fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Öko-takarítás kisokos – mit tud a marhaepe szappan?

| Tudatos Vásárló Szirmay Kati

marhaepeszappan folttisztítás

Marhaepe szappan – hú de bizarrul hangzik, pedig hatékony! A marhaepe szappan csak egy kevés epekivonatot tartalmaz, alapja a hagyományos mosószappan. Leginkább folttisztításra használatos, arra viszont első osztályú. Nem összekeverendő a mosószappannal, ami több funkcióval rendelkezik, folttisztító ereje viszont kisebb, mint a marhaepe szappannak. Milyen foltokra használhatjuk, és hogyan? Szirmay Kati zöldháztartás-gurunk írása.

Egyre többen igyekszünk környezetbarát szerekkel próbálkozni, hogy csökkentsük a vegyszer- és hulladékterhelést, amit a takarítással, mosással, tisztálkodással okozunk. Nemrég sorozatot indítottunk azokról a háztartási szerekről, amelyeket nagyanyáink is használtak már takarításra, és amelyek kimutatottan kevésbé veszélyesek az egészségünkre nézve, ráadásul – nem meglepő módon – a lefolyóba kerülve a környezetet is jobban kímélik. Elsőként a mosószóda és a szódabikarbóna használatának trükkjeit mutattuk be. Most viszont egy sokkal kevésbé ismert, viszont annál izgalmasabb folttisztítóval foglalkozunk.

Öko-takarítás kisokos Miért zöld?

Vizsgáljuk meg közelebbről! Először is, az epe a húsállattartás mellékterméke – kellemetlen keserű íze miatt nem feldolgozható kivéve, ha például szappanba kerül. A szervezetben pedig épp azzal foglalkozik, amilyen munkára a háztartásunkban szeretnénk használni: emulgeálja, vagyis vízben oldhatóvá teszi a zsírokat, így a gyomor meg tudja emészteni.

Nem véletlen, hogy a falusi emberek már régen megfigyelték, mire használható, hiszen jóval a hulladékmentes mozgalmak előtti időkben a paraszti világban semmit sem dobtak ki, valamilyen módon minden „hulladék” hasznosult.

A marhaepe szappannak van több vegán alternatívája is, ilyen például a színszappan, a Marseille-szappan és a mosódiós mosószappan. Ezeket hasonló módon használhatjuk, viszont kevésbé hatékonyak, ezért lehet, hogy többször szükséges megismételni a kezelést, mint marhaepe szappannal.

Öko-takarítás kisokosMire, hogyan használd?

A marhaepe szappan beszáradt szennyeződések eltávolítására a legjobb. Személyes megfigyeléseim szerint az „emberi” és az „állati” eredetű szennyeződések eltávolításában verhetetlen. Legyen szó zsíros pörköltszaftról, vérfoltról, kakis babapelenkáról, a marhaepe-szappan a nyerő!

Nem véletlen, hogy öko-körökben és a Tudatos Vásárlók által szervezett, háztartászöldítő találkozókon is nagyon népszerű, hiszen a mosható, többször használatos eszközökhöz nagyon jól jön. A mosható betétek, mosható szalvéták és mosható pelenkák használói legalább hallomásból biztos ismerik.

Mikor először használtam – mosható betétek tisztítására – gyorsan bedörzsöltem, majd kiöblítettem, és a várt csoda elmaradt. Kész átverésnek éreztem az egészet, míg fel nem világosítottak, hogy bedörzsölés után hagyni kell hatni – legalább egy órát! Akár ki is száríthatjuk a gondosan beszappanozott textilt, majd mehet a mosógépbe, de kézzel is kiöblíthetjük.

Extra tipp: A szappant a keskenyebb végével lefelé merőlegesen szoktam ráállítani a textilre, mintha egy kiemelő-filccel satíroznék. Így jó irányba kopik a szappan, kényelmes lesz fogni. Amíg rá nem jöttem erre a trükkre, a szappant ráfektettem a textilre, de így nehéz volt kezelni, ráadásul végül elvékonyodott a szappan és kezelhetetlenné vált.

marhaepeszappan

Pelenka tisztításához: Miután a „sűrűjét” lemostuk a csap alatt, a foltos részeket dörzsöljük át. Hagyjuk hatni a szappant – minél tovább, annál jobb. Amikor eltűnt a folt, mehet a pelus a mosógépbe. A minél tovább praktikusan annyit jelent, hogy ha délután dörzsöljük be, estére általában már mosható, esti beszappanozással reggelre. Így már csak a szappant kell kimosnunk a pelenkából.

Mosható betéthez, vérfolthoz: A friss vért kiválóan kiviszi a hideg(!) víz. A víz hőfoka itt kardinális, mivel a meleg víz fixálja a színt. Ha foltos maradt a textil, hideg vagy legfeljebb langyos vízzel megnedvesített felület marhaepe szappanos bedörzsölése segíthet. Esti dörzsöléssel reggel már mosható, vagy hagyjuk szappanosan megszáradni, és így is mehet a mosógépbe.

Beszáradt ételfolthoz: A másik ok, amiért a kismamák nagyon szeretik a marhaepe szappant, az az ételfoltok eltávolítása. Ugyanúgy használjuk, ahogy fönt leírtam: a bedörzsölés után hagyjuk hatni. A növényi foltokon, például a bogyós gyümölcsök által ejtett vörös foltokon inkább a nátrium-perkarbonátos áztatás segít, viszont a pörköltszaft, és a korábban említett emberi és állati foltokra a marhaepe szappan kiváló.

Végső esetben – ha sem a nátrium-perkarbonátos áztatás, sem a marhaepe szappanos bedörzsölés nem használ, kombinálhatjuk a kettőt, bár nálam erre nem szokott sor kerülni. A nedves felületet dörzsöljük be marhaepe szappannal, majd szórjunk a foltra nátrium-perkarbonátot, és hagyjuk hatni. Ezt a megoldást kizárólag világos ruhák esetén javaslom, szükség esetén végezzünk színpróbát egy kevésbé látható részen.

Tiszta Otthon Ökokör csoport jelentkezz

Ha vegyszermentesítenéd otthonodat, de egyedül nem megy, várunk egy ÖkoKörbe!

Textilzsebkendők tisztításához: Az emberi és állati eredetű szennyeződések egyik műfaja. Ez az eljárás ritkán szükséges, de extrán náthás időszakokban szükség lehet rá. Normál esetben csak kimosom a zsepiket a világos mosással. A náthás időszakban azzal szoktam kezdeni a folyamatot, hogy a zsebkendőket fertőtlenítő jelleggel kiforrázom, vagyis lavórba teszem őket, és forró vízzel leöntöm. Egy arra alkalmas eszközzel kicsit meg is szoktam keverni (a fürdőben tartok egy evőkanalat a tisztítószerek adagolásához, de lehet mást is használni). Ezután jön a marhaepe szappanos bedörzsölés, és úgy hagyás, majd a kiöblítés.

Öko-takarítás kisokos

Mire ügyeljünk?

A marhaepe szappan állítólag fakíthatja a sötét, színes és érzékeny textiliákat. Én ezt még sosem tapasztaltam, de az elővigyázatosabbak használjanak a kényesebb anyagokhoz színszappant.

Ahogy a mosószódánál is írtuk, a selyem és a gyapjú speciális gondoskodást igényel, semmiképpen ne mossuk lúgos tisztítószerrel, ilyen a marhaepe szappan is.

Öko-takarítás kisokos

Számolj!

A marhaepe szappan más folttisztító szappanokhoz hasonló árkategóriába esik, viszont sokáig használható. Elsősorban azért éri meg, mert nem károsítja a vízi élővilágot, hatóanyaga egyébként hulladék lenne, és a dolgok, amiket tisztít, általában pénzt is spórolnak (mosható alternatívák az eldobhatók helyett).

Öko-takarítás kisokos

Kapható-e lebomló csomagolásban?

A marhaepe-szappan a legtöbb esetben 100%-osan újrahasznosítható papírcsomagolásban kapható.

 

 


 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok