fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Az öblítőt nem nagy ügy elhagyni – ilyen, ha az öko-mosást választod

öko-mosás kihívás öblítő házi mosószer EU-Ecolabel

Porok, gélek, kapszulák, dió, tojás. Kis túlzással mondhatjuk, a világon mindent bevetettek már az ún. „makacs foltok” ellen, a „ragyogóan fehér” vagy épp újnak ható ruhákért. Tényleg ilyen nagy ügy a mosás? És tényleg ennyiféle szer kell hozzá? Az Öko-Takarítás hónapjában a mosást is sokan próbáltátok megreformálni tippjeink segítségével. Lássuk, milyen mosni házi vagy öko-mosószerrel, öblítő nélkül!

A kihíváshoz ezúttal is többéle módon csatlakozhattatok. 245-en regisztráltatok, a legtöbben a házilag készített mosószert (91 fő), vagy az öblítő nélküli mosást választottátok (81 fő), de szép számmal akadtak olyanok is, akik azt vállalták, hogy egy hónapig ökocímkés mosószerrel  próbálkoznak (60 fő).

Tényleg ilyen nagy cucc a mosás?

A regisztráció során ezúttal a mosást illető szokásokra, nehézségekre is rákérdeztünk. Kíváncsiak voltunk, milyen típusú foltok okozzák a legtöbb kihívást, hány féle, milyen típusú mosó- és öblítőszert használtok ezekre, és arra is, vajon a hatékonyság, a környezetvédelem, az esztétikum, vagy az egészségre gyakorolt hatás számotokra a legfontosabb, amikor mosószert választotok.

Rövid kérdőívünkből kiderült, hogy mosáskor leginkább az étel- (57%) és izzadtságfoltok (55%) okoznak gondot, és sokan küzdenek a sáros fűfoltokkal is (32%). Ritkábban okoznak gondot az erősen pigmentált szennyeződések (mint a tinta, vagy a „műhely-kosz” – 22%), a vér (23%), vagy tejes és zsíros foltok (22%). A problémára elsődlegesen hatékony, mégis környezetbarát szert kerestek, mégsem – vagy épp ezért? – nem ritka, hogy akár 3-4 féle szert is használtok a „tökéletes végeredményért”. Így nem meglepő, hogy minden negyedik résztvevő számára (39%) kihívást jelent a mosáshoz kapcsolódó műanyaghulladék elkerülése.

öko-mosás kihívás öblítő házi mosószer EU-Ecolabel

Viszlát öblítő, viszlát émelyítő illatok!

A kihívást értékelők között legtöbben azok voltak, akik az öblítőnek intettek búcsút (35 fő). Helyére leggyakrabban ecet került (71%), amit – az illatosabb végeredményért – többen mosóparfümmel, vagy illóolajjal együtt használtatok. Az ecettel hadilábon állóknál a citromsav került elő, de olyan is akadt, aki egyszerűen csak üresen hagyta öblítő tartályát.

öko-mosás kihívás öblítő házi mosószer EU-Ecolabel

A tapasztalatok szerint az illóolaj és a mosóparfüm még a szkeptikus férjeket is képes volt meggyőzni.

Házi készítésű mosószer: „Föld- és pénztárcabarát, abszolút nyerő!”

Örömmel láttuk, hogy a kihívásba regisztrálók között sokan voltak, akik már a kihívás előtt is saját készítésű mosószerrel mostak. Az ezalkalommal kipróbált mosószer receptúra összetevői is bizonyára ismerősek voltak számukra.öko-mosás kihívás öblítő házi mosószer EU-Ecolabel

A kipróbált módszerek közül egyértelműen ez volt a leginkább sikerélményes. A résztvevők meglepetésére a házilag előállított mosószerek elkészítése nagyon egyszerű és hasonló hatékonyság mellett lényegesen olcsóbb is, mint a bolti tömegtermékek. Sokan örültek annak is, hogy a mosószerek műanyagflakonjaival sem kell többet bajlódniuk. Így nem csak környezetbarát, mégis hatékony szerre találtak, de a háztartásukban keletkező műanyag hulladékot is jelentősen tudják csökkenteni. Az egyetlen igazi kihívást a megfelelő állagú mosógél elkészítése jelentette.

öko-mosás kihívás öblítő házi mosószer EU-Ecolabel

Ökocímkés mosószer – zöld megoldás a komfort zónán belül

Amellett, hogy az EU-ökocímkés termékek gyártása és összetétele kevésbé terheli a környezetet, számos vizsgálat bizonyítja, hogy ezek a mosószerek akár alacsony mosási hőmérsékleten is hatékonyak. Ezt mosópor- és folyékony mosószer tesztünk is alátámasztja. Nem véletlen, hogy kihívásunk résztvevői is leginkább a tesztelt mosószerek közül választottak, legtöbben a Denk mit nature termékét.

öko-mosás kihívás öblítő házi mosószer EU-Ecolabel

A legnagyobb kihívásként a résztvevők ez esetben a beszerzést említették, ami nem meglepő, mivel sok ökocímkés termék valamelyik kereskedelmi lánc saját márkás terméke.

Az öko-mosás nem nagy cucc, próbáld ki Te is!

Ha a folyton újratermelődő szennyeskupacok felszámolása nem is mondható kellemes élménynek, kihívásunk résztvevői bizonyítják, hogy néhány egyszerű alapanyag segítségével drága, környezetszennyező és egészségkárosító szerek nélkül is tiszta ruhába bújhatunk. Lemaradtál a kihívásról? Tippjeinket követve bármikor csatlakozhatsz az öko-mosók táborához!LIFE ITM logo

Ez a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21/C jelű pályázata támogatásával készült. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok