fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mi fán terem? Zöldborsó

| Tudatos Vásárló

borso_idenynoveny_vitaminok

Bár fagyasztva egész évben kapható, a frissen szedett zöldborsó élménye évente kétszer is várható: az első, nagyobb hullám május-júniusban, a második szeptember közepén. Különösen magas a kalcium felszívódását és beépülését, valamint a csontok és izmok erősítését, gyógyítását elősegítő magnéziumtartalma.

Történelem

A borsó őshazája Közép-Ázsia – Észak-Indiától egészen a mai Afganisztán területéig. Vad alakjait megtalálták Kis-Ázsiában és Etiópia fennsíkjain is.

A termesztésére vonatkozó adatok egészen Kr.e. 5-6 ezer évre nyúlnak vissza. A középkorban még elsősorban takarmányozási célra hasznosították.

A mai zöldborsó a XVI. századtól vonult be az étkezés történetébe, eleinte mint drága különlegesség. Egy 1696-os feljegyzés szerint a „divatos és őrült hölgyek” nagy lakomák végén, titokban csipegették. Az ehető héjú borsót (cukorborsó) francia leírások említik először.

A régi időkben szokás volt halottak mellé borsót helyezni, halotti torban fogyasztani. A termékenység egyik jelképe volt.

Mendel a XIX. század közepén borsóval végezte kísérleteit. A hüvelyek és szemek megfigyelése vezette a mai genetikatudományban mendeli törvények néven ismert szabályszerűségek felismeréséhez.

Idénynövény adatbázis

Kifejtő? Velő? Cukor? Borsó?

A borsónak három étkezési alfaja ismert:

 • A kifejtőborsó gömbölyded magja éretten is sima, telt. Bár frissen kellemes, édességét és frissességét hamar elveszti. Inkább szárításra, hántolásra (sárgaborsó) használják.
 • A velőborsó magja szögletes, ráncos, édesebb. Mivel a cukortartalom lassabban alakul keményítővé, tovább zsenge marad. Víztartalma magasabb.
 • A cukorborsó kevésbé ismert. Laposabb hüvelye kevesebb és kisebb magvakat fejleszt. A hüvely belsejéről hiányzik a pergamenszerű hártya, ezért a hüvely teljes egészében elfogyasztható.

Élettani, táplálkozástani hatások

✓ A borsó cukor-, fehérje- és vitamintartalma (A-vitamin, B-vitamin-csoport, folsav, C-vitamin, E-vitamin) magas.

✓ Hatóanyagai erősítik érrendszerünket, segítik a zsírok és fehérjék lebontását.

✓ Ásványi anyagai közül kiemelkedő a vas, kálium, foszfor, kalcium, magnézium, cink és mangán. Különösen magas a kalcium felszívódását és beépülését, valamint a csontok és izmok erősítését, gyógyítását elősegítő magnéziumtartalma.

✓ Szabályozza a vérnyomást, az emésztései rendellenességeket. Vastartalma révén segít fáradékonyság, vérszegénység, immunrendszerünk átmeneti gyengesége, tanulási nehézségek esetén.

borso_idenynoveny_vitaminok

Hogyan vásároljuk, hogyan tároljuk?

 • Kemény, átlagos méretű, élénk középzöld színű hüvelyeket keressünk.
 • Kerüljük a víz- és egyéb foltos, síkos tapintású borsót.
 • A túl nagy szemek gyakran keményítő ízűek.
 • Hazatérve minél hamarabb dolgozzuk fel, különben elveszti édességét.
 • Hűtőben laza papírzacskóban 1-2 napig tárolhatjuk.
 • Megtisztítva jól fagyasztható.

Hogyan használjuk fel?

A zöldborsót valójában éretlenül fogyasztjuk. Amikor megérik, az ún. száraz- vagy felesborsót kapjuk, amely lehet sárga vagy zöld színű is.

Nem érdemes sokáig főzni, mert egy idő után a szemek ismét keményedni kezdenek.

Felhasználhatjuk salátába, olajon dinsztelve gombával, hagymával, fokhagymával, tésztával. Íze jól illik a csirkéhez, mandulához.

Receptek

Borsós egytálétel bulgurral vagy kölessel

Hozzávalók:

 • 1 csésze bulgur/hántolt köles
 • 3 csésze víz
 • ½ csésze hagyma, apróra vágva
 • ½ csésze füstölt tarja/szalonna (elhagyható), apróra vágva
 • ½ csésze kockára vágott sárgarépa
 • 1 csésze borsó
 • 5 Ek tejföl
 • só, borsikafű, majoránna, petrezselyemlevél
 • olaj/vaj

Elkészítés:

 1. A gabonafélét sós vízben puhára főzzük, lehetőleg kevergetés nélkül.
 2. A zöldségeket sorrendben egymás után a zsiradékon megfuttatjuk, pirítjuk.
 3. Végül összekeverünk mindent a tejföllel és ízesítjük.

Változat:

A zöldségeket kevés vízben főzzük ki. A tejfölt elhagyjuk. A gabonával való összekeverés után citromlével és olajjal locsoljuk meg. Salátaként tálaljuk.

Burgonyás-zöldborsós krokett

Hozzávalók:

 • 3 közepes burgonya, meghámozva, kis kockákra vágva
 • 250 ml zöldborsó
 • só, friss feketebors
 • 1 gerezd fokhagyma, összezúzva
 • 250 ml zsemlemorzsa
 • 1 Ek petrezselyemlevél, összevágva
 • olaj a sütéshez

Elkészítés:

 1. Megfőzzük a burgonyát, a borsót. A főzőlevet leveshez használhatjuk fel.
 2. Mindent összegyúrunk. 12 db golyót formálunk, majd kilapítjuk őket 7,5 cm-es korongokká.
 3. Forró olajban mindkét oldalán sütjük (3-4 perc/oldal).
 4. Kenyérszeleteken lecsöpögtetjük – azokat később megehetjük „zsíros kenyér” gyanánt.

borso_idenynoveny_vitaminok

Termesztési tanácsok

A kifejtőborsót egyenletesre elmunkált, előző ősszel komposzttal enyhén dúsított talajba már viszonylag korán, március elejétől vethetjük. A hasonló talajigénnyel fellépő velő- és cukorborsó hőigénye magasabb, ezért ezeket általában csak április elején lehet elvetni.

Ne vessük önmaga után 3-4 évig ugyanarra a helyre, valamint hagyma- és babfélék, illetve burgonya közelébe. Jól megfér az édesköménnyel, a hónapos retekkel és a káposztafélékkel. Túl közel azonban mégse vessük ezekhez, hiszen a gyors fejlődésű, kaccsal kapaszkodó borsó könnyen eluralkodhat a lassúbb növekedésű szomszédain.

Érdemes támrendszerről gondoskodni, különösen a nagyra növő fajták esetében. Megoldhatjuk úgy, hogy két sort egészen közel vetünk egymáshoz: ekkor a fejlődő növényeket egymásra hajtjuk, de célszerűbb a két sor közé egy erős hálót kifeszíteni, amelyre a növekedés során folyamatosan ráigazítjuk a borsót.

Virágzáskor és a hüvely kezdeti fejlődése során gondoskodjunk a megfelelő vízellátásról.

A hüvelytermést összefurkáló borsómoly ellen a korai vetés lehet a megelőző lépés. A betegségek megelőzéseként kerüljük a túlzott tápanyagellátást, amely laza szövetűvé, kevésbé ellenállóvá teheti a borsót. Szüreteléskor a borsó gyökerét feltétlenül hagyjuk a talajban. A letermett növényi szár értékes nitrogénforrás: a veteményesben talajtakarásként használhatjuk, vagy tegyük a komposztdombra.

Képek: Unsplash

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára