fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Eltűnnek végre a hormonkárosító anyagok? Ezt várjuk az új uniós vegyianyag-stratégiától

veszélyes vegyi anyagok

A vegyi anyagok fenntarthatóságát célzó uniós stratégiát fogadott el október 14-én az Európai Bizottság. Az eredményről már olvashattuk a Magyar Távirati Iroda hírét és az Unió értékelését is a magyar médiában. Ezeknél fontosabbnak tartjuk, ezért megvártuk az európai fogyasztókat képviselő szervezetek független véleményét: mennyire lehetünk elégedettek a stratégiával?

Az új vegyianyag-stratégia fontos szigorításokat tartalmaz, amelyekkel európai uniós állampolgárként biztonságosabb termékekhez juthatunk – így értékeli a döntést az Európai Fogyasztói Szervezetek Szövetsége (Bureau Européen des Unions de Consommateurs, BEUC). Lényeges része, hogy tilos lesz a legkárosabb, például hormonális hatású, ún. endokrin diszruptorok használata az olyan fogyasztási cikkekben, mint a játékok, a gyermekápolási termékek, a kozmetikumok, a mosó- és tisztítószerek, az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és a textíliák, ha a társadalom szempontjából ezen anyagok használata nélkülözhető.

 

powered by Typeform

Az endokrin diszruptorok (ED-k) az endokrin rendszerbe beavatkozó anyagok. Például xenoösztrogének, azaz olyan mesterséges vegyszerek, amik a szervezetbe jutva ösztrogén (női nemi hormon) hatást fejtenek ki. Az endokrin diszruptor anyagok a hormonrendszer károsításával nemcsak elnőiesedést okozhatnak férfiaknál, felelőssé tehetők olyan hormonális zavarokért, mint a korai serdülés, az elhízás, a meddőség, egyes nőgyógyászati problémák, emellett károsíthatják az ideg- és az immunrendszert is, illetve több ráktípus, így a mell-, here- és prosztatarák kialakulásához is hozzájárulhatnak. Az ED-k közül a leggyakoribbak a BpA (biszfenol-A), a ftalátok és a parabének.

Ezek az anyagok nem csak a termékekben lehetnek jelen, de a csomagolásban is, ami különösen az élelmiszerek esetében jelent veszélyt. Az Unióban hagyományosan nagy az ellenállás az ipar részéről az efféle szigorításokra, így 2018. elején az európai parlamenti képviselők például elutasították azt a javaslatot, hogy jelentősen szigorítsák a biszfenol-A jelenlétét élelmiszercsomagoló anyagokban, így sajnos továbbra is előfordulnak bennük.

Ezeket a műanyagokat kerüld, ha nem akarsz mérget enni

Az endokrin diszruptorokra és általában a vegyi anyagokra vonatkozó szigorítás

nagy eredmény a fogyasztóknak és a fogyasztói szervezeteknek egyaránt,

hiszen az új stratégia nagyrészt megfelel a 2019-es európai parlamenti választási kampányban is megfogalmazott elvárásainknak és javaslatainknak – így értékeli a döntést az európai fogyasztókat képviselő BEUC, amelynek a Tudatos Vásárlók Egyesülete is tagja.

A legfontosabb elemek

A stratégia több mint 50 lépést tartalmaz, amelyek között megtalálható a 2006 óta fennálló, a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló, több sebből vérző uniós REACH-rendelet felülvizsgálata. A fogyasztóvédők szerint az új vegyianyag-stratégia legfontosabb javaslatai a következők:

  • A fogyasztási cikkekben, úgymint játékokban, gyermekápolási cikkekben, kozmetikumokban, mosó- és tisztítószerekben, az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokban és a textíliákban meg kell tiltani a legkárosabb anyagok használatát, legyenek azok a hormonháztartást zavaró anyagok, az immunrendszert és a légzőrendszert befolyásoló anyagok vagy perzisztens vegyületek (pl. per- és polifluorozott alkilezett – PFAS anyagok), ha használatuk a társadalom szempontjából nélkülözhető.
  • Minden termékben csökkenteni, lehetőség szerint helyettesíteni kell az aggodalomra okot adó anyagok jelenlétét. Elsőbbséget élveznek azok a termékkategóriák, amelyeket veszélyeztetett népességcsoportok, például kisgyermekek használnak. Azok a termékek is kiemelten kezelendők, amelyek könnyebben újrahasznosíthatóak, mint például a textíliák.
  • Fontos része a stratégiának, hogy foglalkozni kell a vegyi anyagok együttes, úgynevezett koktélhatásával, nagyobb figyelmet fordítva az emberi egészséget és a környezetet mindennapjainkban szennyező, eltérő forrásból származó anyagokra.
  • Az élelmiszerekben található szennyező anyagok szabályozásának szigorítása a fogyasztók egészségének hatékonyabb védelmében.
  • Gondoskodni kell arról, hogy a gyártók és a fogyasztók hozzáférjenek a termékek vegyianyag-tartalmára és biztonságos használatára vonatkozó tájékoztatáshoz, új előírások bevezetésével.
  • Biztosítani kell a fogyasztási cikkekben található vegyi anyagokra vonatkozó uniós szabályok szigorúbb ellenőrzését, prioritásként kezelve az importot és az online értékesítést.

A stratégia elfogadása az első lépésnek tekinthető az európai zöld megállapodásban beharangozott szennyezőanyag-mentességi célkitűzés felé, amely a biztonságos környezet megteremtésére irányul. Azt várhatjuk tőle, hogy fellendíti a biztonságos és fenntartható vegyi anyagokat célzó innovációt, és összességében javítja az emberi egészség és a környezet védelmét a veszélyes vegyi anyagokkal szemben, különös tekintettel az érzékeny társadalmi csoportokra.

Tiszta otthon

A veszélyes háztartási vegyi anyagokról és a biztonságos alternatívákról, termékekről és megoldásokról Zöld otthon rovatunkban olvashatsz még több információt.

 

A stratégia itt érhető el angol nyelven.

Veszélyes gyerekételek – két rákkeltő anyagról szavazott az uniós Parlament

Az Európai Parlament nemrég két, élelmiszerekben található veszélyes anyagról szavazott. A titán-dioxidot fehér színezőanyagként használják szinte mindenben, így az élelmiszerekben is. Az akrilamid a magas hőmérsékleten, alacsony nedvességtartalom mellett készült magas szénhidráttartalmú élelmiszerekben, például kekszekben, csipszekben van jelen. Mindkettőnek ismertek egészségkárosító kockázatai, ezekről itt írtunk részletesen.

Bár ez a szavazási eredmény nem jelenti a tényleges korlátozást, de egy jelzés a Bizottság és a tagállamok felé, hogy az EP-képviselők szerint szükséges a vegyület felhasználhatóságának megszüntetése.

Honnan tudhatod, ha egy termék ártalmas lehet a születendő gyermekedre?

 

 

 


LIFE ITM logo

A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles. A cikket az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-19-18-C jelű pályázata keretében társfinanszírozta.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok