| Tudatos Vásárló
Mi fán terem? Hagyma
A kétéves fejlődésű növény egész évben folyamatosan kapható. Tavasszal a friss hajtásokat újhagyma néven fogyasztjuk. Nyár elejére-közepére ebből lesz a „főzőhagyma”, majd szeptemberre a tárolható vöröshagyma.
Hagymatörténelem
A hagyma Dél-nyugat Ázsiából származik. Kínában és Indiában szívbetegségek és reuma ellen használták; az egyiptomiak a világegyetem jelképét látták benne. Az ókori Rómába és Görögországba is eljutott; már a vikingek is fogyasztották. Elsősorban mérsékelt éghajlaton termesztik.
Minél csípősebb, annál jobb!
A hagyma egyike azon kevés zöldségféléknek, amelyek főzve is igen értékesek. Paracelsus szerint a hagyma van olyan értékes, mint egy egész gyógyszertár. A régiek ajánlották megfázásra, szemölcs ellen, nyákoldásra, torokgyulladásra, ízületi fájdalmak és álmatlanság ellen. Később feltérképezték összetevőit: ásványianyag-tartalmát (kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink), vitamintartalmát (C, B1 és B6, valamint folsav és biotin).
✓ Antioxidáns hatású vegyületei a rák elleni küzdelemben szerepelnek.
✓ Már napi fél hagymafej elfogyasztása is serkenti a keringést, csökkenti a vérnyomást és megakadályozza a vérrögök képződését.
✓ Baktériumölő, emésztést javító.
✓ A csípősség és a kedvező hatások szintje között pozitív összefüggést találtak. Csípősségét kénvegyületekben gazdag illóolajtartalmának köszönheti; minél csípősebb, annál jobb!
Vásárláskor mire figyeljünk?
- A külső levelek olykor megpenészednek. Ha a hagyma kemény, akkor a penészedés csak egy-két külső levelet érint. A puhaság viszont már a rothadás jele lehet.
- Egyes külföldi hagymafajták egészségesen is puhábbak, viszont íz- és tápértékük, tárolhatóságuk sokkal gyengébb, mint a hagyományos makói hagymáé.
- A makói hagyma szorosan záródó leveleiről, kemény, száraz tapintásáról ismerhető fel.
Nem csak főzéshez jó
- A vöröshagyma gyakran szerepel magyaros ételekben. Más országok konyhájától eltérően nem önmagában, hanem fűszerként, ízesítőként.
- Húsvéti időszakban érdemes a héját gyűjteni, hiszen megfesti a vele együtt főzött tojásokat. A színt a már kihűlt vízbe tett pár csepp ecettel tartósíthatjuk.
Nemes illat vagy kínos bűz?
Szeleteléskor a hagyma sejtfalai elroncsolódnak, a sejtekből kénvegyület szabadul fel, amely szemünk víztartalmával érintkezve kénsavvá alakul. Ez csípi a szemünket. Ráadásul jelenlegi kulturális normáink közé a hagymaszagú lehellet kevéssé illeszkedik. Mit csináljunk, ha csíp, ha ettük vagy dolgoztunk vele?
Ajánlott módszerek, hogy ne csípje a szemet:
✓ a hagyma előzetes lefagyasztása, lehűtése;
✓ víz alatt való darabolás (ez a módszer sajnos nem alkalmazható, ha zsiradékban szeretnénk tovább sütni a szeletelt hagymát, pl. pörkölthöz)
✓ úszószemüveg viselése
✓ kenyér rágcsálása
✓ tuti tipp: vegyünk a szájunkba egy korty vizet, és tarsuk benne, majd ahogy a hatás gyengül,cseréljük a vizet.
Ajánlott módszerek hagymaszag ellen:
✓ Hagymázás után rágcsáljunk petrezselyemlevelet, kávébab szemeket.
✓ Kezünkről citromlevével vagy ecettel távolíthatjuk el a nyomokat.
Receptek
Francia hagymaleves
Hozzávalók (tányéronként):
- 2 nagy fej hagyma
- só, olaj
Elkészítés
- Olajban kb. 15 perc alatt megpároljuk a megtisztított, felkör alakú, tehát keresztbe vágott hagymát.
- Megszórjuk 2 kanál liszttel.
- Vízzel felöntjük, fűszerezzük és lassú tűzön megfőzzük.
Tejfölös hagyma
Olvasztott vajat összekeverünk tejföllel, kevés liszttel, fehérborssal, szerecsendióval. A keveréket rálocsoljuk a tűzálló tálba rakott, ujjnyi vastagra vágott hagymakarikákra. Lefedett edényben pároljuk, majd pihentetjük. Héjában sült burgonyával kínáljuk.
Termesztési tanácsok
Vöröshagymát kiskertünkben sikeresen termeszthetünk úgy, ha mezőgazdasági boltban március során dughagymát vásárolunk, és azt ültetjük el.
A hagyma közepesen tápanyagigényes növény. Semmiképpen ne duggassuk azonban frissen megtrágyázott területre, mert a túl sok tápanyag laza szöveteket, rothadásra hajlamosabb testet eredményezhet. A trágyázás utáni második, esetleg harmadik év a legalkalmasabb a hagyma számára.
Laza, gyommentes talajt, viszonylag jó vízellátottságot igényel, a pangó vizet viszont nem szereti. Sikerrel termeszthetjük a szamóca, a fejes-, és másféle saláta szomszédságában. Ha sárgarépa mellé telepítjük, kölcsönösen sikerrel űzik el a másik növény fontos kártevőit. Nem kedveli viszont a káposztafélék, a bab és a borsó közelségét.
Gondozása a folyamatos gyomlálásból és a kezdeti öntözésből áll.
Legfontosabb kórokozói a peronoszpóra, amelyet a leveleken található fehéres bevonatról ismerhető fel; illetve a korompenész mely gyakran ezeken a már fertőzött foltokon telepszik meg. Az ellenálló hagymafajták előnyben részesítésén túl a megfelelő termőhely kiválasztással védekezhetünk: a pangóvizes, mély fekvésű, hideg területek elkerülésével; továbbá a viszonylag ritkás ültetéssel, a megfelelő tápanyagellátás biztosításával.
A hagymamoly ellen a megelőzés módszere a vegyes kultúra (sárgarépa, zeller) alkalmazása.