fbpx
természetes babaápolás

Baktériumok, fertőtlenítés a baba körül? Babaápolás természetesen

Kell-e fertőtleníteni a baba körül? Kell-e antibakteriális kézmosószer a fürdőszobába, fertőtlenítőszerrel lemosni a felületeket a konyhapulttól a mosdókagyón át a baba kellékekig? Mit kockáztatunk, ha túl sok fertőtlenítőszerrel kerül kapcsolatba kisbabánk? Mire mit használjunk? Mivel mossuk fel a babaszobát? Mikor porszívózzunk? Dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos a fertőtlenítés előnyeit és veszélyeit járja körbe.

dr. Lengyel Boglárka babaápolásTöbb évtizeddel ezelőtt még nem kellett azért aggódni, hogy a gyerekek túl steril környezetben nevelkednek. Kevesebb volt a fertőtlenítőszer, a reklámok sem ígérték a teljes baktérium és vírusmentességet a konyhában és a fürdőszobában, és a bőrön, és a gyerekek sem kaptak ennyi és ilyen széles hatású antibiotikumot az életük kezdetétől, mint most. A nagyobb testvérek által hazavitt közösségi kórokozók gondoskodtak róla, hogy otthon a kicsik a legtöbb gyermekbetegségen átessenek.

A szabadban, nem urbanizált környezetben történő játék során a gyermekek szervezete elegendő baktériummal, gombával, vírussal találkozott. A kisvárosokban, falusi környezetben élő gyerekek, akik háziállatok mellett nőttek fel, részt vettek a kiskertek művelésében, sokkal ritkábban lettek allergiásak, mint városokban élő társaik. A ritkább – és megfontoltabb, indokoltabb – antibiotikum használat, kevesebb védőoltás gondoskodott a természetes immunitás kialakulásáról.

Most is megtörténik az, hogy a nagyobb testvérek különféle kórokozókat visznek haza, de a betegségek lefolyása szinte összehasonlíthatatlan az évtizedekkel ezelőtti folyamatokkal a módosult kórokozótörzsek megjelenése, az antibiotikum rezisztencia kialakulása és táplálkozási szokások jelentős megváltozása következtében kialakult bélflóra megváltozása miatt.

Ezeket az összetevőket kerüld, ha jót akarsz a babádnak – babafürdetők, popsikrémek

Azzal, hogy tudatosan elkerüljük a mikroorganizmusokkal való találkozást, az immunrendszer fejlődésében okozunk zavart.

Fontos, hogy gyermekkorban találkozzanak baktériumokkal és vírusokkal, mert ha ez nem történik meg megfelelően, akkor az immunválasz fejlődése elbillen. Az újszülött gyermekre születés után az úgynevezett Th2 sejtek túlsúlya jellemző, és fokozatosan, a bakteriális és vírusos fertőzések hatására erősödik meg a Th1 sejtes immunreakció. Amennyiben a kicsik nem találkoznak elegendő kórokozóval, a Th1 reakció alulmarad a Th2-vel szemben, és allergiás tünetek jelennek meg. Így juthatunk el a túlzott fertőtlenítéssel az allergiához.

Emellett vannak kutatások, amelyek a felnőttkori depresszió megjelenését is összekapcsolják az immunrendszer kibillent működéséből adódó gyulladásos folyamatokkal. Alátámasztva ezzel azt, hogy a gyermekekre ható környezeti tényezők későbbi, felnőttkori tünetei milyen szoros kapcsolatban állnak.

Babakonyha

A gyerekek a születésük után találkoznak nagyobb mennyiségben azokkal a mikrooraganizmusokkal, amelyekkel szemben kialakul majd idővel a saját védekezőképességük. Az élet első heteiben az anyai ellenagyagok védik őket. Ha a szükségtelen sterilizálást, fertőtlenítést alkalmazunk a baba környezetében az ésszerű higiéniai módszerek, mint a kézmosás és az alapvető egyéb szabályok, mint a konyhai felületek egyértelmű kórokozó baktériumoktól való védelme helyett, akkor ágyúval lövünk verébre. És csökkentjük az esélyét a jó baktériumok megtelepedésének, a kórokozó baktériumokkal szembeni védekezés kialakulásának, a békés együttélésnek, kolonizációnak, és a saját immunvédekezés kialakulásának.

A sterilizálás, fertőtlenítés az egyértelműen betegséget okozó, patogén, de a nem patogén törzseket is elpusztítja. Hátráltatva ezzel a normál baktériumflóra kialakulását, amelynek viszont jelentős szerepe van az immunrendszer optimális működésében.

Takarítás és egészség: 5 ok, hogy EU ökocímkés tisztítószert használj

Mit tegyen a szülő? Mielőtt vad bőrfertőtlenítésbe kezdenénk, maradjunk csak a jól ismert alapos kézmosásnál. Hiszen nem operációra készülünk, csak szoptatásra vagy cumisüvegből, pohárból, kiskanállal való etetésre.

A konyhai felületeken lévő kórokozó baktériumok nagyrésze melegvizes, környezet és emberbarát tisztítószerekkel mosható.

Szükségtelen pl. klórtartalmú vagy más fertőtlenítő hatású szereket használni. Megfelelőek a mosódió alapú és illóolajat tartalmazó – különösen pl. teafaolaj vagy narancs, levendulaolaj – ecetet, mosószódát tartalmazó készítmények.

A rettegett Salmonella és Campylobacter fertőzés is elkerülhető azzal, ha húsok és a tojásos elkészítésénél betartják azt az alapvető szabályt, hogy ezeket elkülönítik a gyerekek cumijától, tányérjától, poharától, a felületeket pedig a már említett módon letisztítják. A forró mosogatószeres víz megteszi a hatását. Figyeljünk a vágódeszkák tisztántartására, a törlőruhák megfelelő cseréjére, amivel minimalizálhatjuk a fertőzést okozó kórokozók elszaporodását.

A cumit, cumisüveget elegendő melegvízzel és a már említett mosogatószerrel elmosni, törölgetni nem kell, leszárad. Fontos, hogy a legrövidebb időn belül mossuk tisztára használat után a cumisüvegeket, amelyek már természetesen műanyagból készültek. A tápszer adagokat pedig a legjobb frissen elkészíteni minden evés előtt.

babaápolás természetesen

Fürdőszoba

Egy mondatra csak visszatérnék a konyhába. Láttam olyan videókat, ahol a babákat a mosogatóban fürdetik. Nem tudom, mennyire jó az, ha ott, ahol a salátát, meg a zsíros edényeket mossák, tisztítják meg a kakitól a babapopsit. Ahány ház, annyi szokás, elgondolkodtató kérdéseket vet fel ez is a higiénia hipotézis szemszögéből.

Magyarországon mindenesetre a fürdőszobában fürdetés az elterjedtebb. Itt aztán lehet kiskád vagy fürdető vödör vagy a nagy kád is, vagy a zuhany vagy a mosdó, amíg belefér a gyerek. Lehet együtt a szülőkkel, lehet külön, lehet este és reggel, és napközben, lehet minden nap és lehet heti egyszer is a fürdetés.

Van, aki gyógyszertári fürdetőt használ – ezt talán jobb mellőzni, mert mindig gond, hogy a gyerekre kenjék, de akkor csúszik, mint a hal, vagy a vízben próbálják feloldani, de akkor meg a kád szélére ragad a krém. Mellőzni ezen felül leginkább azért kellene, mert érdemi támogatást nem ad hozzá a bababőrhöz, ellenben hozzájárulhat a kiszáradásához. Arról, hogyan lehet a legegyszerűbb, legtermészetesebb, leginkább környezetkímélő a babák fürdetése és hajmosása, itt olvashatsz.

A gyermekének szánt folyékony és szilárd szappanokban célszerű ellenőrizni, hogy található-e Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Sodium Fluorid, Aluminium, Paraben, PEG-, parfüm, mert ha igen, azok nem természetes összetevők. Bár a folyékony szappanok nagyrésze víz, a fentieket nem tartalmazó folyékony szappan mégis jól és kis mennyiségben felvihető a kisbabák bőrére, de célszerű ezt a hajlatok olajozása, után és csak a tényleg alaposabban tisztítandó felületekre felkenni.  A csecsemő nem koszos, elegendő számára az olajos letörlés után a sima víz. A tömbszappanok is jelenthetnek jó választást, azok, amelyek nem akadályozzák a bőr normál savas pH-jú védőrétegének kialakulását, nem szárítják és nem irritálják azt.

Babafürdető tesztünk eredményeit itt,
popsikrém tesztünk eredményeit itt érheted el.

A babák törölközőjét csak a babáknál használjuk, nem törölközzenek ugyanabban. Lehet, hogy triviális, de mégis fontos. A felnőttel bőrén levő gombás elváltozás, a herpeszvírus fertőzés és egyéb más, a gyermekek számára szükségtelen fertőzés a külön törölköző használatával elkerülhető.

Mit használjak öblítő helyett?

Babaszoba

A babaszoba megfelelő szellőztetése, vegyszermentes takarítása ugyanúgy fontos, mint a lakás bármely más részéé. Hasznos lehet, ha a gyermek környezetében nincsenek porfogók: falikárpit, bolyhos szőnyeg, vastag sötétítőfüggöny, plüssjátékok. Ha mégis, akkor ezeknek a rendszeres portalanításáról gondoskodni kell. Porszívózni akkor kezdjünk, ha ki tudnak nyitni ablakot és a gyermek nincs a szobában, mivel a legjobb porszívók is visszaereszthetnek port a levegőbe. (Itt segítünk porszívót választani, ha szempont a zaj- vagy porkibocsátás.)

A felmosáshoz elegendő a tiszta víz, a kiságy letörléséhez szintén, a felületekhez a vegyszermentes portörlés. Így el tudjuk kerülni az irritáló mesterséges illatokat és vegyszereket tartalmazó felületlemosókat.

Ha nagyon szükséges mégis valami, akkor a mosódió tartalmú mosogatószer tökéletes lesz a szobabútorok letisztításában is. Az ablaküvegek hígított ecetes vízzel lemoshatók. A gyerekjátékokat is környezetbarát mosogatószeres vízben mossuk ki.

Ágyneműk mosása

Az ágyneműk mosásához nem szükséges fertőtlenítő, épp úgy, ahogy a textilpelenkákhoz és a babaruhákhoz sem. Mosószóda, mosódió kivonata vagy a tiszta mosódió, enyhe ecetes vagy teafa olajos öblítéssel tökéletesen megfelel. Természetesen az öblítés legyen alapos és többszöri. Ha a ruha anyaga elbírja, lehet vasalni. Az ágyneműk pamuthuzata és a pelenka rendszerint jól tűri a forró vasalást, ami természetes fertőtlenítő lesz, amely nem befolyásolja a bőr természetes védekezőképességének kialakulását.

Miért bízz az ökocímkében?

EU ecolabel ökocímkeHa a hatékonyság mellett számodra is fontos a környezettudatosság is, érdemes az EU ökocímkét (EU Ecolabel) és országonkénti megfelelőit, például a magyar Környezetbarát Termék, német Blauer Engel (Kék Angyal) vagy a skandináv Nordic Ecolabel (Hattyú) minősítést keresned a csomagoláson.

Ezeket az ökocímkéket csak azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké. További előnyük sok más címkével szemben, hogy a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik, vagyis a védjegyet nem a gyártó adja magának.

Tudatos Vásárlók top 3 szempont vásárláskor:

 1. A „zöld fogyasztás” nem lesz elég a környezeti krízis enyhítésére, a Tudatos Vásárlók Egyesületénél hangsúlyozottan a fogyasztáscsökkentésben látjuk a kiutat.
 2. Vásárlóként fontos, hogy felismerjük, ha nem valódi megoldással, csupán greenwashinggal etetnek bennünket. Honnan tudod felismerni, mi zöldre festés és mi nem az?
 3. A csomagolási hulladék problémájára önmagában nem elég, ha a csomagolás újrahasznosítható. a szelektív hulladékgyűjtés ugyanis nem elég eredményes Magyarországon. Rendszerszintű megoldásokra van szükség: a zárt újrahasznosítási rendszerek és a hatékony betétdíjas visszaváltórendszerek kialakítása jelenthet választ.
234

Segítettünk vegyszermentesíteni az otthonodat? Miben változtatsz otthoni szokásaidon?

A véleményed segít nekünk abban, hogy megtaláljuk az utat otthonotok zöldítéséhez, ezért kérünk, szánj időt egy kattintásra.

Sokat segítettél, köszönjük!

Képek: canva.com

EM logonyugat balkáni zöld központ logógreen and safe lifestylesEz a tartalom az Energiaügyi Minisztérium és a Nyugat-Balkáni  Zöld Központ Nonprofit Kft. Zöld forrás programja támogatásával valósult meg. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás