy a szájon keresztül. Összesítve ez a megállapítása az Environmental Science & Technology Letters c. folyóiratban publikált kutatási eredménynek.

KONYHA

Mi fán terem? Ribizli

Mi az, ami piros, fehér, rózsaszín, fekete, arany? Nem kell kitalálni, mely ország zászlajában találjuk ezeket a színeket. Ez mind ribizli!

BABA-MAMA, ZÖLD OTTHON

Öko-takarítás kisokos – mit tud a folttisztító só?

Kevés funkciót lát el, azokat viszont jól! Folttisztítás, fehérítés, penész eltűntetése – a nátrium-perkarbonát, másnevén a folttisztító só megoldja. Használhatjuk fúga tisztításához, megszürkült fehér törülközők fehérítésére, pelenkák ammóniamentesítésére. Nem ördöngősség használni, mindössze 3 szabályt kell észben tartanunk. Szirmay Kati zöldháztartás-gurunk írása.

KLÍMAVÁLTOZÁS, KONYHA

Idő, kesztyű, palánta – mit gondolj át, hogyan csatlakozz közösségi kerthez?

A COVID-járvány világszintű zöldítési, kertészkedési lázat robbantott ki: hódít a balkonkertészkedés, egymás után nyílnak a közösségi kertek: nyílt közösségi kert a Terézvárosban, Újbudán, Debrecenben, Kecskeméten is, és biztosra vehető, hogy a hullám folytatódni fog. Ha csatlakoznál, segítünk átgondolni, mi kell az induláshoz. Bajzák Anna, a Zöldítők balkonkertész oktatójának tanácsai.

BABA-MAMA, KLÍMAVÁLTOZÁS, KONYHA, KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS

Wekerlei Közös kávézó és konyha: az igazi zero waste hely

Szezonális, vegán ételek szó szerint helyi alapanyagból Budapest közepén. Zöldségkosár átadó pont, vetőmag és palánta csere-bere helyszín. Helyi alapanyagok minden szinten, még a berendezés lomtalanításból származó helyi bútorokból, ablaktáblákból készült. A wekerlei Közös kávézó és konyhában jártunk, amely nemrég elnyerte a Felelős gasztrohős díját a fenntartható és szociálisan érzékeny vendéglátóhelyek versenyén.

BABA-MAMA, DIVAT, KLÍMAVÁLTOZÁS, SZÉPSÉG-EGÉSZSÉG, ZÖLD OTTHON

Utazás: 5 ok, hogy ökocímkés fenntartható szálláshelyen nyaralj

Végre itt a nyár és vele a nyaralás. Azon gondolkozol, hogy utazáskor hogyan tudod minimalizálni az ökológiai lábnyomod? Megmutatjuk, hogyan segíthetjük a környezetkímélő turizmust azzal, ha az uniós ökocímkével minősített szálláshelyet választunk, akár a szomszédunkban is.

BABA-MAMA, DIVAT, FOGYASZTÓ, KLÍMAVÁLTOZÁS, KONYHA, KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS, MÉLTÁNYOS KERESKEDELEM, ÖKOKÖRÖK, SZÉPSÉG-EGÉSZSÉG, ZÖLD OTTHON

Így vásárolj fenntarthatóan: megújult a tudatos vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat. Eldöntheted, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

BABA-MAMA, ZÖLD OTTHON

Mosópor, folyékony mosószer vagy valami más – mit használ a tudatos vásárló?

Van, aki a porra, van, aki a folyékony mosószerre esküszik. Ha már ennyit teszteltük őket, tudni szerettük volna, melyik a népszerűbb követőink közt, melyiket és ha nem ezeket, milyen bolti terméket vagy saját készítésű szert használnak a tudatos vásárlók mosáshoz. Az eredmény egybevág a piaci trendekkel, de záporoztak a hozzászólások a zöld termékekről és az […]

BABA-MAMA, FOGYASZTÓ, KONYHA

Veszélyes vegyi anyagokat találtak műanyagmentes tányérokban, szívószálakban

Számos egyszer használatos műanyag termék használata lesz tiltva az EU-ban 2021 júliusától, így Magyarországon is, alternatív megoldásokra lesz szükség. A műanyag szívószálak, evőeszközök és tányérok zöld alternatíváit vizsgálták fogyasztói szervezetek négy országban.