fbpx

| Tudatos Vásárló

Védd meg a családodat a légfrissítők kockázataitól!

A háztartásokban és irodákban használt légfrissítőket a tisztaság és a kellemes beltéri atmoszféra ígéretével reklámozzák. Azonban a termékek nagy része ftalátokat tartalmaz, amelyek  születési rendellenességekkel, termékenységi zavarokkal hozhatók összefüggésbe.

A ftalátokat számos használati tárgy gyártásánál alkalmazzák. A vegyületcsoport tagjai megtalálhatóak a műanyag eszközökben, gyermekjátékokban lágyítóanyagként, a körömlakkokban, a parfümökben és a légfrissítőkben adalékanyagaként.

A légfrissítők használata során a ftalátok a levegőbe kerülnek, ahonnan a tüdőn, esetleg a bőrön keresztül a szervezetbe jutnak. A véráramba kerülve befolyásolják a hormonális rendszer működését, és így egészségügyi problémákat okozhatnak.

A ftalátok szervezetbe kerülésével csökken a férfiakban a tesztoszteron-termelés mértéke, ami termékenységi gondokhoz vezet. Számos állatkísérlet igazolta, hogy a vegyület akkor is károsítja a nemi szervek fejlődését és a későbbi spermaszámot, ha az  még magzatkorban kerül a szervezetbe.

Kaliforniában öt ftalátvegyületet is felsorolnak a születési rendellenességet, vagy a szaporodási képességeket csökkentő anyagok listáján, ezek közül egy néhány légfrissítőben is megtalálható. A beltéri levegő ftalátszennyezettsége összefüggésbe hozható az allergiás és asztmás tünetek megjelenésével.

 

A lakás levegőminőségének javítása

A fogyasztók védelme érdekében mielőbb alaposabb vizsgálatokat kellene előírni és szigorú kibocsátási értékeket kellene életbe léptetni a ftalátokra. Amíg nincsenek meg azok az egészségügyi információk, amelyek alapján a fogyasztók kellően megalapozott döntést hozhatnak egy-egy termék használatával kapcsolatban, a legjobb, ha kerülik a légfrissítők használatát, különös tekintettel a gyerekek vagy várandós nők jelenlétére.

Egészségesebb megoldások

 – Szellőztessünk! 
 – A levegő minőségét a szobanövények is javítják. 
 – Illatosításra használhatunk szárított növényeket, például levendulát, citromhéjat vagy   mentát. 
 – Néhány csepp illóolajjal is elérhetjük a kívánt hatást.

A légfrissítők nem jelentenek megoldást a rossz beltéri levegőminőségre, nem helyettesítik a megfelelő légcserét. A legjobb megoldás a szellőztetés.

 

Szigorúbb szabályozás kell a fogyasztók védelme érdekében

A légfrissítőkben felhasznált anyagok szigorúbb ellenőrzésére és a fogyasztók hatékonyabb tájékoztatására van szükség.

Az NRDC, amerikai környezetvédő szervezet az alábbiakat javasolja:

  • A fogyasztóknak kerülnie kellene a légfrissítők használatát. Ha mégis használnak ilyet, akkor az alacsony ftaláttartalmú termékeket kell előnyben részesíteni.
  • Az EPA-nak (Amerikai Környezetvédelmi Hivatal) elő kellene írnia, hogy a gyártók bevizsgálják a légfrissítőkben használt ftalátvegyületeket és az ezzel kapcsolatos adatokat nyújtsák be. Ismerni kellene az anyagok tulajdonságait (toxicitás, perzisztencia, szenzitizáló képesség), a felhasználók kitettségének mértékét és a lehetséges egészségügyi hatásokat.
  •  A CPSC-nek (amerikai Fogyasztóvédelmi Bizottság) be kellene tiltania a ftalátvegyületek fogyasztási cikkekben történő felhasználását, és köteleznie kellene a gyártókat az összetevők termékcímkén történő felsorolására.

Az Amerikai Járványügyi Központ vizsgálatai szerint az amerikai lakosság többsége legalább öt ftalátvegyület hatásainak van kitéve. Bár a ftalátok vérben mért koncentrációja alacsony, de jelentőségük mégsem elhanyagolható, hiszen a különböző vegyületek kisebb mennyiségeinek hatása összeadódik.

Az általános expozíció miatt fontos, hogy ahol megoldható elkerüljük a káros ftalátvegyületek szervezetünkbe kerülését, aminek egyik eleme a nélkülözhető, káros anyagot tartalmazó termékek otthoni használatának elkerülése.

Az USA-ban légfrissítőkben leggyakrabban használt ftalátvegyületek és hatásaik:

  • Di-etil-ftalát (DEP): Befolyásolhatja az emberi hormonrendszer működését és a nemi szervek fejlődését.
  • Di-butil-ftalát (DBP): Az Amerikai Toxikológiai Program és Kalifornia állam által is a szaporodási képességeket károsító anyagok közé sorolt vegyület, befolyásolhatja a a nemi szervek fejlődését
  • Di-izobutil-ftalát (DIBP): A férfi nemi szervek fejlődésének zavarait okozhatja.
  • Di-metil-ftalát (DMP): Állatkísérletekben a szaporodási képességek csökkenését okozta.
  • Di-izohexil-ftalát (DIHP): Feltételezhetően károsítja a fejlődést és a nemi szervek működését.

 

Mi a helyzet az EU-ban?

Az EU már 1999-ben korlátozta az egészségügyi szempontból leginkább veszélyes ftalátok gyerekjátékokban történő felhasználását. Az ideiglenes, tagállamok által más-más módon megfogalmazott tiltásokat egy 2005-ös egységes szigorítás követte, aminek eredményeként. A DEHP, DBP and BBP vegyületeket a szaporodási képességeket károsító hatásuk miatt minden gyerekjátékban és gyerekápolási cikkben betiltottak. A DINP, DIDP és DNOP vegyületek felhasználását azokban a termékekben tiltották be, amelyeket a gyermekek a szájukba vehetnek.  Az egészségügyi kockázatok miatt a BBP, DEHP, DIBP, and DBP is felkerült a különös aggodalomra okot adó (SVHC) anyagok listára.

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium PTKF/467/2014-es számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás