fbpx
hüvelyesek bab lencse

Egyetlen képen, miért jó, ha több hüvelyest eszünk

A szárított hüvelyesek, mint a bab- és lencsefélék kiváló fehérje és rost források, és amellett, hogy táplálók, könnyen elkészíthetők és te is könnyen be tudod építeni a diétádba, ha szeretnél több növényi fehérjét fogyasztani. Tudtad, hogy a hüvelyes növények a klímaváltozáshoz is jól alkalmazkodnak, sőt képesek a klímaváltozás hatásait is mérsékelni?

A hüvelyesek, elsősorban a lencse és babfélék, amelyek szárítva hosszú ideig tárolhatók, fontos szerepet játszanak az élelmezésbiztonságban világszerte. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (Food and Agriculture Organization of the United Nations, E

hüvelyesek fao

Lássuk, mi az a 3 érv, amiért neked is érdemes többet fogyasztanod belőlük:

1. GAZDAGOK TÁPANYAGOKBAN

A hüvelyesek gazdagok alacsony zsírtartalmú fehérjékben és rostokban. Kétszer annyi fehérjét tartalmaznak, mint a teljes kiőrlésű gabonafélék (pl. a búza, a zab és az árpa) és háromszor annyi fehérjét, mint a rizs. Ásványi anyag tartalmuk is magas, a hüvelyesekben található többek között a vas, kálium, magnézium és cink, és emellett B-vitaminokban különösen gazdagok.

2. JÓ HATÁSSAL VANNAK AZ EGÉSZSÉGÜNKRE

A hüvelyesek gazdagok fitokémia anyagokban és antioxidánsokban, amelyek segítenek a betegségek megelőzésében, mint például a mell- és prosztatarák. A bennük található fitoösztrogének megakadályozzák a kognitív hanyatlást, csökkentik a menopauza okozta tüneteket és elősegítik a csontok egészségét. A hüvelyeseknek magas a kálium és rosttartalmuk, ami segít csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A magas oldható és oldhatatlan rost tartalmuk is, ami segíti az emésztést és szabályozza a vér koleszterin- és cukorszintjét.

Táplálkozásszakértők felnőttkorban napi minimum 25 gram rost bevitelét javasolják.

3. JÓL ALKALMAZKODNAK A KLÍMAVÁLTOZÁSHOZ, SŐT, MÉRSÉKLIK A HATÁSAIT

A hüvelyesek régóta használják a mezőgazdaságban: ha a hüvelyeseket bevonják a vetésforgóba, azok a velük  szimbiózisban élő mikrobák segítségével nitrogént kötnek meg, amit részben átadnak a következő növényeknek, növelve azok terméshozamát.

A hüvelyesek éghajlati szempontból intelligensek: egyrészt alkalmazkodnak a klímaváltozáshoz, másrészt hozzájárulnak a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez is. Hogyan lehetséges ez? Képesek megkötni a légköri nitrogént, és azt a talajba juttatni. Ez csökkenti a szintetikus nitrogénműtrágyák használatának szükségességét, és hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez.

Széles genetikai sokféleséggel rendelkeznek, ami azért fontos, mert több, az éghajlatnak jobban ellenálló fajtát ki lehet nevelni belőlük.

Helló hüvelyesek!

A következő öt évben sokat foglalkozunk majd az elfeledett vagy kevéssé termesztett gabonák és hüvelyesek népszerűsítésével. Hogy olyan fajták kerüljenek a tányérunkra, amelyek elbírnak a klímaváltozás kihívásával is. Kövessétek oldalunkat a friss hírekért, #divinfood!

hüvelyesek divinfood

Képek forrása: FAO / canva.com

logo_divinfoodA projekt az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programja támogatja, a 101000383 számú támogatási szerződés alatt. A projektet a francia Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmezési és Környezetvédelmi Kutatóintézet, az INRAE koordinálja.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás