fbpx

Tarts velünk, legyél tagjaa Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mi fán terem? Sárgarépa

| Tudatos Vásárló

Folyamatosan kapható kedvelt zöldségünk, amit édeskés íze miatt nyersen is szívesen fogyasztunk. Általános gyógyhatását nagy ásványianyag-tartalmának köszönheti. Milyen hatással van az egészségünkre? Hogyan vásároljuk? És mi köze a színének a hollandokhoz?

A vadrépa eredeti formájában gyógynövényként volt ismert – a leveleiből készített főzetet hólyaggyulladás, vesekő; magjait hascsikarás, szélgörcsök ellen használták.

Sárgarépa-történelem

A mai Afganisztán területén talált leletek alapján termesztésének kezdete 5000 évvel ezelőttre tehető. Arab kereskedők révén jutott el Afrikába, a fáraókhoz is, valamint Ázsiába és Európába az akkoriban vékonyka gyökerű növény.

Az ókori idők répája fehér, világossárga, piros, zöld vagy feketés-sötétlila volt, nem narancssárga. Ez a szín csak a XV. században jelent meg, amikor holland gazdák a holland uralkodóház színét a répán is szerették volna viszontlátni. A kívánt eredményt egy észak-afrikai változattal való kísérletezés hozta meg, a világ pedig azóta így ismeri a sárgarépát.

Élettani hatásai

✓ Rosttartalmának előnyös hatásai mellett a sárgarépa tápértéke igen magas, valamint ismert karotin-forrás.

✓  Általános gyógyhatását nagy ásványianyag-tartalmának (kálium, kalcium, nátrium, foszfor, vas és magnézium) köszönheti. A vér lúgosságát fokozza, amely előnyös a májra nézve.

✓ Hathatós bőr- és idegrendszeri problémák ellen is. Tisztítja a beleket, serkenti a hasnyálmirigy működését. Savtalanító hatása miatt ízületi gyulladásban szenvedőknek is javallott. Segít a szürkületi vakság ellen, valamint egyes rákos betegségek megelőzésében.

✓ Napi 2-3 dl sárgarépa-lé kiválóan pótolja ásványianyag-szükségletünket.

Hogyan vásároljuk, melyik a jó?

A piacon vett répa legyen élénk narancsszínű, abban több karotin van. Levelestül árusított répa esetén figyeljünk az élénk zöld színű, fonnyadásmentes levelekre.

Idénynövény adatbázis

Receptek

Nyersen vitamin- és rosttartalmát élvezhetjük. De a hőkezelt (sütött, főzött) sárgarépából sokkal több karotint és antioxidáns anyagot tud szervezetünk felhasználni. A karotin felszívódásának érdekében a sárgarépát zsiradékkal együtt érdemes fogyasztani, ugyanis az A-vitamin zsírban oldódik.

Sárgarépa saláta

Hozzávalók:

  • 4 db sárgarépa, tisztítva, szeletelve
  • 2 kis lilahagyma, vékonyra szeletelve
  • 100g sós, nedves sajt (pl. feta), kis darabokra vágva
  • 2 ek. hidegen sajtolt olaj (pl. olíva)
  • só, zöldfűszerek ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A fenti a sorrendben mindent egy nagy tálba teszünk. Megsózzuk, végül olajozzuk.
  2. Összekeverjük, majd pár órára hideg helyen állni hagyjuk.

Sárgarépatorta

Hozzávalók:

  • 300g sárgarépa
  • 5 tojás
  • 150g méz
  • 100g teljes kiőrlésű liszt
  • 200g mogyoró/dió/mandula
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • vaj/olaj a tepsi kivajazásához

Elkészítés:

  1. A sárgarépát megtisztítjuk, lereszeljük. A mogyorót megőröljük.
  2. A tojássárgákat összekeverjük a mézzel, a reszelt sárgarépával, liszttel, mogyoróval és fűszerekkel.
  3. Óvatosan belekeverjük a tojások felvert habját.
  4. Kivajazott-kilisztezett tepsiben kb. 35-40 percig süssük előmelegített sütőben 200 fokon.

idénynövény sárgarépa

Termesztési tanácsok

A sárgarépa esetében a talaj alkalmassága a legfontosabb tényező. Laza, inkább homokos, mintsem túlságosan kötött és vízmegtartásra hajlamos földben járhatunk sikerrel.

A tápanyagellátásra mérsékelten igényes, de a humuszt meghálálja. Soha ne adjunk friss trágyát, mert az abban esetlegesen megtalálható férgek és nyüvek könnyen tönkretehetik az állományt.

Apró magvait már kora tavasszal, akár február végén is elvethetjük. Ezután némi türelemre van szükség, a csírázás ugyanis meglepően hosszú időt vehet igénybe.

Amikor elérte a 3-4 leveles állapotot, óvatos kézzel gyomláljuk és ritkítsuk meg a sort. Egy-egy répa között hagyjunk legalább 3-4 cm távolságot. Apró adagokkal rendszeresen öntözzük.

Az év során folyamatosan ritkítva a sort, egész nyáron friss, jóízű répához juthatunk.

Legnagyobb ellensége a répalégy, amelynek lárvája a gyökeret károsítja. Ellene vetésváltással, megfelelő sor- és tőtávolsággal, igen korai vetéssel védekezhetünk. Jó módszer a hagymafélékkel, erős illatú gyógynövényekkel, például levendulával, esetleg kaporral való közös vetés is.

Kedvező szomszédság: borsó és egyéb hüvelyesek, hónapos retek, saláta, paradicsom.

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek