fbpx
sárgaborsó

Mi fán terem? Sárgaborsó

A sárgaborsó vagy felezett borsó nem önálló növényfaj, hanem a zöldborsó hosszan érlelt, majd száraz termése, amelyet nem csak a hüvelyéből bontanak ki, hanem a belső maghéjat is lehántják, majd szárítják. Az így kiszárított, felezett borsó lehet zöld vagy sárga színű. Mire jó az egyik, mire a másik? Áztassuk, ne áztassuk? Miért egészséges? Mit készítsünk belőle, ha unjuk a főzeléket? 5 elemes receptek.

A friss zöldborsó tulajdonságairól, fogyasztásának előnyeiről és trükkjeiről már írtunk részletesen. Az egyik legjobban és legkönnyebben variálható hüvelyesből, a csicseriborsóból is sokféle izgalmas dolog készülhet.

Szárítás után a zöldborsó magja kettéválik, és felezett borsó lesz, amely egyaránt lehet zöld vagy sárga. A sárga és a zöld szín a borsó genetikai állományától függ, amely azonban nem befolyásolja a tápértékét.

A sárga színű felezett borsónak magasabb a keményítő tartalma, ezért főzésnél kásásabbra fő. Ez az oka annak, hogy a sárga felezett borsóból általában főzeléket, levest vagy ragukat készítenek.

A zöld színű felezett borsó édesebb ízű, és könnyebben megtartja a formáját, emiatt sokkal alkalmasabb saláták készítésére.  Magyarországon szinte kizárólag a sárga színű felezett borsó kapható, elvétve találkozhatsz a zöld színű variánsával.

A borsó az egyik legrégebben termesztett kultúrnövényünk: Dél-Kelet-Ázsiában Kr.e. 9750 tájáról találtak olyan településeket, ahol borsót termesztettek. A római és görög civilizációban leletek bizonyítják, hogy levest készítettek felezett borsóból.

feles zöldborsó

Miért egészséges a feles borsó?

A felezett borsó magas fehérjetartalma miatt lehet fontos az étrendünkben.

Emellett azonban magas a szénhidrát tartalma is.

A magas rosttartalma miatt is kiemelkedő fontosságú az egészséges étrendben.

A mikrotápanyagok közül kiemelkedő a magnézium, a vas, a cink, a réz, a molibdén, a mangán, a kálium, a folát, a foszfor tartalma, emellett B1-vitaminban is gazdag. 

Mit készítsünk belőle?

A sárgaborsóból hagyományos általában csak levest vagy főzeléket készítenek Magyarországon, pedig

✓ más hüvelyesekhez hasonlóan nagyon jó alapanyag pürékhez vagy pástétomokhoz – például humuszhoz,

✓ zöldségekkel kevert salátákhoz,

✓  vagy indiai currykhez, dahlhoz.

✓ Áztatás után kevés vízzel és fűszerekkel letumixolva akár lepény is készíthető belőle.

A sárgaborsóról sokaknak a menza betonfőzelékét jelenti, ezért a fiatalabbak hétköznapjaiból el is tűnt. Én gyömbérrel, citrommal szoktam fellazítani az ízeket, és soha nem keverek hozzá semmilyen lisztfélét. Így sokkal könnyebb emészteni, ráadásul frissebbek az ízei is. Nemcsak a búzaliszt nem jó ebben az esetben, hanem semmilyen másfajta lisztre vagy keményítőre sincs szükség. A hüvelyeseknek amúgy is nagyon magas a keményítőtartalma, ezért ami kifő belőle, az megfelelően besűríti a levesedet vagy főzelékedet.

száraz sárgaborsó

Konyhai tippek

  • VÁSÁRLÁS: A legtöbb élelmiszerboltban – még a falusi kisboltokban is – lehet sárgaborsó néven felezett borsót vásárolni általában, de ezek sokszor külföldön, nagyüzemi körülmények között termesztett borsók. Elindult azonban a vegyszermentes termesztése is, és bioboltokban, sőt nagyáruházak polcain is egyre gyakrabban bukkan fel.
  • TÁROLÁS: A felezett borsó száraz, hűvös, sötét helyen akár 1-2 évig is eláll, így érdemes csomagolásmentesen, nagyobb mennyiségben vásárolni belőle.
  • VÁLOGATÁS: Felhasználás előtt mindenképpen érdemes átválogatni, mert a felezett borsóban gyakran bukkan fel egy-egy apró kavics vagy más magféle.
  • ÁZTATÁS: A sárga vagy zöld felezett borsót nem szükséges beáztatni, mert áztatás nélkül is gyorsan megfő. A legtöbb hüvelyest amiatt áztatjuk be, hogy a héjából eltávolítsunk minél több fitinsavat, amely a növény védelmére szolgál. A fitinsav a hüvelyesek, magok és hántolatlan gabonák héjában vannak, és akadályozzák a tápanyagok felszívódását az emésztőrendszerben. Mivel a felezett borsó héját feldolgozás közben eltávolítják, emiatt a sárgaborsó fitinsavtartalma sokkal alacsonyabb mint más hüvelyeseké.
  • ELŐKÉSZÍTÉS: Válogatás után egy tálban alaposan mosd át többször.
  • FŐZÉSI IDŐ: A felezett borsó 20-25 perc alatt megfő úgy, hogy még megtartja a formáját. Ha pürét szeretnél belőle készíteni, akkor érdemes 10-15 perccel tovább főzni. 

Molnár Klára 5 elemes étrend szezinális helyi élelmiszer receptekMolnár Klára a Hagyományos Kínai Gyógyítás táplálkozási szakértőjeként az étkezési irányzatok útvesztőjében kalauzolja el mindazokat, akik egészségük megőrzésére, gyógyulásra, jó emésztésre, megújulásra vágynak.

Az 5 Elemes Étrend oldalon recepteket, életmódtanácsokat oszt meg férjével. Az irányelveket a kínai orvoslás adja, a receptek, alapanyagok és az étrend szezonális és helyi alapanyagokból áll össze – érdekesen, izgalmasan, színesen.

sárgaborsó pástétom

5 Elemes receptek

Sárgaborsó-pástétom

Egy nagyon egyszerű, kiadós és olcsó pástétom, amelyhez a csicseriborsóból készült humusz receptjét vettem kölcsön. Színesítheted is, ha turmixolsz hozzá főtt céklát vagy sárgarépát, de akár spenótot is turmixolhatsz hozzá.

Nagyon finom, ha keversz a pástétomhoz nem cukrozott gesztenyepürét.

  • Elkészítési idő: 35 perc
  • vegán, gluténmentes

Hozzávalók 4 személyre

  • 40 dkg sárgaborsó, kiválogatva és alaposan megmosva
  • 2 cikk fokhagyma, megtisztítva és lereszelve
  • 10 dkg szezámmag, szárazon megpirítva és kávédarálóban megőrölve vagy 3 evőkanál tahini (szezámkrém)
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 teáskanál frissen őrölt koriander
  • ½ megmosott bio citrom frissen facsart leve és frissen reszelt héja
  • 1 teáskanál só
  • 4 evőkanál olivaolaj

Elkészítés

  1. Mosd át alaposan kétszer-háromszor a sárgaborsót.
  2. Tedd fel főni a babérlevéllel együtt kb. 2 lliter vízben. Forrald fel, majd vedd vissza a lángot, és főzd 25-30 perc alatt puhára a sárgaborsót. Fontos, hogy jól főjjön meg a borsód, különben nem fogod tudni jól pürésíteni.
  3. Szűrd le, és tedd félre.

Míg fő a sárgaborsó, készítsd elő a többi alapanyagot

  1. Tisztítsd meg a fokhagymát.
  2. Egy vastag falú serpenyőben pirítsd meg a szezámmagot, és tedd egy tányérra hűlni.
  3. Ha tahinit használsz, akkor azt csak tedd ki a pultra a fokhagyma mellé.
  4. A római köményt és a koriandermagot ugyanabban a serpenyőben pirítsd meg szárazon 2-3 perc alatt. Keverd a szezámmaghoz, és együtt daráld le kavédarálóban vagy mozsárban. (Tegyél belőle félre 1 evőkanálnyit a diszítéshez)

Daráld le a pástétomot

  1. A megfőtt sárgaborsót, tedd egy nagyobb tálba, keverd hozzá a sót, a fokhagymát, az olívaolajat, és egy botmixerrel turmixold le.
  2. Keverd hozzá a fűszeres szezámmagot.
  3. Ízesítsd citromlével és citromhéjjal, ha szükséges még sóval.
  4. Ha túl sűrű hígíthatod 1-2 evőkanál vízzel vagy olajjal. Ha túl híg, akkor keverhetsz hozzá még szezámmagot vagy tahinit.

Tálald

Szedd ki egy tálba, és egy kanállal simítsd el a tetejét. Önts rá olívaoalajt, citromlevet és szórj rá római köménnyel kevert szezámmagot.

sárgaborsóleves

Sárgaborsóleves

Nincs benne liszt – mégis krémes -, van benne viszont gyömbér – hogy könnyebben emészthető legyen, és citrom, hogy frissebbek legyenek az ízek. A snidling vagy újhagyma zöldjének enyhe csípőssége is lendületet ad az amúgy kissé unalmas sárgaborsónak.

  • Elkészítési idő: 40 perc
  • vegán, gluténmentes

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej hagyma, megtisztítva és kockákra vágva
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 csapott evőkanál frissen reszelt gyömbér (kb. 2 gramm)
  • 30 dkg sárgaborsó, kiválogatva és alaposan átmosva
  • 1 l víz vagy alaplé
  • 1 citrom frissen facsart leve

Tálaláshoz
füstölt paprika, pirított mag, snidling, olívaolaj

Elkészítés

  1. Melegítsd fel egy kicsit az olívaolajat, és kavargatva párold benne üvegesre a hagymát pici sóval.
  2. Keverd hozzá a gyömbért, pirítsd még 1-2 percig, majd add hozzá a sárgaborsót.
  3. Öntsd fel vízzel vagy alaplével, forrald fel, majd vedd közepesre a lángot, és főzd 25 perc alatt puhára.
  4. A megfőtt sárgaborsó felét szedd ki egy tálba. A maradékot egy botmixerrel pürésítsd, majd tedd vissza bele az egész sárgaborsókat.
  5. Ha túl sűrű a levesed így, akkor hígítsd alaplével vagy vízzel. Forrald fel, és ízesítsd sóval, ha szükséges.
  6. Keverd hozzá a citromlevet, és tálald melegen.

Tálald

Szórj rá valamilyen zöldfűszert – szuper rajta a snidling –, pirított magokat, és ha van otthon kevés füstölt paprikát. Jót tesz neki, ha csorgatsz rá néhány csepp olívaolajat is.

sárgaborsósaláta sült zöldségekkel

Sült zöldségek sárgaborsóval 

Látványosan szép salátát készíthetsz sült zöldségek, rukkola vagy más zöld saláta és főtt sárgaborsó keverékéből. Készíts hozzá egy izgalmas szószt, és máris kész az ebéded. Önmagában is remek főétel lehet, de akár köretként is felszolgálhatod. 

A zöldségeket variálhatod kedvedre – igazából bármilyen zöldséget használhatsz, amit otthon találsz: édeskömény, pok choi, madársaláta, szárzeller, cékla egyaránt remekül működne ebben a salátában. 

  • Elkészítési idő: 45 perc
  • vegán, gluténmentes

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 közepes (kb. 30 dkg) sárgarépa
  • 25 dkg zeller (egy közepes fej fele)
  • 30 dkg kelbimbó
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál só
  • 25 dkg sárgaborsó
  • 1 babérlevél
  • 2 maréknyi rukkola, megmosva

Szószhoz

  • 1 bio narancs frissen facsart leve (kb. 3-4 evőkanálnyi) és frissen lereszelt héja
  • 1 dkg friss gyömbér, lereszelve
  • 1 cikk fokhagyma, megtisztítva és lereszelve
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 4 evőkanál szójaszósz
  • csipetnyi só

Készítsd elő a zöldségeidet

  1. Mosd meg a sárgarépát, tisztítsd meg, és vágd falatnyi kockákra.
  2. Tisztítsd meg a zellert, mosd meg, majd vágd kis kockákra.
  3. Mosd meg a kelbimbót, és a kisebbeket vágd ketté, a nagyobbakat pedig négyfelé.
  4. A megtisztított és felaprított zöldégeket süsd meg: Terítsd szét egy tepsin vegyesen, és tedd 180 fokos sütőbe 25 percre. Miután kivetted, öntsd rá 2 evőkanál olívaolajat, és sózd meg, majd keverd össze.

Míg sül a zöldség, főzd meg a sárgaborsót

  1. Mosd át alaposan kétszer-háromszor a sárgaborsót, és tedd fel főni a babérlevéllel együtt kb. 1,5 liter vízben. Forrald fel, majd vedd vissza a lángot, és főzd 20-25 perc alatt puhára a sárgaborsót. Ügyelj rá, hogy a borsó főjön meg, de ne főjjön szét.
  2. Szűrd le, mosd át hideg vízzel, és tedd félre.

Tálald

  1. Keverd össze a szósz hozzávalóit egy tálkában.
  2. Keverd össze a sült zöldségeket a főt sárgaborsóval.
  3. A rukkolát rendezd el egy tányéron, és szedd rá a zöldséges sárgaborsót.
  4. Öntsd rá a szószt.

Helló hüvelyesek!

A következő öt évben sokat foglalkozunk majd az elfeledett vagy kevéssé termesztett gabonák és hüvelyesek népszerűsítésével. Hogy olyan fajták kerüljenek a tányérunkra, amelyek elbírnak a klímaváltozás kihívásával is. Kövessétek oldalunkat a friss hírekért, #divinfood!

hüvelyesek divinfood

Képek: 5 elemes étrend/ canva.com

logo_divinfoodagrikulti logoA projekt az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programja támogatja, a 101000383 számú támogatási szerződés alatt. A projektet a francia Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmezési és Környezetvédelmi Kutatóintézet, az INRAE koordinálja. Szakmai partnerünk az Agri Kulti Kft.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok