| Tudatos Vásárló
Mi fán terem? Zöldborsó
Bár fagyasztva egész évben kapható, a frissen szedett zöldborsó élménye évente kétszer is várható: az első, nagyobb hullám május-júniusban, a második szeptember közepén. Különösen magas a kalcium felszívódását és beépülését, valamint a csontok és izmok erősítését, gyógyítását elősegítő magnéziumtartalma. Hogyan vásároljuk? Mit főzzünk belőle? Új 5 elemes recepttel!
Történelem
A borsó őshazája Közép-Ázsia – Észak-Indiától egészen a mai Afganisztán területéig. Vad alakjait megtalálták Kis-Ázsiában és Etiópia fennsíkjain is.
A termesztésére vonatkozó adatok egészen Kr.e. 5-6 ezer évre nyúlnak vissza. A középkorban még elsősorban takarmányozási célra hasznosították.
A mai zöldborsó a XVI. századtól vonult be az étkezés történetébe, eleinte mint drága különlegesség. Egy 1696-os feljegyzés szerint a „divatos és őrült hölgyek” nagy lakomák végén, titokban csipegették. Az ehető héjú borsót (cukorborsó) francia leírások említik először.
A régi időkben szokás volt halottak mellé borsót helyezni, halotti torban fogyasztani. A termékenység egyik jelképe volt.
Mendel a XIX. század közepén borsóval végezte kísérleteit. A hüvelyek és szemek megfigyelése vezette a mai genetikatudományban mendeli törvények néven ismert szabályszerűségek felismeréséhez.
Kifejtő? Velő? Cukor? Borsó?
A borsónak három étkezési alfaja ismert:
- A kifejtőborsó gömbölyded magja éretten is sima, telt. Bár frissen kellemes, édességét és frissességét hamar elveszti. Inkább szárításra, hántolásra (sárgaborsó) használják.
- A velőborsó magja szögletes, ráncos, édesebb. Mivel a cukortartalom lassabban alakul keményítővé, tovább zsenge marad. Víztartalma magasabb.
- A cukorborsó kevésbé ismert. Laposabb hüvelye kevesebb és kisebb magvakat fejleszt. A hüvely belsejéről hiányzik a pergamenszerű hártya, ezért a hüvely teljes egészében elfogyasztható.
A gyógyító zöldborsó
✓ A borsó cukor-, fehérje- és vitamintartalma (A-vitamin, B-vitamin-csoport, folsav, C-vitamin, E-vitamin) magas.
✓ Hatóanyagai erősítik érrendszerünket, segítik a zsírok és fehérjék lebontását.
✓ Ásványi anyagai közül kiemelkedő a vas, kálium, foszfor, kalcium, magnézium, cink és mangán. Különösen magas a kalcium felszívódását és beépülését, valamint a csontok és izmok erősítését, gyógyítását elősegítő magnéziumtartalma.
✓ Szabályozza a vérnyomást, az emésztései rendellenességeket. Vastartalma révén segít fáradékonyság, vérszegénység, immunrendszerünk átmeneti gyengesége, tanulási nehézségek esetén.
Hogyan vásároljuk, hogyan tároljuk?
- Kemény, átlagos méretű, élénk középzöld színű hüvelyeket keressünk.
- Kerüljük a víz- és egyéb foltos, síkos tapintású borsót.
- A túl nagy szemek gyakran keményítő ízűek.
- Hazatérve minél hamarabb dolgozzuk fel, különben elveszti édességét.
- Hűtőben laza papírzacskóban 1-2 napig tárolhatjuk.
- Megtisztítva jól fagyasztható.
Hogyan használjuk fel?
A zöldborsót valójában éretlenül fogyasztjuk. Amikor megérik, az ún. száraz- vagy felesborsót kapjuk, amely lehet sárga vagy zöld színű is.
Nem érdemes sokáig főzni, mert egy idő után a szemek ismét keményedni kezdenek.
Felhasználhatjuk salátába, olajon dinsztelve gombával, hagymával, fokhagymával, tésztával. Íze jól illik a csirkéhez, mandulához.
5 elemes recept
Zöldborsóhummusz – Üde kence, amit köretként is használhatsz!
- 4 személyre
- 10 perc, előre kifejtett borsóval
- főzés, turmixolás
- gluténmentes, tejmentes, vegán
Az egyik kedvenc zöldségem a zöldborsó, mert rendkívül sokféleképpen felhasználható. Imádom anyukám borsólevesét, a borsófőzeléket is, de így pürének csak az elmúlt pár évben fedeztem fel. Gyönyörű színével mindenkit levesz a lábáról. Könnyed, mégis laktató, ráadásul rengetegféleképpen felhasználható.
Hozzávalók
- 60 dkg megtisztított zöldborsó
- 2-3 evőkanál olívaolaj vagy tökmagolaj
- 2 evőkanál szezámkrém (tahini) vagy más magkrém
- 2-3 evőkanál frissen facsart citromlé
- 2 szál újhagyma, apróra vágva vagy egy nagy csokor snidling
- 1 nagy csokor friss petrezselyemzöld, apróra vágva
- só
Tálaláshoz:
- olívaolaj vagy tökmagolaj
- pirított szezámmag vagy más olajos mag
- pirított római kömény
Elkészítés
- A zöldborsót főzd néhány perc alatt puhára.
- A főtt borsót keverd össze a citromlével, petrezselymezölddel, sóval, olajjal, újhagymával, és botmixerrel vagy konyhai robotgéppel pürésítsd.
Tálald olajjal meglocsolva, pirított és mozsárban megőrölt szezámaggal, római köménnyel megszórva. Használhatod a tálaláshoz a szószok-ízesítők között szereplő fűszerkeveréket.
Tippek
- Remek kence szendvicsbe, vagy a kölesszeletre is nagyon jó működik.
- Használhatod tésztára „pesztóként” szósznak.
- Én szoktam reggelire tükörtojáshoz is enni.
- Remek körete bármilyen húsnak vagy halnak az ebédnél.
Molnár Klára a Hagyományos Kínai Gyógyítás táplálkozási szakértőjeként az étkezési irányzatok útvesztőjében kalauzolja el mindazokat, akik egészségük megőrzésére, gyógyulásra, jó emésztésre, megújulásra vágynak.
Az 5 Elemes Étrend oldalon recepteket, életmódtanácsokat oszt meg férjével. Az irányelveket a kínai orvoslás adja, a receptek, alapanyagok és az étrend szezonális és helyi alapanyagokból áll össze – érdekesen, izgalmasan, színesen.
További receptek
Borsós egytálétel bulgurral vagy kölessel
Hozzávalók
- 1 csésze bulgur/hántolt köles
- 3 csésze víz
- ½ csésze hagyma, apróra vágva
- ½ csésze füstölt tarja/szalonna (elhagyható), apróra vágva
- ½ csésze kockára vágott sárgarépa
- 1 csésze borsó
- 5 Ek tejföl
- só, borsikafű, majoránna, petrezselyemlevél
- olaj/vaj
Elkészítés
- A gabonafélét sós vízben puhára főzzük, lehetőleg kevergetés nélkül.
- A zöldségeket sorrendben egymás után a zsiradékon megfuttatjuk, pirítjuk.
- Végül összekeverünk mindent a tejföllel és ízesítjük.
Változat:
A zöldségeket kevés vízben főzzük ki. A tejfölt elhagyjuk. A gabonával való összekeverés után citromlével és olajjal locsoljuk meg. Salátaként tálaljuk.
Burgonyás-zöldborsós krokett
Hozzávalók
- 3 közepes burgonya, meghámozva, kis kockákra vágva
- 250 ml zöldborsó
- só, friss feketebors
- 1 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 250 ml zsemlemorzsa
- 1 Ek petrezselyemlevél, összevágva
- olaj a sütéshez
Elkészítés
- Megfőzzük a burgonyát, a borsót. A főzőlevet leveshez használhatjuk fel.
- Mindent összegyúrunk. 12 db golyót formálunk, majd kilapítjuk őket 7,5 cm-es korongokká.
- Forró olajban mindkét oldalán sütjük (3-4 perc/oldal).
- Kenyérszeleteken lecsöpögtetjük – azokat később megehetjük „zsíros kenyér” gyanánt.
Termesztési tanácsok
A kifejtőborsót egyenletesre elmunkált, előző ősszel komposzttal enyhén dúsított talajba már viszonylag korán, március elejétől vethetjük. A hasonló talajigénnyel fellépő velő- és cukorborsó hőigénye magasabb, ezért ezeket általában csak április elején lehet elvetni.
Ne vessük önmaga után 3-4 évig ugyanarra a helyre, valamint hagyma- és babfélék, illetve burgonya közelébe. Jól megfér az édesköménnyel, a hónapos retekkel és a káposztafélékkel. Túl közel azonban mégse vessük ezekhez, hiszen a gyors fejlődésű, kaccsal kapaszkodó borsó könnyen eluralkodhat a lassúbb növekedésű szomszédain.
Érdemes támrendszerről gondoskodni, különösen a nagyra növő fajták esetében. Megoldhatjuk úgy, hogy két sort egészen közel vetünk egymáshoz: ekkor a fejlődő növényeket egymásra hajtjuk, de célszerűbb a két sor közé egy erős hálót kifeszíteni, amelyre a növekedés során folyamatosan ráigazítjuk a borsót.
Virágzáskor és a hüvely kezdeti fejlődése során gondoskodjunk a megfelelő vízellátásról.
A hüvelytermést összefurkáló borsómoly ellen a korai vetés lehet a megelőző lépés. A betegségek megelőzéseként kerüljük a túlzott tápanyagellátást, amely laza szövetűvé, kevésbé ellenállóvá teheti a borsót. Szüreteléskor a borsó gyökerét feltétlenül hagyjuk a talajban. A letermett növényi szár értékes nitrogénforrás: a veteményesben talajtakarásként használhatjuk, vagy tegyük a komposztdombra.
Képek: 5 Elemes Étrend/Unsplash