fbpx
papír szívószál pfas

Új eredmény: örök vegyi anyagokat találtak szívószálakban

Belga kutatók új tanulmánya kimutatta, bizonyos “környezetbarát”-nak gondolt szívószálakban szinte 100% az esélyünk az örök vegyi anyag szennyezettségre. Másfélékben alig találtak.

A kutatók összesen 39 különböző márkájú, öt féle anyagból (papír, bambusz, üveg, rozsdamentes acél és műanyag) készült szívószálat vizsgáltak. Az eredmény szerint a PFAS-t leggyakrabban a papír szívószálakban (20-ból 18) és bambusz szívószálakban (5-ből 4) vannak jelen, míg a rozsdamentes acélból készült szívószálak egyike sem tartalmazta ezeket a vegyi anyagokat.

A műanyag szívószálakat egyre inkább felváltják az alternatív anyagokból, például papírból vagy bambuszból készült szívószálak, miután az EU 2021-ben számos egyszer használatos műanyag termékre vonatkozó tilalmat vezetett be. A műanyagokkal ellentétben azonban ezekre az alternatív anyagokra nincsenek részletes uniós biztonsági szabályok.

Ha valóban zöld terméket szeretnél, egyszerűen csak keresd itt vagy ingyenesen letölhető applikációnkban az EU-ökocímkés termékeket.

A Tudatos Vásárló app segít megtalálni a fenntartható termékeket

A perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok (PFAS-ok) mesterségesen előállított vegyi anyagok széles körben használt csoportja. Közel 5000 féle vegyi anyag tartozik ide, köztük a perfluor-oktánsav (PFOA), a perfluor-oktán-szulfonát (PFOS), a perfluoronánsav (PFNA), perfluor-hexán-szulfonsav (PFHxS) és sok más hasonló vegyület.

Bizonyos PFA-k, mint pl. a PFOA és a PFOS, valamint a PFNA és a PFHxS nem bomlanak le sem a környezetben, sem az emberi testben, ezért idővel ezek akkumulálódnak. Jelen vannak már az esővízben, az európai folyókban, a vérünkben, kozmetikumokban.

A PFAS-ek különféle háztartási cikkekben fordulnak elő, ilyen például az élelmiszercsomagolás, az elektronikai cikkek, a kozmetikumok és az edények: a PFAS-ek tapadásmentes, illetve folt- és szennyeződésmentes tulajdonságot biztosítanak ezeknek a tárgyaknak.

Még biztonságosabbá válhat a menstruáció

Mivel nem bomlanak le hosszú idő alatt sem, gyakran utalnak rájuk örök vegyi anyagokként (forever chemicals), és mára szinte mindannyiunk vérkeringéséből kimutathatók.

Amellett, hogy a PFAS vegyi anyagok rendkívül tartósan megmaradnak, súlyos egészségügyi és környezeti problémákkal is összefüggésbe hozták őket, például rákos megbetegedésekkel, májbetegségekkel, meddőséggel, csökkent születési súllyal és károsodott immunrendszerrel. Egy becslés szerint a PFAS-oknak való kitettség évente 52 és 84 milliárd euró közötti összegbe kerül az európai egészségügyi rendszereknek.

Európai fogyasztói csoportok által korábban készített kutatások már kimutatták, hogy a papír szívószálak és a papírpoharak tartalmazhatnak olyan anyagokat, amelyek valószínűleg rákot okozhatnak, és egyéb olyan anyagokat is, amelyek egyéb kockázatot jelenthetnek.

Az EU-nak lépnie kell, mégpedig minél hamarabb, hogy megakadályozza a fogyasztók káros vegyi anyagoknak való kitettségét!

A teljes tanulmány itt olvasható.

Kép forrása: canva.com

789
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


549
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


EO logolife logoA Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás