fbpx
Milyen gyorsan fertőtlenít az ecet teszt

Takarításhoz használjunk ecetet, de meddig kell szagolni, milyen gyorsan fertőtlenít?

Az ecet simán van annyira hatékony takarításhoz, mint a legnépszerűbb bolti termékek, ezt már egyszer s mindenkorra kiderítettük, amikor laboratóriumban Domestos, Sanytol és Frosch termékek, valamint egy házi tisztító keverék és a 20%-os étkezési ecet baktérium- és gombaölő hatását vetettük össze. Most arra voltunk kíváncsiak, mennyire rövid idő alatt működik hatékonyan. Az eredmény szerint azoknak sem kell sokáig tűrniük, akik nehezen viselik el az ecet szagát.

Miután bebizonyítottuk az ecet fertőtlenítő hatását, sokan kérdeztétek, hogy oké, de mégis mennyi idő alatt hat az ecet. Mi az a minimum idő, amíg érintkeznie kell a felülettel ahhoz, hogy biztos legyen a hatás? Hogy pontos választ adjunk a kérdésre, újabb laborvizsgálatot végeztünk.

Az első, korábbi vizsgálatunk során öt különböző háztartási tisztító-fertőtlenítő szert teszteltünk 60 perces hatóidővel: 3 bolti terméket, amelyeket az emberek általában fertőtlenítésre használnak, valamint egy házi tisztító keverék és a 20%-os étkezési ecet baktérium- és gombaölő hatását vetettük össze:

 • Domestos Extended Power Pine Fresh
 • Sanytol univerzális fertőtlenítő spray
 • Frosch ecetes tisztítószer
 • házilag elkészíthető keverék
 • 20%-os étkezési ecet

Domestos Extended Power Pine Fresh hatóanyaga a nátrium-hipoklorit (4,5%), sokaknak a termék egyet jelent a valódi tisztasággal, ezért rendszeresen és a biztonság kedvéért bőven adagolva alkalmazzák.

Sanytol univerzális fertőtlenítő spray hatóanyaga a didecyldimethylammonium-klorid (0,1-1%), előszeretettel fújkálják a háztartásban mindenhova, mert még az illata is kellemes. Holott mindkét említett hatóanyag asztmát okozhat, illetve egyéb egészségi problémákért is felelős lehet.

Frosch ecetes tisztítószer hatóanyaga az ecetsav (5-10%), a termék EU Ecolabel címkével rendelkezik, ami azt jelenti, hogy független hitelesítő szervezet vizsgálata igazolja a termék környezetbarát mivoltát.

A Tudatos Vásárlók által ajánlott házilag elkészíthető keverék (melynek receptjével és egyéb praktikákkal hamarosan induló, ingyenes ÖkoKöreink egyikében ismerkedhetsz meg, ha csatlakozol) egy általános tisztítószer: egy vizes oldat, ami fele arányban tartalmaz étkezési ecetet és 5%-ban gyógyszertári alkoholt. Az étkezési ecet pedig 20%-ban ecetsavat (80%-ban vizet) tartalmaz.

Legnagyobb örömünkre akkor azt az eredményt kaptuk, hogy 60 perc alatt szobahőmérsékleten az ecetet is beleértve az összes vizsgált szer a szabványnak megfelelő fertőtlenítőképességgel rendelkezik. Azaz

nem kell sem drága, sem környezetileg károsabb, erős hatású szereket használnunk ahhoz, hogy eredményt érjünk el.

Gombaölő hatás már 1 perc alatt

Az ecet szaga megosztja a használók táborát, sokan még rövidebb ideig is nehezen viselik, nekik – de másoknak más okok miatt is – fontos lehet, hogy minél rövidebb ideig kelljen használni. Ezért a laboratóriumot újból megbíztuk a 20%-os étkezési ecet fertőtlenítőképességének vizsgálatával, ezúttal különböző behatási időkkel: 1 perces, 5 perces és 10 perces méréseket végeztettünk. A módszert lejjebb részeltesen leírjuk, illetve további részleteket korábbi cikkünkben olvashattok.

Az ecet a baktériumok 99,99%-át elpusztítja

Az alábbi grafikonok azt mutatják, hogyan csökkent az ecet hatására a kórokozók száma a kémcsőben. A kiindulási mikrobaszámot minden esetben odaírtuk a grafikonra. 140 a mérés alsó határértéke, vagyis ennél kevesebb mikrobaszámot nem lehet a módszerrel kimérni, ezért nem láthatók kisebb számok a grafikonokon.

milyen gyorsan fertőtlenít az ecet teszt
Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete

A grafikonokon az látható, hogy a kiindulási mikrobaszám minden vizsgált kórokozó esetében 1 perc alatt drasztikusan lecsökkent a több 100, illetve több 10 milliós nagyságrendről az ezres, illetve százas darabszámra. (A fertőtlenítés hatékonyságát úgy állapítják meg, hogy a nagyságrendbeli csökkenésnek kell egy meghatározott érték felett lennie. A pontos követelmény úgy szól, hogy a vizsgált baktériumok élő csíraszámát legalább 5 (lg) nagyságrenddel, a vizsgált gombatörzsek élő csíraszámát, illetve spóraszámát legalább 4 (lg) nagyságrenddel kell csökkentenie a szernek.)

Az eredmények alapján elmondható, hogy

a 20%-os étkezési ecet az adott vizsgálati körülmények között 5 perc behatási idő után rendelkezik baktériumölő hatással, és 1 perc behatási idő után rendelkezik gombaölő hatással.

Az ecet messze a legolcsóbb

A hatékonyság és kíméletesség mellet természetesen egy-egy termék ára is fontos szempont vásárláskor. Korábbi tesztünkhöz megnéztük, mennyibe kerülnek átlagosan a vizsgált termékek literenként:

 • Domestos Extended Power Pine Fresh – 750 Ft/liter
 • Sanytol univerzális fertőtlenítő spray – 1850 Ft/liter
 • Frosch ecetes tisztítószer – 1000 Ft/liter
 • házilag elkészíthető Ökokörös keverék – 250 Ft/liter
 • 20%-os étkezési ecet – 200 Ft/liter

Az ár mellett fontos szempont, hogy a legtöbb bolti tisztítószer számos, egészségre és a környezetre nézve ártalmas hatóanyagot és adalékanyagot tartalmaz, ezért 2019-ben kampányt indítottunk az egészségünkre biztonságos és környezetbarát tisztítószerek népszerűsítésére, például bemutattuk a hagyományosnak is nevezhető, tisztításra alkalmas egyszerű szereket: mit tud, mire jó, hogyan használjuk az ecetet, a citromsavat, a szódabikarbónát és társaikat.

A Nielsen piackutató közvéleménykutatása szerint az emberek 49%-a használ ecetet mosáshoz és takarításhoz, további 11% jó ötletnek tartja, de még nem próbálta. Reméljük, hogy a 11%-ot végleg meggyőztük arról, hogy érdemes az ecetet bevetni a durvább, egészség- és környezetkárosító háztartási vegyszerek helyett takarításkor. És reméljük, hogy a maradék 40% érdeklődését is felkeltettük ezekkel a mérési eredményekkel!

Megosztó, mint a koriander

Egy éve #gyorskörünkben arról kérdeztük Facebook oldalunk követőit, mennyire könnyen vagy épp nehezen viselik az egyik leguniverzálisabb háztartási tisztítószer, az ecet szagát. Merthogy van neki, ez tagadhatatlan.

A legfontosabb, ami kiderült, hogy rengetegen használjátok, aminek nagyon örülünk.ecet szaga gyorskör szavazásA hozzászólásokból ráadásul az is látszik, hogy sokan használjátok a környezeti szempontok miatt úgyis, hogy közben igenis zavar a szaga: “Utalom, de használom. Szellőztetek, elillan. (Dorka)” “Őszintén nem bírom a szagát, ennek ellenére sok mindenre használom. (Tímea)” “Az ecet szagát nem szeretem, de úgy gondolom, hogy legalább nem fáj tőle úgy a fejem, mint a többi agyonillatosított vegyszertől. (Zsuzsa) Azok számára, akik tényleg nem bírják elviselni, van zöld alternatíva, ahogy Réka írta megjegyzésében a Facebookon: “…nem használok, mert ellentétben a boltban megvásárolható, flakonos ecettel, helyettesítője, a sima citrom és citromsav természetesebb csomagolásban is elérhető.”

Tényleg büdös az ecet? – a tudatos vásárlók megmondták

Mi helyett használj ecetet?

Például általános tisztítószer helyett. Az ún. általános tisztítószereket felmérésünk szerint a legtöbben felmosáshoz használjátok. Nemrégiben Magyarországon kapható általános felülettisztítókat teszteltünk laboratóriumban, hogy kiderítsük, pontosan mire jók. Összesen 23 terméket vásároltunk meg a teszthez, és laboratóriumban vizsgáltattuk a hatékonyságukat. Az eredményt  lenti cikkre kattinva olvashatod. Röviden nagyjából arra jutottunk, hogy az általános felülettisztítók használatát nem ajánljuk, felesleges vegyszernek tartjuk, ami csak növeli a háztartásban keletkező csomagolóanyag hulladék mennyiségét is.

Általános felülettisztítók tesztje – kiderült, jók-e bármire is 

Mit tehet a tudatos vásárló?

 • Durva hatóanyagú tisztítószerek helyett vásárolj ecet tartalmú öko-címkés tisztítószereket, mert eredményeink szerint ezek is elvégzik a munka legfontosabb részét.
 • Használj simán étkezési ecetet takarításhoz.
 • Válaszd a magasabb koncentrációjú, 20%-os ecetet, és hígítsd vízzel otthon akár a kétszeresére, így csökkentet háztartásod műanyaghulladékát.
 • Ecettel takarítani olcsóbb: egy liter 20%-os ecet ára 200 Ft körüli.

Öko-takarítás kisokos – mit tud az ecet?

Ha csak egy dolgot változtatnál meg a háztartásodban, az legyen a környezet- és egészségkárosító öblítőről válts olcsó, környezet-, egészség-, és mosógépkímélő ecetre. Az ecet még a legolcsóbb öblítővel is minimum egy árban van, viszont  a környezet, az egészség és a mosógép szempontjából is jobb választás. Az ecet tényleg a takarítás jolly jokere, szinte minden felület tisztítására alkalmas (részletesen lásd fenti írásunkban).

Környezeti szempontból gond vele, hogy műanyag flakonban kapható. Erre megoldás lehet, ha kimérve vásárolod. Itt gyűjtöttük össze, hol szerezhetjük be újratöltve.

Ha szeretnél többet megtudni arról, hogy mire használhatod még az ecetet háztartásodban, olvasd el cikkünket a témában. Ha pedig jobban belemélyednél a háztartásod zöldítésének témájába, akkor csatlakozz ingyenes ÖkoKöreink egyikéhez!

Hogyan vizsgáltuk?

A laboratóriumi mérések első alkalommal az MSZ EN 1276:2010 és az MSZ EN 1650:2008+A1:2013 alapján történtek. Azóta újabb szabványt akkreditáltak erre a vizsgálatra, így a mostani teszt már az érvényben lévő MSZ EN 1276:2020 és MSZ EN 1650:2020 szabvány szerint történt. Az új szabványban a vizsgálati módszer ugyanaz, csak a szabályozásban vannak különbségek a korábbiakhoz képest.

Az eljárás lényege, hogy fertőtlenítőképességet mérnek 4 baktériumtörzzsel (baktericid hatás) és 2 gombatörzzsel (fungicid hatás) szemben.

Az eredmény nem csak egyszerűen megfelelőnek bizonyult: a vizsgálat szerint az ecet hatékonysága 99,99%, sőt valójában 99,9999% a vizsgált baktériumtörzsekre és 99,999% a vizsgált gombatörzsekre, azaz gyakorlatilag 100%.

Amikor az „ismert kórokozókról” beszélnek a reklámok, akkor az általunk is vizsgált 2+4-re gondolnak, mert ezek szerepelnek a szabványokban, amelyet a  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ír elő a fertőtlenítőszerek hatékonyságának vizsgálatához. A vizsgált kórokozókról korábban részletesen írtunk.

 

A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.

294
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


177
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás