fbpx
rizstej növényi tej teszt

Kiderült, vannak-e káros szermaradványok a rizstejben. Rizsitalok tesztösszefoglaló

Van, aki etikai-állatvédelmi okokból dönt úgy, hogy növényi „tejet” fogyaszt inkább, míg van, aki egészségügyi okokból. Vannak, akiknek egyszerűen csak ízlik. A növényi italok széles választékából  most az egyik legnépszerűbb fajtát vizsgáltuk meg közelebbről: a rizsitalt. A termékek nehézfém-, mikotoxin- és növényvédőszer-maradvány tartalmára voltunk kíváncsiak, mert gyakran felmerülő téma, hogy ezek az italok tartalmazhatnak káros anyagokat. 17 márka 22, a magyar piacon elérhető rizsitalát teszteltük laboratóriumban. Van-e olyan, amit jobb, ha nem fogyasztunk? Az ingyenesen elérhető teszteredményekből kiderült.

A növényi italok egyre népszerűbb helyettesítői a tehéntej termékeknek. Bár nagyon változóan teljesítenek a környezeti hatások tekintetében, még azok is, amelyek a legtöbb földet igénylik és a legtöbb vizet fogyasztják, legalább ugyanolyan jól teljesítenek, vagy inkább jobbak, mint a tejtermékek – állítja Priera Panescu, a Good Food Institute (GFI) munkatársa. Az állati eredetű tejeknél a növényi italok kétségtelenül környezetkímélőbb választásnak bizonyulnak.

A rizsitalok gazdagok niacinban, B6-vitaminban, magnéziumban, vasban és rézben. A sok hasznos összetevő mellett kíváncsiak voltunk, vannak-e bennük nehézfém-, mikotoxin- és növényvédőszer-maradványok.

A rizs szempontjából a legkockázatosabb a nehézfémek közül a szervetlen arzén, de az Ázsiából importált rizsek tartalmazhatnak kadmiumot is, ami leginkább a műtrágyából kerül a rizsbe. A nehézfém nagy része a rizs héjában gyűlik össze, így a rizs az a gabona, amit kivételesen érdemesebb lehet hántoltan fogyasztani – a barna rizs helyett tehát a fehéret. De vajon mi jut át a káros anyagokból a sokak által kedvelt rizsitalokba?

Az összes eredményt ingyenesen itt éred el!

Nehézfém tartalom

Az eredmények szerint mind a 22 rizsital arzén-, nikkel– és ólomtartalma az élelmiszerekre (alapanyagokra és/vagy a kész termékre) vonatkozó Európai Uniós határértékek alatt van, azaz biztonsággal fogyasztható.

Mikotoxinok

Akkreditált laboratóriumban vizsgálták 12 különböző mikotoxin kimutathatóságát a rizsitalokból. A jó hír ezzel kapcsolatban is az, hogy egyik termékben sem volt kimutatható egyik káros vegyület sem, vagyis az élelmiszerekre vonatkozó Európai Uniós határértékeknek megfelelnek.

Peszticidek

A 22 vizsgált termék közül 21 esetben nem volt kimutatható egyetlen peszticid sem az 566-ból. A Natrue rizsitalban ugyan két peszticid mérhető mennyiségben volt megtalálható, azonban aggodalomra ezek az értékek sem adnak okot.

Ez lett a Tudatos Vásárlók Egyesületének eddigi legunalmasabb tesztje az eredmények változatosságát tekintve. S ez a lehető legjobb hír!

A rizsitalok esetében nem kell tartanunk veszélyes maradvány anyagoktól, legalább is a tesztelt termékek esetében biztosan nem.

Bátran nyúlhatunk tehát utánuk a boltok polcain!

Ami viszont érdekes, hogy a tesztelt termékek 1 literre vonatkozó átlagára 500-1400 Ft között mozgott a tesztelés idején. Meglepő módon több bio termék is olcsóbb, mint más felkapott, nem bio termékek. Vagyis tulajdonképpen nem is egy, hanem rögtön két tévhit is megdőlt. Egyrészt nem kell tartanunk a rizsitalok károsanyag-tartalmától, másrészt egy bio termék nem drágább, mint egy nem bio. Sőt.

Az összes eredményt ingyenesen itt éred el!

Miért érdemes fizetni a teszteredményekért?

A Tudatos Vásárlók Terméktesztjei pártatlanok, tudományosak, alaposak és sok pénzbe kerül az elkészítésük.

Ingyenes tesztoldalakat könnyű találni az interneten. Sokszor azonban ezeket az oldalakat a termék mögött álló gyártók, forgalmazók támogatják, és nem kell túl alaposnak vagy tudományosnak lenniük ahhoz, hogy magukat tesztnek nevezzék. Ezért az értékeléseik inkább bújtatott reklámnak tekinthetők.

Egy nemzetközi fogyasztóvédő hálózat tagjaként a mi tesztjeinket európai és amerikai laboratóriumokban szakértők készítik. Ez a hálózat teszi lehetővé, hogy ebben a tesztben 25 millió Ft összértékű, anonim módon vásárolt légkondit vizsgáltunk.

A mi tesztjeink mindig függetlenek a gyártóktól és a forgalmazóktól, a saját pénzünkön tesztelünk – ezért kérjük a hozzájárulásodat.

Képek forrása: canva.com

ofof, ökokörEz a tartalom az Európai Unió #GoEAThical – OurFood.OurFuture projektje finanszírozásában készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás