fbpx
öko-mosás kihívás öblítő EU-ökocímke

Lezárult a csatlakozás! Moss káros vegyszerek nélkül: újra itt az Öko-mosás kihívás

Itt az #ÖkoTakarítás hónapja!

Egy év után ismét öko-mosás kihívást indítunk. Csatlakozz Te is! Ne dőlj be a hamis zöld logóknak, teszteld velünk, milyen hiteles, minősített környezetbarát mosószerrel, öblítő nélkül vagy épp házi mosószerrel mosni!

A tavalyi sikeres Öko-mosás kihívás eredményeit látva idén ősszel ismét környezetbarát, vegyszercsökkentő mosásra, 3 módszer tesztelésére invitálunk. Mert egyre többen vagyunk, akiknek a hatékonyság és a kényelem mellett számít az is, hogy a mosásra használt szer lehetőleg környezetkímélő és hulladékmentes is legyen.

Itt az #ÖkoTakarítás hónapja

Mit számít egy kihívás, mi értelme szűk egy hónapon át valamit máshogyan csinálni? A Tudatos Vásárlók Egyesületénél hiszünk abban, hogy akár egyetlen szokásunk környezetbarát újragondolásával és megváltoztatásával, tudatos vásárlói választásainkkal rengeteget tehetünk egy fenntarthatóbb világ kialakításáért. Ha néhány hét alatt kipróbáljuk, esélytd adunk arra, hogy életmódunk hosszú távon is megváltozzon.

Tarts velünk öko-mosás kihívásunkon és küld el nekünk tapasztalataidat!

Az első 60 értékelő kérdőív visszaküldője a Zöld Bolt vásárlási utalványát, Tudatos Vásárlók Kedvezménykártyát, illetve 1 szabadon választható Tudatos Vásárló Tesztet kap ajándékba.

 
A kihíváshoz ezúttal is 3 módon tudsz csatlakozni. Hogy melyiket választod, az csakis Rajtad áll.
1. szint: Nem dőlök be a hamis zöld állításoknak, hiteles, EU-ökocímkés mosószerrel mosok.
2. szint: NO öblítő – teljesen elhagyom az öblítőt, helyette semmit sem vagy ecet használok.
3. szint: Se bolti, se műanyag csomagolás – házilag készítem a mosószert.
 
Ha kedvet kaptál és belevágsz, itt tudsz regisztrálni:
 

Mi fog történni?

 1. Regisztrálj a kihívásra szeptember 26-áig.
 2. Kezd el a választott kihívásod és figyeld meg, hogyan működik, mennyire válik be.
  Kihívás időtartama: szeptember 27. – október 19.
 3. A kihívás lezárta után megkapod tőlünk azt a felületet, ahol az értékelésedet várjuk.
  Értékelés beküldésének határideje: október 27.
 4. Megkapod tőlünk az értékelésért járó ajándékodat.
 5. Annyira bejött a kihívás, hogy továbbra is így mosol, sőt, a többi opciót is kipróbálod 🙂

1. Szint – miért ajánljuk az EU-ökocímkét?

EU-ökocímke, EU-Ecolabel

Tiszta, természetes, vegán, környezetbarát – a boltok polcait mára ellepték az ellenőrizetlen zöld logók és állítások, ember legyen a talpán, aki ha valóban környezetbarát terméket keres, vásárlóként el tudja dönteni, melyik címkének higgyen.

Az EU-ökocímke (EU-Ecolabel) egy hiteles minősítés, amit nem a cégek adnak saját termékeiknek. Az uniós ökocímke megszerzéséhez az előállítóknak szigorú előírásokat kell betartaniuk.

Ezzel szemben számos vizsgálat bizonyítja, hogy a nem ökocímkés tisztítószerek az egészségre és a környezetre káros anyagokat tartalmazhatnak. Itt olvashatod az érveket arról, mi az 5 ok, amiért EU-ökocímkés tisztítószert használj.

Az EU-ökocímkés mosószerek ráadásul hatékonyak akár alacsony mosási hőmérsékleten is, ezt saját mosóportesztünk és folyékony mosószer tesztünk is bizonyítja. 2021 márciusi mosópor tesztünk abszolút győztese a Müller drogéria sajátmárkás terméke, az EU-Ecolabel minősítéssel rendelkező Blink Ökomosópor lett. 2020 decemberében pedig folyékony mosószereket teszteltünk, itt a Seventh Generation és a Denkmit nature folyékony mosószerei osztoznak az első helyen, mindkettő rendelkezik EU-ökocímke minősítéssel.

Itt a bizonyíték: a hiteles környezetbarát szerek hatékonyan mosnak

2. szint: NO öblítő

Mosóporból, folyékony mosószerből, mosogatószerből, de még WC-tisztítóból is vásárolhatunk uniós ökocímkével rendelkező, környezetkímélő terméket. Öblítőből azonban egyetlen ökocímkéset sem találunk a boltok polcain, megmondjuk miért.

Az öblítőről elmondható, hogy nevével ellentétben nem öblít, viszont számos egészségre és a környezetre veszélyes – potenciálisan rákkeltő, allergén – anyagot tartalmaz. Amikor arról kérdeztünk benneteket, tudtok-e öblítő nélkül élni, a többség igennel válaszolt, de sokan nyilatkoztatok úgy, hogy ragaszkodtok hozzá, és meg is mondtátok, miért. Az ok egyáltalán nem a mosószer kiöblítése, hanem valami egészen más.

Mi azt javasoljuk, ne használj öblítőt, mert számos káros hatása lehet az egészségetekre és a környezetre. Helyette ajánljuk például az ecetet, amit az öblítés mellett millió célra használhatunk háztartásunkban.

3. szint: Se bolti, se műanyag csomagolás – házilag készítem a mosószert

Mosószert házilag készíteni nem ördöngősség. Mi itt két egyszerű, kipróbált receptet ajánlunk, de az interneten több hasonlóval is találkozhattok.

Így készíts mosóport, folyékony mosószert házilag

+ 1 Tipp: ÖkoKöreinkben másokkal együtt ismerhetsz meg új praktikákat, amik segítenek otthonodat vegyszermentesebbé, biztonságosabbá tenni.

Regisztrálj a kihívásba szeptember 26-ig, majd értékeld a módszert a kihívás végén!

Az első 60 értékelő kérdőív visszaküldője a következő ajándékot kapja:

A kihívás időtartama: szeptember 27 – október 19.

 

A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

793
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


553
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás