fbpx

Tarts velünk, legyél tagjaa Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Öko-takarítás kisokos – mit tud a marhaepe szappan?

| Tudatos Vásárló Szirmay Kati

marhaepeszappan folttisztítás

Marhaepe szappan – hú de bizarrul hangzik, pedig hatékony! A marhaepe szappan csak egy kevés epekivonatot tartalmaz, alapja a hagyományos mosószappan. Leginkább folttisztításra használatos, arra viszont első osztályú. Nem összekeverendő a mosószappannal, ami több funkcióval rendelkezik, folttisztító ereje viszont kisebb, mint a marhaepe szappannak. Milyen foltokra használhatjuk, és hogyan? Szirmay Kati zöldháztartás-gurunk írása.

Egyre többen igyekszünk környezetbarát szerekkel próbálkozni, hogy csökkentsük a vegyszer- és hulladékterhelést, amit a takarítással, mosással, tisztálkodással okozunk. Nemrég sorozatot indítottunk azokról a háztartási szerekről, amelyeket nagyanyáink is használtak már takarításra, és amelyek kimutatottan kevésbé veszélyesek az egészségünkre nézve, ráadásul – nem meglepő módon – a lefolyóba kerülve a környezetet is jobban kímélik. Elsőként a mosószóda és a szódabikarbóna használatának trükkjeit mutattuk be. Most viszont egy sokkal kevésbé ismert, viszont annál izgalmasabb folttisztítóval foglalkozunk.

Öko-takarítás kisokos Miért zöld?

Vizsgáljuk meg közelebbről! Először is, az epe a húsállattartás mellékterméke – kellemetlen keserű íze miatt nem feldolgozható kivéve, ha például szappanba kerül. A szervezetben pedig épp azzal foglalkozik, amilyen munkára a háztartásunkban szeretnénk használni: emulgeálja, vagyis vízben oldhatóvá teszi a zsírokat, így a gyomor meg tudja emészteni.

Nem véletlen, hogy a falusi emberek már régen megfigyelték, mire használható, hiszen jóval a hulladékmentes mozgalmak előtti időkben a paraszti világban semmit sem dobtak ki, valamilyen módon minden „hulladék” hasznosult.

A marhaepe szappannak van több vegán alternatívája is, ilyen például a színszappan, a Marseille-szappan és a mosódiós mosószappan. Ezeket hasonló módon használhatjuk, viszont kevésbé hatékonyak, ezért lehet, hogy többször szükséges megismételni a kezelést, mint marhaepe szappannal.

Öko-takarítás kisokosMire, hogyan használd?

A marhaepe szappan beszáradt szennyeződések eltávolítására a legjobb. Személyes megfigyeléseim szerint az „emberi” és az „állati” eredetű szennyeződések eltávolításában verhetetlen. Legyen szó zsíros pörköltszaftról, vérfoltról, kakis babapelenkáról, a marhaepe-szappan a nyerő!

Nem véletlen, hogy öko-körökben és a Tudatos Vásárlók által szervezett, háztartászöldítő találkozókon is nagyon népszerű, hiszen a mosható, többször használatos eszközökhöz nagyon jól jön. A mosható betétek, mosható szalvéták és mosható pelenkák használói legalább hallomásból biztos ismerik.

Mikor először használtam – mosható betétek tisztítására – gyorsan bedörzsöltem, majd kiöblítettem, és a várt csoda elmaradt. Kész átverésnek éreztem az egészet, míg fel nem világosítottak, hogy bedörzsölés után hagyni kell hatni – legalább egy órát! Akár ki is száríthatjuk a gondosan beszappanozott textilt, majd mehet a mosógépbe, de kézzel is kiöblíthetjük.

Extra tipp: A szappant a keskenyebb végével lefelé merőlegesen szoktam ráállítani a textilre, mintha egy kiemelő-filccel satíroznék. Így jó irányba kopik a szappan, kényelmes lesz fogni. Amíg rá nem jöttem erre a trükkre, a szappant ráfektettem a textilre, de így nehéz volt kezelni, ráadásul végül elvékonyodott a szappan és kezelhetetlenné vált.

marhaepeszappan

Pelenka tisztításához: Miután a „sűrűjét” lemostuk a csap alatt, a foltos részeket dörzsöljük át. Hagyjuk hatni a szappant – minél tovább, annál jobb. Amikor eltűnt a folt, mehet a pelus a mosógépbe. A minél tovább praktikusan annyit jelent, hogy ha délután dörzsöljük be, estére általában már mosható, esti beszappanozással reggelre. Így már csak a szappant kell kimosnunk a pelenkából.

Mosható betéthez, vérfolthoz: A friss vért kiválóan kiviszi a hideg(!) víz. A víz hőfoka itt kardinális, mivel a meleg víz fixálja a színt. Ha foltos maradt a textil, hideg vagy legfeljebb langyos vízzel megnedvesített felület marhaepe szappanos bedörzsölése segíthet. Esti dörzsöléssel reggel már mosható, vagy hagyjuk szappanosan megszáradni, és így is mehet a mosógépbe.

Beszáradt ételfolthoz: A másik ok, amiért a kismamák nagyon szeretik a marhaepe szappant, az az ételfoltok eltávolítása. Ugyanúgy használjuk, ahogy fönt leírtam: a bedörzsölés után hagyjuk hatni. A növényi foltokon, például a bogyós gyümölcsök által ejtett vörös foltokon inkább a nátrium-perkarbonátos áztatás segít, viszont a pörköltszaft, és a korábban említett emberi és állati foltokra a marhaepe szappan kiváló.

Végső esetben – ha sem a nátrium-perkarbonátos áztatás, sem a marhaepe szappanos bedörzsölés nem használ, kombinálhatjuk a kettőt, bár nálam erre nem szokott sor kerülni. A nedves felületet dörzsöljük be marhaepe szappannal, majd szórjunk a foltra nátrium-perkarbonátot, és hagyjuk hatni. Ezt a megoldást kizárólag világos ruhák esetén javaslom, szükség esetén végezzünk színpróbát egy kevésbé látható részen.

ÖkoKör

Ha vegyszermentesítenéd otthonodat, de egyedül nem megy, várunk egy ÖkoKörbe!

Textilzsebkendők tisztításához: Az emberi és állati eredetű szennyeződések egyik műfaja. Ez az eljárás ritkán szükséges, de extrán náthás időszakokban szükség lehet rá. Normál esetben csak kimosom a zsepiket a világos mosással. A náthás időszakban azzal szoktam kezdeni a folyamatot, hogy a zsebkendőket fertőtlenítő jelleggel kiforrázom, vagyis lavórba teszem őket, és forró vízzel leöntöm. Egy arra alkalmas eszközzel kicsit meg is szoktam keverni (a fürdőben tartok egy evőkanalat a tisztítószerek adagolásához, de lehet mást is használni). Ezután jön a marhaepe szappanos bedörzsölés, és úgy hagyás, majd a kiöblítés.

Öko-takarítás kisokos

Mire ügyeljünk?

A marhaepe szappan állítólag fakíthatja a sötét, színes és érzékeny textiliákat. Én ezt még sosem tapasztaltam, de az elővigyázatosabbak használjanak a kényesebb anyagokhoz színszappant.

Ahogy a mosószódánál is írtuk, a selyem és a gyapjú speciális gondoskodást igényel, semmiképpen ne mossuk lúgos tisztítószerrel, ilyen a marhaepe szappan is.

Öko-takarítás kisokos

Számolj!

A marhaepe szappan más folttisztító szappanokhoz hasonló árkategóriába esik, viszont sokáig használható. Elsősorban azért éri meg, mert nem károsítja a vízi élővilágot, hatóanyaga egyébként hulladék lenne, és a dolgok, amiket tisztít, általában pénzt is spórolnak (mosható alternatívák az eldobhatók helyett).

Öko-takarítás kisokos

Kapható-e lebomló csomagolásban?

A marhaepe-szappan a legtöbb esetben 100%-osan újrahasznosítható papírcsomagolásban kapható.


 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek