fbpx
vega zöldség golyó teszt

Imádom vs Mintha kutyakaja lenne. Falafelek, vegagolyók tesztje

Itt a Veganuár, keressük a hús alternatíváit, mind ízben, mind tápanyagtartalomban. Ebben próbálunk meg segíteni azzal, hogy szubjektív tesztelésnek vetettük alá, azaz megkóstoltuk és értékeltük a vegagolyókat, húsmentes zöldség golyókat: falafeleket és műhús golyókat. Spar, Aldi, Ikea, kifli.hu, Tesco – megmondjuk, hogy melyik falafel/ csicseriborsó fasírt/zöldség gyolyó/vegagolyó mennyire finom, sós, fűszeres, szaftos, gusztusos. Hogy Neked ne kelljen végigkóstolnod.

Dübörög a Veganuár, és egyébként is tél van, amikor hagyományosan előtérbe kerülnek a konyhában a hüvelyesek – a bab, a sárgaborsó, a lencsék. Az egyesületnél dolgoznak vegánok, vegetáriánusok és húsevők vegyesen, de összességében mindannyian törekszünk arra, hogy visszafogjuk a húsfogyasztásunkat.

Korábban kiderült, melyik étrend mennyire terheli a bolygónkat, és világosan látszik, hogy bármelyik féle hús fogyasztása jobban, mintha növényi étrendet követenénk. A népszerű diéták karbon-lábnyomában négyszeres is lehet a különbség.

Kiderült, vannak-e káros szermaradványok a rizstejben. Rizsitalok tesztösszefoglaló

A problémára sokféle megoldás érkezik az élelmiszeripar felől: sokan a húshelyettesítő termékek fogyasztásában látják a kiutat, és effelé visz az is hogy az Európai Unió sorra engedélyezi a rovarok, mint fehérforrás felhasználását az élelmiszerekben. Az biztos, hogy

 • a Földön élő emlősök 60%-a már haszonállat.
 • A madarak 71%-át a baromfik teszik ki, a vadon élő fajok csak a maradék 29%.
 • Míg az emberi populáció évente 1%-kal, addig az állatállomány 2,4%-kal nő.
 • Az egy főre jutó globális átlagos húsfogyasztás gyorsan emelkedik, jelenleg 43 kg évente. Ennek oka a Bennet-törvény: ahogy az emberek gazdagabbak lesznek, úgy esznek több állati eredetű fehérjét és zsírt.

vega zöldség golyó teszt

Ezért aztán fontos és egyben könnyű, testhezálló feladatnak tűnt, hogy csináljunk egy szubjektív tesztet: összegyűlünk egyikünk konyhájában, jólérezzük magunkat és falafel golyókat meg vega-, azaz zöldség golyókat, vagy ahogy az Ikea hívja termékét: húsmentes húsgolyókat kóstolgatunk.

Hogy még életszerűbb legyen, kész termékeket teszteltünk, azaz nem házilag készített, hanem boltokban megvásárolható hűtött és fagyasztott golyókat szereztünk be. 6 különböző falafelt és 5 műhúsgolyót kóstoltunk meg, a termékek listája alább olvasható.

A tökéletes, az édes és a festékes víz ízű. Növényi italokat kóstoltunk, vannak meglepetések

Azt gondoljuk magunkról, hogy környezettudatosak és rugalmasak vagyunk, törekszünk a fenntarthatóságra, így ha valamivel, akkor a bolygó kímélése miatt a húsmentes megoldásokkal mindannyian szimpatizálunk. Arról nem is beszélve, hogy imádunk enni. Ehhez képest volt meglepő, hogy néhányunknak a lelkes habzsolás átcsapott csalódott nyamnyogásba:

„A húshoz viszonyítva mindegyik hátránnyal indul.” 

„Nem szoktunk húshelyettesítőt enni, ezután sem fogunk. De mindig meg akartam kóstolni őket!” 

„Ha legközelebb műgolyót veszek, nem nyúlok a falafelért. Sokkal jobbak a húspótlós golyók.” 

vega golyó teszt

Általános javaslataink arra, hogyan egyél vega/zöldség golyót

 1. Hiába gondoljuk/hívjuk vegán húsgolyónak, eszünkbe se jusson hús-élményre számítani, mert garantáltan csalódunk. Ha valami csicseriborsóból van, számítsunk csicseriborsóra!
 2. A falafel viszonylag száraz, bárhogy is csűri-csavarja a receptet a gyártó. Kelleni fog hozzá az öntet, azok, amikre a gyrosos/törökbüfés fiúk annyira kitartóan kérdeznek rá minden alkalommal.
 3. Mi sütőben sütöttük meg a golyókat, olajjal, serpenyőben készítve talán más az ízhatás.
 4. Ne kóstoljunk 11 féle vegagolyót egymás után, a jóból is megárt a sok.

A teszt általános és hasznos tapasztalata, hogy

 • a mirelit, azaz mélyhűtött golyók közül kerültek ki a győztesek,
 • egységárra vetítve a mirelit termékek jóval olcsóbbak, mint hűtött társaik,
 • ez így együtt jó hír a pénztárcánknak!
 • a falafelhez kell a szósz, anélkül száraz. 

A teszt vakteszt volt, azaz nem állt a golyók mellett a márkájuk, csak egy számmal azonosítottuk őket a kóstoláshoz. Mindegyik terméket azonos módon, sütőben készítettük elő és köret, illetve szósz nélkül kóstoltuk meg. Különböző szempontokat értékeltünk 1-5-ig terjedő skálán, ahol az 1 a legrosszabb, az 5 a legjobb adható pontszám.

A következő tulajdonságokat osztályoztuk:

 • kinézet
 • illat
 • állag
 • szaftosság
 • általános íz
 • sós íz
 • fűszeresség. 

Hogyan értékeltünk? 

A végeredménybe az egyes tulajdonságokra kapott osztályzatok egyenlő súllyal számítottak bele. Ez egy szubjektív teszt, az eredmények a munkatársaink véleményét, ízlésbeli preferenciáit tükrözik. Ezért is igyekeztünk a termékek leírásánál kiemelni az előnyöket és a hátrányokat, hogy minél nagyobb rálátást biztosítsunk erre a termékcsoportra. Lássuk akkor az eredményeket!

falafel teszt

Falafelek

A falafel hagyományosan csicseriborsóból készült golyó vagy fasírt. A Közel-Keletről származik, de mára már mindenhol elterjedt, a világ egyik legnépszerűbb streetfoodja. Fűszerezésében jellemzően a közel-keleti ízvilág köszön vissza, ezt tapasztaltuk is tesztünk során.

Hogy ne vigyenek el minket más ízek, nem készítettünk a golyók mellé mártogatós kencéket, krémeket, és ez meg is látszik az értékelésen. A teszt egyértelmű tanulsága, hogy – különösen a falafelt – nem igazságos a vegán golyókat mártogatós szósz nélkül versenybe küldeni: kívánják a joghurtos vagy paradicsomos vagy bármilyen öntetet. Az is kiderült, hogy minél fűszeresebb egy termék, annál vegyesebb az értékelése – a falafelnek kell a fűszer, és azt nem mindenki szereti.

Fanan falafel csicseriborsó fasírt (Spar)

1. helyezett: Fanan falafel csicseriborsó fasírt (Spar) fagyasztott (3,91 pont)

„Ismerős íz” „Szép, formás” „Kicsit száraz” 

7-ből 6 értékelési szempontra (a szaftosság kivételével) a legjobb osztályzatot kapta a mezőnyben. Ráadásul az ára is messze a legkedvezőbb az összes tesztelt termék közül. További előnye, hogy több üzletláncban is kapható.  

Csicseriborsó tartalma „csak” 42%, ami a legalacsonyabb a termékek között, emellett a tápérték táblázatban viszonylag magas értékeket találunk, főleg cukrokra és sóra. Szaftosságra ugyan nem kapott túl jó osztályzatot, de ezen egy öntet könnyen segíthet! 

spar falafel teszt

2. helyezett: Spar Veggie fagyasztott falafel (Spar) fagyasztott (3,73 pont)

„Végre nem tapad fel a szájpadlásomra” „Mintha a homokozóból jött volna” „Ezt magamtól is megvenném”  

Kedvező ára mellett 72%-os csicseriborsó tartalmát és a szaftosságát tudjuk kiemelni, valamint a sós ízre kapott nagyon jó osztályzatot, ami egyébként a legalacsonyabb a falafelek között. Húst nem fogyasztó munkatársainknak egyöntetűen ez a falafel golyó volt a kedvence. A csomagoláson ki van emelve, hogy a termék pálmaolajmentes, ami értékelendő, de megjegyeznénk, hogy a mezőny összes többi tagja is az, legnagyobb örömünkre. 

A kinézetét nem szerettük, pedig szabályos kis golyócskák. 

JUST VEG! falafel aldi

3. helyezett: JUST VEG! Vegán falafel (Aldi) hűtött (3,23 pont)

A többihez képest tűrhető” „Olyan, mint a ragasztó” „Tapadós” 

Minden értékelési szempont szerint a középmezőnyben végzett, valamint árban, 60%-os csicseriborsó tartalmával és a tápérték táblázat számai alapján is. Telített zsírsavtartalma az egyik legalacsonyabb a tesztelt termékek között. Mivel hűtött termékről van szó, ezért tökéletes alapanyag lehet egy villámgyors, egészséges és húsmentes ebédhez! 

Fehérjetartalma a legalacsonyabb a falafelek között. 

Vivera falafel teszt

4. helyezett: Vivera vegán falafel csicseriborsóból (Spar) hűtött  (3,21 pont)

„Kedvencem” „Top” „Nekem nagyon fura ez az íz” „Ez az, amit nem szeretnék enni” „Eddigi legrosszabb” 

Kinézetét egyöntetűen 4-es körülire értékeltük, de állagra, általános ízre és fűszerességre a legmegosztóbb termék volt a mezőnyben, 1-től 5-ig minden osztályzat előfordult ezen tulajdonságok értékelésekor, aminek az lehet az oka, hogy a legfűszeresebb ízű termék volt. Viszont ez az egyetlen falafel golyó a tesztelt termékek között, ami hozzáadott vasat és B12 vitamint tartalmaz. 

A legdrágább falafel golyó a mezőnyben. 

well-well-falafel-lobabbal teszt

5. helyezett: Well well vegán falafel lóbabbal (kifli.hu) hűtött (3,04 pont)

„Halízű” „Vegeta íze van” „Egész jó” „Túl nagy adagolás, sületlen kinézet” „Keleties, erős íz” „Fűrészpor” 

Alacsony zsír- és szénhidráttartalmú termék, szintén alacsony, 49%-os csicseriborsó tartalommal, melynek az illatát szerettük. 

Nem értékeltük jól lapos, pogácsaszerű megjelenését és száraz állagát. 

6. helyezett: Spar Veggie by Neni falafel (Spar) hűtött (2,75 pont)

spar Veggie by Neni

„Nehéz értékelni az ízt, mert a fűszer mindent elnyom” „Száraz, fullasztó” „Nagyon csípős” „Fűszeres, de nem az én ízlésemnek megfelelő” 

Kinézetét jóra, illatát közepesre értékeltük. Alacsony a cukortartalma, közepes a zsírtartalma és magas a fehérjetartalma. 

Állagra, szaftosságra, általános ízre és fűszerességre is a legalacsonyabb osztályzatokat kapta a mezőnyben, emellett a sótartalma a legnagyobb a falafelek között.

műhúsgolyók teszt

Műhúsgolyók

Ezek a fasírtgolyó jellegű termékek mind ízükben, mind állagukban igyekeznek  a húsból készült változatot utánozni. Jellegzetes összetevőik a különböző növényi fehérjék, úgy mint borsó-, búza, szója- és babfehérje.

A falafeleknél sokkal megosztóbb eredmények születtek ennek a csoportnak az értékelése során, az elégedettsgében egyértelműen nagyobb volt a különbség a húsevők és a húst nem evők között. Ez valójában nem nagy meglepetés, ha arra gondolunk, hogy

a.) akik úgy döntenek, hogy nem esznek húst, azok általában azt sem szeretik, ha valami arra próbál hasonlítani,

b.) húsevőként viszont akaratlanul is a húshoz hasonlítjuk ezeket a húsmentes húsgolyókat.

Huvudroll golyók húsmentes teszt (Ikea)

1. helyezett: Huvudroll húsmentes golyók (Ikea) fagyasztott (3,96 pont)

„Jöhet, nekem ízlik” „Olyan semmilyen” „Kicsit ízetlen, de legalább szaftos” „Ikeás, imádom!” 

Ha azt mondjuk, műhúsgolyó, az emberek többségének ez a termék ugrik be, igaz ez a munkatársainkra is. Ráadásul pozitív a megítélése, húsfogyasztó és a húst nem fogyasztó kollégák egyaránt első helyre tették ezt a terméket. Az Ikea nagyon eltalálta az állagot, a szaftosságot, az általános ízt, a sós ízt, a fűszerességet (ezeket értékeltük is a legmagasabb pontszámokkal) és a népszerűsítés módját is. Többen fel is ismerték a vakteszt során ezeket a golyókat. Az ára is messze a legkedvezőbb a műhúsgolyók között. 

Zsírtartalma, szénhidráttartalma, sótartalma magas, fehérjetartalma pedig alacsony a mezőny többi résztvevőjéhez képest. 

Vivera vegán golyók

2. helyezett: Vivera vegán golyók (kifli.hu) hűtött (3,58 pont)

„Imádom” „Mintha kutyakaja lenne” „Fura fűszerezésű” „Kimosott húsgolyó” „Kicsit rágós, de sós” 

 Alacsony zsírtartalmú és magas fehérjetartalmú termék, amely hozzáadott vasat és B12 vitamint tartalmaz, ára középkategóriás. Kinézetét és illatát a legjobban szerettük a műhúsgolyók mezőnyében és az állaga is jó értékelést kapott. 

Fűszeressége nagyon megosztó volt az értékelők között. 

beyond vegán húsgolyó teszt

3. helyezett: Beyond vegán húsgolyó original (kifli.hu) fagyasztott (3,33 pont)

„Erős mellékíze van” „Jó” „Nagyon csíp” „Mócsingos hús állagú, gumós” „Kedvenc” „Fura” 

A húst nem fogyasztók körében a második helyen végzett, alacsony só- és cukortartalma nagyon kedvező egészségünk szempontjából. 

Fűszeressége és általános íze nagyon megosztó volt az értékelők között és a legdrágább termék az egész mezőnyben. 

plant chef húsmentes húsgolyó

4. helyezett: Plant Chef növényi fehérjék felhasználásával készült golyók (Tesco) hűtött (3,05 pont)

„Nagyon gabona ízű” „Húsra emlékeztető állaga van” „Hát elég undi” „Ha húsnak eszem, úgyis jó” „Eddig a legjobb, de az állaga fura” „Fúj, ez biztos vegán (mondta egy vegán)” 

Hozzáadott vasat és B12 vitamint tartalmaz, alacsony szénhidráttatartalmú. 

Ez lett a legmegosztóbb termék a műhúsgolyók között, nagy volt az osztályzatok szórása az illat, állag és szaftosság tekintetében. A húst nem fogyasztók körében különösen nem volt népszerű, valószínűleg azért, mert fűszerezés és íz szempontjából jobban hasonlít a húsból készült termékekre, mint a többi golyó. 

creaveg vegán golyó

5. Creaveg veganfood golyó (Spar) hűtött (2,27 pont)

„Sós rágógumi, epres ízzel” „Lenyelhető rágóként kéne árulni” „Ízetlen, steril” 

Magyar termék. 

Nem igazán szerettük.

Helló hüvelyesek!

A következő öt évben sokat foglalkozunk majd az elfeledett vagy kevéssé termesztett gabonák és hüvelyesek népszerűsítésével. Hogy olyan fajták kerüljenek a tányérunkra, amelyek elbírnak a klímaváltozás kihívásával is. Kövessétek oldalunkat a friss hírekért, #divinfood!

hüvelyesek divinfood

Képek forrása: 5 Elemes Étrend/canva.com

logo_divinfoodA projekt az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programja támogatja, a 101000383 számú támogatási szerződés alatt. A projektet a francia Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmezési és Környezetvédelmi Kutatóintézet, az INRAE koordinálja.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás