fbpx

A tökéletes, az édes és a festékes víz ízű. Növényi italokat kóstoltunk, vannak meglepetések

Alnatura, Alpro, Joya, dmBio, Happy, Lidl, The Bridge. Melyik a növényi tej, azaz hivatalosan növényi ital a legfinomabb? Érzékszervi tesztelésre adtuk a fejünket, és szó mi szó, csúszott le a torkunkon „tökéletes”, “nagyon édes” de „festékes víz ízű” is.

A rizsesek, a zabos, és a két tehénen élő

Sok szó esik mostanában a növényi italokról, növényi tejekről nálunk. Megjelent rizsital tesztünk, online workshopot szerveztünk az érdeklődőknek a Vászonzsákoslánnyal, amit, ha lemaradtatok róla (mert nem vagytok feliratkozva hírlevelünkre) utólag is megnézhettek itt. Tudatos Vásárló mobil applikációnk is bővült a növényi italok kategóriával.

app növényi tejek

Azt jóideje tudjuk, hogy ha tehéntej helyett növényi tejet fogyasztunk, azzal kevesebbet ártunk a Földnek, de nem mindegy, melyiket fogyasztjuk.

A környezeti, etikai vagy egészségügyi megfontolások mellett (mögött) természetesen az íz is számít, sok a vita akörül, finomak-e vagy sem, ezért csináltunk egy szubjektív tesztet is, magyarán összegyűltünk az irodában a nyári forróságban, és 10 féle növényi italt próbáltunk ki: kortyolgattunk magában, a délutáni kávénkba öntve, habosítottuk, jellemeztük, melyik mit tud.

Összesen hatan gyűltünk össze a házi tesztelésre, a növényi tejhez való viszonyunkat tekintve vegyesen, hogy a lehető legtöbb féle ízlés képviselve legyen: ketten rendszeres rizsital fogyasztók, 1 a zabitalt használja állandó jelleggel a konyhájában, 1 felváltva vásárol zab- és rizsitalt, 1 mindent szívesen megiszik, a tehéntejet is beleértve, 1 pedig kizárólag tehéntejet szokott inni. 

Igyekeztünk a lehető legtöbb típust és márkát begyűjteni, hogy minél jobban lefedjük a boltok kínálatát. A bevásárolt termékek hűtőbe kerültek a teszt előtti este. Vaktesztet végeztünk, azaz a kóstolók nem tudták, hogy mit isznak és meg is kellett tippelni, hogy milyen típus került a pohárba. Ezen kívül 1-5-ös skálán értékeltük a termékek ízének különböző jellegzetességeit, úgy, mint

 • édesség,
 • intenzitás és összbenyomás,
 • az ital színét, ezek a pontszámok számítottak bele az italok értékelésébe.
 • Meg lehetett jelölni a kedvenc italt is.
 • A vakteszt után megmutattuk a résztvevőknek a termékeket és együtt kipróbáltuk, hogy melyik mennyire jól habosítható melegen. A kedvencnek választott, felmelegített és felhabosított italokat ki lehetett próbálni kávéval is.
 • A habosítást és a kávés itallal kapcsolatos összbenyomást is értékeltük 1-5 skálán, de ezek az értékek nem módosították a vakteszt összpontszámát.

növényi ital kóstolás

Szubjektív tesztünk összefoglaló táblázata. A pontszámok a 6 tesztelő munkatárs által adott értékek átlagai, kivéve a habosítás és a kávéval oszlopok esetében, amelyet együtt értékeltünk, közös megegyezéssel

1. A legjobb három

Érdekes, vagy inkább logikus módon egybevág az általában preferált tej-jellegű italok ízvilágával, hogy a dobogó legfelső fokán végzett három termékből kettő tartalmaz hozzáadott cukrot.  

Alpro szója:

EgAlpro szója növényi tejybehangzó vélemény alakult ki róla: nagyon finom vaníliás, sőt, egyenesen madártej-szerű íze van. Az ital sárga színe egyrészt egybecseng a vaníliás jelleggel, másrészt megzavart mindenkit a típust illetően. Ezt ugyanis egy kóstolónak sem sikerült eltalálnia, a legtöbben borsóitalnak hitték.

A szójaitalok jellemzője, hogy magas a fehérjetartalmuk és viszonylag magas a zsírtartalmuk a többi növényi italhoz képest, ezért energiaforrásként beilleszthetők az egyéni étrendünkbe. Utóbbi tulajdonságának köszönhetően egyébként nagyon jól habosítható, nála jobb pontszámot habosításban csak egy kifejezetten barista típusú termék kapott. Kávéval fogyasztva is 5-ös osztályzatot kapott az összbenyomásra, egy ember választotta kedvencének. 

Alpro mogyoró:

A kóstolók másik nagy kedvence volt, persze ez is tartalmaz hozzáadott cukrot. Ennek a típusát viszont kivétel nélkül mindenki eltalálta, annyira jellegzetes mogyoró íze van. A barnás színe kisebb sikert aratott az értékelők között. A habosítás finoman szólva nem az erőssége: csak néhány buborék jelent csak meg az ital felszínén, így ezt a vizsgálatot 2-es osztályzattal zárta. Kávéba öntve viszont finomnak értékeltük, erre 5-öst kapott, egy ember kedvence lett a teszt során. 

lidl zab tej kép

Lidl zab:

Ebben a termékben nincs hozzáadott cukor, ráadásul bio minősítéssel is rendelkezik, további előnyei pedig, hogy jóval olcsóbb, mint a fenti két győztes termék, de szintén finomnak mondható munkatársaink szerint. Édességét a zab adja, melynek természetes cukortartalma viszonylag magas. Ennek ellenére íze viszonylag semleges, ezért négyen rizsitalnak gondolták és csak ketten találták el a típusát. Egyikünk ezt választotta kedvencének a mezőnyből. Habosodás? Azt ne várjunk tőle. Gyakorlatilag nem habosodik, kávéval pedig egy szubjektív 4-esre értékeltük az ízét.

2. helyezés, megosztva

Joya zab 3.5% zsír:

Szerintünk „tök jó”, „semleges”, „testes”, „tökéletes”, bár a típusát senki nem találta el – négyen szójára tippeltek, ketten pedig mandulára. Hárman választották a 10 termék közül a kedvencüknek. Színe gyönyörű fehér, a legszebbnek értékelték a tesztelők a mezőnyben. Magas zsírtartalma miatt remekül habosítható, erre 4-est kapott, valamint kávéval is szerettük, 5-ös osztályzattal jutalmaztuk. 

Happy rizs:

Az egybehangzó vélemény szerint „nagyon édes”, pedig nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Nem habosítható, színe viszont szép fehér, egy ember a kedvencének választotta a vakteszt során. Kávéval 3-asra értékeltük.

3. helyezett

Alnatura tönkölybúza:

Ugyan gluténtartalma miatt a tesztelők tudták, hogy milyen italról van szó, bevallották, hogy nem tudták volna azonosítani a típust. Viszonylag fehér színű, semleges ízű, nem túl édes, de senkinek sem lett a kedvence. Kávéba öntve 3-ast kapott. 

4. helyezett

The Bridge Bio mandulás rizs:

Jellemzői a tesztelők szerint: „vizes”, „túl édes”. Pedig nem tartalmaz hozzáadott cukrot, íze elég semleges. Egyáltalán nem habosodik, kávéval pedig 4-esre értékelték a kóstolók.

Futottak még

Ezeket a termékeket már nem volt kedvünk kávéval is kipróbálni. 

 1. Happy kókusz: Jellegzetes íze alapján azonnal mindenki felismerte a típust, de nem aratott nagy sikert a pontszámai alapján. Nem habosítható.
 2. dmBIO borsó barista: A leghabosabb hab ebből az italból készült, de itt meg is állt a pozitív tulajdonságok felsorolása a kóstolás alapján. Négyen eltalálták a típusát.
 3. dmBIO mandula: Ennek a kóstolásánál repkedtek a cifra kifejezések, nem aratott nagy sikert munkatársaink körében, a „festékes víz ízű” volt a legenyhébb megjegyzés.

növényi tej italok kóstolás

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, oszd meg a kampányt másokkal is.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!

Táblázat: Infogram.com

ökokör háztartászöldítés ofofEz a tartalom az Európai Unió #OurFood.OurFuture projektje keretében valósult meg, semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás