fbpx
helló hüvelyesek kihívás

A betonfőzelék emléke még mindig kísért, mégis ez a zöldség tarolt a kihíváson

Régóta állítjuk már, megmenthetjük a bolygót egy tál lencsével, babbal, de néhány hónapja nagyobb fokozatra kapcsoltunk Divinfood projektünk keretében, és a Helló Hüvelyesek kihívásba invitáltunk Titeket! Kimondhatjuk, ezeket a vállalásokat könnyebb megtartani, mint feltakarítani a rizibizi maradékát egy kétéves után.

A kihíváshoz szokás szerint három módon csatlakozhattatok. Belépő szintként azt javasoltuk, próbáljátok ki egy újfajta hüvelyes elkészítését. A bátrabbaknak pedig azt, egyenek heti 1-2, vagy akár 3-4 alkalommal hüvelyesből készült ételt. Összesen 360-an kezdtetek bele a Zuglói Önkormányzattal és az Agri Kulti Kft.-vel közös kihívásba.

Ezúttal is ingyenes webinárral, valamint receptekkel és tippekkel segítettünk Titeket – előbbi a kihívás zárultával adomány ellenében bármikor visszanézhető.

Vegánok és a chilis bab szerelmesei

A kihívás elején megkérdeztünk Titeket, milyen gyakran esztek hüvelyesekből készült ételt, és mely fajták a kedvenceitek. Hiszen mi is tudjuk, az ilyen-olyan alakú és állagú színes kis borsók, babok, lencsék, csicseriborsók és társaik bizony bárkit válogatásra késztetnek – már csak a „puffométer” eltérő kilengései miatt is.

Örömmel láttuk, hogy a kihívásba sokféle motivációtól vezérelve vágtatok bele.

Szép számban tartottak velünk a vega és vegán étrend iránt érdeklődők, akik láthatóan az ízletes, fehérjedús ételeket keresik, legyen szó lencséről, szója alapú termékekről, vagy épp a csicseriborsóról.

Vélhetően a magyaros konyha és a chilis bab szerelmesei lendítettek a bab és zöldborsó fogyasztási rátáját. A csicseriborsó és tofu fogyasztó résztvevőink mögött pedig a közel-, s távol-keleti konyha rajongóit sejtjük.

Néhány hónapja a Tudtos Vásárlóknál mi is végigkóstoltuk (és túléltük) a boltok hüvelyes alapú vega golyóit és fasírtjait, ezért bizton állítjuk, hogy némi odafigyeléssel az otthon készített házi ételekkel simán lepipálhatjuk a bolti kínálatot. Hisz babot, borsót biztosan, de még hazai tofut is könnyen beszerezhetünk, ha a hazai lencse alatt nem is roskadoznak a boltok polcai.

Így hát nyugodt szívvel bátorít(ott)unk Titeket is arra, hogy próbáljátok ki velünk együtt, milyen egy hónapon át rendszeresen fogyasztani ezeket az élelmiszereket.

sárgaborsó pástétom

A kihívás győztese: a sárgaborsó

A résztvevők a kihívás alatt mindenféle hüvelyeseket kóstolgattak, ám közülük is leglátványosabban a sárgaborsó fogyasztása ugrott meg. Pedig szegény sárgaborsó alulmaradt az előzetes népszerűségi index-mérésen:

A sárgaborsót a kihívás megkezdése előtt csupán a regisztrálók 8%-a sorolta a három leggyakrabban fogyasztott hüvelyes közé.

Az alaposan bevésődött betonfőzelék emlékét a kihívásban ajándék hüvelyes csomagokkal és tippekkel próbáltuk felülírni. Úgy tűnik elindult valami!

Örömmel láttuk, hogy nem csak a fajták sokszínűségét sikerült felfedeznetek, de a szárított és konzervált hüvelyesekben is jobban megláttátok a lehetőséget.

 • A csicseriborsóból a népszerű humusz mellett készült főzelék, darabos köret és falafel egyaránt.
 • A sárgaborsó főzelék mellett megjelent a sárgaborsó leves, sőt szendvicskrém formájában is fogyott belőle.
 • A zöldlencse átütő sikere úgy tűnik még várat magára…

Miért szeretnétek több hüvelyest enni?

Nagy örömünkre a sokféle gasztronómiai motiváción és receptéhségen túl (ami jól mutatja, mennyire része a gasztrokultúránknak és mennyire kedveljük őket),

a regisztrálók 40%-a környezet védelmi szempontokat is mérlegelve döntött úgy, egy hónapig több hüvelyes kerül a tányérjára, legyen bár az élelmiszereink környezetterhelése vagy az állatvédelem miatt.

Annyi bizonyos, a kellemetlen élmények elveszik az ember kedvét a gyakoribb fogyasztástól:

minden harmadik résztvevő keresett olyan módszereket, amivel csökkenthető a hüvelyes ételek puffasztó hatása.

Hogy senkit ne tartson vissza a puffadás, a legfontosabb tippeket, megoldásokat itt szedtük össze:

Hüvelyes kisokos. Így lesz a bab, lencse, csicseriborsó könnyű, emészthető étel

Kihívás könnyedén teljesítve!

98 résztvevővel értünk célba, és bátran mondhatjuk, a kihívás könnyedén teljesíthető, sőt inkább mondható izgalmas kalandozásnak az ízek világában!

hüvelyesek divinfood

Helló hüvelyesek!

A következő öt évben sokat foglalkozunk majd az elfeledett vagy kevéssé termesztett gabonák és hüvelyesek népszerűsítésével. Hogy olyan fajták kerüljenek a tányérunkra, amelyek elbírnak a klímaváltozás kihívásával is. Kövessétek oldalunkat a friss hírekért, #divinfood!

Képek forrása: canva.com

logo_divinfoodzugló önkormányzat logo kihívásA projekt az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programja támogatja, a 101000383 számú támogatási szerződés alatt. A projektet a francia Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmezési és Környezetvédelmi Kutatóintézet, az INRAE koordinálja. Készült a zuglói önkormányzat és az IKEA támogatásával.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás