fbpx
zero waste hulladékmentes mosogatás logo

| Tudatos Vásárló Szirmay Kati

Öko-takarítás kisokos – mit tud a szódabikarbóna?

Mosószóda, szódabikarbóna, szódavíz – az egyszeri vásárló könnyen elbizonytalanodik – akkor ez ugyanaz, vagy van különbség? A mosószóda és a szódabikarbóna közötti különbség kémiailag mindössze egyetlen hidrogénatom. Nem véletlen, hogy szódabikarbónából szükség esetén süthetünk magunknak mosószódát! Szirmay Kati zöldháztartás-gurunk írása.

Miért zöld?

A szódabikarbóna (nátrium-hidrogénkarbonát) olyannyira ártalmatlan, hogy legtöbben étkezési felhasználását ismerik. A szódabikarbóna a sütőpor hatóanyaga és fő komponense, és hagyományosan ugyanarra a célra használták – nem véletlen, hogy angolul például „baking soda”, vagyis sütőszóda a neve. A háztartásban azonban messze nem csak a sütésre használhatjuk!

Öko-takarítás kisokosMire, hogyan használd?

A szódabikarbóna a mosószódához – amiről részletesen itt olvashatsz – képest kevésbé lúgos kémhatású, ezért alkalmas emberi fogyasztásra is. További különbség, hogy a szódabikarbóna rücskösebb tapintású, ami kiváló súrolószerré teszi. Emellett előnyös tulajdonsága még, hogy remekül megköti a szagokat, és meleg vízben hamarabb oldódik, mint a mosószóda. A savakat semlegesíti, miközben szén-dioxid szabadul fel. És minden egyes itt felsorolt tulajdonsága létrehoz egy lent olvasható nélkülözhetetlen funkciót a háztartásunkban.

Gépi mosáshoz: A szódabikarbóna gyakran a házi mosó- és mosogatószerek komponense is. Ennek oka egyrészt a remek szagtalanító hatása – így segíthet a ruhák kellemetlen szagát megszüntetni. Emellett gyorsabban oldódik a vízben, mint a mosószóda, így vízlágyító hatása hamarabb érvényesül. Emiatt, ha a házi mosó- vagy gépi mosogatószerbe kerül komponensként, meglágyítja a vizet, mire a mosószóda „odaér”, ezért az jobban kifejtheti tisztító hatását.

Áztatáshoz: Az áztatóvízben a mosószódához adva kevés szódabikarbónával keverve a tisztítóhatás fokozható. A szódabikarbónás áztatás a szagok ellen is verhetetlen, ha félünk, hogy mosáskor nem sikerül eltávolítanunk például ételszagot, vagy cigarettafüstöt, érdemes szódabikarbónába áztatni. Erősen szennyezett világos ruhák áztatásához a szintén környezetbarát folttisztító só használatát javasoljuk. (A folttisztító sóról később külön cikkben írunk.)

Hűtő szagtalanításához: Tegyünk egy edényben szódabikarbónát a hűtőbe. Semlegesíti a kellemetlen szagokat. A szódabikarbóna ezek után még kiválóan felhasználható takarításhoz.

Takarításhoz: Aszódabikarbóna remek súrolószer! WC, kád, mosdókagyló, és mosogatótálca, tűzhely tisztításához is elsőosztályú. A szódabikarbónás sikálás után ecettel töröljük át a felületet a teljes tisztaság érdekében. Ha nem szeretnénk ecetszagot, lehet fordított sorrendben is, először ecet, utána szódabikarbóna.

Ha zsírosabb szappanlerakódások, vagy a tűzhelyen ételmaradék is van a felületen, a szódabikarbónát érdemes mosószódával keverni a jobb zsíroldó hatás érdekében. Tűzhelyet érdemes beáztatni kis vízzel, vagy vizes ronggyal – vagy akár mosószódás, szódabikarbónás vízzel, és állni hagyni kb. 10 percet, hogy a sikálás helyett elegendő legyen áttörölni a felületet.

WC-tisztításhoz: A vécécsészébe tegyünk 1-3 evőkanál szódabikarbónát a szennyeződés mértékétől függően, majd sikáljuk át a kagylót a kefével. Ezután jöhet az ecetes vagy citromsavas átdörzsölés. (Lehet fordított sorrendben is.)

Ha valamennyi szódabikarbóna maradt a kagylóban, ecet hatására felpezseg – a kiváló szén-dioxid habzása átmozgathatja a lerakódásokat, viszont valamennyire gyengíti az ecet vízkőoldó erejét (hiszen a vízkő helyett a szódabikarbónával lép reakcióba.)

Odaégett edényhez: Ha odaégettük az ételt az edénybe, tegyünk bele 1-2 evőkanál szódabikarbónát, és minimum 2-3 ujjnyi vizet, majd forraljuk fel. Miután lehűlt a keverék, az égett darabkák maguktól leválnak, vagy fa lapáttal könnyen felkaparhatóak lesznek.

Mosogatáshoz: A szódabikarbóna remek súrolószer, és jó zsíroldó is. Sokan kizárólag szódabikarbónával mosogatnak minden edényt, mosogatókefe és luffaszivacs segítségével (ezek használatát nemrég teszteltük). Többen arról is beszámoltak, hogy míg az első 1-2 alkalommal irritálta a kezüket a szódabikarbóna mosogatáskor, a következő alkalmakkor ez már nem fordult elő.

Duguláselhárításra: WC, mosdókagyló vagy mosogatótálca eldugulása esetén – ha zsíros lerakódás okozza a dugulást – sikeresen bevethetjük a méltán népszerű ecet és szódabikarbóna párost. 1 bögre szódabikarbónát öntsünk a lefolyóba, majd rá 1 bögre ecetet, és hagyjuk felhabzani. Ebben a reakcióban rengeteg szén-dioxid keletkezik, és az ezzel járó habzás és pezsgés fellazítja a szennyeződéseket.

Ha a felpezsgés végeztével még adunk hozzá ecetet, nagy eséllyel a lefolyó mélyebb rétegeiben is lejátszódik ugyanez a reakció. A pezsgés után végül öntsünk a lefolyóba 1-1,5 l lobogó forró vizet, ami eltávolítja az így feloldott szennyeződést. A forró víz után engedjünk egy kis hideg vizet a lefolyóba, hogy a forró víz ne okozhasson semmilyen kárt, miután már elvégezte a feladatát.

Csempetisztításhoz: A csempére tapadt makacs szennyeződéseket nedves rongyra szórt szódabikarbónával dörzsölhetjük le.

Cipő szagtalanításához: Tégy egy sűrűbben szőtt zokniba szódabikarbónát, és tedd bele a cipőbe legalább 6-8 órára. A szag elillan, így és kiválthatod a spray-s cipős szagtalanítókat.

Matrac vagy szőnyeg szagtalanításához: Szórjuk be szódabikarbónával, hagyd rajta pár órát, majd porszívózzuk ki.

Kozmetikai célokra: A szódabikarbóna sok naturkozmetikum alapanyaga. Nem mindenkinek válik be, mivel az arra érzékenyek bőrét irritálhatja. A többség viszont tökéletesen elégedett házilag készített szódabikarbónás dezodorával vagy épp fogporával. A kipróbálás előtt tájékozódjunk, vagy végezzünk bőrpróbát.

A szódabikarbónát lábfürdőhöz is sokan használják, a száraz sarok és a lábszag kezelésére.

Légfrissítőt, WC-illatosítót is készíthetünk belőle

Egy kis befőttesüvegbe önts 2-3 ujjnyi szódabikarbónát, majd erre csepegtess 10-20 csepp általad választott illóolajat. A szódabikarbóna akár 2-3 hétig tarja az illatot, míg a természetes illóolaj bármilyen más felületről pár óra után elilllan. A befőttesüveg tetejét betakarhatod kendővel, a kivitelezéshez innen meríthetsz ötleteket. Ezzel a 100%-ban természetes megoldással kiválthatod az egészségtelen illatosítót, ráadásul, ha pár hónap után elszíneződik a szódabikarbóna az illóolajtól, felhasználhatod WC-takarításra a keveréket.

Öko-takarítás kisokosMire ügyeljünk?

A szódabikarbóna remek súrolószer – de pont ezért ne sikáljunk vele nagyon érzékeny felületeket, sőt, kényesebb műanyagokat sem!

Tárolási tipp

A takarításhoz használt szódabikarbónát tárolhatjuk kilyuggatot fedelű befőttesüvegben vagy sószóróban, így megkönnyítjük az adagolását a tisztítandó felületre. Mosószódával csak akkor keverjük be előre, ha az edénynek van egy zárható fedele is (például kiürült fűszertartó), különben a levegő víztartalmával reakcióba lép, és megkeményedik.

Számolj!Öko-takarítás kisokos

A szódabikarbóna akár 499 ft/kg áron megvásárolható (Zöldbolt 2 kg-os szódabikarbóna), míg egy hagyományos súrolópor 1109 ft/kg-ba kerül (a Tesco webshop árakkal számolva), és veszélyes anyagokat tartalmaz, amiket a fürdőszobai, sőt, étellel érintkező konyhai felületeinken haszálunk. Az étkezési szódabikarbóna pedig 658 ft/kg (Zöldbolt 500g-os étkezési szódabikarbóna), míg a sütőpor 986-4083 ft/kg árakon mozog (a Tesco webshop árakkal számolva).

Öko-takarítás kisokosKapható-e lebomló csomagolásban?

A szódabikarbóna a nem lebomló műanyag mellett papírcsomagolásban is kapható. Válasszuk a papírba csomagoltat!

ÖkoKör

Ha vegyszer- mentesítenéd otthonodat, várunk egy ÖkoKörbe!


 
 

 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

539
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


372
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás