fbpx

Takarítás és egészség: 5 ok, hogy EU ökocímkés tisztítószert használj

Otthonunkban napi szinten használunk tisztítószereket – mosogatószert, mosóport, súrolószert, mosogatógép tablettát. A legtöbb népszerű bolti termék tartalmaz olyan összetevőket, amelyek a környezetre és az egészségre is károsak lehetnek. A problémás anyagok allergiát és akár súlyos betegségeket is okozhatnak, a szennyvízkezelő rendszereken átjutva szennyezhetik a folyókat, sőt akár mindennapi élelmiszereinkben is megjelenhetnek. De van megoldás.

Válaszd Te is az EU ökocímkés tisztítószereket a mindennapos vagy akár a nagytakarításhoz. Az Európai Fogyasztói Szervezetek Szövetsége, a BEUC  is az uniós ökocímkés termékeket ajánlja, íme 5 ok, hogy miért.

1. Energiát (és pénzt) spórolhatsz meg

Az uniós ökocímkével ellátott tisztítószerek bizonyítottan hatékonyak alacsony mosási hőmérsékleten is. A folyékony mosószerek például 30°C-on a leghatékonyabbak – ezt teszt bizonyítja. Az ökocímkés termékek magas koncentrációjúak: ez azt jelenti, hogy kisebb adag is elég a hatékony mosáshoz. Vagyis ha nem használsz többet belőlük annál, mint amennyi kell, az ökocímkés tisztítószerekkel az ökológiai lábnyomodat és a takarításra szánt kiadásaidat is csökkentheted.

Itt a bizonyíték: a hiteles környezetbarát szerek hatékonyan mosnak

2.Vigyázol az egészségedre

Számos vizsgálat bizonyítja azt, hogy a nem ökocímkés tisztítószerek az egészségre és a környezetre káros anyagokat tartalmazhatnak. Így például triklozánt, amely több kutatás szerint beavatkozik az emberi hormonrendszerbe, nanoezüstöt, amely összefüggésbe hozható idegrendszeri zavarokkal, illetve formadelhidet kibocsátó anyagokat amelyek valószínűsíthetően rákot, allergiát és asztmát okozhatnak.

Összefüggést találtak a PFAS-k és a vetélés között

Az ökocímkés termékek használatával a minimumra csökkenthetjük a problematikus anyagok jelenlétét, így ha ökocímkés szereket használsz, csökkented a vegyi anyagoknak való kitettségedet. Azok az összetevők például, amelyek a hagyományos népszerű tisztítószerekben előfordulhatnak és rákot okozhatnak vagy káros hatással lehetnek a termékenységre, az ökocímkés termékekben nem fordulhatnak elő. A EU ökocímke a környezetre és/vagy az egészségünkre káros allergén anyagok, illatanyagok, és tartósítószerek használatát is erősen korlátozza, a leginkább problematikus anyagok pedig teljes mértékben ki vannak tiltva az ilyen logót viselő termékekből.

Eltűnnek végre a hormonkárosító anyagok? Ezt várjuk az új uniós vegyianyag-stratégiától

3. Kíméled a környezeted

Az EU ökocímke elnyeréséhez alapvető kritérium az is, hogy a tisztítószer nem lehet mérgező a vízi élővilágra nézve, és biológiailag lebomló kell, hogy legyen. Éppen ezért nem tartalmazhat például foszfátot: ez az anyag az algák túlszaporodásáért felel, veszélyezteti az egészséges vízi élővilágot, és csökkenti a víz, mint élőhely oxigénszintjét. Ezen kívül, a címke nem ítélhető oda fertőtlenítőszereknek sem, mert ezek rezisztenssé teszik a baktériumokat, és emiatt hosszú távon nem lehet elpusztítani azokat.

Foszfor-kisokos: már nem foszfát, de akkor mi van a mosószerekben?

4. Kevesebb hulladékot termelsz

Európában évente több mint 25,8 millió tonna műanyaghulladékot termelünk, és ennek csak 30%-át hasznosítjuk újra. Az EU ökocímkével rendelkező tisztítószerek csomagolása a körkörös gazdaság részét képezi: általában újrahasznosított anyagból készül és újrahasznosítható; a tisztítószer legtöbbször nem műanyagcsomagolásban, hanem hagyományos csomagolásban kapható, és gyakran újratölthető edényben. Az ökocímkés termékek nem tartalmazhatnak mikroműanyag részecskéket: ezek ici-pici, mérgező hatású műanyagrészecskék, amelyeket halakban, rákfélékben, planktonokban mutattak már ki. Az uniós ökocímke ezen kritériumával is élen jár a mikroműanyag kiszorításában.

Országos boltlista – itt vehetsz kimérős tisztítószert

5. Nem ver át a zöldre mosás

Több, magát zöldnek hirdető logóval, címkével szemben az Európai Uniós ökocímke garantálja, hogy valóban környezetbarát tisztítószerekkel van dolgod. Ez a szigorú előírásoknak köszönhető, amelyeket az előállítóknak be kell tartaniuk ahhoz, hogy megszerezzék a védjegyet. Tesztek bizonyítják azt, hogy az uniós ökocímkével ellátott tisztítószerek éppen olyan hatékonyak, mint a hagyományosak. Meggyőztünk? Az Európai Uniós ökocímkés termékeket keresd a kedvenc zöld boltod, szupermarketed polcain! Az EU Ecolabel nem csak a tisztítószerekről szól. Az ökocímkét több mint 25 éve ítélik oda a saját kategóriájukban leginkább környezetbarát termékeknek, mint például zsebkendő, festék, tusfürdő – sőt újabban cipők, számítógépek és szállodák is elnyerhetik a védjegyet! Vásárláskor figyeld a virágos címkét!

Tavaszi nagytakarítás – 6 tipp, hogy hatékony legyen

Mit mond a termékről, ha van uniós ökocímkéje?

EU ökocímkeAzok a termékek vagy szolgáltatások, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké és szolgáltatásoké, uniós ökocímkét – EU Ecolabelt – kaphatnak. Az ökocímke elnyerésének kritériumait az EU és a tagállamok az iparággal, a környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetekkel és a fogyasztói szervezetekkel együttműködve határozzák meg, és négyévente felülvizsgálják, hogy az adott termék megfelel-e az elvárásoknak. Az EU ökocímke előnye egyrészt abban áll, hogy az értékelési kritériumok a termékek teljes életciklusára vonatkoznak – tehát a gyártásra és a csomagolással keletkező hulladék kezelésére is -, és ezeket főbb termékkörönként jogszabályban rögzítik. A címkére pályázó termékeket független intézetek értékelik. Ezeknek a termékeknek a használatra való alkalmasságát a gyártók független laborokban vagy egy előre meghatározott módszer szerint saját maguk tesztelik, és az erről szóló dokumentációt be kell nyújtani az ökocímke minősítési eljáráshoz.

 

FV-19 pályázat logo

Ez a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-20/C jelű pályázata támogatásával készült. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás