fbpx
hormonhatású anyagok a lakásban

13 hormonhatású anyag a lakásban – hogyan kerülhetjük el?

Számos olyan vegyület van a környezetünkben, amelyek befolyásolják hormonrendszerünk működését. A hormonális hatású anyagok több olyan betegség kialakulásának esélyét is megnövelhetik, mint a magas vérnyomás, az idegrendszeri rendellenességek, a terméketlenség, vagy a daganatos megbetegedések. A leggyakoribb káros vegyületeket és hatásaik kivédésének lehetőségeit az amerikai Környezetvédelmi Munkacsoport (Environmental Working Group) gyűjtötte össze.

A hormonhatású anyagok, másnéven az endokrin diszruptorok (ED-k) az endokrin rendszerbe beavatkozó anyagok. Például xenoösztrogének, azaz olyan mesterséges vegyszerek, amik a szervezetbe jutva ösztrogén (női nemi hormon) hatást fejtenek ki.

Az endokrin diszruptor anyagok a hormonrendszer károsításával nemcsak elnőiesedést okozhatnak férfiaknál, de  felelőssé tehetők olyan hormonális zavarok következményeiért, mint a korai serdülés, az elhízás, de okozhatnak meddőséget, nőgyógyászati problémákat, károsíthatják az ideg- és az immunrendszert is, illetve több ráktípus, így a mell-, here- és prosztatarák kialakulásához is hozzájárulhatnak.

Fontos eredmény, hogy 2020 őszén a vegyi anyagok fenntarthatóságát célzó uniós stratégiát fogadott el az Európai Bizottság. Az új vegyianyag-stratégia fontos szigorításokat tartalmaz.

Eltűnnek végre a hormonkárosító anyagok? Ezt várjuk az új uniós vegyianyag-stratégiától

1. BPA

A BPA, teljes nevén biszfenol-A kapcsolatba hozható a mellrák, az elhízás, az asztma, a magas vérnyomás kialakulásával, de növeli a terméketlenség, a korai nemi érés és a szívbetegségek kialakulásának esélyét is. Ez a vegyület a polikarbonát műanyagok fő alkotója. Szervezetünkbe kerülve az ösztrogénhez hasonló hatású. Amerikai kimutatások szerint a lakosok 90%-ának vérében megtalálható a vegyület.

Hogyan kerüld el? A BPA elkerülésének legjobb módja, ha kerüljük a polikarbonátból készült ételtároló dobozokat. Mivel a BPA-t a konzervdobozoknál is használják, ezeket is érdemes kiváltani friss ételek fogyasztásával. Ha kulacsra van szükségünk, válasszunk BPA-mentes, például üveg vagy acél terméket. Az EU-ban 2011-ben betiltották a BPA-tartalmú cumisüvegek értékesítését.

Ezeket a műanyagokat kerüld, ha nem akarsz mérget enni

2. Glikol-éterek

Az etilén-glikol-éterek a festékekben, a tisztítószerekben, sőt egyes kozmetikumokban használt oldószerek. A vegyület összefüggésbe hozható a magzat fejlődés zavarával, a férfiak terméketlenségével, az asztmával és az allergiáival is.

Hogyan kerüld el? A kockázatok csökkentése érdekében kerüljük a 2-butoxi-etanol (EGBE) és a metoxidiglikol (DEGME) tartalmú tisztítószerek és kozmetikumok használatát.

1% szja

3. Dioxin

A dioxin vegyipari folyamatok során keletkezhet melléktermékként, de természetes úton vulkánkitörésnél, erdőtüzeknél is létrejöhet. A dioxin bioakkumulatív anyag, azaz felhalmozódik az élőlények zsírszövetében, és a táplálékokkal tovább adódik. Az emberek szervezetébe is leginkább állati eredetű élelmiszerekkel (például hússal, hallal, tejtermékekkel) jut be. Jelenléte megzavarja a férfi és a női nemi hormonok működését is, ami meddőséghez, az idegrendszeri rendellenességhez, a bőrelváltozásokhoz és a daganatos megbetegedésekhez vezethet.

Hogyan kerüld el? A szervezetünkbe kerülő dioxin mennyisége elsősorban attól függ, miből mennyit eszünk. A húsok, halak és tejtermékek fogyasztásának csökkentésével mérsékelhető az expozíció.

4. Ftalátok

hormonhatású anyagok

A ftalátok egy átlagos háztartásban sok termékben megtalálhatóak a körömlakkoktól kezdve a műanyagtárgyakig. A ftalátokat elsősorban a műanyagok lágyítására használják. Az EU-ban gyerekeknek szánt termékekben a veszélyesebb ftalátok használatát 2014-ben betiltották. A ftalátok jelenlétét magas vérnyomással, ADHD-val, meddőséggel, kóros elhízással, születési rendellenességekkel, pajzsmirigy-rendellenességgel, illetve cukorbetegség kialakulásával hozták összefüggésbe.

Hogyan kerüld el? A ftalátvegyületek elkerülésének leghatékonyabb módja, ha kerüljük a gyakran ftáltot tartalmazó PVC-ből készült termékeket, illetve azokat a kozmetikumokat, amelyek “fragrance” összetevőt tartalmaznak, mivel ezekben gyakran rejtetten megtalálható a vegyület.

5. Szerves foszforsav típusú rovarirtó szerek

A szerves foszforsav-észterek célja a rovarok idegrendszerének tönkretétele, és ezáltal azok elpusztítása. Azonban a káros hatások – kisebb mértékben – az emberben is megjelennek. A vegyületcsoport tagjainak szervezetbe kerülése számos olyan neurológiai rendellenességet, funkciózavart okozhat, mint például az ADHD, IQ-csökkenés, vagy a nemi szervek fejlődésének zavara. Az ilyen típusú rovarirtókat káros hatásaik miatt fokozatosan betiltják az EU-ban, 2020 februárjától például tilos forgalmazni a világon a legnagyobb mennyiségben felhasznált szerves foszforsav-észtert, a hatóanyagklórpirifosz vagy klórpirifosz-metil hatóanyagot tartalmazó készítményeket.

Hogyan kerüld el? A káros hatásokat ökoélelmiszerek fogyasztásával előzhetjük meg.

6. Perklorátok

A perklorátok rakétaüzemanyagban és tüzijátékokban megtalálható összetevők, de klórtartalmú fertőtlenítők használatakor, sőt kisebb mennyiségben természetes módon is keletkeznek. A vegyület kockázatai miatt az EU-ban határértékét 2020 nyarán csökkentették. Jelenléte pajzsmirigy-rendellenességet, illetve csecsemőknél fejlődési zavart okozhat.

Hogyan kerüld el? A perklorátok elkerülésére az USA-ban víztisztító berendezés használatát javasolják.

7. Égésgátlók

A háztartási termékeket, műszaki cikkeket égésgátlókkal (pl. polibrómozott-difenil-éter, PBDE) kezelik. Bár a legveszélyesebb típusaik használatát az EU-ban betiltották, ezek környezeti stabilitásuk miatt megtalálhatóak a környezetünkben, szennyezhetik élelmiszereinket. Jelenlétük megzavarja a pajzsmirigy működését, de az alacsonyabb IQ-val, ADHD-val is összefüggésbe hozható.

Hogyan kerüld el? Mivel gyakran a termékekről leváló háztartási porral kerül szervezetünkbe, a kitettség csökkenthető a por nedves törléssel való eltávolításával, HEPA-szűrős porszívóval, rendszeres szellőztetéssel.

8. Ólom

A káros hatások miatt az ólom használata visszaszorult. Régebben a benzin adaléka, vízvezetékek, festékek alapanyaga volt. Így régebbi lakások porában, a csapvízben, vagy a forgalmasabb utak melletti talajban is megtalálható. A szervezetbe kerülve agykárosodást, IQ csökkenést, halláskárosodást, vetélést, magas vérnyomást, valamint a vesék és az idegrendszer károsodását okozhatja.

Hogyan kerüld el? A legfontosabb védekezési lehetőség, ha megbizonyosodunk arról, hogy az ivóvizünk nem tartalmaz a vízvezetékből származó ólmot. Magas ólomkoncentráció esetén vezetékcsere, vízszűrő, vagy a csap használat előtti kifolyatásával mérsékelhető a kitettség.

750 ezren isznak veszélyesen magas ólomtartalmú csapvizet Magyarországon – mit tehetünk?

9. Arzén

Az arzén leginkább élelmiszerekkel juthat a szervezetünkbe, de a dél-kelet alföldi településeken gyakran az ivóvíz is magas arzéntartalmú. Magas arzéntartalom jellemző a rizsre. A szervezetbe kerülve rákkeltő hatású, de növeli a cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét is.

Hogyan kerüld el? Ha olyan településen él, ahol magas az ivóvíz arzéntartalma, akkor szűrve fogyassza a csapvizet. A rizs arzéntartalma főzés előtti áztatással, illetve a főzővíz leöntésével csökkenthető.

10. Higany

A higany felhasználásának előző évekre jellemző korlátozásával a legnagyobb kockázatot a higany szempontjából a tenger gyümölcseinek, tengeri halaknak a fogyasztása jelenti. Ezek az élőlények felhalmozzák szervezetükben a szennyeződésként óceánokba kerülő higanyvegyületeket. A higany olyan problémákhoz vezethet, mint a magzati fejlődés károsodása, a veseelégtelenség, a hajhullás és az izomgyengeség.

Hogyan kerüld el? Ha honfitársaink többségéhez hasonlóan nem fogyasztunk sok tengeri ragadozó halat, kagylót, akkor amit lehet, megtettünk a higany jelentette kockázatok csökkentéséért.

11. Perfluorozott vegyületek

süt teflon serpenyőben

A teflonserpenyőkből magas hőmérsékleten perfluorozott vegyületek távoznak; de a folt és víztaszító textíliák kezelésére, kozmetikai termékek gyártása során is használnak ilyen vegyületeket. A szervezetbe kerülve szellemi visszamaradást, alacsony spermaszámot, meddőséget, késő pubertást, vagy korai menopauzát okozhatnak.

Hogyan kerüld el? Az expozíció csökkentése érdekében javasolt a teflonserpenyők, és a folttaszító textíliák, nem PFC-mentes kozmetikumok használatának mellőzése.

12. Sztirol

A sztirolt műanyagok, gumi és gyanták előállítására használják. A vegyület a csomagolásból kerülhet be az élelmiszerekbe. A vegyület hatással lehet a központi idegrendszerre, fejfájást, fáradtságot, szédülését, rossz közérzetet, koncentrálási nehézséget okozhat.

Hogyan kerüld el? A káros hatás kivédése érdekében kerüljük a polisztirolba csomagolt ételeket.

13. Atrazin

Az atrazin egy korábban elterjedten használt gyomirtó szer. Az USA-ban elterjedten használt hatóanyagot az EU-ban 2004-ben betiltották. Az atrazin kis koncentrációban is elnőiesítette a békákat, jelenléte születési rendellenességekkel, a mellrákkal, megkésett nemi éréssel illetve prosztatarendellenességekkel hozható összefüggésbe. Az EU-s betiltás ellenére a vegyület nem tűnt el egy csapásra környezetünkből, mivel a felszín alatti vizekben lebomlása nagyon lassú. 2010-ben a gödöllői egyetem ivóvízhálózatából mutatták ki a vegyületet a határérték 10-szeresében.

Hogyan kerüld el? A fent említett szennyezés ellenére az atrazin nem tekinthető számottevő kockázatnak hazánkban. Az USA-ban a vízszűrők használatát javasolják a kockázatcsökkentés érdekében.

294
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


177
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás