fbpx

| Tudatos Vásárló

Van otthon egy termék, amiből tuti, hogy rosszat használsz

Torokkaparás, fejfájás, hányinger. Asztma és májkárosodás – csak néhány azok közül a lehetséges kockázatok közül, amiket azzal vállalunk, ha légfrissítő spray-vel illatosítjuk magunk körül a levegőt. Ilyen még nem volt, de ez az a terméktípus, ahol képtelenek voltunk rangsort felállítani. A boltokból találomra kiválasztottunk és összetevők alapján teszteltünk 12 terméket, és végeredményként csak azt mondhatjuk, hogy csak rossz és még rosszabb légfrissítő spray létezik.

Nem hiába a reklámok, mi magyarok egyszer inkább rabjai vagyunk a tisztaságnak. 2017. március és 2018. február között 33 milliárd forint fölött költöttünk tisztító-és takarítószerekre, ami 5%-os emelkedés a korábbihoz képest. Nagyjából ugyanebben az időszakban kiemelkedő mértékben, 11%-kal nőtt egy termékcsoport, a légfrissítők kiskereskedelmi forgalma – derült ki a Nielsen felméréséből.

Körülnéztünk a szuper- és hipermarketek, drogériák polcain, hogy kiderüljön, mit fújunk ekkora lelkesedéssel a levegőbe.

A TVE-nél számtalan terméket teszteltünk már a babapopsikrémtől a málnaszörpön és a teljes kiőrlésű liszteken át a babakocsikig. A folyamat végére mindig fel tudtunk állítani a termékek között egy rangsort, és azt tudtuk mondani a vásárlónak: ez meg ez a legjobb termék a piacon, ha megveszed, nem fogsz csalódni, ez meg ez viszont gyengén teljesített, nem ajánljuk. A légfrissítő spray-k tesztje után viszont csak annyit mondhatunk: ez az a terméktípus, ahol képtelenség rangsort felállítani, akár az egészségünket, akár a környezeti károkat nézzük csak rossz és rosszabb verziója létezik. A légfrissítő, mint termék használata egy tévút: nevével ellentétben nemhogy nem frissíti a lakásunk levegőjét, hanem épp ellenkezőleg – szennyező anyagokat szórhat szét otthonunkba.

Torokkaparás, fejfájás, májkárosodás

A légfrissítőkön – mint a többi vegyi terméken – a szabályozás szerint nem kell az összes összetevőt felsorolni, egy kivételével: az összetevők közül az allergén illatanyagokat mindenképpen meg kell nevezni, hiszen ezek az érintett személyek számára fontos információk.

A légfrissítők használatakor illékony szerves vegyületek (volatile organic compound, VOC) kerülhetnek a levegőbe. Ezek a vegyületek folyékony vagy szilárd anyagok, amelyek szobahőmérsékleten gáz-halmazállapotúvá válnak, vagy gázokat bocsátanak ki. Okozhatnak például szem-, orr- vagy torokirritációt, fejfájást, koordinációs zavart, hányingert, de növelhetik az asztma kockázatát, károsíthatják a májat, a vesét és a központi idegrendszert. A VOC-vegyületek közül némelyek bizonyítottan, mások feltételezetten rákkeltő hatásúak.

A vizsgálatok egy része szerint a normális használat nem jelent problémát, de mit is jelent a normális használat? A légfrissítő spray-ken gyakran olvashatjuk a következő figyelmeztetések: “A permet belélegzése tilos.”, “Csak jól szellőztetett helyen használható.” Nehéz elképzelni azt az élethelyzetet, amikor a mellékhelyiségben szétfújt légfrissítőt az előírás szerint nem lélegezzük be, és az sem életszerű, hogy kizárólag jól szellőző helyiségben használjuk.

Illatanyagok

A légfrissítők alapvető összetevője, mondhatjuk lényege az illatanyag. Ezeket részletesen csak akkor kell feltüntetni a flakonon, ha a termék allergén illatanyagokat (pl. limonene, citronellol, geraniol, linalool) tartalmaz, amik irritációt, akár rosszullétet is előidézhetnek. A vizsgált légfrissítő spray-k kétharmadában találtunk allergén illatanyagot, de a 12-ből volt olyan termék is, amely tízféle allergén illatanyagot tartalmazott.

Irritáló adalékok

A 12 termékből volt olyan, amiben a szembe, bőrre, tüdőbe kerülve irritáló hatású, a vízi élőlényekre nézve kifejezetten mérgező biphenyl-2-ol fertőtlenítőanyag, másokban a szintén bőr-, és nyálkahártya-irritáló hatású benzisothiazolinone volt jelen.

Más jellegű kockázat a légfrissítőkben a hajtógázként használt propán-bután (alifás szénhidrogén), ami robbanásveszélyes, ezért nem lehet dohányozni a közelben, és ezért kell ezeket a termékeket a gyermekek elől elzárni.

A veszélyes termékeket a veszélyt jelző piktogramokkal jelölik. A csomagoláson szerepelnek továbbá a termék kockázataira utaló (R) mondatok (pl. Rendkívül tűzveszélyes aeroszol.), illetve a biztonságos használat módjára utaló (S) mondatok is (pl. Gyermekektől elzárva tartandó). A robbanás- és egyéb veszélyeket piktogram jelzi a légfrissítő flakonokon. A vizsgált termékek között volt olyan, aminek sikerült 5 különböző veszélyességi piktogramot összeszednie.

Nem használnánk, ha tudnánk, mit okoz

Egy tavalyi felmérés szerint Nagy-Britanniában a lakosság negyede panaszkodik arról, hogy egészségügyi problémái, például migrénes fejfájása, köhögési rohamai vannak az illatosító termékektől, és közben 4-ből 3 embernek fogalma sincs róla, a légfrissítőkből milyen veszélyes anyagok okoznak vagy okozhatnak neki problémát. Ha választhatnának, egyre többen szeretnék, hogy munkahelyük, a közintézmények, és egyéb épületek belső terei mentesek legyenek az illatosító anyagoktól.

Bár a vizsgált termékek között voltak különbségek, azt ajánljuk, a légfrissítő spray-ket célszerű mellőzni az életünkből. Ha pedig elkerülhetetlen, akkor lehetőleg válasszunk pumpás (robbanásveszélyes hajtógáztól mentes), nem allergizáló illatanyagokat tartalmazó és más veszélyességi jellel sem rendelkező terméket. Olvassuk el és tartsuk be a tárolásra, használatra vonatkozó előírásokat, és fokozottan figyeljünk a gyermekekre, érzékeny személyekre.

✓  A légfrissítés leghatékonyabb és legegyszerűbb módja még mindig a rendszeres intenzív szellőztetés.

A következő termékek szerepeltek a tesztben: Air Wick légfrissítő aeroszol spray – Citrom & Ginzeng, Tesco légfrissítő aeroszol Green tea & Ginger, GLADE by BRISE Levendula, Denkmit Szagsemlegesítő spray, MY AIR légfrissítő spray – Rózsakert, FLOREN Air Freshener – Vanilla, W5 légfrissítő spray – Spring Morning, Well Done fresh sheets sense légfrissítő, Ambi Pur légfrissítő – spiced apple, Domol légfrissítő citrus friss, Sanytol fertőtlenítő légfrissítő és szagtalanító, Aromax Antibacteria Légfrissítő Spray.

Olvass még többet háztartási vegyszerek témában!
Kapcsolat lehet a takarítás és a gyerekkori elhízás között
A háztartási vegyszerek befolyásolhatják a termékenységet
Tiszta a lakás? Csak ne legyen antibakteriális!
Ezt az 5 tisztítószert kerüld, ha jót akarsz a családnak
Allergizáló illatanyagok a tisztítószereinkben
Környezetbarát házi szerekkel a penész ellen

789
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


549
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás