fbpx

| Tudatos Vásárló

Ezt az 5 tisztítószert kerüld, ha jót akarsz a családnak

Légzőszervi megbetegedések, idegrendszeri, emésztőrendszeri problémák, májkárosodás – a háztartásunkban használt tisztítószerek jenetős része erős vegyszer, rendszeres használatuknak komoly egészségügyi kockázatai lehetnek. Ráadásul sok közülük kifejezetten a gyerekre, idősekre nézve jelent veszélyt. Összegyűjtöttük azok a tisztítószereket, amiket inkább ne engedj be a lakásba.

1. Légfrissítők

Aeroszol, spray, illatosító gél, zselé, illatpárna, pálcikás folyadék, elektromos készülék, csíptető autóillatosító, illatgyertya – ha találomra megnézzük az egyik legnagyobb nagyáruházlánc kínálatát, összesen 165 féle illatosító termék közül választhatunk.

A légfrissítők használata során két probléma is jelentkezik: egyrészt úgy érezhetjük, hogy eleget tettünk a levegő tisztaságáért és nem szellőztetünk. Ráadásul, miközben nem nyitunk ablakot, egészségkárosító illékony anyagokat juttatunk a levegőbe.

A légfrissítő termékek használatakor több mint 100 különböző vegyi anyag juthat a levegőbe, köztük a sokat emlegetett illékony szerves vegyületeket (volatile organic compound, VOC). Ezek a vegyületek folyékony vagy szilárd anyagok, amelyek szobahőmérsékleten gáz-halmazállapotúvá válnak, vagy gázokat bocsátanak ki. Káros egészségügyi hatást válthatnak ki, például szem-, orr- vagy torokirritációt, fejfájást, koordinációs zavart, hányingert okozhatnak, növelhetik az asztma kockázatát, károsíthatják a májat, a vesét és a központi idegrendszert. A VOC-vegyületek közül némelyek bizonyítottan, mások feltételezetten rákkeltő hatásúak.

A légfrissítők különösen azokra nézve veszélyesek, akik sokat tartózkodnak a négy fal között és emiatt gyakrabban ki vannak téve a háztartási porban megtalálható vegyi anyagoknak, mint az idősek, a csecsemők és velük otthon lévő édesanyák.

A VOC-anyagok mellett a félig illékony szerves vegyületek (Semi Volatile Organic Compounds, SVOC) is veszélyt jelentenek az egészségre, ilyenek például a ftalátok.

Az egészségügyi szempontból legproblémásabb, allergizáló illatanyagokat (ilyen például a linalool, a limonene) külön fel kell tüntetni a termékeken. Ezek az illatanyagok nem csupán a hangulatunkat, esetleg légzőszerveink állapotát befolyásolják, de esetleges irritáló hatásuk mellett az immunrendszerre és a keringési rendszerre is hatással vannak, a munkateljesítményt is csökkenthetik.

Mit tegyél?

✓  Szellőztess!

✓  A levegő minőségét a szobanövények is javítják.

✓  Illatosításra használj inkább szárított növényeket, például levendulát, citromhéjat vagy mentát.

✓  Néhány csepp illóolajjal is elérhetjük a kívánt hatást.

 

2. Illatosított termékek

Más termékek is tartalmazhatnak egészségügyi problémát okozó illatanyagokat. Ide tartoznak az illatosított tisztítószerek, mosószerek, öblítők, de még az illatos papírzsebkendők, vécépapírok is.

Az ezek által okozott problémák leginkább az asztmában, krónikus obstruktív légúti betegségben (COPD) szenvedők számára ismertek, de sok egészséges ember közérzetét is rontják: illatosított termékek használatakor nem csak légzőszervi megbetegedések jelentkezhetnek, hanem fejfájás, más ideg-, emésztőrendszeri problémák, bőrirritáció is előfordulhat.

Mit tegyél?

✓  Egészséged és a pénztárcád szempontjából is az a legjobb, ha az illatmentes termékeket választod.

3. Rovarirtók

Sokan tudják, hogy az élelmiszereink növényvédő szerek maradványait tartalmazhatják, és érdemes odafigyelni a beszerzési forrásra, és ha lehet, inkább a bio-, öko-élelmiszereket választani.

Sokkal ritkábban hallani a háztartási rovarölő termékek veszélyeiről, pedig kevés vadabb dolog van, mint a mérgek tudatok szétspriccelése egy lakásban. A peszticideket azért fejlesztik és gyártják, hogy elpusztítsák az ember szempontjából „kártevő” élőlényeket, tehát funkciójuknál fogva mérgek. Többségüknek vannak az emberre nézve is káros hatásai, hiszen hasonló felépítésű és működésű receptorokon, ioncsatornákon, enzimeken hatnak, mint amilyenek az emberi szervezetben is megtalálhatók.

A rovarirtószerek egy jelentős csoportja idegrendszeri célpontokon, illetve az ideg-izom áttevődésen fejtik ki hatásukat, ezek a rendszerek pedig az állatvilágon belül igen hasonló módon működnek, ezért a rovar-célpontok ellen kifejlesztett szerek a velünk élő emlősök (pl. kutya, macska) és az ember számára is mérgezőek lehetnek.

A rovarirtók hatásai az enyhébb irritációtól, rosszulléttől, hosszabb kitettség esetén akár súlyos idegrendszeri, hormonális, daganatos megbetegedésekig is terjedhetnek.

Mit tegyél?

✓  Barátkozz meg a véletlenül betévedt, ártalmatlan ízeltlábúakkal! Ha pókot, poloskát, hangyát látsz a lakásodban, még nem kell az irtószerhez nyúlni.

✓  Próbáld pl. szúnyoghálóval fizikailag távol tartani vagy légycsapóval, porszívóval megsemmisíteni a hívatlan vendégeket.

✓  Figyelj a kamrára – ne szaporítsd a molyokat, zsizsikeket! Ha viszonylag kevés száraz élelmiszert (tésztát, gabonát, hüvelyeseket) tárolsz otthon, kisebb lesz az esély a megtelepedésükre.

✓  Sok rovar esetén elérhetőek szexferomonos ragadós csapdák, ezek méreganyag szétszórása nélkül korlátozzák a kártevők elterjedését. Ha szükséges, válaszd ezeket!

4. Klórtartalmú fertőtlenítőszerek

A reklámokból tájékozódó ember könnyen azt hihetné, hogy minden mikroorganizmus káros, és ezeket hatékony mérgekkel kell pusztítani, hogy egészséges, tiszta lakásban élhessünk. Pedig már évtizedek óta ismert, hogy a steril körülmények gátolják az immunrendszerünk megerősödését, így elősegítik az allergia kialakulását. A bőrünkön, esetleg tárgyakon lévő mikroflóra nagy része az emberi szervezet számára hasznos.

A fertőtlenítő szerek közül a klórtartalmúak lehetnek a legveszélyesebbek, amelyek hatóanyaga a nátrium-hipoklorit. (Ezt az anyagot találjuk például a Hypo, Flóraszept, Domestos, Clorox termékekben.) Használatuk során kifejezetten mérgező klóros vegyületek keletkezhetnek, sőt savas tisztítószerrel keveredve mérgező klórgáz szabadulhat fel, ami erősen maró hatású: kis mennyiségben irritálja a szemet, nagyobb mennyiségben a tüdő károsodását is okozhatja. Mindig olvassuk el a használati utasítást és az alapján járjunk el! Az ilyen termékek, csomagolásán, adatlapján a követekezőket olvashatjuk: “Súlyos égési sérülést és szemkárosodást okoz.”, “Védőkesztyű/védőruha/szemvédő/arcvédő használata kötelező., “Nagyon mérgező a vízi élővilágra”. Pedig ezek a termékek kivétel nélkül a felmosóvízzel együtt a vécébe vagy épp a mosógépből a lefolyóba, onnan természetes élővizeinkbe kerülnek, károsítva az ott élő állatvilágot.

Mit tegyél?

✓  Gondold át, szükséges-e fertőtleníteni, vagy elég egy sima vizes, ecetes lemosás.

✓  Válasz az enyhébb, környezetbarát hatóanyagú terméket, vagy keverj magadnak házilag.

✓  Ha mindenképpen szükséges a fertőtlenítés, és erős vegyszert választasz, a terméket a lehető legkisebb mennyiségben és a termékleírásnak megfelelően használd!

5. Vécé-fertőtlenítők

A vécétartályokban, flakonokból kinyomott vagy perem alatti illatosítók és fehértők teljesen feleslegesen durva és káros hatással vannak a környezetünkre.

Ezek hatóanyagai jellemzően erős mérgek nem csak az emberre, hanem a vízi élővilágra nézve is. A vécé-tisztítószerekben használnak például fenolt (karbolsavat), amely a légzési- és vérkeringési rendszert károsítja, és bizonyítottan rákkeltő. A legismertebb márkák, amelyeket a szupermarketek polcain megtalálhatunk, petrolkémiai alapúak, petrolkémiai illatosítót és maró hatású savakat, továbbá antibakteriális fertőtlenítő szereket (pl.a lehetséges rákkeltő triklozánt) is tartalmaznak.

Mit tegyél?

✓  A vécékefével bármilyen friss szennyeződést könnyen és hatékonyan eltávolíthatsz.

✓  A vízkövesedés étkezési ecettel is könnyen kezelhető.

✓  Ha kellemetlen szag van a mellékhelyiségben, szellőztess!

Olvass még többet háztartás témában:
Allergizáló illatanyagok a tisztítószereinkben
Vécépapírra, mosószerre és öblítőre is többet költöttünk 2018-ban
Környezetbarát házi szerekkel a penész ellen

 

785
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


546
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás