fbpx
csicseriborsó mire jó

| Tudatos Vásárló Molnár Klára

Mi fán terem? Csicseriborsó

Nem tartozik a magyar konyha hagyományosan használt alapanyagai közé, pedig a csicseriborsó nálunk is jól termeszthető lenne. Kis-Ázsiában már közel 8000 éve megtalálható, innen került a Földközi-tenger térségébe és Indiába. Sok helyen, például Indiában, Törökországban, Kis-Ázsiában és Etiópiában az egyik legfontosabb élelmiszernövénynek számít. Itthon a zöldségalapú, vegán étrend népszerű alapanyaga.

A csicseriborsó az egyik legjobban és legkönnyebben variálható hüvelyes, amely ma már mindenhol kapható. Megfőzve ragukban, levesekben vagy akár fűszerekkel megsütve is remek. Nem mellesleg pedig nagyon tápláló, amit a magas fehérjetartalmának köszönhet. Lisztet is készítenek belőle, amelyből ugyancsak nagyon sokféle izgalmas dolog készülhet. 

Idénynövény tudásbázis

Miért egészséges?

Magas a tápanyagtartalma: fehérjetartalma mellett a vas- és foszfortartalma is kiemelkedően magas, és magnéziumban, cinkben, B1, B6, B9-vitaminban is bővelkedik.

A fehérjetartalma mellett szénhidrátokban is gazdag.

A csicseriborsót csíráztatva könnyebben sokkal könnyebben emészthető lesz, és így azok is jó szívvel fogyaszthatják, akik amúgy puffadnak tőle. Ennek oka, hogy a csíráztatás során elkezdenek lebomlani a benne lévő komplex fehérjék és keményítők aminosavakká, petidekké és egyszerű szénhidrátokká. Emellett a csicseriborsóban lévő antitápanyagok (pl. a fitinsav) – amelyek a tápanyagok felszívódását akadályozzák – elkezdenek lebomlani. Nem mellesleg a csíráztatás hatására a magokban lévő tápanyagok, ásványi anyagok (kalcium, cink, vas, szelén) is sokkal könnyebben hozzáférhetőek lesznek, illetve a vitamintartalmuk (A-, B1-, B-6, B-9 és E-vitamin) nő.

Ami fontos, hogy a csíráztatott csicseriborsót fogyasztás előtt meg kell főzni! A főzési idő a csíráztatás hatására jelentősen csökken: 40 perc helyett 15-20 perc alatt megfő. Főzés után ugyanúgy használható mint a főtt csicseriborsó.

Így csíráztasd a csicseriborsót

Tipp: Első körben 10 dkg csicseriborsóval kezd, és nézd meg, hogy boldogulsz vele.

  1. Mosd át alaposan többször a csicseriborsót, majd áztasd be 12 órára. 
  2. Szűrd le, és tedd 4-5 db tiszta befőttes üvegbe – a befőttes üvegeid max. 1/4-ig legyenek megtöltve. 
  3. A befőttes üvegeket fedd le valamilyen hálóval – ez lehet szúnyogháló vagy tiszta harisnya –, és egy befőttes gumival rögzítsd.
  4. A befőttes üvegeket állítsd úgy egyenként egy tálkába, hogy 45 fokos szögben meg legyenek döntve.
  5. Naponta 2x (reggel és este) a hálón keresztül engedj vizet az üvegbe – jó a sima csapvíz –, és öblítsd át a magokat, majd a hálón keresztül öntsd ki az üvegből a vizet. Állítsd vissza az üvegeket a tálkába 45 fokos szögben – így ki tud belőle folyni a maradék víz.
  6. Három nap után már biztosan megjelennek a kis csírakezdemények a csicserin. Ekkor már akár meg is főzheted, és fogyaszthatod, ha szeretnéd. Ha szeretnéd nagyobbra növeszteni a csírákat, akkor folytasd a napi kétszeri öblítést.
  7. A hűtőben elállnak a csírák kb. 1 hétig. Ehhez egyszerűen tedd a csírákat egy dobozba, és tedd a hűtőbe. Arra figyelj, hogy ne feledkezz meg róla!

csicseriborsó tálban

Hogyan használjuk fel?

A főtt csicseriborsót nagyon sokféleképpen felhasználhatod. Készíthetsz belőle hummuszt szezámkrémmel, fokhagymával, sóval, citromlével és olívaolajjal. Izgalmasan színesítheted is, ha főtt vagy sült színes zöldségeket turmixolsz bele – például célkát, de zöld leveles zöldségekkel vagy zöldfűszerekkel is színezheted.

Használhatod ragukhoz, levesek alapjaként zöldségekkel vagy azok nélkül, de akár le is turmixolhatod. Gazdagabbá teheted a raguidat vagy leveseidet kókusztejjel vagy paradicsomlével, zöldfűszerekkel.

csicseriborsó mire jó

Fűszerekkel összekeverve a főtt csicseriborsót sütőben meg is sütheted. Remek rágcsa vagy levesbetét lesz belőle így, de salátákat vagy egytálételeket is feldobhatsz vele.

A száraz csicseriborsóból lisztet is őrölnek, amelyből víz és fűszerek hozzáadásával lepény (farinata vagy socca) készülhet. A csicseriborsólepény tésztáját sóval, borssal, bizonyos régiókban rozmaringgal keverik, majd sütés után háromszögekre vágva tálalják. 

A lisztet vízzel keverve főzni is lehet, majd lehűtve tofuhoz hasonló állagú és ízű, magas fehérjetartalmú alapanyagot kapunk – ez az ún. burmai tofu.

A csicseriborsót csíráztathatod is. Ennek előnye, hogy sokkal könnyebben emészthető lesz, és így azok is jó szívvel fogyaszthatják, akik amúgy puffadnak tőle. Ennek oka, hogy a csíráztatás során elkezdenek lebomlani a benne lévő komplex fehérjék és keményítők aminosavakká, petidekké és egyszerű szénhidrátokká. Emellett a csicseriborsóban lévő antitápanyagok (pl. a fitinsav) – amelyek a tápanyagok felszívódását akadályozzák – elkezdenek lebomlani. Nem mellesleg a csíráztatás hatására a magokban lévő tápanyagok, ásványi anyagok (kalcium, cink, vas, szelén) is sokkal könnyebben hozzáférhetőek lesznek, illetve a vitamintartalmuk (A-, B1-, B-6, B-9 és E-vitamin) nő. Ami fontos, hogy a csíráztatott csicseriborsót fogyasztás előtt meg kell főzni! A főzési idő a csíráztatás hatására jelentősen csökken: 40 perc helyett 15-20 perc alatt megfő. Főzés után ugyanúgy használható mint a főtt csicseriborsó.

Konyhai tippek

  • A csicseriborsót mindenképpen érdemes 12 órára beáztatni főzés előtt. Az áztatóvizet szűrd le, majd friss vízzel felöntve 1 babérlevéllel fedő nélkül kb. 40 perc alatt főzd puhára.
  • A csicseriborsó főzőlevét sokan használják habverővel keményre felverve, tojásfehérjét lehet vele helyettesíteni. Ennek neve az aquafaba, melyet pont ugyanúgy használhatsz, mint a tojásfehérjét, tehát teheted süteményekbe, krémekbe is. A csicseriborsó főzővízébe a hosszú főzési idő és/vagy magas nyomás alatt (pl. kuktában) a keményítő mellett a fehérje is belefő, emiatt a főzővíz kocsonyás lesz. Ezt tudod habbá felverni, miután kihűlt. Mivel semleges az íze (egyáltalán nincs csicseriborsó íze),  krémek, mousse-ok, habcsók, majonéz vagy akár koktélok készítésére is alkalmas. A vegán étrendben fontos szerepe lehet.
  • Ha érzékeny vagy a hüvelyesekre, és puffadsz tőlük, akkor érdemes mellőzni a a főzővíz fogyasztását. Ha puffadsz a hüvelyesektől, akkor a főzővizet érdemes kiönteni, miután puhára főzted a csicseriborsót, majd átöblíteni.

Molnár Klára 5 elemes étrend szezinális helyi élelmiszer receptekMolnár Klára a Hagyományos Kínai Gyógyítás táplálkozási szakértőjeként az étkezési irányzatok útvesztőjében kalauzolja el mindazokat, akik egészségük megőrzésére, gyógyulásra, jó emésztésre, megújulásra vágynak.

Az 5 Elemes Étrend oldalon recepteket, életmódtanácsokat oszt meg férjével. Az irányelveket a kínai orvoslás adja, a receptek, alapanyagok és az étrend szezonális és helyi alapanyagokból áll össze – érdekesen, izgalmasan, színesen.

csicseriborsó

5 Elemes recept

A legjobb csicseriborsó burger

  • 6 db nagyobb burgerhez
  • Előkészítési idő: 15-20 perc,
  • Sütési idő: 2×20 perc az egész adaghoz

(áztatás, főzés) sütés

vegetáriánus, tejmentes, gluténmentes

Ebben a receptben a csicseriborsó burgert valójában a hamburger zsömléjeként fogjuk használni, és nem betétként. A legjobb vegaburger lesz belőle, mégpedig azért, mert nem száraz. A legtöbb vegaburgerben nekem sok együtt a kenyér a vega fasírttal, így viszont tökéletesek az arányok! 

Hozzávalók

  • 40 dkg főtt csicseriborsó (használhatsz konzervet is)
  • 2 újhagyma, apróra vágva
  • 2 cikk fokhagyma, apróra vágva
  • 3 vékony szelet gyömbér, apróra vágva
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 nagy csokor zöldfűszer felaprítva: petrezselyemzöld, koriander vagy más
  • 4 tojás vagy a vegán opcióhoz: 4 evőkanál lenmag 10 evőkanál vízben elkeverve, és 10 percig áztatva
  • 1 bio citrom frissen reszelt héja
  • 1 maroknyi csíra (kihagyhatod)
  • 8 dkg apró szemű zabpehely vagy puffasztott amaránt/quinoa
  • 2 evőkanál tisztított vaj vagy kókuszolaj

Elkészítés

  1. A főtt vagy konzerv csicseriborsót mosd át alaposan, majd konyhai robotgépben vagy aprítóban, esetleg húsdarálóban daráld le.
  2. Keverd hozzá a többi hozzávalót, és keverd össze alaposan. Egy viszonylag lágy masszát kapsz ekkor.
  3. Készíts belőle 6 db nagyobb lapos fasírtot, és forró serpenyőben felmelegített tisztított vajban vagy kókuszolajban süsd ki: a lapos fasírtokat tedd egymás mellé a serpenyőben, és hagyd sülni közepesen magas lángon 8-10 percig az egyik oldalán. A sütéskor piruljon meg az egyik oldala, kapjon egy kis színt, és csak ezután fordítsd meg.
  4. Ha nem pirul meg, akkor vedd magasabbra a lángot, és hagyd sülni még pár percig. A pirulás azért fontos, mert így nem fog szétesni a fasírtod, amikor megfordítod. Süsd a másik oldalán is 5-7 percig, amíg megpirul és átsül.
  5. Emeld ki a serpenyőből a fasírtokat, és egy éles késsel vágd ketté középen.

Tálalás

Töltsd meg csírával, zöldségkrémmel, szósszal, párolt vagy fermentált zöldséggel, zöldfűszerrel vagy salátával!

csicseriborsó

Képek: 5 elemes étrend/ canva.com

logo_divinfoodEz a tartalom az Európai Unió Divinfood projektje keretében valósult meg.

zugló Készült a zuglói önkormányzat támogatásával. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok