Tudomány
Leírás
A liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó, évelő növény.
Hagymája egy főhagymából és az azt körülvevő mellékhagymákból (gerezdek) áll. A hagymácskákat egyenként is fehér, hártyás allevelek burkolják be. Szára 1 m magas, egyenes, kerek.
Levelei 1 cm szélesek, hosszúkásak, hüvelyesek.
Virágzata a hagymákra jellemző ernyő, amit fehéres fellevél burkol. Virágai vörösesfehérek, hosszú kocsányúak, tövükben sarjhagymácskák fejlődnek. Július-augusztusban virágzik, termést ritkán hoz, jórészt a mellékhagymákkal szaporodik.
Fokhagyma – hagyma - Alii sativi bulbus
Hatásai
- koleszterinszint-csökkentő
- vérzsírszint-csökkentő
- antioxidáns
- antibakteriális
- antimikotikus
- antivirális
- véralvadásgátló (antikoaguláns)
- antritrombotikus
- vérnyomáscsökkentő
Betegségek, amikre ajánlott
Keringési rendszer
- érrendszer
- érelmeszesedés megelőzésére
- (enyhén) magas vérnyomás kiegészítő kezelésére
A fokhagyma rendszeres, kúraszerű alkalmazása kb. 10%-kal csökkenti a vér káros LDL-, lipid- és összkoleszterin-szintjét. Vérnyomáscsökkentő hatása részben az érelmeszesedéses plakkok növekedésének lassításával, részben közvetlen értagító hatásával függ össze.
- anyagcsere
- magas vérzsírszint kiegészítő kezelésére
- magas koleszterinszint kiegészítő kezelésére
Légzőszervi - légutak, tüdő
- bakteriális fertőzések
Bőr
- gombás fertőzések
Felhasználás
Belsőleg
- nyers fokhagyma
Napi adag: 5-10 gerezd.
- tinktúra
Elkészítése: 50 g fokhagymát leöntünk 250 g 60%-os alkohollal, 10 napig ázni hagyjuk, majd leszűrjük.
Napi adagja: 2x10-15 csepp.
- gyári készítmények – kapszula, stb.
Szárított fokhagymaporból készülnek, amelynek napi adagja 600-900 mg. Adagolásukat mindig a mellékelt tájékoztató szerint végezzük!
Főbb hatóanyagok
- kéntartalmú aminosavak – alliin (1%) – az alliináz enzim hatására allicinné alakul
- alliináz enzim
- csípős anyagok - kéntartalmú pepdidek
- vitaminok – A, B1, C
- flavonoidok
Az alliinből sejtsérülés során képződik allicin a jelenlévő alliináz enzim hatására – ez a kéntartalmú vegyület felelős a fokhagyma jellegzetes szagáért.
Mellékhatások
- Nem ismertek.
- Fogyasztása kellemetlen leheletet és testszagot okoz – ez a nyers drog és a készítmények szedése után néhány nappal kialakul.
Ellenjavallat
- Véralvadásgátló-hatása miatt műtétek előtt függesszük fel a szedését, illetve egyéb véralvadásgátló hatású szerek egyidejű szedését beszéljük meg az orvossal!
Gyermekeknek adható?
IgenTerhesek használhatják?
IgenSzoptatás alatt használható?
IgenGyűjtés
Előfordulás
A legősibb termesztett étkezési és gyógynövények egyike. Valószínűleg ázsiai eredetű, vadon ma már sehol sem található meg. .
Tudomány
Monográfiák, tudományos vizsgálatok
Az E-Bizottság és az ESCOP pozitív monográfiát készített róla; belsőleges alkalmazását érelmeszesedés megelőzésére és magas koleszterinszint esetén javasolják. Az ESCOP nátha esetén is ajánlja.
A fokhagyma vizes kivonatát in vitro hatásosnak találták érelmeszesedés ellen, és bizonyították antioxidáns és antimikrobiális hatását. Érelmeszesedést lassító, koleszterinszint-csökkentő és vérnyomáscsökkentő hatását humán kísérletekben is igazolták.
Hivatalos státusz
A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a szárított fokhagyma őrölt pora (Allii sativi bulbi pulvis) szerepel, amit a hagymák felaprításával, majd liofilezésével, illetve szárításával és porításával nyernek.