fbpx

| Tudatos Vásárló

Környezetbarát házi szerekkel a penész ellen

Télen és kora tavasszal a lakásban megjelenő penész nem csak csúnya, de egészségtelen is. Vajon a drágább bolti szerek tényleg hatékonyabbak a penészgomba ellen, mint a házi, környezetkímélőbb tisztítószerek?

A penészgombák elsősorban magas, 70% feletti relatív páratartalom mellett gyorsan növekedő gombák, amelyek nagyszámú parányi, a levegő mozgásával könnyen tovajutó spórát termelnek. Igen hasznos élőlények: a kertben, erdőben segítik az elhalt növényi részek lebomlását és a humuszképződést. Ha pedig a lakásban egy rosszabbul szellőző, nedves helységbe, sarokba jutnak, az számukra maga a paradicsom, a lakóknak pedig itt kezdődik a kétségbeesett takarítás.

A szervezet normál körülmények között köbméterenként 100-500 spórával képes megbirkózni. Ennél nagyobb spóraterhelés esetén előbb-utóbb bekövetkezik a túlérzékenység állapota, amikortól már az alacsonyabb spóraszám is allergiás reakciót vált ki.

Az allergiás tünetek attól függően változnak, hogy a spórák szervezetünkben hol telepedtek meg: az orrjáratokban megtelepedett spórák allergiás náthát, a hörgőkbe és a hörgőcskékbe jutók asztmát, míg a léghólyagokba jutók a léghólyagok falának gyulladását okozhatják. További allergiás tünetek lehetnek még a kiütés, ekcéma, gyomor-bélrendszeri allergia (hasmenés) vagy az allergiás kötőhártya gyulladás.

Miért van egyes helyeken mindig penész?

A penészesedés alapvető oka minden esetben a levegő magas páratartalma például egy szivárgó vízvezeték vagy a száradó ruhák miatt. Gyakori ok a gyengén, hiányosan szigetelt fal is, ami télen annyira lehűl, hogy a belső térből kicsapódik a pára a falon.

környezetbarát házi szerek penész ellen

Mi a baj a bolti szerekkel?

A Stiftung Warentest német fogyasztóvédelmi szervezet néhány évvel ezelőtt 20, boltban kapható penészölő sprayt tesztelt. Kiderült, hogy mindegyik szer valóban hatékonyan pusztítja a penészgombát, de a felhasználókra is káros hatásuk van. A szerekben található, kevéssé környezetbarát hipoklorit, közismert nevén hipó sokáig ott maradhat a szoba levegőjében, és a szervezetünkre káros hatású lehet. A hipoklorit-tartalmú szerek abból a szempontból is csalókák, hogy valójában csak kifehérítik a kezelt falfelületet, de otthagyják a penészgomba darabokat, ami egészségügyi szempontból kedvezőtlen.

Mit tudnak a hagyományos szerek?

A hagyományos szerek a hipoklorit-tartalmú bolti szerekhez hasonlóan hatékonyak a penészgombák ellen, viszont kevesebb egészségügyi kockázatot rejtenek:

✓  Alkohol: a gyógyszertári alkohol (etanol/spiritusz) hatékony és olcsóbb megoldás, mivel hamar elpárolog, így nem marad káros anyag a levegőben. Használat közben ne lélegezzük be! Az alkohol tűzveszélyes, ezért mindenképp alaposan szellőztessünk a fal kezelése közben/után.

✓  Hidrogén-peroxid: szintén hatékony a penész ellen és fehéríti is a falat. Nincs visszamaradó káros anyag, mert vízre és oxigénre bomlik. Szakértők kb 3%-os vizes oldatát ajánlják, koncentráltabb formában bőrrel érintkezve irritáló hatású, ha mégis töményebb formában szeretnénk használni, húzzunk kesztyűt. A fürdőszobákban gyakran a csempék közti fuga penészedik. Érdemes egy hidrogén-peroxidos lemosás után súrolószerrel és kefével végigmenni a felületen, majd még egy hidrogén-peroxidos lemosást végezni.

Mindkét hagyományos szer esetén javasolt legalább kétszer egymás után felvinni az érintett felületre. Bármilyen szerrel is történik a penész eltávolítása, közben/utána szellőztessünk ki alaposan!

Ecettel is eltávolítható a penész?

Sajnos az ecet nem elegendő a penész eltávolításához. A penész egy része ilyenkor hátramarad, ami kiváló táptalaj az újabb penészgombák megtelepedéséhez.

Mit tegyek, hogy ne legyen penészes a lakásom?

1. Páratartalom

A szerek önmagukban nem szüntetik meg a problémát. Ahhoz, hogy ne jelenjen meg újra a penész az adott helyen, törekedni kell arra, hogy a falak minél melegebbek és szárazabbak legyenek, és ne legyen túl magas a szoba levegőjének páratartalma. Ezt jó külső szigeteléssel és megfelelő szellőztetéssel érhetjük el. Honnan tudhatod, hogy megfelelő-e a páratartalom a szobában? Az optimális páratartalom a lakásban felnőttek számára 40-60%, kisgyerekek szobájában 60-70% is lehet. Ahol gyakran penészedik a lakás, érdemes beruházni egy páratartalom mérőbe, egy egyszerűbb készülék 6-7000 forintba kerül.

2. Alapos szellőztetés naponta 3-szor

A leghatékonyabb módja a penészgombák kiűzésének a lakásból, ha naponta legalább háromszor teljesen kitárjuk az ablakokat, és 5-10 perces kereszthuzatot csinálunk. Ez történjen lehetőleg reggel, indulás előtt, délután amikor hazaértünk, és este lefekvés előtt. Segít a helyzeten, ha főzés, fürdés után is kereszthuzatot csinálunk.

3. Egyenletes hőmérséklet

A levegő párabefogadó képessége a hőmérséklettől függ: a levegő magasabb hőmérsékleten nagyobb vízmennyiséget, alacsonyabb hőmérsékleten kisebb vízmennyiséget tud magába foglalni. A különbség az alacsonyabb hőmérsékleten kicsapódik, emiatt a gyakran szakaszos fűtés kedvez a penészgombáknak.

4. Húzd le a vizet, hagyd nyitva az ajtót

A fürdőszoba ideális terepe a penészgombáknak. Sokat segít, ha zuhanyzás után lehúzzuk, letöröljük a csempéről a víz nagy részét. Elgondolkodhatunk ventilátor beépítésén, de az is segít, ha zuhanyzás után kitárjuk az ajtót, a nap minél nagyobb részében legyen nyitva a fürdő ajtaja.

5. Tartsd melegen a fürdőszobát

A magas hőmérsékletű levegő több nedvességet képes felvenni mint a hideg, így nem csapódik ki olyan könnyen a pára.

Ha érdekelnek a környezetbarát megoldások az otthonod egyéb területein is, Te is zöldítenéd háztartási szokásaidat, akkor nincs mire várnod: csatlakozz egy ÖkoKörünhöz!

A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás