fbpx
zöldborsó recept

| Tudatos Vásárló

Mi fán terem? Zöldborsó

Bár fagyasztva egész évben kapható, a frissen szedett zöldborsó élménye évente kétszer is várható: az első, nagyobb hullám május-júniusban, a második szeptember közepén. Különösen magas a kalcium felszívódását és beépülését, valamint a csontok és izmok erősítését, gyógyítását elősegítő magnéziumtartalma. Hogyan vásároljuk? Mit főzzünk belőle? Új 5 elemes recepttel!

Történelem

A borsó őshazája Közép-Ázsia – Észak-Indiától egészen a mai Afganisztán területéig. Vad alakjait megtalálták Kis-Ázsiában és Etiópia fennsíkjain is.

A termesztésére vonatkozó adatok egészen Kr.e. 5-6 ezer évre nyúlnak vissza. A középkorban még elsősorban takarmányozási célra hasznosították.

A mai zöldborsó a XVI. századtól vonult be az étkezés történetébe, eleinte mint drága különlegesség. Egy 1696-os feljegyzés szerint a „divatos és őrült hölgyek” nagy lakomák végén, titokban csipegették. Az ehető héjú borsót (cukorborsó) francia leírások említik először.

A régi időkben szokás volt halottak mellé borsót helyezni, halotti torban fogyasztani. A termékenység egyik jelképe volt.

Mendel a XIX. század közepén borsóval végezte kísérleteit. A hüvelyek és szemek megfigyelése vezette a mai genetikatudományban mendeli törvények néven ismert szabályszerűségek felismeréséhez.

Idénynövény adatbázis

Kifejtő? Velő? Cukor? Borsó?

A borsónak három étkezési alfaja ismert:

  • A kifejtőborsó gömbölyded magja éretten is sima, telt. Bár frissen kellemes, édességét és frissességét hamar elveszti. Inkább szárításra, hántolásra (sárgaborsó) használják.
  • A velőborsó magja szögletes, ráncos, édesebb. Mivel a cukortartalom lassabban alakul keményítővé, tovább zsenge marad. Víztartalma magasabb.
  • A cukorborsó kevésbé ismert. Laposabb hüvelye kevesebb és kisebb magvakat fejleszt. A hüvely belsejéről hiányzik a pergamenszerű hártya, ezért a hüvely teljes egészében elfogyasztható.

A gyógyító zöldborsó

✓ A borsó cukor-, fehérje- és vitamintartalma (A-vitamin, B-vitamin-csoport, folsav, C-vitamin, E-vitamin) magas.

✓ Hatóanyagai erősítik érrendszerünket, segítik a zsírok és fehérjék lebontását.

✓ Ásványi anyagai közül kiemelkedő a vas, kálium, foszfor, kalcium, magnézium, cink és mangán. Különösen magas a kalcium felszívódását és beépülését, valamint a csontok és izmok erősítését, gyógyítását elősegítő magnéziumtartalma.

✓ Szabályozza a vérnyomást, az emésztései rendellenességeket. Vastartalma révén segít fáradékonyság, vérszegénység, immunrendszerünk átmeneti gyengesége, tanulási nehézségek esetén.

borso_idenynoveny_vitaminok

Hogyan vásároljuk, hogyan tároljuk?

  • Kemény, átlagos méretű, élénk középzöld színű hüvelyeket keressünk.
  • Kerüljük a víz- és egyéb foltos, síkos tapintású borsót.
  • A túl nagy szemek gyakran keményítő ízűek.
  • Hazatérve minél hamarabb dolgozzuk fel, különben elveszti édességét.
  • Hűtőben laza papírzacskóban 1-2 napig tárolhatjuk.
  • Megtisztítva jól fagyasztható.

Hogyan használjuk fel?

A zöldborsót valójában éretlenül fogyasztjuk. Amikor megérik, az ún. száraz- vagy felesborsót kapjuk, amely lehet sárga vagy zöld színű is.

Nem érdemes sokáig főzni, mert egy idő után a szemek ismét keményedni kezdenek.

Felhasználhatjuk salátába, olajon dinsztelve gombával, hagymával, fokhagymával, tésztával. Íze jól illik a csirkéhez, mandulához.

5elemes zöldborsó hummusz

5 elemes recept

Zöldborsóhummusz – Üde kence, amit köretként is használhatsz!

  • 4 személyre
  • 10 perc, előre kifejtett borsóval
  • főzés, turmixolás
  • gluténmentes, tejmentes, vegán

Az egyik kedvenc zöldségem a zöldborsó, mert rendkívül sokféleképpen felhasználható. Imádom anyukám borsólevesét, a borsófőzeléket is, de így pürének csak az elmúlt pár évben fedeztem fel. Gyönyörű színével mindenkit levesz a lábáról. Könnyed, mégis laktató, ráadásul rengetegféleképpen felhasználható. 

Hozzávalók

  • 60 dkg megtisztított zöldborsó
  • 2-3 evőkanál olívaolaj vagy tökmagolaj
  • 2 evőkanál szezámkrém (tahini) vagy más magkrém
  • 2-3 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 2 szál újhagyma, apróra vágva vagy egy nagy csokor snidling
  • 1 nagy csokor friss petrezselyemzöld, apróra vágva

Tálaláshoz:

  • olívaolaj vagy tökmagolaj
  • pirított szezámmag vagy más olajos mag
  • pirított római kömény

Elkészítés

  1. A zöldborsót főzd néhány perc alatt puhára.
  2. A főtt borsót keverd össze a citromlével, petrezselymezölddel, sóval, olajjal, újhagymával, és botmixerrel vagy konyhai robotgéppel pürésítsd.

Tálald olajjal meglocsolva, pirított és mozsárban megőrölt szezámaggal, római köménnyel megszórva. Használhatod a tálaláshoz a szószok-ízesítők között szereplő fűszerkeveréket.

Tippek

  • Remek kence szendvicsbe, vagy a kölesszeletre is nagyon jó működik.
  • Használhatod tésztára „pesztóként” szósznak.
  • Én szoktam reggelire tükörtojáshoz is enni.
  • Remek körete bármilyen húsnak vagy halnak az ebédnél.

Molnár Klára 5 elemes étrend szezinális helyi élelmiszer receptekMolnár Klára a Hagyományos Kínai Gyógyítás táplálkozási szakértőjeként az étkezési irányzatok útvesztőjében kalauzolja el mindazokat, akik egészségük megőrzésére, gyógyulásra, jó emésztésre, megújulásra vágynak.

Az 5 Elemes Étrend oldalon recepteket, életmódtanácsokat oszt meg férjével. Az irányelveket a kínai orvoslás adja, a receptek, alapanyagok és az étrend szezonális és helyi alapanyagokból áll össze – érdekesen, izgalmasan, színesen.

További receptek

Borsós egytálétel bulgurral vagy kölessel

Hozzávalók

  • 1 csésze bulgur/hántolt köles
  • 3 csésze víz
  • ½ csésze hagyma, apróra vágva
  • ½ csésze füstölt tarja/szalonna (elhagyható), apróra vágva
  • ½ csésze kockára vágott sárgarépa
  • 1 csésze borsó
  • 5 Ek tejföl
  • só, borsikafű, majoránna, petrezselyemlevél
  • olaj/vaj

Elkészítés

  1. A gabonafélét sós vízben puhára főzzük, lehetőleg kevergetés nélkül.
  2. A zöldségeket sorrendben egymás után a zsiradékon megfuttatjuk, pirítjuk.
  3. Végül összekeverünk mindent a tejföllel és ízesítjük.

Változat:

A zöldségeket kevés vízben főzzük ki. A tejfölt elhagyjuk. A gabonával való összekeverés után citromlével és olajjal locsoljuk meg. Salátaként tálaljuk.

Burgonyás-zöldborsós krokett

Hozzávalók

  • 3 közepes burgonya, meghámozva, kis kockákra vágva
  • 250 ml zöldborsó
  • só, friss feketebors
  • 1 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 250 ml zsemlemorzsa
  • 1 Ek petrezselyemlevél, összevágva
  • olaj a sütéshez

Elkészítés

  1. Megfőzzük a burgonyát, a borsót. A főzőlevet leveshez használhatjuk fel.
  2. Mindent összegyúrunk. 12 db golyót formálunk, majd kilapítjuk őket 7,5 cm-es korongokká.
  3. Forró olajban mindkét oldalán sütjük (3-4 perc/oldal).
  4. Kenyérszeleteken lecsöpögtetjük – azokat később megehetjük „zsíros kenyér” gyanánt.

borso_idenynoveny_vitaminok

Termesztési tanácsok

A kifejtőborsót egyenletesre elmunkált, előző ősszel komposzttal enyhén dúsított talajba már viszonylag korán, március elejétől vethetjük. A hasonló talajigénnyel fellépő velő- és cukorborsó hőigénye magasabb, ezért ezeket általában csak április elején lehet elvetni.

Ne vessük önmaga után 3-4 évig ugyanarra a helyre, valamint hagyma- és babfélék, illetve burgonya közelébe. Jól megfér az édesköménnyel, a hónapos retekkel és a káposztafélékkel. Túl közel azonban mégse vessük ezekhez, hiszen a gyors fejlődésű, kaccsal kapaszkodó borsó könnyen eluralkodhat a lassúbb növekedésű szomszédain.

Érdemes támrendszerről gondoskodni, különösen a nagyra növő fajták esetében. Megoldhatjuk úgy, hogy két sort egészen közel vetünk egymáshoz: ekkor a fejlődő növényeket egymásra hajtjuk, de célszerűbb a két sor közé egy erős hálót kifeszíteni, amelyre a növekedés során folyamatosan ráigazítjuk a borsót.

Virágzáskor és a hüvely kezdeti fejlődése során gondoskodjunk a megfelelő vízellátásról.

A hüvelytermést összefurkáló borsómoly ellen a korai vetés lehet a megelőző lépés. A betegségek megelőzéseként kerüljük a túlzott tápanyagellátást, amely laza szövetűvé, kevésbé ellenállóvá teheti a borsót. Szüreteléskor a borsó gyökerét feltétlenül hagyjuk a talajban. A letermett növényi szár értékes nitrogénforrás: a veteményesben talajtakarásként használhatjuk, vagy tegyük a komposztdombra.

Képek: 5 Elemes Étrend/Unsplash

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás